Autor Wątek: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego  (Przeczytany 6592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hewret Faradobus

Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego
« dnia: Nie, 23 Paź 2016, 12:49:51 »

UCHWAŁA W SPRAWIE WYPOWIEDZENIA UKŁADU STOWARZYSZENIOWEGO Z KRÓLESTWEM HASSELANDU ORAZ Z CARSTWEM BRODRYJSKIM

XX października 2016 r.

Artykuł 1.

Na mocy art. 10, ust. 2 Układu Stowarzyszeniowego z Hasselandem i Brodrią z lipca 2015 roku, Parlament Republiki Bialeńskiej wypowiada niniejszy traktat z dwumiesięcznym okresem wypowiedzenia.

Artykuł 2.

W związku z wypowiedzeniem zobowiązuje się władze Republiki Bialeńskiej do zawarcia nowego układu stowarzyszeniowego z Królestwem Hasselandu w ciągu trwania, wspomnianego w art. 1 niniejszej uchwały, okresu wypowiedzenia.

Artykuł 3.

Uchwała wchodzi z życie po 24 godzinach od chwili ogłoszenia.

Wysoka Izbo!

Niestety rozmowy o nowym układzie stowarzyszeniowym stoją w miejscu. Nie można czekać i prosić ciągle o działania. Postanowiłem więc zgłosić niniejszą uchwałę, aby przede wszystkim zakończyć współpracę z martwym Carstwem Brodryjskim oraz zmotywować przedstawicieli Królestwa Hasselandu do działania. Nie można dopuścić do letargu w relacjach Bialenia-Hasseland, Hasseland-Bialenia. Potrzebny jest impuls, który pobudzi obie strony do aktywnego uczestnictwa we wspólnym życiu politycznym.
Republika Bialeńska jest w stanie wiele zaoferować, m.in: stabilność, wspólne cele rozwoju, aktywna polityka zagraniczna, jednak oczekuje powagi i (przede wszystkim) zaangażowania z drugiej strony. Ostatnio mam wrażenie, że JKM Piotr Paweł de Zaym oraz JKW Eddard Noqtern w ogóle nie interesują się projektem nowego układu stowarzyszeniowego. Odrzucili kilka propozycji ze strony władz Bialenii, a sami niczego nie zaproponowali (z jednym wyjątkiem).
W nowym układzie stowarzyszeniowym przede wszystkim oczekiwałbym regulacji obecności Królestwa Hasselandu na wspólnym serwerze, zakres obowiązywania przepisów RB w kwestii informatycznych oraz propozycję rozwiązania niektórych kwestii wieku dziecięcego układu stowarzyszeniowego, tj. banowanie użytkowników na wspólnym forum, czy też obowiązywanie wyroków SL. Jeśli stwierdzimy wprost, że Bialenia i Hasseland na arenie międzynarodowej są graczami równymi sobie, to myślę, że połowę wspomnianych rzeczy będziemy mieli z głowy.  Z wyjątkiem kwestii technicznych.

Także apeluję do posłów Parlamentu Republiki Bialeńskiej o rozwagę i patrzenie przyszłość. Relacje Bialenia-Państwa stowarzyszone obecnie bardziej przypominają pasożytnictwo, aniżeli kooperację (albo protokooperację).

Z poważaniem,
Wieczny Prezydent Faradobus
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Odp: Projekt uchwały ws. wypowiedzenia Układu Stowarzyszeniowego
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 13:34:25 »
Wysoka Izbo,
Panie Marszałku,

Chociaż w większości nie zgadzam się z powyższym uzasadnieniem, to również myślę, że takie wypowiedzenie umowy będzie dobry impulsem i punktem do przemyśleń i ustaleń nad dalszą przyszłością. Wydaje mi się, że bez tego nie dojdzie do głębszych zmian. Dlatego popieram projekt ustawy.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 14:32:42 »
Otwieram debatę, potrwa 5 dni, bo to jednak dość istotna sprawa. Upoważniam też każdego obywatela RB i państw stowarzyszonych do zabierania głosu w wątku, ponieważ jest to kwestia, która dotyczy nas wszystkich.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 15:56:49 »
I może ja zacznę:
uważam, że nie pozostaje nam nic innego, jak w drastyczny sposób zmusić przedstawicielstwa państw stowarzyszonych do podjęcia konkretnych rozmów. Obawiam się tylko, że minie dwumiesięczny okres wypowiedzenia, a nowego układu nie uda się stworzyć. I co w tej sytuacji?
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 15:57:25 »
Panie Marszałku,

Czy rzeczywiście rozsądnym krokiem jest dopuszczenie do głosu w Parlamencie wszystkich obywateli? Debata parlamentarna ma służyć do przyjęcia przez głosujących, a więc parlamentarzystów opinii o tym jak głosować. Pozostali obywatele mogą przecież komentować sprawę w dziale opiniotwórstwa.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 15:59:43 »
Jeśli ktoś nie będzie zachowywał się z należytą dla Parlamentu powagą, prawo głosu zostanie mu odebrane. Ale tę konkretnie kwestię uważam za na tyle ważną dla Bialeńczyków, Hasselandczyków i Brodryjczyków, że nie wydaje mi się, aby dyskusja tylko w gronie Posłów była odpowiednia. Zresztą mam nadzieję, że dzięki takiej otwartej debacie parlamentarzyści wezmą pod uwagę więcej opinii przy głosowaniu, a nie tylko zdanie innych Posłów ;)
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:07:27 »
Wysoka Izbo,
Panie Marszałku

Uważam że projekt wraz z uzasadnieniem to chyba jakieś nieporozumienie. Z przerażeniem obserwuję jak grupa Bialeńczyków dąży wszelkimi sposobami do pełnego unicestwienia Carstwa Brodryjskiego jako elementu niepotrzebnego albo wręcz szkodliwego w naszym stowarzyszeniu. Jest to ewidentne zaprzeczenie ideom i założeniom układu państw stowarzyszonych. Jeżeli jeden z członków tegoż układu przeżywa poważny kryzys to drugi i trzeci powinni wspierać go a nie patrzeć z satysfakcją na jego konanie, odliczać niecierpliwie czas do jego śmierci i po wszystkim znieważać jego zwłoki. Znane przysłowie mówi że prawdziwych przyjaciół poznajemy w biedzie. Tak jest w przypadku Brodrii. Jeżeli Bialenia zada Carstwu śmiertelny cios to będzie to świadczyło tylko i wyłącznie o nieprawdziwości naszej przyjaźni, pokaże że Brodria w oczach polityków bialeńskich nie była nigdy partnerem lecz przedmiotem.

Projekt ten powinien budzić sprzeciw każdego Bialeńczyka pochodzenia brodryjskiego i hasselandzkiego. Tak, Hasselandczycy również mają powody by powiedzieć "NIE" wyrzuceniu Brodrii na śmietnik historii przez antybrodryjskich działaczy! Jeżeli bowiem Hasseland przeżywać będzie kiedyś kryzys aktywności to czy zostanie potraktowany lepiej niż Brodria? Nie! Wyrzucenie Brodrii z układu to dla Hasselandu pewność że również zostanie porzucony jeżeli tylko będzie mu się źle powodziło.

Co więc należy zrobić? Przede wszystkim poczekać na wybór Cara Brodrii i Prezydenta Bialenii, następnie zwołać pilne spotkanie władz Bialenii i państw stowarzyszonych oraz podjąć rozmowy. Wypowiedzenie układu stowarzyszeniowego może nastąpić tylko wtedy gdy jasno ustalimy co dalej. Wypowiedzenie układu niepoprzedzone rozmowami będzie wobec Brodrii aktem zabójstwa a wobec Hasselandu szantażem.

Reasumując, jestem całkowicie przeciwny przyjęciu tego projektu i apeluję do pozostałych Posłów by także się sprzeciwili.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:11:53 »
grupa Bialeńczyków dąży wszelkimi sposobami do pełnego unicestwienia Carstwa Brodryjskiego jako elementu niepotrzebnego albo wręcz szkodliwego

Grupa Bialeńczyków do niczego nie dąży.
Tylko stwierdza fakty na podstawie tego, co widzi. Brodryjczycy się wykruszyli, Grutin woli tworzyć kolejne jojonacje, a pozostałe osoby związane z tą krainą zamieszkują sobie w Abachazji. Co jakiś czas Wasza Imperatorska Mość pojawi się w kuluarach, napisze kilka słów i na tym koniec. Może jednak warto by się zdecydować, gdzie działać? Czy w Brodrii czy w Abachazji?
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:14:09 »
Co więc należy zrobić? Przede wszystkim poczekać na wybór Cara Brodrii i Prezydenta Bialenii, następnie zwołać pilne spotkanie władz Bialenii i państw stowarzyszonych oraz podjąć rozmowy.

Chuje muje dzikie węże, prowadziłem takie rozmowy 3 razy. Nikt nie raczył odpisać na wiadomości. Praktycznie to był monolog.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:21:49 »
Chuje muje dzikie węże

Panie Marszałku, proszę o uspokojenie tego delikwenta...

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:33:03 »
Ależ ja jestem spokojny.
Po prostu irytują mnie te ciągłe farmazony o prowadzeniu dialogu, gdzie tak naprawdę takiego dialogu oczekuje tylko jedna strona.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:42:18 »
Emocje emocjami - w Parlamencie sugeruję używać stwierdzenia prącia muje dzikie węże :)

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak się burzysz, Mikołaju. Oczekujesz, że Bialenia będzie trzymała na siłę martwe państwo, którego władze nie mają nawet życzenia podjąć rozmów o nowym układzie? Odkąd się tu pojawiłem, prowadzone są "rozmowy" na temat nowelizacji traktatu. Skoro CB i KH wyraźnie je olewają, Bialenia musi sięgnąć po inne argumenty niż "porozmawiajmy".
(-) Tadeusz Krasnodębski

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:52:13 »
Grupa Bialeńczyków do niczego nie dąży.
Tylko stwierdza fakty na podstawie tego, co widzi. Brodryjczycy się wykruszyli, Grutin woli tworzyć kolejne jojonacje, a pozostałe osoby związane z tą krainą zamieszkują sobie w Abachazji. Co jakiś czas Wasza Imperatorska Mość pojawi się w kuluarach, napisze kilka słów i na tym koniec. Może jednak warto by się zdecydować, gdzie działać? Czy w Brodrii czy w Abachazji?
Może jednak warto dać szansę Brodrii? W przypadku zakażenia nie zawsze potrzebna jest amputacja, zdarza się że zastosowanie antybiotyku pomoże.

Chuje muje dzikie węże, prowadziłem takie rozmowy 3 razy. Nikt nie raczył odpisać na wiadomości. Praktycznie to był monolog.
Chyba się nie zrozumieliśmy. Poprzez rozmowy mam na myśli oficjalne negocjacje władz odbywające się na zorganizowanym kongresie. Dotychczasowe "negocjacje" nad nową umową stowarzyszeniową kończyły się fiaskiem bo polegały na tym że ktoś wrzucił sobie w jakimś wątku swoją wizję układu i pytał innych o zdanie na jej temat, w odpowiedzi inny ktoś wrzucał odmienną propozycję, później jeszcze inny ktoś jeszcze inną propozycję wrzucił i skończyło się na tym że mieliśmy kilka propozycji układu, zero konkretów i bajzel. Nie tędy droga.

Naprawdę nie rozumiem, dlaczego tak się burzysz, Mikołaju. Oczekujesz, że Bialenia będzie trzymała na siłę martwe państwo, którego władze nie mają nawet życzenia podjąć rozmów o nowym układzie? Odkąd się tu pojawiłem, prowadzone są "rozmowy" na temat nowelizacji traktatu. Skoro CB i KH wyraźnie je olewają, Bialenia musi sięgnąć po inne argumenty niż "porozmawiajmy".
Ty jeszcze się mnie pytasz dlaczego ja się burzę? To jest takie trudne do zrozumienia że nie chcę abyś ty skazał moją v-ojczyznę na śmierć?
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:56:21 »
Chuje muje dzikie węże

Panie Marszałku, proszę o uspokojenie tego delikwenta...

Panie Marszałku, proszę podać temu Panu wiadomą maść na wiadomy ból tylnej części ciała.

Przepraszam za ten niemiły wstęp, ale Eddard rozpuścił się jak dziadowski bicz.

Szanowni!

Jak wspomniałem wcześniej - projekt popieram i myślę, że warto byłoby go przyjąć. Bialenia oferuje wiele dobrego państwom stowarzyszonym - przede wszystkim są to stabilny serwer i możliwość rozwoju. Pomimo tego zdarzają się sytuacje, kiedy władze państw stowarzyszonych pogrożą paluszkiem i nie zgodzą się na pewne postanowienia władz bialeńskich. I robią to, będąc o wiele słabszym elementem w całym układzie. Zapominają o tym, że to Bialenia roztacza nad nimi opiekę.

Za każdym razem, kiedy przychodzi czas dyskusji nad zmianą układu stowarzyszonego, mowa jest o potrzebie poprawy, reform, itd. Dyskusja ta szybko się jednak kończy, wszyscy zbierają swoje zabawki i powracają do swoich poprzednich czynności. A stary układ wciąż obowiązuje. Tak nie może być. Potrzebny jest zatem impuls, który pobudzi działaczy państw stowarzyszonych do aktywności, do podjęcia zdecydowanych rozmów nad napisaniem nowej umowy. Jeżeli nie wyrobią się w dwa miesiące (w mikroświecie to wieczność), to ich strata. Nikt nie będzie nad tym rozpaczać.

Co zaś tyczy się Brodrii... Na pewno szkoda, że kraj ten dogorywa, ale z drugiej strony, czemu brodryjskie władze wymagają od Bialenii pomocy? Jak niby Bialenia ma pomóc Carstwu? Przymusowo wyśle tam grupkę osób, która sztucznie napędzi aktywność? Ludzie... Tak się nie da. W mikroświecie koniec v-państwa związany jest z brakiem aktywności i zainteresowania. Jak widać, Brodria straciła swych zwolenników i nikt już nie chce w niej działać. I cóż Bialenia na to poradzi? No, nie ma zainteresowania, nie ma v-państwa. I koniec. A Bialenii nie opłaca się sztuczne utrzymywanie skansenu. To jest chłodna kalkulacja i mówienie tu, że Brodria od zawsze była sojusznikiem Bialenii, jest zbędne. Kompletnie. Wszystko przemija. Trzeba się z tym pogodzić. Śmierć jest nieunikniona.
(-) Iwan Pietrow

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 16:59:40 »
Dotychczasowe "negocjacje" nad nową umową stowarzyszeniową kończyły się fiaskiem bo polegały na tym że ktoś wrzucił sobie w jakimś wątku

Miałem na myśli konferencję niejawną z władzami CB, KH, RB i ZSKHiW na przełomie sierpnia i września.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:01:13 »
To jest takie trudne do zrozumienia że nie chcę abyś ty skazał moją v-ojczyznę na śmierć?

Ja? Że niby mam sam przegłosować tę uchwałę? Czy winę chcesz zrzucić na podpisującego ją Marszałka?

Wypowiedź Iwana w pełni oddaje moje zdanie - zgadzam się z nią całkowicie w całej rozciągłości.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:06:23 »
A mnie tam dalej nie podoba się, że chce się całkowicie usunąć jedno z państw stowarzyszonych, bo jest chwilowo nieaktywne. Ale to tylko ja, z moimi dziwnymi poglądami na politykę zagraniczną o nieporzucaniu partnerów, dopóki jest kontakt z władzami.
Ale tak na marginesie, czemu razem z tą uchwałą nie ma wypowiedzenia dzierżawy?
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:08:23 »
Cytat: Iwan Pietrow
Na pewno szkoda, że kraj ten dogorywa
Przypomnieć ci słowa które wypowiedziałeś jeszcze kilka godzin temu?

W pełni popieram niniejszy projekt. Władze Bialenii powinny ze wszystkich sił dążyć do utworzenia nowego, lepszego układu stowarzyszeniowego. Trzeba powiedzieć "stop" pasożytnictwu i wymóc na Hasselandzie (Brodrię można wyrzucić już na śmietnik historii) podpisanie bardziej zorganizowanej i sprawiedliwszej umowy.
Nie. Dobijmy już tego trupa, bo aż oczy bolą od patrzenia, jak słabo to wszystko działa...
Naprawdę tak ci szkoda tej biednej, dogorywającej Brodrii?

Cytat: Tadeusz Krasnodębski
Ja? Że niby mam sam przegłosować tę uchwałę? Czy winę zrzucisz na podpisującego ją Marszałka?

Wypowiedź Iwana w pełni oddaje moje zdanie - zgadzam się z nią całkowicie w całej rozciągłości.
Winę zrzucę na każdego kto zagłosuje za tym chorym projektem.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:09:59 »

Co to ma w ogóle oznaczać!? Panie Marszałku, naprawdę  mam być zmuszany wysłuchiwania obelg pod moim adresem?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:12:28 »
Winę zrzucę na każdego kto zagłosuje za tym chorym projektem.

To byłoby trochę dziwne zachowanie. Jestem za skasowaniem obecnoego układu i negocjacjami nad następnym. Nie wyobrażam sobie, aby następny traktat był zawarty tylko pomiędzy Hasselandem i Bialenią. Będzie albo z Brodrią, albo wcale.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:15:17 »

Co to ma w ogóle oznaczać!? Panie Marszałku, naprawdę  mam być zmuszany wysłuchiwania obelg pod moim adresem?
Nie jesteś upoważniony do takiego zrzędzenia.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:16:13 »
Cytat: Eddard Noqtern
To byłoby trochę dziwne zachowanie. Jestem za skasowaniem obecnoego układu i negocjacjami nad następnym. Nie wyobrażam sobie, aby następny traktat był zawarty tylko pomiędzy Hasselandem i Bialenią. Będzie albo z Brodrią, albo wcale.

Najpierw trzeba wynegocjować nowy układ, dopiero później wypowiadać stary. Tylko i wyłącznie w takiej kolejności. W przeciwnym przypadku Brodria pójdzie na śmierć a Hasseland będzie zmuszony do zawarcia dwustronnego, skrajnie niekorzystnego dla siebie układu.

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:17:46 »
Naprawdę tak ci szkoda tej biednej, dogorywającej Brodrii?

Szkoda, że tak skończyła, bo była ciekawym państwem. Ale niestety, nie będę kłamał i mówił, że Brodrię trzeba za wszelką cenę utrzymać przy życiu, bo nie ma to większego sensu. To jest po prostu realna ocena możliwości tego państwa.

Będzie albo z Brodrią, albo wcale.

Możemy się już ze sobą oficjalnie żegnać?
(-) Iwan Pietrow

• Poseł
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:23:11 »
Szkoda, że tak skończyła, bo była ciekawym państwem. Ale niestety, nie będę kłamał i mówił, że Brodrię trzeba za wszelką cenę utrzymać przy życiu, bo nie ma to większego sensu. To jest po prostu realna ocena możliwości tego państwa.
"Wzruszyłem się losem Brodrii bo to było naprawdę ciekawe państwo i mogło jeszcze trochę przeżyć. Tak mi było szkoda Carstwa że prawie się popłakałem jak wbijałem mu nóż w plecy."

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Nie, 23 Paź 2016, 17:27:12 »
Najpierw trzeba wynegocjować nowy układ, dopiero później wypowiadać stary.

RB próbuje nawiązać bezskuteczne negocjacje od jakiegoś czasu.
(-) Tadeusz Krasnodębski