Autor W�tek: Juan Carlos I abdykuje  (Przeczytany 1464 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Jorge Cortez

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 20
Juan Carlos I abdykuje
« dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 10:24:35 »
Po 39 latach rządów Jan Karol I ustępuje ze stanowiska króla Hiszpanii. Może warto przybliżyć to wydarzenie skoro jesteśmy mikronacją bazującą na Hiszpanii? :P

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
Odp: Juan Carlos I abdykuje
« Odpowied� #1 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 13:06:52 »
Może warto, ale sam nie zapoznałem się jeszcze ze szczegółami :) Wiem, że władzę obejmuje syn Filip, natomiast zastanawiam się, jak będzie go postrzegało społeczeństwo hiszpańskie. Juan Carlos to TEN król, TEN, który oddał swe uprawnienia ludowi Hiszpanii. A Filip tego "przymiotu" nie posiada. Ciekawi mnie, jak na dłuższą metę będą go szanować Hiszpanie :)

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 13:59:03 »
Jan Karol I podpadł (polowanie na słonie w Afryce) ostatnio Hiszpanom, którzy jak widać po wywiadach z zadowoleniem przyjęli informacje, że Filip zastąpi swego ojca bo w końcu aż 62% Hiszpanów chciało abdykacji Jana Karola.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Thomasso Pappen

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 38
« Odpowied� #3 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 16:04:17 »
Lewica i kryzys doprowadziły społeczeństwo tego kraju do jeszcze większego podziału.

Offline Cesare Francesco de Medici

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 35
« Odpowied� #4 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 17:12:18 »
Wasza Królewska Mość,
Czcigodni Bracia,

ja natomiast jestem ciekaw ceremonii koronacyjnej. Zastanawiam się, czy będzie miała wymiar całkowicie świecki, czy może odbędzie się w kościele. Dawniej Hiszpania słynęła ze swego przywiązania do Kościoła, jednak po wprowadzeniu demokracji i dojściu do władzy lewicy społeczeństwo znacząco się zliberalizowało.
Kardynał Świętego Kościoła Rotryjskiego
Infant Skarlandzki
Biskup Walencji
Książę Andory

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 19:15:20 »
Dobrze, że się zliberalizowało ale cóż Hiszpanie to naród, który z wieków ciemnych już wyszedł i teraz kościół w Hiszpanii wie gdzie jest jego miejsce i co mu wolno a czego nie wolno (jak się nie podoba to kara, zero finansowania kościoła i innych religii) - w Polsce powinno się to już dawno wprowadzić niestety większość Polaków to osoby zacofane mentalnie żyjące w średniowieczu.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Jorge Cortez

• Gość
  • *
« Odpowied� #6 dnia: Wtorek, 3 Cze 2014, 20:21:21 »
Też tak sądzę. Wg mnie Jan Karol I to był dobry król :) Hiszpania wiele mu zawdzięcza.

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 9 Cze 2014, 20:34:44 »
Jego Królewska Wysokość jak zwykle jest lepiej zorientowany niż ja :) Zatem dobrze się stało, że Juan Carlos wiedział, kiedy odejść.

Stawiam na świecki charakter koronacji. Fakt, społeczeństwo do Kościoła Katolickiego podchodzi z życzliwością, ale jak Kościół podniesie głos, to go uciszą - kraj Hiszpanów, zasady Hiszpanów. Przynajmniej z tego, co wiem ;)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Jorge Cortez

• Gość
  • *
« Odpowied� #8 dnia: Czwartek, 12 Cze 2014, 21:56:42 »
Jego Królewska Wysokość jak zwykle jest lepiej zorientowany niż ja :) Zatem dobrze się stało, że Juan Carlos wiedział, kiedy odejść.

Stawiam na świecki charakter koronacji. Fakt, społeczeństwo do Kościoła Katolickiego podchodzi z życzliwością, ale jak Kościół podniesie głos, to go uciszą - kraj Hiszpanów, zasady Hiszpanów. Przynajmniej z tego, co wiem ;)

To prawda. Hiszpanie zresztą, gdyby nie Franco to pewnie według mnie postąpiliby z Kościołem, jak Francja. Natomiast, sama instytucja monarchii jest dobra, ale dla Hiszpanów i ich natury nie do końca, społeczeństwo pół królewskie, pół republikańskie. Nie ma takiej więzi, jaka jest między monarchą, a ludem, jak to ma miejsce w UK, mimo że Juan Carlos jest bardziej otwarty na ludzi. Gdyby nie 1981, ludzie mieliby mniejsze przywiązanie do monarchii, ale król stanął po stronie ludu i to im zaimponowało. Gdyby miesiąc po koronacji Juana Carlosa zorganizowano referendum ws. ustroju to Hiszpanie zdecydowanie opowiedzieliby się za republiką, a wybory wygrywaliby PSOE.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 19 Cze 2014, 12:11:06 »
Ale nowego monarchę Filipa VI w Madrycie dość tłumnie obywatele powitali - było widać zadowolenie ludzi nikt nie protestował - republikańska hołota się schowała :D
Poza tym Hiszpanie ustawili kościół do pionu i teraz księżulki tańczą jak im władza zagra.

Polecam: http://elpais.com/especiales/2014/proclamacion-felipe-vi/

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #10 dnia: Czwartek, 19 Cze 2014, 14:39:28 »
Nie mogę powiedzieć, by mi się to nie podobało; rozdzielność Kościoła od państwa w wydaniu hiszpańskim jest dobra.

Rey consorte de Scarlaña

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Czwartek, 18 Wrz 2014, 12:35:33 »
A moim zdaniem błędem jest rozdzielność państwa od Kościoła. Jestem strasznym konserwatystą i radykalnym katolikiem :)
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Czwartek, 18 Wrz 2014, 13:36:25 »
Kościół ogranicza rozwój cywilizacji, kościół katolicki stracił kilka wieków temu prawo do mówienia co jest moralne a co nie gdy sam w imię swojego Boga mordował tzw. pogan znaczy siłą nawracał na jedyną słuszną wiarę.
Społeczeństwa, które oddzieliły kościół od państwa stoją na wyższym poziomie cywilizacyjnym, więcej pieniążków zostaje w kasie tych państw np. Hiszpania w żaden sposób nie finansuje kościoła katolickiego ani żadnego innego, in vitro to u nich rzecz normalna, a jak ksiądz straszy władze ekskomuniką, znieważa Króla lub krytykuje władze za jego zdaniem niemoralne działania (niezależnie od swej rangi) zaprzyjaźnia się z oficerami Guardia Civil :D
Kościół w takich państwach płaci podatki, a jak jeździ samochodem np. najnowszym Maybachem to stosowne służby go ścigną i będzie musiał wykazać za co kupił ten samochód. Za wstęp do Sagrady Familii się płaci ale utarg z biletów ściąga Barcelona a kościół złamanego centa nie zobaczy, tak samo budowa Sagrady Familii jest finansowana z datków a państwo nie łoży na budowę przez co więcej kasy zostaje w budżecie państwa/wspólnoty autonomicznej/miasta.

Rozdział kościoła od państwa musi nastąpić także w Polsce a ludzie muszą zacząć korzystać z dobrodziejstw jakie niesie ze sobą cywilizacja bo kościół narazie ludzi straszy bojąc się, że straci wiernych - w sumie to ja chętnie bym księży w Polsce profilaktycznie zamknął w jakimś zakładzie zamkniętym niech trochę popracują społecznie i się przydadzą a nie dzieci będą molestować.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Benedicto I

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 233
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Czwartek, 18 Wrz 2014, 15:40:13 »
De facto w Polsce wśród naszych rówieśników jest widoczne co kościelne, a co państwowe. Tylko starsze babcie żyją według dekalogu, młodsze społeczeństwo - raczej nie. :P
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Czwartek, 18 Wrz 2014, 15:53:02 »
Przepraszam, ale to bzdury opowiadacie. Ja jestem młody i żyję według praw Bożych i kościelnych, i to tradycyjnych, anie modernistycznych. I znam jeszcze takie osoby.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa