22 Paż 2022, 15:36:35
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 22 Paż 2022, 15:37:37 przez AleksanderNovak.)
Analiza ekonomiczna Mikroświata i Insulii
Skarb Państw CI - wrzesień
31.08.2022 - 2 915 Sec
30.09.2022 - 4 763,32 Ssec
Wpływy: 1 848,32 Sec co daje 61,61 sec/dzień do budżetu państwa.
Na szybko (w przybliżeniu) obliczyłem, że w obiegu jest ~250 tysięcy ℳ. Dla przykładu CI posiada 8,5 tysiąca ℳ co daje 3.4% mikroświatowego obiegu pieniądza.
Najbogatszym krajem jest Edelweiss, posiada 25 tysięcy ℳ co daje ponad 10% mikroświatowego obiegu pieniądza.
Skarby mikronacji posiadają ~50-70% mikroświatowego obiegu pieniądza.
Szkoda że nie zaprogramowano jakiegoś podsumowania dla MBP by łatwiej się to wszystko obliczało. Warto zauważyć że z biegiem lat pieniądze będą pomnażać swoją nie-wartość, choć coraz wolniej. Za rok w obiegu może być nawet milion ℳ.
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Żeby te pieniądze nabrały wartości, trzeba znaleźć sposoby na ich utylizację. Ja zaproponowałem model gospodarki, w którym obywatele przeznaczają zarobione pieniądze na wpływanie na narrację i politykę kraju za sprawą mechaniki Senatu. Ale coś nie za bardzo się przyjęła, jak tak patrzę po aktywności obywateli w Senacie.
Jeno Cesarska Mość Kamiljan I z łaski Jahwe Cesarz Insulii, Cesarz Learvén, Cesarz Nordaty Północnej, Król Ardemii, Król Voxlandu, Król Winkulii Brodryjskiej, Arcyksiążę Hergamu i Alorku, Książę Bantu, Wielki Protektor Lotryganii, Hrabia-Rodzic Doctriny.
Trzeba stworzyć produkcję (i produkty), i kogoś kto te produkty będzie kupować. Ja jestem początkowo za tym by stworzyć system zdrowia i potrzeb fizjologicznych każdego Mikronauty. Jedzenie, czasem jakieś leki, woda, może jakiś wskaźnik dobrobytu czy coś, zdrowia psychicznego... Chyba że zakładamy że w mikronacjach nie ma chorób psychicznych
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Stworzenie czegoś, co będzie wymagało systematycznej atencji a nie będzie się z tego nic miało nie zaciekawi zbytnio ludzi według mnie
Adam Aleksander II
Perzys iksis nāmorghūlilaros
No cóż. Tak działa ŻYCIE. Mam taki fajny gadżet, jest to SZNUR
Winewianin <3
Westlandczyk
(-) Aleksander Novak
Życie też działa tak, że pozwala nam na ułatwianie sobie jego. Można zacząć po prostu gospodarcze rzeczy od większych elementów, które będą dla osób chętnych.
Adam Aleksander II
Perzys iksis nāmorghūlilaros
Zmuszanie ludzi do gospodarki powiadacie... Sounds like Największa Polska Yoyonacja.
Nie idźmy tą drogą! Niech Rozum I Godność Mikronauty broni nas przed takimi głupotami!
Zawsze można stworzyć coś na zasadzie crowdfundingu, gdzie inwestycje państwa są realizowane, gdy zostanie uzbierana dana suma pieniędzy.
A pod dana realizacja, można by było wstawiać listę osób, które się przyczyniły do zbiórki. Zawsze ubywało by przez to pieniędzy z obrotu.
Napisanie czegoś takiego to o Matko Prokrastynacjo projekt grupowy. A jak jwszcze mowa o międzynarodowej wersji... Zbudowanie prostego sklepu to pikuś bo to tylko ładna okładka i przycisk do pobierania pieniędzy. Ale pasowałoby to gdzieś mieć? No to dochodzi kwestia ekwipunku. Potem dochodzą kwestie typu wszelkie produkcje, skupy itd. Projekt czegoś takiego dla kraju jest ogromny, czasochłonny, a co dopiero dla mikro? Ja bym powiedziała, że na chwilę obecną spełniałyby wię wszelkie wypłaty wynagrodzeń oraz jakieś małe apki, klikadełka
(—) HM Queen-Regentin af Konigreich af Voxland