Autor Wątek: Wystąpienie Eddarda Noqterna ws. stowarzyszenia z Bialenią  (Przeczytany 2500 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
Wystąpienie Eddarda Noqterna ws. stowarzyszenia z Bialenią
« dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:16:44 »
Wielce Szanowni Hasselandczycy,

Przez ponad rok nasz układ z Republiką Bialeńską działał i przynosił korzyści. I chociaż zawsze da się znaleźć zarówno minusy jak i plusy każdej ze spraw, to w tym wypadku pozytywy przeważały. Te dla Królestwa to były: lepsze i sprawniej zarządzane forum, wspólna reklama i możliwość pozyskiwania nowych obywateli, a także niewielka, ale zawsze jakaś działalność Bialeńczyków w Hasselandzie. Do kolejnych pozytywów zaliczyłbym wzrost aktywności we wspólnocie jako całości i możliwość prowadzenia inicjatyw na większą skalę. Jeżeli zaś chodzi o drugą stronę medalu musiałbym wspomnieć przede wszystkim o przenoszeniu aktywności Hasselandczyków do Bialenii, co działo się praktycznie bez przerwy. Do kolejnych należy spadek pozycji Hasselandu i mniejsza decyzyjność państwa, a co za tym idzie mniejsza atrakcyjność.

W ostatnich dniach sytuacja drastycznie się zmieniła. Ostre słowa i spór wobec nowego układu zaostrzył się. Wzrosła także liczba bialeńskich nacjonalistów, którzy żądają kolejnego, zawartego w umowie, wzrostu znaczenia Republiki Bialeńskiej. Po raz kolejny pojawiają się też pomysły tworzenie dwóch kategorii obywateli. Liczne głosy rządowe, jak i pozarządowe z nich wynikające jawią się dla nas, Hasselandczyków jako obraźliwe i niezwykle krytyczne. Szczególną rolę odegrała tu wypowiedź Premiera Faradobusa, który porównał działaczy Hasselandzkich do wrogich agentów.

Wobec tych wszystkich zarzutów, my Hasselandczycy przestaliśmy czuć się w Bialenii jak u przyjaciół. Zaczęto nas traktować jako wrogów, dbających tylko o własne pozycje i władze. Poczuliśmy się, jakby zapomniano o naszym wkładzie, poświęconym czasie i wysiłkach, o miesiącach żmudnej, ciężkiej pracy w Parlamencie, Rządzie, samorządach,organizacja pozarządowych i obywatelskich. Mimo późniejszych zapewnień, że to nie nas się nie chce, ale nowego układu, poczucie zdrady pozostało. Nie chcemy już dalej pozostawać w Wolnogradzie i okolicach. Ba! Zaczęto nam wytykać brak wkładu finansowego w forum, na nim zaczęliśmy również czuć się już nieswojo.

Nie przyszedłem jednak dziś się wam żalić i płakać. Mówię tylko jak w naszych oczach sytuacja wygląda. Jest na nią jednak proste i skuteczne rozwiązanie - zakończenie stowarzyszenia między naszymi państwami. Uważam, że jest to w tej chwili najlepsza możłiwa opcja dla Królestwa Hasselandu. Wielokrotnie powtarzano - Hasseland bez Bialenii nie ma szans istnienia, rozpadnie się lub będzie wegetować. Hasselandczycy udowodnią, że tak nie będzie. Stać nas na budowę silnej, niezależnej mikronacji. Mamy niezwykłą, długą hisotirę, oryginalne i silne tradycje i zwyczaje, kulturę. Mamy przywiązanych obywateli, gotowych do walki o lepsze jutro.

Wbrew pozorom na Bialenii świat dla Królestwa Hasselandu się nie kończy. Jeżeli wypowiemy układ, w trakcie najbliższych dwóch miesięcy czeka nas wiele pracy. Naszym zadaniem będzie zbudowanie nowego forum i przeniesienie tam obecnej zawartości. Poza kwestiami informatycznymi, pozostanie utworzenie nowego systemu prawnego i całej koncepcji działania na najbliższe miesiące, albo i lata. Wierzę, że uda nam się to wszystko osiągnąć i nigdy się nie poddamy.

Oddany Hasselandczyk,
/-/ Eddard Noqtern
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
Odp: Wystąpienie Eddarda Noqterna ws. stowarzyszenia z Bialenią
« Odpowiedź #1 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:19:36 »
Trzeba było być przyzwoitym kiedy był czas, a nie rozkładać ręce i płakać w momencie, gdy układ jest na skraju rozpadu.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:23:31 »
Trzeba było być przyzwoitym kiedy był czas, a nie rozkładać ręce i płakać w momencie, gdy układ jest na skraju rozpadu.
Nikt nie płacze, anie nie rozkłada rąk. Hasselandczy na pewno nie.

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:27:29 »
To ostateczna decyzja i nie zamierzacie przystąpić do negocjacji nad nowym układem?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:30:40 »
To moja prywatna opinia, dlatego też nie podpisałem się jako Lord Szambelan.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:36:43 »
To moja prywatna opinia, dlatego też nie podpisałem się jako Lord Szambelan.

Tak samo jak ja od ostatniego tygodnia pod swoimi wypowiedziami nie podpisałem się jako premier.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 31 Paź 2016, 23:38:45 »
Jestem jeszcze w stanie pojąć obrażanie się na Bialenię i rezygnowanie z funkcji publicznych. Rozumiem też, że rzeczywiście mogliście poczuć się urażeni niektórymi stwierdzeniami. Mogę też próbować pojąć, dlaczego wciąż twierdzicie, że Bialenia Was nie chce, pomimo głosów jej obywateli (w tym samego Prezydenta), że chcą i potrzebują Hasselandczyków, i darzą ich sympatią. Mogę starać się zrozumieć, dlaczego próbujecie zapomnieć o referendum, które jasno pokazało, co sądzi Bialenia: tak dla Hasselandu. Ale wystąpienia pod wpływem emocji, że stowarzyszenie trzeba zerwać, to ja już nawet nie chcę zrozumieć. Powstaje pytanie - czy jest to oficjalne wystąpienie Lorda Szambelana i stanowisko całego Królestwa, czy raczej prywatna opinia Eddarda? Bo jeszcze wczoraj twierdzono, że szef rządu prywatnej opinii mieć nie może, dlatego to oświadczenie interpretuję jako wolę całego społeczeństwa hasselandzkiego.

Poczekajcie na elekcję w Brodrii, przystąpcie do rozmów głów państwa i dopiero podejmujcie aż tak ważne decyzje, bardzo Was proszę. Serio, jest różnica między stwierdzeniem w dyskusji "hasselandzcy agenci", a opublikowaniem wystąpienia negującego dalszy sens istnienie Układu Stowarzyszeniowego. Nawet, jeśli obie wypowiedzi powstały pod wpływem emocji.
Oczywiście Bialenia poradzi sobie bez Królestwa. Hasseland bez Republiki - moim zdaniem nie, ale nie dywagujmy o tym. Jedno jest pewne - razem nam jest lepiej i tylko razem RB i państwa stowarzyszone mogą pozostać na szczytach mikronacyjnych rankingów. Dlatego wypijmy wszyscy melisę i poczekajmy na efekty rozmów trójstronnych. I z mojej strony przepraszam Hasselandczyków, jeśli jakieś moje wypowiedzi sprawiły, że poczuli się niechciani. Oświadczam, że mam przyjazny stosunek do Królestwa i jego mieszkańców i pragnę KH w stowarzyszeniu. I myślę, że nawet mógłbym kupić sobie tu domek, żeby wzrosła Wam aktywność na podforum. Każdemu przyda się letnia działka :)
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Iwan Pietrow

• Obywatel
  • Bohater
  • : 129
  • "Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi."
    • NPE: BI15060400075
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 00:06:26 »
Mocne słowa, Eddardzie. W razie czego Hasseland ma moje wsparcie.
(-) Iwan Pietrow

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 12:30:39 »
Zabiorę więc głos i ja, nie jako zwykły obywatel, a jako Król.
Coraz bardziej przychylam się do stanowiska, zaprezentowanego przez Eddarda Noqterna. W istocie rzeczy stowarzyszenie przyniosło rozliczne, pozytywne efekty. Jednak równolegle narastała w Bialenii jakaś specyficzna antyhasselandzkość. Krzyki p. Swirydiuka mogłem uznać za smutno-śmieszne i z nich żartować. Wystąpienia p. Novitusa mogłem uznawać za starannie przemyślaną operację budowy "antyhasselandzkiej niszy" politycznej. Jednak ostatnie słowa pp. Faradobusa i Krasnodębskiego powodują, że antyhasselandzki margines stał się w Bialenii - centrum, do którego odnosić trzeba wszystkie inne działania.
Problem polega na tym, że stowarzyszenie można utrzymać, ale miło i sympatycznie już nie będzie. To znaczy: może to się zmienić, ale dość zadziwiająca wolta dwóch co najmniej wspomnianych już osób przekonuje mnie, że w Bialenii jest tak, jak bywało w innych mikronacjach: jednego dnia można deklarować jedno (np. sympatię do Hasselandu), a drugiego publicznie głosić zupełnie co innego (np. oskarżać Hasselandczyków o całe zło).
W tej sytuacji, co stwierdzam mając konstytucyjne oparcie, moja decyzja jest taka:
- rozpoczniemy rozmowy ws. nowej wersji stowarzyszenia. W moim przekonaniu obecnie możliwa jest tylko wersja "very light", tzn. układ wojskowy, gospodarczy, finansowy, obecność na jednym forum i ścisłe konsultacje w sprawach międzynarodowych. Ale jeśli Bialenia przedstawi jakiś ciekawy pomysł, to go rozpatrzymy. Być może sytuacja się uspokoi i dojdziemy do jakiegoś porozumienia?
- przygotujemy spokojny wariant "Haxitu", który zapewni, że rozstaniemy się bez krzyków i oskarżeń, we w miarę dobrej atmosferze, np. tak, że Hasseland pozostanie dodatkowy miesiąc-dwa na tym forum; nie wykluczam mimo wszystko zawarcia umowy wojskowej czy gospodarczej.
I tak procedujmy.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 12:31:47 »
Tak samo jak ja od ostatniego tygodnia pod swoimi wypowiedziami nie podpisałem się jako premier.

Tak, dokładnie tak samo.

Ale wystąpienia pod wpływem emocji, że stowarzyszenie trzeba zerwać, to ja już nawet nie chcę zrozumieć.

Nie występowałem pod wpływem emocji. Wszystko to było przeze mnie dokładnie przemyślane i taka jest moja opinia na ten temat. Jestem za zakończeniem współpracy na poziomie stowarzyszenia. Oczywiście nie za zakończeniem jakiejkolwiek współpracy między naszymi państwami - ambasady, wydarzenia, konkursy, a nawet sojusz wojskowy itp.

Powstaje pytanie - czy jest to oficjalne wystąpienie Lorda Szambelana i stanowisko całego Królestwa, czy raczej prywatna opinia Eddarda? Bo jeszcze wczoraj twierdzono, że szef rządu prywatnej opinii mieć nie może, dlatego to oświadczenie interpretuję jako wolę całego społeczeństwa hasselandzkiego.

Nie ukrywam, że jest to moja prywatna opinia, również jako Lorda Szambelana. Jednak nie mogę podejmować decyzji samodzielnie i osobiście. Ostateczne zdanie ma Król i Naród, jeżeli ich wola będzie inna nie pozostanie mi nic innego jak się zgodzić. Jednakże, myślę że duża część społeczeństwa Hasselandu ma zdanie podobne do mojego.

Hasseland bez Republiki - moim zdaniem nie, ale nie dywagujmy o tym.

Dlaczego nie dywagować? Równie dobrze mogę stwierdzić, że to Bialenia bez Hasselandu sobie nie poradzi. Oba te zdania są równie mało warte merytorycznie i równie mijają się z rzeczywistością.

Oświadczam, że mam przyjazny stosunek do Królestwa i jego mieszkańców i pragnę KH w stowarzyszeniu

Takie oświadczenie niestety jest prawie nic nie warte. Liczy się to co Pan robi i mówi, liczą się każde drobne gesty, które przeczą temu stwierdzeniu.

I myślę, że nawet mógłbym kupić sobie tu domek, żeby wzrosła Wam aktywność na podforum.

Tylko, że proszę Pana, nie chodzi tu o aktywność na podforum... A o osoby żywo zaangażowane w życie państwa, których od dawna nie przybywa zbyt wiele.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #10 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 12:40:22 »
Eddardzie, od kiedy jesteśmy na pan?

Nie ukrywam, że jest to moja prywatna opinia, również jako Lorda Szambelana.

Dlaczego więc chcesz odwołania Hewreta ze stanowiska za jego prywatne opinie? To hipokryzja, że jego słowa traktujesz jako wypowiedź całego Rządu, ale swoje już jako własne stanowisko.

Dlaczego nie dywagować?

Ponieważ nikt z nas nie przyzna sobie racji, a co do jednego jesteśmy chyba zgodni: z punktu widzenia rozwoju państwa lepiej Bialenii i Hasselandowi razem.

Takie oświadczenie niestety jest prawie nic nie warte. Liczy się to co Pan robi i mówi, liczą się każde drobne gesty, które przeczą temu stwierdzeniu.

Gdzie konkretnie przedstawiam się jako wróg Hasselandu? Ja krytykuję jedynie postawę władz i Króla, ale nie Hasselandczyków i Królestwo. Proszę nie kojarzyć konkretnych osób z całym Narodem.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 16:51:25 »
Eddardzie, od kiedy jesteśmy na pan?

W Hasselandzie zwracamy się do siebie oficjalnie, Panie Marszałku.

Dlaczego więc chcesz odwołania Hewreta ze stanowiska za jego prywatne opinie? To hipokryzja, że jego słowa traktujesz jako wypowiedź całego Rządu, ale swoje już jako własne stanowisko.

Chyba mnie Pan nie rozumie. Wypowiedź JE Hewreta traktuję jako wypowiedź Premiera, moją można również traktować jako wypowiedź Lorda Szambelana. Takie są nasze oficjalne opinie i stanowiska. A co do odwołania, mogę przecież z daną opinią się nie zgodzić?

Proszę nie kojarzyć konkretnych osób z całym Narodem.

Król i władze Hasselandu są i będą kojarzone ze wszystkimi Hasselandczykami.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 17:09:38 »
Król i władze Hasselandu są i będą kojarzone ze wszystkimi Hasselandczykami.
Sam król ewentualnie, bo tyle wynika z ustawy zasadniczej.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #13 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 20:21:58 »
Jutro przedstawię projekt B - czyli propozycje dotyczące złagodzenia następstw ewentualnego Haxitu.
O ile zdążę, będą też zarysy projektu A - czyli naszego stanowiska ws. umowy stowarzyszeniowej - ale to będziemy debatować za zamkniętymi drzwiami. Spodziewam się "widełek" - czyli pewnych propozycji granicznych, które możemy przyjąć. O ile taka zapadnie ogólna decyzja.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:24:41 »
Chyba mnie Pan nie rozumie. Wypowiedź JE Hewreta traktuję jako wypowiedź Premiera, moją można również traktować jako wypowiedź Lorda Szambelana. Takie są nasze oficjalne opinie i stanowiska.

Wypowiedź z kilku postów wyżej:

Nie ukrywam, że jest to moja prywatna opinia, również jako Lorda Szambelana.

Kolejne Twoje cytaty:

Cytat: Eddard Noqtern
Premier nie może pisać swoich prywatnych opinii, każde słowo jest uznawane jako opinia.

Cytat: Eddard Noqtern
Twoje słowa to niezwykle znacząca zniewaga w moim kierunku. Puściłbym ją płazem, gdybyś nie był Premierem RB, przez co niejako odzwierciedlasz zdanie rządu.

Wszystko to napisałeś na przestrzeni ostatnich kilku dni. Motasz się, Eddardzie. I ja już nic z tego nie rozumiem, bo raz szef rządu może mieć prywatne opinie, drugi raz nie; raz piszesz jako Eddard, raz jako Lord Szambelan. Zdecyduj się.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #15 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:46:14 »
Dobrze, mój błąd - przyznaję, że pomyliłem się w słówkach. Zadowolony? Czy naprawdę takie ważne jest wychwytywanie czyichś pomyłek i zawirowań? Tak. A wynikały one z tego, że łatwo jest określić dokładnie czym są nasze wypowiedzi - po części są tylko opiniami obywatelskim, a po części oficjalnymi wypowiedziami. Wynika to wszystko z tego, że mikronacje są duże i da się odróżnić wypowiedzi od pełnionych funkcji.
« Ostatnia zmiana: Śro, 02 Lis 2016, 16:33:02 wysłana przez Piotr Novitius »

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 01 Lis 2016, 21:48:48 »
Ależ ja nie wytykam błędów i słówek. Wytykam Ci hipokryzję. Wypowiedzi szefów rządów raz traktujesz jako oficjalne stanowiska, a raz jako prywatne opinie - zależy, jak Ci wygodniej. To nie jest OK zachowanie. Konkrety: albo każda wypowiedź szefów rządów jest oficjalna, albo każda jest prywatna. A nie w zależności od tego, co Ci się bardziej opłaca. Bo wystąpienie jest dla Ciebie korzystne jako prywatne, ale już posty Hewreta wolisz, żeby było oficjalne.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Śro, 02 Lis 2016, 10:41:38 »
Możemy sobie wytykać to i tamto. Ale w tym przypadku to szczegóły.
Przez ostatni okres politycy bialeńscy stworzyli kilka(naście) propozycji nowego układu stowarzyszeniowego, a i teraz widzę trwającą w Bialenii debatę. Nikt nie słuchał mojego głosu, że skoro z jakiegoś powodu Bialenia koniecznie chce mieć nowy układ, to trzeba najpierw określić jego podstawy, a potem szczegóły. Dziwię się burzliwym rozważaniom, ilu ma być senatorów w jakimś nowym senacie, jeśli nie mamy jasności, czy w ogóle będzie jakikolwiek senat? Już rozpisywane są stanowiska, gdy nie wiadomo, czym konkretnie ten senat miałby się zająć? Ja wiem, że Bialeńczycy kochają tworzenie nowych ustaw i budowanie i burzenie instytucji, ale czy naprawdę wyobrażacie sobie, że przedłożycie nam propozycję: nasz prezydent - prezydentem, my mamy większość wszędzie, a wam przypadnie rola listka figowego, wybierzcie sobie dwóch senatorów - a my powiemy, świetnie? Z waszej dyskusji wynika, że chcecie mieć Wielką Bialenię plus dwa kraiki bez znaczenia, służące tylko udziałowi ich obywateli w dyskusjach, a więc nabijaniu postów.
Czego się boicie? Boicie się Eddarda? Iwana? Mnie? Chcecie nas odsunąć na bok, żebyśmy byli - ale nie mieli znaczenia? Bo tak to obecnie wygląda...
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Moderator
  • Bohater
    • Odznaczenia
Piotr de Zaym
Król Hasselandu

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Śro, 02 Lis 2016, 16:27:00 »
Pisanie o rdzenności w warunkach, gdzie 95% ludzi i tak kieruje się wyłącznie narodem w definicjach politycznych, chyba mija się z celem w ogóle, kto by tego nie mówił i w jakim kontekście...
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #20 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:03:04 »
Szanowni i zacni,

Po kilku dniach rozważeń i przemyśleń wpadłem na pewien pomysł, który moim zdaniem jest warty realizacji i można go nazwać kompromisowym w stosunku do dwóch możliwości, które się przed nami rozpościerają: opuszczeniem struktur bialeńskich i działalności jako w pełni niepodległe państwo oraz pozostaniem w układzie stowarzyszeniowym na zmienionych warunkach.

Nie da się zaprzeczyć, że w naszych relacjach nastąpił kryzys. Obie strony nie są pewne, czy chcą dalej współpracować, a jeśli tak to chcą zmienić warunki, na bardziej izolacyjne, bo tak trzeba nazwać podział na okręgi wyborcze do oddzielnego poza Parlamentem RB Senatu. Wydaje mi się, więc że nadszedł czas na rozłąkę, ale to co proponuje to byłaby, że tak to ujmę: "rozłąka na okres próbny".

Nie podpisalibyśmy nowego układu stowarzyszeniowego, a Hasseland zacząłby działać w pojedynkę. Jednakże, po jakimś czasie, na przykład trzech miesiącach, bogaci w doświadczenia z tego okresu, ponownie zasiedlibyśmy do rozmów. Być możemy dojdziemy do zdania, że układ należy porzucić i od teraz działać jako sojusznicy, ale jako dwa osobne państwa? Może postanowimy powrócić do układu, bo zauważymy, że działając osobno osiągamy mniej i słabiej? A może postanowimy przedłużyć okres próbny o kolejne miesiące? Kto wie? My w tej chwili na pewno nie...

Według mnie właśnie takie rozwiązanie najlepiej rozwiąże burzę, która rozciąga się nad nami w trakcie ostatnich dni. Kiedy już ochłoniemy, zdobędziemy nowe doświadczenia z ponownej samodzielnej działalności będzie nam łatwiej stwierdzić w jakim kierunku powinniśmy podążać.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:09:42 »
Nie podpisalibyśmy nowego układu stowarzyszeniowego, a Hasseland zacząłby działać w pojedynkę. Jednakże, po jakimś czasie, na przykład trzech miesiącach, bogaci w doświadczenia z tego okresu, ponownie zasiedlibyśmy do rozmów. Być możemy dojdziemy do zdania, że układ należy porzucić i od teraz działać jako sojusznicy, ale jako dwa osobne państwa? Może postanowimy powrócić do układu, bo zauważymy, że działając osobno osiągamy mniej i słabiej? A może postanowimy przedłużyć okres próbny o kolejne miesiące? Kto wie? My w tej chwili na pewno nie...

"Nie chcemy Was, ale jak nam nie wyjdzie, to wrócimy do Układu".

W tym momencie całkowicie zwątpiłem we władze Hasselandu. Nie, Eddardzie, to nie jest kompromis. Koniec Układu to koniec Układu. Jestem absolutnie przeciwny okresom próbnym. Albo rozchodzimy się, albo kontynuujemy stowarzyszenie. Bialenia nie jest republiką lekkich obyczajów, żeby w ten sposób ją traktować.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:14:08 »
Koniec Układu to koniec Układu

Bo? Dlaczego decyzją ma być tak, albo nie? Kluczem jest znalezienie złotego środka. A do rozmów usiedlibyśmy wspólnie i wspólnie rozważylibyśmy za i przeciw.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:16:48 »
Ponieważ Twoja propozycja jest hańbiąca dla Bialenii. Chcesz odejść od Republiki z możliwością powrotu, gdyby nie udało Wam się jednak funkcjonować samemu tak dobrze, jak do tej pory. Czyli sam masz wątpliwości, czy Hasseland wciąż będzie dobrze prosperował bez Republiki. Trzeba wziąć na klatę konsekwencje swoich działań. Chcecie odejść - droga wolna, przecież Andrzej nie wypowie Królestwu wojny i go nie podbije. Ale nie wracajcie do nas, kiedy Wam nie wyjdzie - bo nie wyjdzie tylko z Waszej winy, pomimo ostrzeżeń ze strony Bialeńczyków.

Nie róbmy z Układu Stowarzyszeniowego prostytutki. Zerwanie go z pozostawieniem "płomyczka nadziei" dla Hasselandu jest po prostu śmieszne.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Moderator
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 22:44:58 »
Po pierwsze - mam już dość porównań układu stowarzyszeniowego do związku małżeńskiego. Nie jesteśmy parą złączoną wzajemnym uczuciem, a stronami, które postanowiły współdziałać przy realizacji wspólnych celów. Jeżeli mielibyśmy w tym miejscy używać porównania proponowałbym, żeby był to współpraca biznesowa między przedsiębiorcami. Jeżeli dwie współpracujące firmy poróżnią się w jakiejś kwestii nie byłoby wcale dziwnym, gdyby przerwały współpracę na jakiś okres, a po porównaniu wyników, postanowiły co robić dalej.

Druga część jaka mi się bardzo nie podoba w pańskiej wypowiedzi to traktowanie Hasselandu jako coś gorszego, podległego. To prawda, jesteśmy państwem mniejszym, ale nie aż tak jak wielokrotnie próbował Pan to pokazać. Zupełnie nie rozumiem więc przedstawionego przez Pana obrazu: jeżeli układ się kończy, mówi Pan, że to Hasseland odchodzi. Natomiast moją propozycję powrócenia do rozmów i wspólnego ustalenia stanowiska po trzech miesiącach przedstawia Pan jako powrót do Bialenii... Moglibyśmy rozmawiać merytorycznie, nie stosując pozycji siły jednej ze stron?