Autor Wątek: Projekt odblokowania Sądu II  (Przeczytany 1204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
Projekt odblokowania Sądu II
« dnia: Pon, 24 Paź 2016, 22:25:33 »
Wysoka Izbo,

Ponieważ mój poprzedni projekt okazał się fiaskiem niezgodnym z konstytucją, zgłaszam kolejny - Sąd musi w końcu zacząć funkcjonować.

Tym razem proponuję ograniczenie niepołączalności funkcji Ławnika, co powinno zachęcić o wiele więcej osób do aktywnego członkostwa.

Przy okazji zwróciłem uwagę, że żadna z ustaw nie reguluje niepołączalności stanowiska Sędziego z innymi stanowiskami (albo po prostu nic o tym nie znalazłem), co jest według mnie absolutnie niedorzeczne i zgłaszam w tej kwestii poprawkę.

WYCOFANY PROJEKT
Spoiler: pokaż

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... 2016 r.

Artykuł 1.

Art. 6a. ust. 8. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

8. Prezydent, Wiceprezydent, Sędzia Ludowy oraz Policjanci Policji Krajowej nie mogą pełnić funkcji Ławnika.

Artykuł 2.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.

Poprawka:

Artykuł 1a.

Art. 4. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Artykuł 4.

Sędzią Ludowym może zostać osoba:

a) posiadająca obywatelstwo bialeńskie;

b) posiadająca nieposzlakowaną opinię oraz autorytet społeczny;

c) posiadająca co najmniej tytuł magistra net. prawa lub która zdała egzamin państwowy z wiedzy o materialnym i formalnym prawie karnym, cywilnym, konstytucyjnym i administracyjnym, zorganizowanej przez uczelnię wyższą działającą na obszarze Republiki Bialeńskiej na zlecenie Prezydenta lub Rządu przed powołaniem na funkcję sędziego,

d) niepełniąca funkcji: Prezydenta, Wiceprezydenta, Ministra, pracownika administracji rządowej, Posła, Policjanta Policji Krajowej, Ławnika.

Otwieram 48-godzinną debatę, przy okazji upoważniam do zabrania głosu sędziego Alberta - byłbym wdzięczny, gdybyś wyraził swoje zdanie o projekcie, Albercie.
« Ostatnia zmiana: Śro, 26 Paź 2016, 18:02:52 wysłana przez Tadeusz Krasnodębski »
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Odp: Projekt odblokowania Sądu II
« Odpowiedź #1 dnia: Wto, 25 Paź 2016, 00:40:06 »
Panie Marszałku!
Izbo o Odpowiednim Wzroście!

Dziękuję za możliwość zabrania głosu. Choć nie wiem, czy moje spostrzeżenia spodobają się autorowi powyższemu projektowi nowelizacji. Aż głupio mi wystawiać negatywną opinię kolejnej propozycji legislacyjnej i to autorstwa tej samej osoby...

Ad rem, rzekome wykluczenie instytucji parlamentarzysty z katalogu osób, które nie mogą pełnić funkcji ławnika byłoby fikcją. Konstytucja jasno stanowi w art. 3 ust. 5, że "[z]abrania się równoległego sprawowania funkcji publicznych łączących uprawnienia władzy wykonawczej, ustawodawczej i sądowniczej (...)". Przeto katalog instytucji, których uprawnień nie da się połączyć z uprawnieniami władzy sądowniczej, do której, zgodnie z art. 18 ust. 1 Konstytucji, należy także Rada Przysięgłych) jest znacznie szerszy. Ustawa, w obecnym brzmieniu, poszerza ten katalog tylko o policjantów. Można by dywagować nad tym, czy ustanawianie przepisu o zakazie łączenia funkcji Sędziego Ludowego z funkcją ławnika jest potrzebne. Tu, należałoby odpowiedzieć sobie na pytanie, czy można samemu powołać się na dany urząd?

Co do drugiej propozycji legislacyjnej. Kwestię incompatibilitas reguluje wspomniany art. 3 ust. 5 Konstytucji. Oczywiście można rozszerzać konstytucyjny katalog o urząd policjanta i ławnika (choć w tym wypadku, nie widzę potrzeby, by dublować przepisy...). Ale to raczej kwestie drugorzędne w kontekście obecnego kryzysu judykatywy. I wydaje mi się, że nie rozwiązałoby problemu.

Wiem, że nie przysługuje mi prawo do inicjatywy ustawodawczej, ale zostawię projekt ustawy na ławie poselskiej, może jakiś parlamentarzysta zdecyduje się go podnieść i rozpocząć proces legislacyjny. Projekt ten będzie realizował założenia, o których mówiłem tutaj. "Myślę, że Parlament mógłby pochylić się nad zmianą Rozdziału VI rzeczonej ustawy o sądownictwie, tak, by zmienić pozostawić Sędziemu Ludowemu wolna wolę co do zasięgania opinii Rady Przysięgłych, która i tak nie jest dlań wiążąca." Dodatkowo, by ograniczyć zbędną biurokrację, sugerowałbym nadanie Sędziemu Ludowemu narzędzi, które pozwolą mu na usunięcie ławnika, który nie spełnia wymogów z art. 6a ust. 6 ustawy o sądownictwie.

USTAWA O ZMIANIE USTAWY O SĄDOWNICTWIE
z dnia ... 2016 r.

Artykuł 1.

Art. 6a. ust. 5. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

5. Ławnicy tracą swój urząd w przypadku:
a) rezygnacji;
b) śmierci;
c) zakończenia urzędowania Sędziego Ludowego;
d) odwołania przez Sędziego Ludowego.

Artykuł 2.

Art. 26. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

2. Sąd Ludowy wydaje wyrok w terminie nie dłuższym niż 48 godzin od wydania przez Radę Przysięgłych opinii, o której mowa w art. 28a. niniejszej ustawy albo, w przypadku, gdy nie zdecyduje się wystąpić z prośbą o opinię do Rady Przysięgłych, w terminie nie dłuższym niż 72 godziny od wpłynięcia wniosku.

Artykuł 3.

Art. 27. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

2. Sąd Ludowy wydaje wyrok w terminie nie dłuższym niż 48 godzin od wydania przez Radę Przysięgłych opinii, o której mowa w art. 28a. niniejszej ustawy albo, w przypadku, gdy nie zdecyduje się wystąpić z prośbą o opinię do Rady Przysięgłych, w terminie nie dłuższym niż 72 godziny od wpłynięcia wniosku.

Artykuł 4.

Art. 28. ust. 2. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Artykuł 5.

Art. 28a. Ustawy o sądownictwie z dnia 27 maja 2016 r. z późniejszymi zmianami otrzymuje brzmienie:

Artykuł 28a.

Sąd Ludowy w sprawach opisanych w art. 26.-28. niniejszej ustawy może zasięgnąć opinii Rady Przysięgłych. Rada podejmuje taką opinię bezwzględną większością głosów. Ławnicy przegłosowani mają prawo złożyć zdanie odrębne.

Artykuł 6.

Ustawa wchodzi w życie w ciągu 24 godzin od momentu jej opublikowania w Biuletynie Ustaw.
« Ostatnia zmiana: Wto, 25 Paź 2016, 00:47:13 wysłana przez Alberto de Medici »
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Wto, 25 Paź 2016, 15:39:36 »
Niniejszym podnoszę projekt.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Wto, 25 Paź 2016, 18:05:06 »
A podobno najprostsze rozwiązania mogą być tymi najlepszymi - chyba mam tendencje do utrudniania wszystkiego...

Dzięki, Albercie, za wyczerpującą opinię i własny projekt. Nie pozostaje mi nic innego, jak wycofać swój własny z poprawką - jutro głosować będziemy nad Twoim wniesionym przez Macieja.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Śro, 26 Paź 2016, 18:01:39 »
Myślę, że możemy już powoli przechodzić do głosowania.

Przypominam, że głosujemy nad projektem Alberta zgłoszonym przez Maćka. Głosowanie 48 godzin.

ZA
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Śro, 26 Paź 2016, 18:08:35 »
ZA.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Śro, 26 Paź 2016, 18:18:43 »
ZA
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Śro, 26 Paź 2016, 19:15:22 »
ZA
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Śro, 26 Paź 2016, 21:40:32 »
Wstrzymuje się.
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Czw, 27 Paź 2016, 18:54:11 »
ZA.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 17:08:12 »
5 głosów ZA, 0 głosów PRZECIW, 1 głos WSTRZYMUJĄCY SIĘ.

Parlament przyjął ustawę. Prezydenta proszę o decyzję w sprawie podpisu, natomiast Piotra Pawła o wyjaśnienie, dlaczego po raz kolejny, pomimo ponaglenia przez PW, nie zagłosował.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 17:47:07 »
Witam uprzejmie,
Było 48 godzin. Do zakończenia głosowania mamy jeszcze pół godziny, uprzejmie proszę Marszałka o wyjaśnienie, czemu nie dopuścił mnie do głosowania.
Gdybym mógł, byłbym PRZECIW.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 20:44:34 »
Nie pół godziny, a piętnaście minut. Czekałeś 47 godzin i 45 minut na napisanie jednego słowa, pomimo przebywania na forum i ponaglenia na PW. Takie opóźnianie pracy Parlamentu jest moim zdaniem nie na miejscu.

Skoro Andrzej nie podjął jeszcze decyzji, a ja rzeczywiście zakończyłem głosowanie zbyt wcześnie (co wynikało z mojego niedopatrzenia, za które przepraszam), myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby uwzględnić Twój sprzeciw, bo zagłosowałeś jednak o czasie.

5 głosów ZA, 1 głos PRZECIW, 1 głos WSTRZYMUJĄCY SIĘ. Prezydencie, proszę działać.
« Ostatnia zmiana: Pią, 28 Paź 2016, 21:21:55 wysłana przez Tadeusz Krasnodębski »
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Pią, 28 Paź 2016, 20:52:47 »
Prosta przyczyna niegłosowania jest taka, że głosowania nie zauważyłem, a gdy było ponaglenie, nie miałem dostępu do internetu innego niż przez smartfona, na którym słabo mi się pracuje. Na przyszłość sugeruję stosowanie skutecznego @...
Nie, ja nie zagłosowałem - powiedziałem tylko jak bym zagłosował. Przyczyny wyjaśniłem gdzie indziej, w każdym razie proszę nie liczyć sugestii oddania głosu za ważny głos.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #14 dnia: Sob, 29 Paź 2016, 15:14:19 »
(-) Swarzewski.