Słuchajcie,
Jak ktoś niedawno wskazał, potrzebne jest ujednolicenie Konstytucji, jeśli chodzi o przepisy.
Az racji dodatkowego kryzysu sięgającej w historii "bialeńskiej wiosny", proponowałbym zwołanie (nieoficjalnie) konstytuanty, aby dążyć do odnowy politycznej i prawnej Republiki Bialeńskiej. Zbyt dużo się rozpisywać nie będę, kto śledzi na bieżąco sytuację w Parlamencie oraz przegląda wokandy Sądu Ludowego wie, na czym stoi Republika. W sumie aż się ciśnie powiedzieć słynne gomułkowskie słowa: "staliśmy nad przepaścią, ale zrobiliśmy krok naprzód".
Co mam na myśli?
Widziałbym to w postaci budowy nowego porządku politycznego. Jesteśmy w takim momencie, gdzie możemy zdecydować co poczynić dalej. Możemy "zaniechać" obecny stan prawny i w miejsce obecnej Republiki Bialeńskiej powołać "II Republikę Bialeńską", uchwalając nową konstytucję wraz z niektórymi nowymi ustawami (przede wszystkim należałoby rozdzielić przepisy dotyczące legislacji od konstytucji, potrzebna będzie takie ustawa o administracji rządowej oraz o funkcjonowaniu Parlamentu Republiki Bialeńskiej). Niektórzy wskazują reformę Sądu Ludowego, ale tutaj myślę, że jeszcze w pełni nie sprawdziliśmy tego systemu. Póki co, to widzimy lenistwo Alberta.
Potrzebna byłaby opinia prywatna Andrzeja, Eddarda, Tadeusza, Alberta, Seweryna, Karola M. oraz innych bardziej zaangażowanych w te klocki.
Jakbym widział fundamenty prawne II Republiki Bialeńskiej?
Ogłosić więcej, niż jedną ustawę zasadniczą, tj.:
- Ustawa zasadnicza funkcjonowania życia politycznego i społecznego II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* prawa i obowiązki Suwerena (Narodu),
* ogólne założenia demokracji w Republice Bialeńskiej,
* określenie trójpodziału władzy oraz zasady incompatibilitas,
* porządek prawny,
* zasady ustroju sądowego,
* prawa i obowiązki obywatela wobec Republiki,
* zasady zmiany ustaw zasadniczych,
- Ustawa zasadnicza o funkcjonowaniu urzędu głowy państwa II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* uprawnienia i obowiązki głowy państwa,
* zasady wybierania głowy państwa,
* stany wyjątkowe,
* ogólne przepisy o Rządzie - resztę definiować ma ustawa o administracji publicznej.
- Ustawa zasadnicza o funkcjonowaniu organu reprezentującego II Republiki Bialeńskiej, w niej wyszczególnić:
* przepisy legislacyjne,
* zasady funkcjonowania Parlamentu Republiki Bialeńskiej,
* zasady funkcjonowania funkcji Marszałka Parlamentu,
* zasady życia poselskiego (koła, komisje poselskie, etc.).
Taki ogólny zarys, bez wstępnego projektu.
Taka moja koncepcja, takie moje przemyślenia.
Czekam na opinie.