Autor Wątek: Straż Kościelna  (Przeczytany 3348 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline AndrzejSwarzewski

Re: Straż Kościelna
« Odpowiedź #25 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:01:23 »
No właśnie, jeśli byłby aktywny. Bo póki co przywódca Zielonego Kościoła napisał 10 postów i nie ma obywatelstwa.
« Ostatnia zmiana: Czw, 01 Sty 1970, 01:00:00 wysłana przez Guest »

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:10:14 »
@AS
1. Niestety nie mogę znaleźć ale potem poszukam dokladnie. :)

2. To bylby teren autonomiczny z którym Wolnograd utozszamiac się nie musi wiec nie wydaje mi się żeby to jakoś specjalnie wplynelo na pr naszego kraju. Co do co jest fajnego narracyjnie w kościelnym regionie ze wszystkimi jego urokami Gwardiami, mitologiami etc, szczególnie w porównaniu do pustego regionu rybackiego jest chyba retoryczne?

3. Śmiem twierdzic ze aktywność zalozycieli Autonomii również nie powalala w chwili jej powstania, a projekt sie udal wiec.

I jeszcze raz apeluje nie patrzcie na to przez pryzmat Religii, patrzcie na to przez pryzymat potencjalnie aktywnosciogennek narracji. bo co za roznica czy klimaty watykańskie czy mongolskie? Wazne ze ozywia i lteuje nasze państwo.(przepraszam za literówki ale pisze z telefonu)
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

« Odpowiedź #27 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:18:57 »
Cytat: "MvP"
2. To bylby teren autonomiczny z którym Wolnograd utozszamiac się nie musi wiec nie wydaje mi się żeby to jakoś specjalnie wplynelo na pr naszego kraju. Co do co jest fajnego narracyjnie w kościelnym regionie ze wszystkimi jego urokami Gwardiami, mitologiami etc, szczególnie w porównaniu do pustego regionu rybackiego jest chyba retoryczne?
No to jeszcze lepiej, skoro Wolnograd nie musiałby się utożsamiać. Czyli po prostu chcesz utworzyć nowy kraj niezależny od Bialenii?

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:24:31 »
Cytat: "AndrzejSwarzewski"
Cytat: "MvP"
No to jeszcze lepiej, skoro Wolnograd nie musiałby się utożsamiać. Czyli po prostu chcesz utworzyć nowy kraj niezależny od Bialenii?
Chce utworzyć 2 jahewdajewszczyzne tylko w innym klimacie.
Maria von Primisz

Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #29 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:27:44 »
A czy w jakiś sposób Jahołdajewszczyzna zmieniła klimat Bialenii? Johołda ma kompletnie klimat z kosmosu i wątpię, aby coś się zmieniło na gorsze. Przykładowo mieszkańcy Jahołdajewszczyzny wgl. nie utożsamiają się z Wolnogradem, a wojsko nie panuje tam nad sytuacją. :mrgreen: Dlatego myślę, że jeśli zebrałaby się grupa obywateli, którzy obiecaliby działalność na rzecz omawianego regionu, to myślę, że warto jest dać im szanse.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #30 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:31:39 »
Nie no, w sumie macie rację. Zapędziłem się za bardzo. Przepraszam, rzeczywiście macie rację, czuję się przekonany. :D
Tak jak przedmówca "myślę, że jeśli zebrałaby się grupa obywateli, którzy obiecaliby działalność na rzecz omawianego regionu, to myślę, że warto jest dać im szanse."

Anonymous

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:38:45 »
Czyli mogę zrozumieć, że Państwo Kościelne powstać może :) ?

« Odpowiedź #32 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:40:39 »
Cytat: "Gość"
A kim jest szanowny gość?

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:41:25 »
Cytat: "Gość"
A kim pan jest? I po primo nie "państwo" , po 2 zatwierdzić to musi parlament, a najlepiej referendum.
Maria von Primisz

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:44:55 »
Właściwie, to można nazwać nowy region "Państwem Kościelnym". :wink: Przecież chyba logiczne będzie, że to nie jest samodzielny podmiot państwowy.

« Odpowiedź #35 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:47:07 »
No ale jednak bez jaj, zgodnie z przyjętą narracją tam mieszkają miliony ludzi...

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:53:31 »
Cytat: "Feliks Spirkin"
Właściwie, to można nazwać nowy region "Państwem Kościelnym". :wink: Przecież chyba logiczne będzie, że to nie jest samodzielny podmiot państwowy.
Wolał bym nie nazywać autonomii państwem mimo wszystko.
Maria von Primisz

Offline Ali ibn Abi Talib

• Ajatollah
  • Moderator
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 0
  • Ajatollah z woli Allaha i K.C. Rep. Socjal.Niebios
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:58:10 »
Wybaczcie bracia, magia kilku przeglądarek na jednym komputerze :D
Ale to byłem ja, tak czy inaczej, rozumiem, że autonomia może być ?
Ajatollah, człowiek lewicy, socjalista, mason.
Redaktor miesięcznika "STOP",
Twórca Radia Bialenii.

« Odpowiedź #38 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 22:58:48 »
Jak najbardziej, o ile będzie aktywna, a brat zdobędzie obywatelstwo bialeńskie. ;)

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Pon, 19 Maj 2014, 23:03:20 »
Swoją droga, czemu nie można "lajkowac" w działach religijnych?
Maria von Primisz

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #40 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 15:27:48 »
lteuje
Ja się poddaję. Co to za słowo?

Wkraczamy tu na kwestie światopoglądowe - ja swój światopogląd wyraziłem i mojej zgody na religijne autonomie zwyczajnie nie będzie. Może sobie być region zamieszkały przez samych wyznawców danej religii, mogą sobie być święte miejsca - ale nie region zarządzany wyznaniowo. I tyle. Zdania nie zmienię, możecie pisać o betonie i tym podobnych.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 15:46:30 »
Osobiście również do wyznaniowych tworów w RB jestem nastawiony negatywnie i raczej ich nie poprę. Jedynym wyjątkiem do którego mógłbym zostać przekonany to jakiś niewielki skrawek na Anatolii, ale i tak całkowicie pod kontrolą rządu RB. W formie nie tyle "państwa kościelnego", a raczej miasta z przyległościami mającego jakąć formę autonomii i będącego siedzibą kultu religijnego oraz jego władz. Co do form straży to tylko na zasadzie wewnętrznej służby ochrony (to może sobie założyć każdy).

Przy czym moim zdaniem właśnie na Anatolii i to na zasadach jak wszystko tam... czyli budować od podstaw ze wszystkimi tego konsekwencjami finansowo-gospodarczymi. Tam jest miejsca sporo, a wyspę trzeba zagospodarowywać powoli... Zresztą pusta praktycznie wwielka wyspa to dobre miejsce dla jakiś "eksperymentów religijnych". Ale będziecie gnębić rdzennych mieszkańców (co dotyczy również obecnych tam już chrześcijan) to armia prządek z tymi jasełkami może zrobić - to tak dla jasności.

Osobiście na zajmowanie istniejących miast przez jakieś związki wyznaniowe czy inne "czarownice" zgody czyli głosu niee oddam. Natomiast na Anatolii takie "miasto kościelne" mogłoby sobie powstać tutaj mogę dać na to swoją zgodę czyli głos.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #42 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:04:46 »
To ja przedstawię swój pomysł na pogodzenie obu stron dyskusji : Zielony Kościół weźmie udział w kolonizacji Anatolii i jak już skolonizuje jakiś kawałek, to tam utworzy swoją autonomię religijno-samorządową.

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:11:37 »
To ja przedstawię swój pomysł na pogodzenie obu stron dyskusji : Zielony Kościół weźmie udział w kolonizacji Anatolii i jak już skolonizuje jakiś kawałek, to tam utworzy swoją autonomię religijno-samorządową.

Mojej z kolei zgody na tworzenie kkolejbego regionu nie będzie. Jestem za autonomia ale zamiast któregoś z istniejących regionów a nie dodatkowo.
Maria von Primisz

« Odpowiedź #44 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:15:42 »
Ale wtedy trzeba tą ideę zreformować, aby stronnictwo klero-sceptyczne było też zadowolone. Można utworzyć jakaś Autonomiczną Prowincję Nadmorską (nazwa bez znaczenia, byle sens został) i tam dominowałby Zielony Kościół, a na czele stałby Patriarcha łączący władzę świecką i religijną.

Offline MvP

• Bohater
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:17:39 »
Zatem czekamy na przedstawiciela Kosciola.
Maria von Primisz

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #46 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:19:54 »
Ale wtedy trzeba tą ideę zreformować, aby stronnictwo klero-sceptyczne było też zadowolone. Można utworzyć jakaś Autonomiczną Prowincję Nadmorską (nazwa bez znaczenia, byle sens został) i tam dominowałby Zielony Kościół, a na czele stałby Patriarcha łączący władzę świecką i religijną.
Nie ma mowy.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #47 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 16:22:36 »
Niby dlaczego nie ma mowy? To byłoby ciekawe narracyjnie wykorzystanie nieaktywnego regionu, przy zachowaniu świeckości i wolności religijnej.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #48 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 17:45:30 »
Ale co komu szkodzi jeden region w tą czy tą? I tak mamy już ich tyle, że kolejny nie zrobi różnicy. :mrgreen: Wpierw proponuję, aby brat Ali ibn Abi Talib zaprezentował swoją wizje regionu.

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #49 dnia: Wto, 20 Maj 2014, 18:40:04 »
Niby dlaczego nie ma mowy? To byłoby ciekawe narracyjnie wykorzystanie nieaktywnego regionu, przy zachowaniu świeckości i wolności religijnej.
Andrzeju znowu się "czepiasz" tego "nieaktywnego regionu" i nie rozumiem dlaczego? Przecież mamy nadzieję, że RB jeszcze trochę potrwa, a więc z czasem i tam może ktoś znaleźć swoje miejsce. Nie poganiałbym i zdecydowanie nie oddawałbym żadnego regionu we "władanie" jakiś związków wyznaniowych.

Jestem zdanie, że ani kawałek rdzennej ziemi bialeńskiej nie powinien być oddany związkom wyznaniowym. Republika Bialeńska to demokratyczne państwo, neutralne światopoglądowo i nowoczesne... tak powinno pozostać po wsze czasy. Na naszej wyspie wszelkie związki wyznaniowe nie powinny być niczym więcej niż jakiekolwiek inne stowarzyszenie i nie powinny mieć żadnych specjalnych praw i przywilejów (w tym ziemskich).

Natomiast jakieś takie eksperymenty typu "miasto kościelne", regiony religijne itd. i różne takie twory i nie tylko takie to jednak na Anatolii, które jest protektoratem i tak sobie można eksperymentować z takimi historiami, tam można nawet nadać ziemię związkom wyznaniowym (byle bez przesady) i niech sobie działają.

Natomiast na rdzennej ziemi bialeńskiej, gdzie tworzymy nowoczesne, demokratyczne i wolne o jakiś "mocy nadprzyrodzonych" i innych czarownic państwo - związki wyznaniowe powinny być tylko folklorem, stowarzyszeniem itd.

W każdym razie z mojej strony jakimkolwiek przywilejom związków wyznaniowych, a szczególnie władzom wyznaniowym nad jakimikolwiek rdzennymi terenami RB zdecydowane NIE.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.