Panie Marszałku!
Izbo o Odpowiednim Wzroście!
Dziękuję za możliwość zabrania głosu. Choć nie wiem, czy moje spostrzeżenia spodobają się autorowi powyższemu projektowi nowelizacji. Aż głupio mi wystawiać negatywną opinię kolejnej propozycji legislacyjnej i to autorstwa tej samej osoby...
Ad rem, rzekome wykluczenie instytucji parlamentarzysty z katalogu osób, które nie mogą pełnić funkcji ławnika byłoby fikcją. Konstytucja jasno stanowi w art. 3 ust. 5, że "[z]abrania się równoległego sprawowania funkcji publicznych łączących uprawnienia władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej (...)". Przeto katalog instytucji, których uprawnień nie da się połączyć z uprawnieniami władzy sądowniczej, do której, zgodnie z art. 18 ust. 1 Konstytucji, należy także Rada Przysięgłych) jest znacznie szerszy. Ustawa, w obecnym brzmieniu, poszerza ten katalog tylko o policjantów. Można by dywagować nad tym, czy ustanawianie przepisu o zakazie łączenia funkcji Sędziego Ludowego z funkcją ławnika jest potrzebne. Tu, należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można samemu powołać się na dany urząd?
Co do drugiej propozycji legislacyjnej. Kwestię
incompatibilitas reguluje wspomniany art. 3 ust. 5 Konstytucji. Oczywiście można rozszerzać konstytucyjny katalog o urząd policjanta i ławnika (choć w tym wypadku, nie widzę potrzeby, by dublować przepisy...). Ale to raczej kwestie drugorzędne w kontekście obecnego kryzysu judykatywy. I wydaje mi się, że nie rozwiązałoby problemu.
Wiem, że nie przysługuje mi prawo do inicjatywy ustawodawczej, ale zostawię projekt ustawy na ławie poselskiej, może jakiś parlamentarzysta zdecyduje się go podnieść i rozpocząć proces legislacyjny. Projekt ten będzie realizował założenia, o których mówiłem
tutaj. "Myślę, że Parlament mógłby pochylić się nad zmianą Rozdziału VI rzeczonej ustawy o sądownictwie, tak, by zmienić pozostawić Sędziemu Ludowemu wolna wolę co do zasięgania opinii Rady Przysięgłych, która i tak nie jest dlań wiążąca." Dodatkowo, by ograniczyć zbędną biurokrację, sugerowałbym nadanie Sędziemu Ludowemu narzędzi, które pozwolą mu na usunięcie ławnika, który nie spełnia wymogów z art. 6a ust. 6 ustawy o sądownictwie.
USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIEz dnia ... 2016 r.
Artykuł 1.
Art. 6a. ust. 5. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:
5. Ławnicy tracą swój urząd w przypadku:
a) rezygnacji;
b) śmierci;
c) zakończenia urzędowania Sędziego Ludowego;
d) odwołania przez Sędziego Ludowego.
Artykuł 2.
Art. 26. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:
2. Sąd Ludowy wydaje wyrok w terminie nie dłuższym niż 48 godzin od wydania przez Radę Przysięgłych opinii, o której mowa w art. 28a. niniejszej ustawy albo, w przypadku, gdy nie zdecyduje się wystąpić z prośbą o opinię do Rady Przysięgłych, w terminie nie dłuższym niż 72 godziny od wpłynięcia wniosku.
Artykuł 3.
Art. 27. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:
2. Sąd Ludowy wydaje wyrok w terminie nie dłuższym niż 48 godzin od wydania przez Radę Przysięgłych opinii, o której mowa w art. 28a. niniejszej ustawy albo, w przypadku, gdy nie zdecyduje się wystąpić z prośbą o opinię do Rady Przysięgłych, w terminie nie dłuższym niż 72 godziny od wpłynięcia wniosku.
Artykuł 4.
Art. 28. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:
Artykuł 5.
Art. 28a. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:
Artykuł 28a.
Sąd Ludowy w sprawach opisanych w art. 26.-28. niniejszej ustawy może zasięgnąć opinii Rady Przysięgłych. Rada podejmuje taką opinię bezwzględną większością głosów. Ławnicy przegłosowani mają prawo złożyć zdanie odrębne.
Artykuł 6.
Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.