• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Traktat Wielki Plan Rewitalizacji
My w ZP znormalizowaliśmy przekleństwa tak jak w Wandystanie znormalizowano przywitanie Wypierdalać!

A ostatnio na discordzie toczyła się nawet dyskusja o tym, by Obywateli ZP nazywać debilami.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Wracając do WPR... Czy Prezydent jest skory do przeprowadzenia rozmów na temat zjednoczenia z Norweglandem?
 [Obrazek: 101005704499826635.png]
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Nie ukrywam że jestem sceptycznie do tego nastawiony. Tworzenie federacji wielu państw w mikronacjach nie jest dobrym pomysłem a przykładem tego może być Konfederacja Polińska czy Federacja Nordacka. Takie próby kończą się rozpadem.

Zjednoczone Państwo Voxlandu i Westlandu z samej nazwy zakłada że składa się z Voxlandu i Westlandu, i to państwo nie było nigdy tworzone z myślą o panświatowej federacji.

Jednak będę zacieśniał współpracę z Norweglandem, tak jak z wszystkimi innymi państwami w mikroświecie.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Federacja Nordacka to najlepszy przykład tego, że federacje się opłacają. Drugie miejsce w miesięcznym rankingu aktywności, ciekawe inicjatywy kulturalne, wysoko rozwinięta demokracja i wiele inicjatyw obywatelskich. Trzeba tylko zadbać o zjednoczenie w różnorodności.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Federacja Nordacka była ale się skończyła. Po kilkuletnich próbach zjednoczenia Nordaty, ta idea pannordatyzmu ostatecznie upadła. Nie udało się zjednoczyc nordaty i iie ma co tracić czasu na takie utopijne rzeczy.
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Czy muszę przypomnieć PRZEZ KOGO Federacja Nordacka upadła?

I proszę nie wciskać kitu że nigdy nie marzyliśmy o powiększeniu Zjednoczonego Państwa. Od zawsze chcieliśmy przecież być mocarstwem.
Nie wiem przez kogo. Wiem, że gwoździem do trumny ZP było wyjście z FN.
Nie obwiniam teraz nie wysuwam żadnych oskarżeń bo to moja prywatna opinia ale władza ówczesnej Federacji Nordackiej nie działała wtedy jak trzeba. Jak doszło do tego że bez wiedzy Obywateli, konsultacji z nimi i wreszcie wiedzy o tym Króla uchwalono traktat który od początku był niezgodny z wszystkimi prawami, i nikt się o to nie bił przez długi czas prócz mnie. Joahim na początku, miał kompletne wywalone na to a był głową państwa, że państwo poddało swoje istnienie komuś innemu. Dopiero później przyznał że nie pamięta by składał podpisu w tym szabrowniczym traktacie. Tylko ja na początku domagałem się sądu, władz FN, ZP na wyjaśnienia tej absurdalnej i w ogóle niepojętej sprawy która nigdy nie miała się zdarzyć. A dopiero po złożeniu wniosku do Sądu FN przez Prezydenta FN w sprawie rozpatrzenia zgodności z prawem ktoś się tym zajął.  Rozpatrzenie tego oczywiście nielegalnego traktatu zajęło sądowi kilka tygodni. To jest absurd. Federacja Nordacka upadła przez jej system i niekompetencje władzy ZP a nie przeze mnie.

Pierwsze ZP powstało by dołączyć wspólnie do FN ale później uświadomiliśmy sobie że to dalej nie ma sensu, że nie ma sensu już dalej toczyć tego koła absurdów i wyszliśmy, jak wiadomo prędzej czy później to i tak by się rozpadło.

Dałem szansę Augustowi w niepodległym ZP i jak mi się odwdzięczył? Razem z Joahimem powiedzieli: albo dymisja, albo Zjednoczone Państwo przestaje istnieć. Chyba sobie wtedy ze mnie kpili że poddam się dymisji, mam swój honor i godność.

Tutejsze ZP powstało z powodu kryzysu w obu państwach. I jak teraz widać zamierzenie ZP się spełniło - mamy aktywny kraj.

I choć kiedyś były idee pannordackie to teraz to jest już obalone. Nie da się zrobić wielonarodowej federacji. Ostatnią próbą była Konfederacja Pollińska która się rozpadła. To zbyt ryzykowne by zapraszać kogo popadnie do państwa. My mamy być stabilni!

A co do stabilności. Byłem wiele razy oskarżany o destabilizacje państwa. A któż destabilizował państwo jak nie August? Pomijając że ten człowiek wcielił ZP do ZKRM wiadomo, na końcu ,,wyemigrował" 500 tysięcy Obywateli SRW do ZKRM, które ostatecznie i tak opuścił - a sam mówił że zabrał swój wkład, to później jeszcze pod szantażem mojej osoby doprowadził do rozpadu ZP, w Konfederacji Pollińskiej odłączył część SRW a inni uznali to za legalne i mieli to kompletnie w dupie i do dziś na starym forum Voxlandu istnieje dział amatorii. W tutejszym ZP za jego kadencji znów destabilizował państwo.

Jeszcze do tego wydali wyrok rehabilitujący w komisji w której on sam był. Sam sobie wydał wyrok rehabilitujący, rozumiecie to? 

Jeżeli ktoś chce jeszcze go namawiać do powrotu do ZP to okej ja nie zabraniam ale sami widzicie jaki ten człowiek jest niestabilny i niebezpieczny. A joahima nie rozumiem jak mógł w niektórych sprawach z nim współpracować. August zrobił kilka rzeczy dla ZP, ale zapłatą za tych kilka rzeczy było wiele oj wiele załamań psychicznych i o ironio walenia głową w biurko..
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
(27 Mar 2021, 23:14:33)Deemer Saviour napisał(a): Nie wiem przez kogo. Wiem, że gwoździem do trumny ZP było wyjście z FN.

Gdybyśmy dalej przytulali się do tych ludzi to teraz bylibyśmy jak Volkian w Związku Winkulijskim. A ja patrząc teraz na to, uważam, że choć wyjście z FN było spontaniczną decyzją to była to bardzo trafna decyzja i dziękuję samemu sobie że tak zrobiłem.

Edit: Za mą decyzję jeszcze mi podziękowali!
Winewianin <3 
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Jestem przekonany, że ZP stałoby się dominującą prowincją w FN dzięki swojej aktywności. Wtedy idea pannordacka mogłaby być dalej przez nas szerzona. Ale to już przeszłość, do której nie wrócimy. Niestosowne było, że o tym wspomniałem dzisiaj.

Uważam za niezbędny krok, aby próbować dokonywać repatriacji każdego z byłych obywateli. Każda osoba jest inna, wnosi nowe pomysły do społeczności, oferuje swoje wsparcie i spojrzenie. Musimy godzić się na kompromisy i ustalać wspólne cele, co jest najwyższym wskaźnikiem rozwoju społecznego. Umiejętność do koegzystowania pomimo różnic w poglądach to najwyższa wartość. Dążenie do jednego celu pomimo innych wizji drogi do niego. Tak widzę nasze państwo: zjednoczeni w różnorodności.

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości