Autor Wątek: Debata nad gospodarką  (Przeczytany 3578 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Debata nad gospodarką
« Odpowiedź #25 dnia: Wto, 17 Gru 2013, 16:30:19 »
No może masz rację, zobaczymy jak to będzie działać. Jeśli będzie działać dobrze, to OK, a jeśli źle, to rozpoczniemy wydobywanie ropy.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
  • : 39
    • NPE: BI13111600133
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Wto, 17 Gru 2013, 16:49:16 »
W razie tego negatywnego scenariusza chcę objąć to gwarancją mojej dymisji.

« Odpowiedź #27 dnia: Wto, 17 Gru 2013, 16:54:55 »
Cytat: "Jan Kaniewski"
W razie tego negatywnego scenariusza chcę objąć to gwarancją mojej dymisji.
Nie widzę takiej potrzeba ani kandydata na zajęcie tego stanowiska.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Śro, 18 Gru 2013, 15:57:54 »
Bo ja jestem ekonomistą, ale nie zapominaj, że Bialeńskiej Szkoły Ekonomii.

« Odpowiedź #29 dnia: Czw, 19 Gru 2013, 20:59:42 »
Pamiętam i bardzo Cię cenię, jako ekonomistę, polityka i człowieka w ogóle. Jednakże nie róbmy prywaty, nie róbmy Sarmacji, nie róbmy zielonych stolików, dyskutujmy, przekonujmy się. ;)

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Pią, 20 Gru 2013, 16:28:46 »
Przede wszystkim stworzenie gospodarki wartości. Gospodarka nie ma być fetyszem społecznym tylko służyć jego praktycznemu funkcjonowaniu. Przepływ towarów i usług musi zachodzić, bo to coś normalnego, a z środka płatniczego nie można tworzyć otoczki jako czegoś do pożądania i rozbudzania chęci samego jego posiadania. Tutaj priorytetem ma być człowiek i odpowiedź na jego potrzeby. Ja wierzę, że gospodarka ma swoją sprawczą moc ale nie może przerodzić się w to co opisałem powyżej.

« Odpowiedź #31 dnia: Pią, 20 Gru 2013, 16:59:32 »
Dobrze, dziękuję bardzo za gorącą debatę. Była bardzo ciekawa i w znacznym stopniu podnosiła bialeńską aktywność. Poznałeś zdania obywateli bialeńskich, teraz będziesz tworzyć gospodarkę wiedząc jakie są zapotrzebowania społeczne. Powodzenia! :)

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 14:01:38 »
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze.

a jeśli źle, to rozpoczniemy wydobywanie ropy.
Ale w końcu sam, Andrzeju, zwróciłeś uwagę, że gołymi rękami tego się nie zrobi. Potrzeba odłożyć pewną ilość środków "na czarną godzinę", żeby było za co zabrać się za ewentualne działania ratunkowe dla gospodarki.

Jeśli wprowadzimy podatek "od głowy" każdego obywatela i będzie to 100 środków wymiany
Dwuprocentowy podatek? Nie jest to aby nieco za mało? Środki bezpośrednio państwowe będą w takim razie wymagały mocno ograniczonego działania.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 14:41:56 »
Ale jeśli będziemy mieli jasno określony zakres gospodarki to nie powinno być aż tak wyolbrzymionych problemów. Ja to już wcześniej mówiłem, że jeśli rząd będzie umiejętnie gospodarował to nie powinno być takich problemów.

A Panu korzystając z okazji chciałbym zaproponować stanowisko mojego doradcy.

« Odpowiedź #34 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 15:49:40 »
Cytat: "Lehrabia"
Pozwolę sobie wtrącić swoje trzy grosze.

a jeśli źle, to rozpoczniemy wydobywanie ropy.
Ale w końcu sam, Andrzeju, zwróciłeś uwagę, że gołymi rękami tego się nie zrobi. Potrzeba odłożyć pewną ilość środków "na czarną godzinę", żeby było za co zabrać się za ewentualne działania ratunkowe dla gospodarki.
Obawiam się, że zaoszczędzenie czegokolwiek na "czarną godzinę" będzie dość trudne. Oczywiście w razie potrzeby będzie można dorwać się do kieszeni podatników, aczkolwiek podważyłoby to autorytet władzy w oczach ludu.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 19:22:02 »
Ja bym naprawdę radził więcej wiary w to co nawet jeszcze nie powstało...

W Islamskiej Federacji się udało więc czemu tu w Republice Bialeńskiej ma być to coś niemożliwego? Mówię to z perspektywy doświadczenia, które posiadam.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #36 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 20:09:25 »
Janek trochę zakłamujesz rzeczywistość  w IF sie udało bo ja  tak chciałem żeby sie udało a tak gdyby nie ja to w IF nic  by z  Środków wymiany nie było
Boris Hristow

« Odpowiedź #37 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 20:42:06 »
No ja bym nie był taki surowy w ocenie jak Pan Aykm, aczkolwiek bawmy się w politykę, tłumaczmy sobie. Nie róbmy tu swoich Michników, względnie Karakachanowów, którzy będą zachwalani, choćby i mówili bzdury.
Zauważ, że pomimo, że mam pewne wątpliwości, to masz pełną dowolność w budowie gospodarki.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 22:44:21 »
Cytat: "Abdullah Aykm"
Janek trochę zakłamujesz rzeczywistość  w IF sie udało bo ja  tak chciałem żeby sie udało a tak gdyby nie ja to w IF nic  by z  Środków wymiany nie było

Nie chcę wszczynać tutaj kłótni, ale pozwolę sobie przypomnieć twoją niezgodę na tamtejsze reformy i w konsekwencji odejście i przekazanie urzędu Akrypie. Tego dziwnym trafem nie chcesz pamiętać. To był nasz wspólny sukces. Nie mój, nie twój.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #39 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 23:10:03 »

Nie chcę wszczynać tutaj kłótni, ale pozwolę sobie przypomnieć twoją niezgodę na tamtejsze reformy i w konsekwencji odejście i przekazanie urzędu Akrypie. Tego dziwnym trafem nie chcesz pamiętać. To był nasz wspólny sukces. Nie mój, nie twój.

a co ty myślisz ze to było  o tak sobie odejście chłopie to był wykuty PLAN słowa jak i czyny  (wszytko było ukartowane)
Boris Hristow

« Odpowiedź #40 dnia: Sob, 21 Gru 2013, 23:20:48 »
Proszę o nie obrzucanie się błotem, bo obie strony się pobrudzą, a nikt nie wygra. Poza tym, jest to samobójstwo wizerunkowe.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 08:14:35 »

a co ty myślisz ze to było  o tak sobie odejście chłopie to był wykuty PLAN słowa jak i czyny  (wszytko było ukartowane)

No jeśli jesteś zwolennikiem teorii spiskowych to z pewnością tak było. Jednak to opóźnienie, które wobec reform gospodarczych wprowadziłeś zablokowało je na kilka dni. I gdyby nie wola społeczeństwa Islamskiej Federacji do reform i w konsekwencji twoje odejście to nigdy byśmy nie doczekali się. To była twoja decyzja o odejściu z urzędu Kalifa - tylko i wyłącznie. Mogłeś być patronem tych reform, ale nie chciałeś. Wtedy zadania podjął się Akrypa.

« Odpowiedź #42 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 09:15:50 »
Wtedy zadania podjął się Akrypa.
Akrypie chwała za jego powstańczą przeszłość, ale akurat na stanowisku Kalifa to miał wyjątkowo małą rolę, w porównaniu do Abdullaha.

Poza tym, ponawiam apel o spokój, bo wkroczy Policja Krajowa. :D

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 10:23:52 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Wtedy zadania podjął się Akrypa.
Akrypie chwała za jego powstańczą przeszłość, ale akurat na stanowisku Kalifa to miał wyjątkowo małą rolę, w porównaniu do Abdullaha.

Poza tym, ponawiam apel o spokój, bo wkroczy Policja Krajowa. :D

Na początku miał sporą władzę dopiero później zmiany konstytucyjne doprowadziły do zmniejszenia kompetencji Kalifa. To on dał "zielone światło" dla reform.

« Odpowiedź #44 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 13:09:38 »
Na początku miał sporą władzę dopiero później zmiany konstytucyjne doprowadziły do zmniejszenia kompetencji Kalifa. To on dał "zielone światło" dla reform.
Warto jednak zauważyć, że gdyby Abdullah chciał zapobiec reformom, to by im zapobiegł. Po prostu mógł mieć wątpliwości. Ty też swego czasu zrezygnowałeś z jakiejś funkcji, bo nie chciałeś podpisywać którejś z ustaw, "przykładać do tego ręki".
Ale nie rozumiem dlaczego zaczęliście się kłócić o przeszłość, to niczemu nie służy, a tylko destabilizuje kraj. Bardziej niż możemy się spodziewać i na dłużej niż możemy się spodziewać.

Offline Boris Hristow

« Odpowiedź #45 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 13:20:33 »
Ale  przecież to nie kłótnia tylko wolna Wymiana Zdań
Boris Hristow

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 13:47:15 »
A Panu korzystając z okazji chciałbym zaproponować stanowisko mojego doradcy.
Ekhem... Już tę propozycję otrzymałem (wprawdzie przez pośrednika) i się na nią zgodziłem - pod warunkiem, że nie będzie wymagana regularna obecność.

Obawiam się, że zaoszczędzenie czegokolwiek na "czarną godzinę" będzie dość trudne. Oczywiście w razie potrzeby będzie można dorwać się do kieszeni podatników, aczkolwiek podważyłoby to autorytet władzy w oczach ludu.
Wiem, że to niełatwe - z tego względu uważam dwuprocentową stawkę podatku za zbyt niską.

Ale przecież to nie kłótnia tylko wolna Wymiana Zdań
Jak na mój gust trochę zbyt emocjonalna ta wymiana.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #47 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 16:06:47 »
Wiem, że to niełatwe - z tego względu uważam dwuprocentową stawkę podatku za zbyt niską.
A czy nie miał to być podatek pogłówny, czyli kwota zamiast procentu? Z tego co wiem, to baron Kaniewski jest przeciwnikiem procentów w gospodarce. W tej konkretnej kwestii to podatek pogłówny ma większy sens niż jakieś procentowanie.

Offline Jan Kaniewski

• Obywatel
  • Stary wyga
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Nie, 22 Gru 2013, 22:39:49 »
Warto jednak zauważyć, że gdyby Abdullah chciał zapobiec reformom, to by im zapobiegł. Po prostu mógł mieć wątpliwości. Ty też swego czasu zrezygnowałeś z jakiejś funkcji, bo nie chciałeś podpisywać którejś z ustaw, "przykładać do tego ręki".
Ale nie rozumiem dlaczego zaczęliście się kłócić o przeszłość, to niczemu nie służy, a tylko destabilizuje kraj. Bardziej niż możemy się spodziewać i na dłużej niż możemy się spodziewać.

I tu zgoda przy takiej liczbie obywateli każdy siebie mógł wzajemnie szachować. Tutaj pełna zgoda.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #49 dnia: Pon, 23 Gru 2013, 13:37:41 »
A czy nie miał to być podatek pogłówny, czyli kwota zamiast procentu? Z tego co wiem, to baron Kaniewski jest przeciwnikiem procentów w gospodarce. W tej konkretnej kwestii to podatek pogłówny ma większy sens niż jakieś procentowanie.
Tak, w istocie, przepraszam za niedopatrzenie. Jednak kwota wciąż jest jak dla mnie zbyt niska, nawet mimo tego, że  BSE znacznie ogranicza ryzyko w gospodarce.