• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Święta Państwowe
Planuję wkrótce zgłosić ustawę o świętach państwowych i w związku z tym pytam się was współobywatele- jakie dni powinny być świętami? Według mnie powinny to być zdecydowanie dni powstania Voxlandu (30 lipca), Westlandu (18 grudnia) i ZPViW. I przy tym ostatnim pojawia się problem.

Jak wiadomo (albo i nie, zależy kim kto jest) ZP powstało aż dwa razy: po raz pierwszy 6 stycznia 2020 roku, a po raz drugi 22 stycznia 2021 roku. I pytanie brzmi który dzień należy wpisać jako powstanie ZP. Według mnie za dzień powstania powinniśmy uznać dzień powstania VI ZPViW (obecnego), czyli 22 stycznia. A 6 stycznia albo olewać, albo nazwać Dniem Jedności Voxlandzko-Westlandzkiej czy coś.

Co o tym sądzicie? Zapraszam do dyskusji na ten temat oraz do wpisywania swoich propozycji świąt państwowych.
Proponuję 20 i 21 stycznia jako Dni Jedności z Nordatą
August van Hagsen de la Sparasan
No właśnie kwestia 20 i 21 stycznia...

Z jednej strony- są to dni ważne i tragiczne, więc zasługują na to, by w jakiś sposób je wpisać (np. właśnie jako Dni Jedności z Nordatą). Z tym, że jeśli Święto Powstania ZP ustalilibyśmy na 22 stycznia, to chyba byłoby to trochę bezsensu...

Sam nie wiem.
Jestem za tym, by dniem niepodległości ogłosić 22 stycznia. A tak jak Joahim powiedział, 6 stycznia Dniem Jedności Voxlandzko-Westlandzkiej. Święto Sił Zbrojnych ZPViW proponuję na 12 stycznia jako że wtedy właśnie się je utworzyło. 3 kwietnia ustanowić dniem upamiętnienia wyjścia z FN, jak wiadomo był to błąd zapłacony okupacją, władz FN czy też ZKRM. Jest to też pewien rodzaj odejścia od zależności tamtych ludzi. Oczywiście też proponuję dzień uchwalenia konstytucji ZP.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
20 stycznia to na pewno dzień tragiczny. I to jest pytanie, czy mamy świętować porażkę? Znaczy, zależy od jakiej strony na to patrzymy. Niewątpliwie w tamtych czasach to był sukces, ale za to miało to bardzo złe konsekwencje. Trzeba na to inaczej spojrzeć jeśli ma to być Dzień Jedności z Nordatą.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
20 i 21 stycznia to dzień-nauczka. Warto go świętować. Upadliśmy, część z nas straciła wiarę, ale powróciliśmy.
August van Hagsen de la Sparasan
Czas wczytać swój PLIK ZAPISU! XD.

No dobra, dzień-nauczka. Ale dalej nie wiem, czy to nie skończy się tym, że ten dzień będzie ignorowany. To tak jak z Dniem Jedności Sarmackiej- przełożyli go, bo był za blisko rocznicy i wszyscy mieli go gdzieś.
Ale my jesteśmy mniejsi, to może u nas będzie inaczej.
Z pewnością będziemy go obchodzić. Ta data utkwiła nam w pamięci.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Tak, aż za bardzo nam utkwiła w pamięci...

No dobra, w takim razie myślę, że to wpiszę. Jakieś inne propozycje?
Chyba nie ma.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości