A co z planowanymi przeze mnie:
1/ Batalionem budowlanym - w naszych warunkach jest to pododdział niezbędny. Armia cały czas się rozbudowuje, a założeniem jest wykonywanie większości prac we własnym zakresie. Tylko wysokospecjalizowane prace są zlecane firmom cywilnym - jak np. budowa pasów startowych wysokich kategorii. Bazy wojskowe itd. armia buduje we własnym zakresie.
2/ Batalion transportowy - tutaj również w obliczu ogromnych odległości nie można tego odpuścić, zauważ że mamy tereny bardzo duże, sama macierzysta wyspa bialeńska to 550 tys.km2, a Anatolia jest 2,5 raza większa. Zerknij na mapy... są skalowane, mapa wyspy bialeńskiej 1 piksel = 250m, a Anatolii 1 piksel = 500m.
- cztery bataliony logistyczne
Jaka jest ich struktura? Ponieważ nie zauważyłem batalionu medycznego to zamierzasz rozdzielić jego elementy pomiędzy bataliony logistyczne?
Nie wiem czy to będzie korzystne... na szczeblu dywizji jest pułk logistyczny i tam są m.in. elementy medyczne niższego szczebla. Brygada logistyczna ma rozwijać polowe szpitale tyłowe, a więc odrębność batalionu medycznego jest wskazana.
dwa bataliony remontowe
Nie wiem czy jest większy sens tworzenia dwóch... nie lepiej jeden większy? Mnożenie organów dowódczych w logistyce nie jest potrzebne. I tak poszczególne komórki warsztatowe mają własne.
Takie mnożenie dowództw - prowadzi do sytuacji jak w naszej armii... przerostu organów dowodzących nad "robotnikami".
Kompania - 4 plutony -
Pluton - 5 drużyn
Tutaj z góry nie można tego narzucić. O ile bowiem np. w batalionie chemicznym tak duża ilość małych elementów jest wskazana (zapewnia np. rozpoznanie chemiczne na dużym obszarze) to np. w transporcie nie jest to potrzebne - bo i tak w praktyce kolumny transportowe nie mają nic wspólnego z organizacją pododdziałów.
Ja wiem, że u nas potrafiło się planować przemarsz kompanii cystern jedną trasą jako całość, a kolumny amunicyjnej inną. Tyle, że to ładnie wygląda tylko na papierze - w rzeczywistości praktycznie jest tworzyć kolumny mieszane... bo nawet jak któraś nie dojedzie to zaopatrzenie zmniejsza się o 1/4 czy nawet 1/3 - ale ma wszystkie elementy.
Generalnie zachowałbym wcześniejszy projekt z uzupełnieniem go o Twoje elementy czyli:
- Dowództwo
- batalion dowodzenia (tutaj zarówno pododdziały ochrony, jak i łączności);
- batalion zaopatrzenia (rozwija składnice zaopatrzenia - sł. żywnościowej, mundurowej, MPS);
- batalion techniczny (rozwija składnice sprzętu technicznego oraz amunicji i uzbrojenia);
- batalion remontowy (rozwija warsztaty naprawcze sprzętu - ewakuacja sprzętu to zadanie niższego szczebla, na tym szczeblu to raczej transport);
- batalion transportowy (realizuje transport pomiędzy szczeblem SZ, a związkami taktycznymi);
- batalion budowlany (budowa obiektów wojskowych);
- batalion medyczny (rozwija tyłowe szpitale polowe).
- batalion chemiczny (zabezpieczenie chemiczne wyższego szczebla).