Autor Wątek: Szefostwo Logistyki  (Przeczytany 2081 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kamil Maciejewski

Szefostwo Logistyki
« dnia: Sob, 12 Kwi 2014, 19:32:00 »
Oficjalnie potwierdzam przyjęcie mojej nominacji na szefa Logistyki, dziękuję za przyjęcie. Uważam, iż najpierw należy stworzyć system przydzielania racji, czyli ustalić jakie w jakiej wysokości racje mają być przydzielane zmobilizowanym żołnierzom.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
Re: Szefostwo Logistyki
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 12:57:14 »
Cytat: "Kamil Maciejewski"
Oficjalnie potwierdzam przyjęcie mojej nominacji na szefa Logistyki, dziękuję za przyjęcie. Uważam, iż najpierw należy stworzyć system przydzielania racji, czyli ustalić jakie w jakiej wysokości racje mają być przydzielane zmobilizowanym żołnierzom.
Maciej Kamiński lubi to.
Jako osoba, która ostatnio zajmuje się pensjami, popieram postulat w całej rozciągłości.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 13:21:59 »
Z rozpoczęciem czegokolwiek muszę poczekać do stworzenia gospodarki, oraz informacji ilu żołnierzy jest mobilizowanych w razie wojny ( nie chodzi tutaj o sztabowców, lecz szeregowych ) .

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #3 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 13:40:33 »
Z rozpoczęciem czegokolwiek muszę poczekać do stworzenia gospodarki, oraz informacji ilu żołnierzy jest mobilizowanych w razie wojny ( nie chodzi tutaj o sztabowców, lecz szeregowych ) .
Tak najlepiej - na razie zapoznaj się ze strukturami armii, przemyśl jak powinny być zbudowane brygady logistyczne (są dwie). Liczebność armii obecnie wynosi 220 tys. ludzi i na taką liczebność trzeba przemyśleć kwestie logistyczne. W kwestię mobilizacyjne jeszcze nie wchodziliśmy - Siły Zbrojne opierają się na służbie zawodowej.

Myślę, że moglibyśmy z czasem opracować np. indywidualne wyposażenie żołnierza bialeńskiego (w różnych specjalnościach) - ja bym załatwił sprawę broni strzeleckiej, a Ty kwestie logistyczne czyli jego wyposażenie logistyczne.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #4 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 13:54:16 »
Z tego co widzę moje brygady logistyczne są podzielona na pułki i wsadzone do innych jednostek. Zgadzam się z tym rozwiązaniem, gdyż daje ono większą elastyczność. Z racjami muszę poczekać do czasu aż zostanie ustalone ile żywności rocznie produkuje Bialenia.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 14:02:31 »
Z tego co widzę moje brygady logistyczne są podzielona na pułki i wsadzone do innych jednostek. Zgadzam się z tym rozwiązaniem, gdyż daje ono większą elastyczność.

Nie - pułki i bataliony logistyczne stanowią integralną część związków taktycznych. Dwie brygady logistyczne są jednostkami odrębnymi, znajdującymi się na szczeblu Sił Zbrojnych (w trakcie działań mogą być przydzielone korpusom, ale korpusy też w czasie "P" mają tylko dowództwa) - ich zadaniem jest prowadzenia działań scentralizowanych i dotyczących całych sił zbrojnych na wysokich szczeblach. W czasie pokoju nadzorują działania logistyki poszczególnych związków taktycznych posiadając elementy, których logistyka dywizyjna nie ma czyli choćby jednostki budowlane itd.

W zasadzie dokładna struktura tych brygad logistycznych jest nieopracowana - masz pole do popisu z ich stworzeniem w szczegółach (jak trzeba będzie to wykonam tylko schematy - aby zachować jednolitość) przy czym kwestię sprzętowe będziemy konsultować, bo chodzi potem o możliwości wizualizacji.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #6 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 14:25:48 »
Przepraszam, ale czy mogę się dowiedzieć ile brygad zawierają dywizje logistyczne?

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #7 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 14:30:25 »
Przepraszam, ale czy mogę się dowiedzieć ile brygad zawierają dywizje logistyczne?
Nie ma dywizji logistycznych - są dwie brygady logistyczne (1 BLog i 2 BLog), a ich szczegółowy skład nie został jeszcze ustalony. Zapoznaj się na spokojnie ze strukturą armii - nie ma pośpiechu, poczytaj tematy, przeanalizuj schematy itd.

« Odpowiedź #8 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 14:39:56 »
Myślę, iż brygada logistyczna powinna się składać z dziesięciu batalionów: 1 dowodzenia, 1 zabezpieczania zapasów, 4 batliony logistyczne, batalion budowlany, batalion ewakuacji sprzętu i 2 bataliony remontowe.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 16:32:30 »
Dziesięć batalionów to trochę dużo jak na brygadę... to już by przypominało raczej dywizję.

Raczej chyba warto zrobić po jednym z każdego rodzaju:

- kompania dowodzenia;
- batalion ochrony i obrony (zabezpiecza elementy brygady - wydzielając kompanie i plutony);
- batalion zaopatrzenia (rozwija składnice zaopatrzenia - sł. żywnościowej, mundurowej, MPS);
- batalion techniczny (rozwija składnice sprzętu technicznego oraz amunicji i uzbrojenia);
- batalion remontowy (rozwija warsztaty naprawcze sprzętu - ewakuacja sprzętu to zadanie niższego szczebla, na tym szczeblu to raczej transport);
- batalion transportowy (realizuje transport pomiędzy szczeblem SZ, a związkami taktycznymi);
- batalion budowlany (budowa obiektów wojskowych);
- batalion medyczny (rozwija tyłowe szpitale polowe).

« Odpowiedź #10 dnia: Nie, 13 Kwi 2014, 17:02:21 »
Nie mam żadnych uwag co do pańskiej propozycji.

Offline Michael Redwitz

Odp: Szefostwo Logistyki
« Odpowiedź #11 dnia: Sob, 19 Lip 2014, 14:42:02 »
Witam.

Odświeżam.

Może by tak usamodzielnić bataliony wydzielając specjalistyczne kompanie - transportowa, mps, inżynieryjna? To wszystko w ramach batalionu logistycznego. Zaopatrzenie, ochronę i dowodzenie wrzuciłbym do batalionu dowodzenia i zabezpieczenia.  W skład brygady wchodziłby - bdow-zab, batalion remontowy, batalion medyczny, batalion inżynieryjny, i bataliony logistyczne (ile?) mające możliwość transportu paliwa i środków bojowych - czyli kompanie transportowe i MPS używające pojazdów: "lekkich" (real Star 266 i 266M i 944) i ciężkich - (real: rodzina Jelcz 8x8 i pokrewne, w tym ciągniki siodłowe). Poza produktami płynnymi, cała reszta pakowana w kontenery możliwe do przewożenia drogą lotniczą lub morską - potrzebne odpowiednie pojazdy.
Chemiczny Ali. Pułkownik.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Sob, 19 Lip 2014, 14:50:57 »
Zrób plan etatu jak to widzisz - może być to dobrym pomysłem. Pomyślę wtedy nad wizualizacją, a jak zostaniesz obywatelem to nad odpowiednim "stołkiem".  :D

Ilości logistyki musisz rozpatrzyć na podstawie założenia, że jedna brygada przypada na korpus i że dywizje też własne pułki logistyczne mają. Składy korpusów i struktury dywizyjne znajdziesz w dziale armii.

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #13 dnia: Sob, 19 Lip 2014, 22:20:18 »
Wstępnie i bardzo ogólnie widziałbym strukturę Blog tak (wersja "na bogato"):

- Dowództwo
- batalion dow. i zab.
- cztery bataliony logistyczne
- dwa bataliony remontowe
- batalion ewakuacji sprzętu
- Kompania łączności
- Kompania chemiczna

Kompania - 4 plutony -
Pluton - 5 drużyn

Batalion składowania chyba odpuszczamy? :)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Nie, 20 Lip 2014, 06:42:15 »
A co z planowanymi przeze mnie:

1/ Batalionem budowlanym - w naszych warunkach jest to pododdział niezbędny. Armia cały czas się rozbudowuje, a założeniem jest wykonywanie większości prac we własnym zakresie. Tylko wysokospecjalizowane prace są zlecane firmom cywilnym - jak np. budowa pasów startowych wysokich kategorii. Bazy wojskowe itd. armia buduje we własnym zakresie.

2/ Batalion transportowy - tutaj również w obliczu ogromnych odległości nie można tego odpuścić, zauważ że mamy tereny bardzo duże, sama macierzysta wyspa bialeńska to 550 tys.km2, a Anatolia jest 2,5 raza większa. Zerknij na mapy... są skalowane, mapa wyspy bialeńskiej 1 piksel = 250m, a Anatolii 1 piksel = 500m.

- cztery bataliony logistyczne
Jaka jest ich struktura? Ponieważ nie zauważyłem batalionu medycznego to zamierzasz rozdzielić jego elementy pomiędzy bataliony logistyczne?

Nie wiem czy to będzie korzystne... na szczeblu dywizji jest pułk logistyczny i tam są m.in. elementy medyczne niższego szczebla. Brygada logistyczna ma rozwijać polowe szpitale tyłowe, a więc odrębność batalionu medycznego jest wskazana.

dwa bataliony remontowe
Nie wiem czy jest większy sens tworzenia dwóch... nie lepiej jeden większy? Mnożenie organów dowódczych w logistyce nie jest potrzebne. I tak poszczególne komórki warsztatowe mają własne.

Takie mnożenie dowództw - prowadzi do sytuacji jak w naszej armii... przerostu organów dowodzących nad "robotnikami".

Kompania - 4 plutony -
Pluton - 5 drużyn
Tutaj z góry nie można tego narzucić. O ile bowiem np. w batalionie chemicznym tak duża ilość małych elementów jest wskazana (zapewnia np. rozpoznanie chemiczne na dużym obszarze) to np. w transporcie nie jest to potrzebne - bo i tak w praktyce kolumny transportowe nie mają nic wspólnego z organizacją pododdziałów.

Ja wiem, że u nas potrafiło się planować przemarsz kompanii cystern jedną trasą jako całość, a kolumny amunicyjnej inną. Tyle, że to ładnie wygląda tylko na papierze - w rzeczywistości praktycznie jest tworzyć kolumny mieszane... bo nawet jak któraś nie dojedzie to zaopatrzenie zmniejsza się o 1/4 czy nawet 1/3 - ale ma wszystkie elementy.

Generalnie zachowałbym wcześniejszy projekt z uzupełnieniem go o Twoje elementy czyli:

- Dowództwo
- batalion dowodzenia (tutaj zarówno pododdziały ochrony, jak i łączności);
- batalion zaopatrzenia (rozwija składnice zaopatrzenia - sł. żywnościowej, mundurowej, MPS);
- batalion techniczny (rozwija składnice sprzętu technicznego oraz amunicji i uzbrojenia);
- batalion remontowy (rozwija warsztaty naprawcze sprzętu - ewakuacja sprzętu to zadanie niższego szczebla, na tym szczeblu to raczej transport);
- batalion transportowy (realizuje transport pomiędzy szczeblem SZ, a związkami taktycznymi);
- batalion budowlany (budowa obiektów wojskowych);
- batalion medyczny (rozwija tyłowe szpitale polowe).
- batalion chemiczny (zabezpieczenie chemiczne wyższego szczebla).
« Ostatnia zmiana: Nie, 20 Lip 2014, 06:44:14 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #15 dnia: Nie, 20 Lip 2014, 20:55:16 »
Tak jak rozmawialiśmy. Strukturę batalionu logistycznego rozkminię w najbliższym czasie. Wróciłem znad jeziora i bachory + zmasowany atak Żubrów mię zmęczyły.  :P

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #16 dnia: Wto, 22 Lip 2014, 12:44:45 »
Chciałem zmieścić w batalionie logistycznym kompanie transportowe, no chyba, że transportem paliwa i sprzętu zajmie się batalion transportowy, a logistyczny zabezpieczeniem "socjalno-bytowym" ;) I teraz, ważne pytanie co do struktury batalionu transportowego: ile potrzeba środków transportowych do zapewnienia przewozu samego paliwa przy takim nasyceniu sprzętem zmechanizowanym jednostek? Bo przecież paliwo, to tylko cześć tego co trzeba przewieźć.

c.d.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #17 dnia: Wto, 22 Lip 2014, 13:00:26 »
I teraz, ważne pytanie co do struktury batalionu transportowego: ile potrzeba środków transportowych do zapewnienia przewozu samego paliwa przy takim nasyceniu sprzętem zmechanizowanym jednostek? Bo przecież paliwo, to tylko cześć tego co trzeba przewieźć.
Do tego to musisz przeanalizować składy związków taktycznych w korpusach (Brygada logistyczna jest na szczeblu korpusu), pamiętać że one mają tez własne elementy logistyczne (np. pułk logistyczny w dywizji) - już nie ma problemu bo właśnie poprawiłem wszystko w dziale SZ RB i już się można rozeznać.

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #18 dnia: Wto, 22 Lip 2014, 19:31:02 »

Intensywnie myślę nad ilością żołnierzy i sprzętu w kompanii transportowej. Wstępnie przyjąłem podaną przez Ciebie strukturę Blog. Rozumiem, że bezpośrednie zaopatrzenie ZT, będzie odbywało się przez oddziały/pododdziały wchodzące w jego skład, natomiast Brygada ma za zadanie zabezpieczyć dostawy poprzez wysunięte składnice? Oczywiście z zachowaniem możliwości wydawania potrzebnych środków bezpośrednio walczącym pododdziałom?

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Wto, 22 Lip 2014, 22:32:29 »
Muszę w wolnej chwili (może jutro czy pojutrze w nocy w robocie) zrobić tabele sprzętu bojowego w związkach taktycznych RB. Co prawda struktura szczegółowa dotyczy tylko elementów czysto bojowych, ale na tej podstawie będziemy mogli wyliczyć ilość zużywanej amunicji i materiałów pędnych przez pododdziały czysto bojowe, a resztę zrobi się szacunkowo korzystając z danych realowych dla podobnej wielkości pododdziałów.

Wtedy powinna być możliwa do wyliczenia kwestia potrzeb magazynowych i transportowych.
« Ostatnia zmiana: Śro, 23 Lip 2014, 11:02:40 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #20 dnia: Śro, 23 Lip 2014, 22:25:30 »
Pomysły na pojazdy mam - to akurat najprostsze. Pozostaje jeszcze "współczynnik arabskości" logistyki SZ RB ;)

P.S. Właśnie obejrzałem ruchomą salę operacyjną na Starze 266 - brrry, ciarki przechodzą gdy się pomyśli,  że w takich warunkach mają być krojeni ludzie. To już wolę łaźnię polową też na 266 :p ;)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Śro, 23 Lip 2014, 23:19:52 »
Pomysły na pojazdy mam - to akurat najprostsze. Pozostaje jeszcze "współczynnik arabskości" logistyki SZ RB ;)
Ogólnie ustaliliśmy na początku, że to jest armia na średnim poziomie, która się stopniowo rozwija. Początek był na sprzęcie w realu odpowiadającym poradzieckiemu i rosyjskiemu z pewnymi domieszkami starszych typów zachodniego, a stopniowo było to zastępowane innym, nowszym. Faktycznie jest pewna "arabska" przeszłość tego kraju...

Jeśli chodzi o samochody ciężarowe to standardem powoli w SZ RB staje się taka rodzina pojazdów:

1/ Samochody ciężarowe są oparte na wojskowych odmianach Jelcz-MAN w układzie 4x4 i 6x6...

[ Załącznik nie istnieje ]

... oraz z nadwoziami specjalnymi czyli cysterna 6x6 i stacja radarowa na 8x8.

2/ Samochody terenowe w wersjach nieuzbrojonych dla logistyki (itp.) są oparte na realowym Hummerze z dwoma typami nadwozi czyli 2 i 4 drzwiowe.

Oczwiście założeniem jest posiadanie sporej liczby sprzętu starszego i nietypowego, co zresztą zobaczyć można w organizacjach ZT. Ale ten powyżej jest wdrażany jako typowy - tyle, że stopniowo.

Ogólnie obracam się w możliwościach wizualizacji za pomocą Arma2 z modami... czyli też jestem w pewien sposób ograniczony, ale założeniem od początku było tworzenie armii nie na zasadzie "sklepu z zabawkami" czyli w zasadzie do stopnia rozwoju wszystko pasuje.

Najmniejszą komórką logistyczną jest sekcja szefa kompanii, która w każdej kompanii/baterii liczy 6 żołnierzy (1+5) i jeden samochód terenowy oraz dwa ciężarowo-terenowe. Z typami jest różnie - ale zdąża się do standardu jak na obrazkach powyżej.

Offline Michael Redwitz

« Odpowiedź #22 dnia: Śro, 23 Lip 2014, 23:28:32 »
Te Jelcze, szczególnie w wersjach "logistycznych" są mi dobrze znane. Przy okazji pokażesz mi na co Arma pozwala w tej materii.  ;)

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Śro, 23 Lip 2014, 23:50:55 »
Te Jelcze, szczególnie w wersjach "logistycznych" są mi dobrze znane. Przy okazji pokażesz mi na co Arma pozwala w tej materii.  ;)

OK - po weekendzie (wybywam) się możemy spiknąć na browar i sobie przejrzymy co da się wykombinować z logistyki. Jest trochę możliwości, choć jak każda gierka nastawiona jest raczej na sprzęt bojowy. Jest jednak trochę różnych typów samochodów np. coś takiego zamierzam standaryzować wszędzie tam gdzie nie są potrzebne pojazdy o większych własnościach terenowych (a wystarczą tylko podstawowe - czyli napęd 4x4). Czyli wszelkiego typu pojazdy "dyspozycyjne" i tyłowe.

Oczywiście są też inne pojazdy ciężarowe... np. istnieje w SZ RB spora pozostałość czegoś takiego:

... czyli odpowiednik realowego Urala. Są też niewielkie ilości samochodów bazujących na realowych amerykańskich, starszych typów np.

No i taki, który pewnie też znasz... to jest w SZ RB poprzednik tych "Jelczomanów" czyli odpowiednik nowszych wersji Starów terenowych:

Ogólnie zgodnie z założeniami - pewna mieszanka sprzętu uznawanego za standardowy i docelowy oraz spory zapas po "dawnych czasach".

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #24 dnia: Czw, 24 Lip 2014, 10:51:48 »
Wstępnie poziom rozwoju SZ RB był równy hiszpańskiemu (w dziesięciostopniowej skali wojska lądowe były na 4, a reszta na 5). No, ale trochę czasu i włożonej pracy już od tego momentu minęło.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.