• 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
List otwarty przewodniczącego Prezydium do Prezydenta
Robotniczograd,
6 listopada 2021 roku
Szanowny Towarzyszu Prezydencie!
Od dłuższego czasu narastała we mnie chęć napisania niniejszego listu. Nie jest on jednak, zaznaczam z gruntu, formą krytyki Szanownego Prezydenta ani jego obecnych działań. Jest jedynie głośnym wyrażeniem zdania mojego jako obywatela Zjednoczonego Państwa i urzędnika państwowego, które bądź co bądź trochę dla kraju uczynił.
Sprawa dotyczy trwającego IV Szczytu Integracji Nordackiej w Republice Muratyki, na którym debatowana jest kwestia Banku Nordackiego. Sam nie mam nic przeciwko projektowi, lecz spore są moje zastrzeżenia co do gospodarza, prezydenta muratyckiego. Czyni on przy każdej nadarzającej się okazji złośliwe przytyki, próbując poniżyć kraj nasz w obliczu przedstawicieli państw obcych. Staje się jasnym, że nie chce on doprowadzić do wyzbycia się sporów przez swoją osobę i kraj, ignorując tym samym pogodzenie się - podstawę integracji Nordaty. W świetle tych zdarzeń forsowana przez gospodarza perspektywa integracji oprawiona w nieustające przytyki co do całego naszego kraju (i to pomimo, że przecież ZP dążyło i dąży do pogodzenia się, a ród panujący w Voxlandzie, podmiocie autonomicznym ZP splótł się więzami krwi z muratyckim prezydentem) jest, moim zdaniem, nie do przyjęcia, albowiem byłaby poniżeniem dla całego ZPViW. W końcu to tak, jakby ktoś nas obrażał, a my pokornie składalibyśmy mu dary. Jest to niedopuszczalne i ukazujące publicznie naszą słabość.
Wzywam zatem Towarzysza Prezydenta do odrzucenia tejże oferty, bez której sobie poradzimy i zahibernowania kontaktów ze wspomnianym krajem, do czasu, aż Muratyka dojrzeje do pogodzenia się i zaprzestania podsycania tegoż sporu, zacznie traktować ZP nie jak bantustan, a równorzędnego partnera. Nie zmuszam Szanownego Prezydenta do niczego, a jedynie doradzam, co jest moim obowiązkiem jako urzędnika służącego państwu. Proszę jedynie, aby przemyśleć swoje przyszłe działania w tej kwestii.

August de la Sparasan
Przewodniczący Prezydium, Prezes Sądu Najwyższego, Sagan Saganatu Amatorskiego, były Prezydent ZPViW
August van Hagsen de la Sparasan
Vox, 6 listopada 2021 roku
Wielki Sterniku!
Proszę być pewnym, iż opinia sternikowska, bliska naszemu sercu, doszła naszych uszu. Rozumiemy Sternika obiekcje i będziemy je mieć na uwadze, gdy przejdziemy do podpisów bądź głosowania nad wspomnianym przez Was projektem.
(-)Joahim von Ribertrop
Prezydent ZPViW

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości