Autor Wątek: Konstytuanta 2016  (Przeczytany 2292 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Konstytuanta 2016
« dnia: Sob, 15 Paź 2016, 21:21:28 »
Słuchajcie,

Jak ktoś niedawno wskazał, potrzebne jest ujednolicenie Konstytucji, jeśli chodzi o przepisy.
Az racji dodatkowego kryzysu sięgającej w historii "bialeńskiej wiosny", proponowałbym zwołanie (nieoficjalnie) konstytuanty, aby dążyć do odnowy politycznej i prawnej Republiki Bialeńskiej. Zbyt dużo się rozpisywać nie będę, kto śledzi na bieżąco sytuację w Parlamencie oraz przegląda wokandy Sądu Ludowego wie, na czym stoi Republika. W sumie aż się ciśnie powiedzieć słynne gomułkowskie słowa: "staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy krok naprzód".

Co mam na myśli?

Widziałbym to w postaci budowy nowego porządku politycznego. Jesteśmy w takim momencie, gdzie możemy zdecydować co poczynić dalej. Możemy "zaniechać" obecny stan prawny i w miejsce obecnej Republiki Bialeńskiej powołać "II Republikę Bialeńską", uchwalając nową konstytucję wraz z niektórymi nowymi ustawami (przede wszystkim należałoby rozdzielić przepisy dotyczące legislacji od konstytucji, potrzebna będzie takie ustawa o administracji rządowej oraz o funkcjonowaniu Parlamentu Republiki Bialeńskiej). Niektórzy wskazują reformę Sądu Ludowego, ale tutaj myślę, że jeszcze w pełni nie sprawdziliśmy tego systemu. Póki co, to widzimy lenistwo Alberta.

Potrzebna byłaby opinia prywatna Andrzeja, Eddarda, Tadeusza, Alberta, Seweryna, Karola M. oraz innych bardziej zaangażowanych w te klocki.

Jakbym widział fundamenty prawne II Republiki Bialeńskiej?

Ogłosić więcej, niż jedną ustawę zasadniczą, tj.:
- Ustawa zasadnicza funkcjonowania życia politycznego i społecznego II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* prawa i obowiązki Suwerena (Narodu),
* ogólne założenia demokracji w Republice Bialeńskiej,
* określenie trójpodziału władzy oraz zasady incompatibilitas,
* porządek prawny,
* zasady ustroju sądowego,
* prawa i obowiązki obywatela wobec Republiki,
* zasady zmiany ustaw zasadniczych,

- Ustawa zasadnicza o funkcjonowaniu urzędu głowy państwa II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* uprawnienia i obowiązki głowy państwa,
* zasady wybierania głowy państwa,
* stany wyjątkowe,
* ogólne przepisy o Rządzie - resztę definiować ma ustawa o administracji publicznej.

- Ustawa zasadnicza o funkcjonowaniu organu reprezentującego II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* przepisy legislacyjne,
* zasady funkcjonowania Parlamentu Republiki Bialeńskiej,
* zasady funkcjonowania funkcji Marszałka Parlamentu,
* zasady życia poselskiego (koła, komisje poselskie, etc.).

Taki ogólny zarys, bez wstępnego projektu.

Taka moja koncepcja, takie moje przemyślenia.
Czekam na opinie.

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Konstytuanta 2016
« Odpowiedź #1 dnia: Sob, 15 Paź 2016, 21:49:25 »
Hmm, ale czy powoływanie II Republiki Bialeńskiej jest potrzebne? Rozumiem ideę, ale myślę, że możemy obecną Republikę naprawić.
Nowa (bez zbędnego pierdololo, ale za to zastępująca wiele niepotrzebnych ustaw, jak to kiedyś Kristian zaproponował) Konstytucja, nowy układ z Hasselandem i Brodrią (proponuję osobne), napisanie najważniejszych ustaw od nowa. Bez pośpiechu, warto poczekać na opinie ekspertów nawet, gdyby miało to przedłużyć proces sanacji kraju. Musimy w końcu stworzyć dobry i stabilny system prawny. Obywatele muszą wiedzieć, jakie jest prawo. Owszem, nieznajomość nie jest usprawiedliwieniem, ale czy możemy wymagać, żeby wszyscy zapoznawali się z ciągłym majstrowaniem przy systemie prawnym? Nie ma miesiąca bez reform, do nawet w miarę dobrych ustaw dodaje się jakieś nowe, niepasujące pomysły. Czasem można coś zmienić, zreformować, ale nie ciągle. Dlatego stwórzmy we współpracy z profesjonalistami dobre prawo, żebyśmy mogli na dłuższy czas zamknąć ten temat i zająć się inną działalnością.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 00:47:42 »
A mnie podoba się pomysł II RB i reorganizacji prawa, które rzeczywiście jest pogmatwane. Tylko uważam, że ustawa zasadnicza powinna być jedna - ale np. bardziej ogólnikowa, z odnośnikami "szczegóły określa ustawa".
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 11:43:20 »
A mnie podoba się pomysł II RB i reorganizacji prawa, które rzeczywiście jest pogmatwane. Tylko uważam, że ustawa zasadnicza powinna być jedna - ale np. bardziej ogólnikowa, z odnośnikami "szczegóły określa ustawa".
A potem zdziwienie, że znalezienie dobrej, aktualnej ustawy jest cholernie ciężkie. Wolę, żeby wszystko było w konstytucji (oprócz traktatów i kodeksu karnego).
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 13:21:40 »
Żeby nowelizacje były trudne do przeprowadzenia? Brawo Fiodor. Przecież zmiana konstytucji jest bardziej skomplikowana niż zmiana ustaw.

A żeby łatwiej było coś znaleźć, można zrobić listę aktualnych ustaw z odnośnikami.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 13:27:08 »
Lekko abstrahując od tematu, czy musimy z góry zakładać, że będziemy dalej co chwilę coś zmieniać? Może powinniśmy zakończyć okres ciągłych reform, a zacząć okres prosperity?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 13:45:01 »
Lekko abstrahując od tematu, czy musimy z góry zakładać, że będziemy dalej co chwilę coś zmieniać? Może powinniśmy zakończyć okres ciągłych reform, a zacząć okres prosperity?
I co niby będziemy podczas tej prosperity robić?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 15:03:15 »
I co niby będziemy podczas tej prosperity robić?
A chociażby rozwijać kulturę.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 15:31:49 »
A to nie mamy co robić, poza zabawą w wirtualny sejm i ciągłym poprawianiem tego samego? A kultura, historia, promocja, polityka zagraniczna, gospodarka?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 15:56:31 »
Ostatnio rozmawiałem z JKM Piotrem Pawłem, czym jest Bialenia. Doszliśmy do tego, że RB żyje praktycznie tylko wyborami i wprowadzaniem nowych ustaw.

Pomysł Hewreta na pewno przyczyniłby się do tego, że przez najbliższe miesiące, może rok pisalibyśmy nowe dziesiątki, setki ustaw, tysiące poprawek i dziesiątki tysięcy zmian do nich. Na pewno nie nudziliby się wszyscy fani ciągłych zmian legislacyjnych, poprawek no i posłowie mieliby sporo pracy. No i wreszcie marszałek miałby się czym zająć. No, a obywatele - powinni się ze wszystkim zapoznać, a najlepiej nauczyć na pamięć. Bo potem bardzo łatwo się pomylić.

A zastanawialiście się kiedyś co jest z regionami Bialenii? Dlaczego wszystkie nowe pomysły upadają? Nikomu nie chce bawić się w regiony? A może po prostu nikt się w nie nie angażuje. Nic nikogo do zaangażowania się w nie nie zachęca. A tak właściwie to po co one komu? Rzesza Bialeńska - no, to tylko przykry obowiązek Brodria? Sztuczna, do likwidacji. Hasseland? Tylko by się rządził i przejmował władzę. Tfu!

A dyplomacja? Mamy przecież MSZ. Są też ambasadorowie. Ci nawet od czasu, do czasu napiszą raport. Bo właściwie po co mają to robić, skoro i tak wszystkie potrzebne informacje o zagranicy mamy w "Wieściach". Zawsze są tak rozbudowane i merytoryczne... OPM? Organizacje międzynarodowe? Po co to komu? Tylko przeszkadza. Zbędna biurokracja i śmieć... SPR? Po co do tego dołączać? Przecież to wcale nie działa... A poza tym przecież jest MUP. Tyle starczy. Widać nie ma większego zapotrzebowania.

Gazeta wBialenii? Fajnie, że była. Może trochę propagandowa, ale zawsze się czytało. Trochę szkoda, że już jej nie ma, ale po co nam ona skoro lepiej napisać nową ustawę? Zawsze można na planetę umieścić nasz biuletyn ustaw. To by był dopiero pokaz siły. A to, że WBialenii nie działa to wina Hufflepuffa, który nic nie robi. Wziąłby się wreszcie do pracy. A po co nam inne gazety? Ja się dziennikarstwem nie interesuję i nie mam po co nowej zakładać.

A te wszystkie konkursiki? Nie mam po co ich organizować. Kiedyś to były wielkie, fajne. Kiedyś to mi się chciało? A teraz... Za mało w nich uczestników, żeby brać udział. A i tak bym nie wygrał, bo zawsze wygrywa ten sam. Zawsze tylko jakieś pisanie wierszy, czy opowiadań. Nie stać ich na nic więcej?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 16:13:08 »
No to wydaje mi się, że doszliśmy osobno do podobnych wniosków. Powinniśmy wyjść poza politykę i zacząć robić coś więcej. Ale nie dziw się Eddardzie, że ludziom nie chce się rozwijać regionów, pisać jakichś dłuższych opracowań (np. historii jakiejś miejscowości), czy raportów, skoro nikomu nie chce się tego czytać. Powodzeniem cieszą się "Wieści z zagranicy", może jeszcze jakieś ogólne wątki i flejmy (a jak są to flejmy parlamentarne, to nawet bardzo!). Jakieś narracyjne opowiadania, czy nawet debaty na konkretne tematy (np. o edukacji, gdzie kilka zdań napisał tylko Hewret) są pomijane.
Dlatego ja proponuję stworzyć nowe, profesjonalne i trudne do zmienienia prawo (wszystko ważne do konstytucji), zlikwidować parlament (władza ustawodawcza w ręce Zgromadzenia Ludowego), a może też przedłużyć kadencję prezydencką. Wówczas, jeśli ktoś będzie chciał działać w Bialenii, to będzie musiał zająć się czymś merytorycznym.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 16:30:55 »
A to nie mamy co robić, poza zabawą w wirtualny sejm i ciągłym poprawianiem tego samego? A kultura, historia, promocja, polityka zagraniczna, gospodarka?
To wszystko, przyznajmy się sami przed sobą, były sprawy jak dotąd poboczne. No, może z wyjątkiem kultury... przez pierwsze trzy i pół miesiąca. Sugeruję wpierw zrobić coś z tym, a dopiero potem odcinać nam jedyną stuprocentowo pewną kroplówkę aktywności. Chyba, że chcemy skończyć jak te trupy na południe od nas (odjąwszy jedynie RON i okresowo Trizo), gdzie nikomu się nic nie chce, bo... nikomu innemu się nic nie chce, a jak już się chce i się zrobi, to reakcją innych jest kliknięcie w "oznacz wątki jako przeczytane". Serio. Po czorta komu "merytoryczna aktywność", jeżeli jej poziom wyniesie zero? Ja naprawdę rozumiem, że są treści niezbyt pożądane, ale bez przesadyzmu. Wywalamy Parlament (naszą główną markę i wyróżnik), wywalamy wszystkie ustawy, wszyscy (ha, ha, ha, jasne) wiedzą o co chodzi, bo chodzi może z pięć dokumentów do przeczytania - i co potem? Ale tak konkretnie. Bo fajnie jest mieć państwo na poziomie, ale nie państwo z poziomą kreską na wykresie obrazującym aktywność. Wiem, ze cyferki znaczenia nie mają - ale ruch już ma!
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 16:41:48 »
Są też ambasadorowie. Ci nawet od czasu, do czasu napiszą raport. Bo właściwie po co mają to robić

No właśnie, to ambasadorowie powinni pisać niuanse z Sarmacji. No i to Nasi ambasadorowie w innych państwach powinni informować o wydarzeniach u Nas.
Dlatego ja proponuję stworzyć nowe, profesjonalne i trudne do zmienienia prawo (wszystko ważne do konstytucji), zlikwidować parlament (władza ustawodawcza w ręce Zgromadzenia Ludowego), a może też przedłużyć kadencję prezydencką. Wówczas, jeśli ktoś będzie chciał działać w Bialenii, to będzie musiał zająć się czymś merytorycznym.

Można i tak zrobić, tylko żebyśmy nie skończyli jak Trizondal dzisiaj.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 17:30:40 »
Pomysł stworzenia systemu prawnego w Bialenii od nowa nie jest zbyt dobry. Całkowicie zgadzam się z Eddardem, który w swojej wypowiedzi poruszył i zauważył chyba wszystkie aspekty problemów Republiki. W naszym kraju nie ma nowych inicjatyw kulturalnych, gospodarczych, społecznych i historycznych. Coraz mniej mówimy o kwestiach teoretycznie nieistotnych i pobocznych, a tak naprawdę nader priorytetowych i niezbędnych. Swego czasu prowadziłem obrady Komisji Edukacji Narodowej - wspólnymi siłami z jej członkami opracowałem dwa wykazy podręczników do szkół licealnych. Taka rzecz przyniosła kilkanaście dni aktywności, ale gdyby nie ona, życie koncentrowałoby się tylko na ustawach, dokumentach i formalnościach. Brakuje nam nie flejmów i ciągłych prowokacji, przeobrażających się w poważne ataki, a odrobiny luzu wynikającego z zajmowania się tematami przyjemnymi, interesującymi.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 17:42:12 »
Brakuje nam nie flejmów i ciągłych prowokacji, przeobrażających się w poważne ataki, a odrobiny luzu wynikającego z zajmowania się tematami przyjemnymi, interesującymi.
Bialenia to maszyna napędzana flejmami. Chcesz, aby aktywność się podniosła? Szkaluj.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 17:47:17 »
skoro nikomu nie chce się tego czytać

Czy masz jakiś pomysł lub propozycje jak to zmienić? Jak zainteresować ludzi życiem regionów?

Dlatego ja proponuję stworzyć nowe, profesjonalne i trudne do zmienienia prawo

Znowu? Czy naprawdę nie moglibyśmy trochę przestać skupiać się i zajmować tylko i wyłącznie prawem?
zlikwidować parlament

Tutaj akurat się nie zgodzę - potrzebne są zmiany, ale nie aż tak radykalne.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 18:25:35 »
Moim zdaniem ciągła potrzeba modyfikowania prawa wryła się trwale w świadomość większości mieszkańców Bialenii. I teraz należy się zastanowić, kiedy, tak naprawdę, tworzenie aktów prawnych i praca parlamentu stały się głównymi motorami napędowymi aktywności w naszym kraju? Myślę, że nastąpiło to po uchwaleniu Konstytucji stworzonej przez Hewreta. Był to przełomowy akt prawny w RB, prezentujący sobą nieco wyższy poziom od poprzednich tworów z czasów, kiedy Bialenia stawała się poważanym v-państwem. Ale należy tutaj zaznaczyć, że wraz z nową Konstytucją, wytworzyła się potrzeba podnoszenia poziomu jakości bialeńskiego prawodawstwa. Była to słuszna idea i jak najbardziej przyniosła ona korzyści krajowi, ale w pewnym momencie ten jakościowy postęp zatrzymał się. Od tamtego czasu prawo modyfikowane jest dla samej modyfikacji.

Teraz znowu padł pomysł napisania nowego, jeszcze lepszego prawa. Przynajmniej w opinii autora. Moim zdaniem nie przyniesie to Bialenii dużych korzyści. Owszem, zapewnimy sobie, jak już wspomnieli moi przedmówcy, stałą aktywność na kolejne dwa miesiące, ale znowu, będzie ona skupiać się wyłącznie na tworzeniu prawa.

Wydaje mi się, że miarą silnej mikronacji nie jest wyłącznie dobre prawodawstwo, ale także kultura, rozwój regionów i pomysłowość obywateli. Tego obecnie nie ma. Kiedy codziennie loguję się na forum Bialenii, to odczuwam najzwyklejsze znudzenie. Bo to nie jest tak, że ludzie, którzy tu działają, nie są pomysłowi. Wręcz przeciwnie - jesteśmy grupą inteligentnych i kreatywnych osób. Jednakże te pozytywne cechy są, jakby to nie zabrzmiało, zabijane przez system, który skupiony jest wyłącznie na parlamencie i prawie. Ludziom nie chce się działać w takiej mikronacji, w której ciekawe pomysły i inicjatywy nie budzą sobą jakiegokolwiek zainteresowania...
(-) Iwan Pietrow

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 16 Paź 2016, 18:37:59 »
Dobra, zmiany prawne zostawmy na bok (ale i tak przygotuję ustawę o administracji publicznej w randze ustawy, huehuehue...)

Czekamy na wyrok SL.

Btw. zostało 60 postów do 60000 postów na forum. :D

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 22:37:54 »
Myślę, że @Tadeusz Krasnodębski mógłby się zająć dawno obiecanym rozruszaniem BLP (Bialeńskiej List Przebojów).

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 17 Paź 2016, 23:05:13 »
Na aktywizację lenn i regionów też mam kilka pomysłów: wszystko w swoim czasie.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Wto, 18 Paź 2016, 22:48:59 »
Paraliż państwa trwa. Brak Prezydenta, aktywnego zastępcy, Rządu. Brak Marszałka Parlamentu, który by zarządził ponowne wybory... Zakładając, że te potrwają z tydzień, nowego przywódcy możemy spodziewać się pewnie za 2 tygodnie...

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #21 dnia: Wto, 18 Paź 2016, 22:59:54 »
Możemy się zająć innymi rzeczami.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Wto, 18 Paź 2016, 23:19:34 »
Dokładnie. Prezydent jest nam niepotrzebny. Nie tylko polityką Bialenia żyje.
(-) Iwan Pietrow

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Śro, 19 Paź 2016, 09:48:19 »
Bialenia żyje głównie politykę. Jak widać bez polityki funkcjonujemy jak dzieci we mgle... Ale mam dobrą wiadomość: Biuro Promocji działa  :D
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 20 Paź 2016, 11:05:04 »
Brak Marszałka Parlamentu, który by zarządził ponowne wybory...

Jeśli zostanę wybrany, nie będę czekał i od razu je zarządzę - chciałbym tylko się dowiedzieć, czy muszę wstrzymać się do uprawomocnienia wyroku Sądu?
(-) Tadeusz Krasnodębski