Autor W�tek: Witam!  (Przeczytany 1329 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Witam!
« Odpowied� #15 dnia: Wtorek, 24 Cze 2014, 12:14:13 »
Jednak w wielu mikronacjach taki proceder jest nielegalny, a fakt, że multikonta są nie pozwala na branie Aryunu na poważnie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Rhaegar Targaryen-D.

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 10
« Odpowied� #16 dnia: Wtorek, 24 Cze 2014, 17:21:46 »
Wasza Królewska Wysokość!

Czym innym jest organizacja wydarzeń fabularnych przy pomocy multikont, które doprowadzają do aktywizacji realnych obywateli (a nie multikont), a czym innym nabywanie obywatelstw na multikonta obliczone na sztuczne zwiększenie populacji. Proszę zważyć, że jedynemu multikoncie na forum Aryunu - Wołodii nie zostały przyznane żadne poważne stanowiska, nie jest też możliwe wykorzystanie go przez von Richtoffena do celów politycznych, gdyż multikonta posiadają zakaz nabywania na nie funkcji publicznych.

10 miesięcy temu - w sierpniu 2013 roku, kiedy Aryun przedstawiał naprawdę niski poziom, był pogrążony w chaosie dezorganizacji i chaosie, właśnie WKW obiecywał uznanie państwowości naszego v-państwa przez Skarland, mimo że nie posiadał WKW żadnych podstaw do pozytywnej oceny Aryunu. Nadal jesteśmy w posiadaniu stenogramu z rozmów na GG przeprowadzonych w tamtym czasie (jak wspominał JE Pappen - nic w Internecie nie ginie). Całkowicie rozumiem, że przez ten czas stało się tak wiele, iż mógł WKW o takich błachostkach zapomnieć, ale w takim razie nie powinien się WKW tak zdecydowanie odcinać od swoich poprzednich wypowiedzi i nieoficjalnych zobowiązań.

A teraz kiedy naprawiliśmy wszelkie niedogodności, zyskaliśmy obywateli i zeszliśmy na naprawdę dobrą drogę, zaczyna WKW wysuwać bezpodstawne i dawno obalone oskarżenia o "kradzież obywateli" w KD, a kiedy brakuje WKW argumentów zaczyna WKW atakować nas pod względem "klonowania" obywateli, mimo że udzieliłem wyjaśnień, iż w Królestwie Aryunu nie ma żadnego przypadku posiadania dwóch obywatelstw przez jedną osobę fizyczną. Początkowo sądziłem, że źródłem niechęci WKW są kłamliwe plotki rozsiewane przez pewne osoby z Dreamlandu. Teraz nie wiem co jest powodem antypatii WKW (bo przecież nie pretensje, które WKW podaje, gdyż te już wyjaśniłem), ale skoro wrogość WKW wobec nas ma podłoże prywatne, a nie formalno-prawne, proszę nie wpływać na postawę władz Królestwa Skarlandu. W tej sprawę największą wagę mają fakty, a nie emocje.  Jestem pewien, że WKW doskonale to rozumie.
(-) Rhaegar Targaryen Deithven,
Lord Radca Wielki Królestwa Aryunu

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #17 dnia: Wtorek, 24 Cze 2014, 18:45:05 »
Doskonale pamiętam i nie odcinam się od tego co wtedy "obiecałem", jednak biorąc pod uwagę to o co oskarżano Aryun - cóż trochę to zmieniło moje nastawienie wobec całego państwa i w tej chwili przynajmniej dla mnie uznanie było by niedopuszczalne choć nie niemożliwe.

Oczywiście nie będę wpływał na postawę władz Królestwa Skarlandu bo niema takiej potrzeby w końcu Przewodniczącym Rządu Narodowego i Kortez Generalnych jestem więc swój wpływ na to będę miał podobnie jak cała reszta obywateli Skarlandu i to oni będą ostatecznie o tym decydować w Zgromadzeniu Kortez Generalnych jeżeli JKM Marcos Minister Spraw Zagranicznych zdecyduje się na uznanie Aryunu i podpisanie traktatu nawiązującego stosunki dyplomatyczne.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość
  • *
« Odpowied� #18 dnia: Wtorek, 24 Cze 2014, 19:05:04 »
Rozumiem, aczkolwiek zdaje sobie WKW sprawę, że kwestia tego o co nas oskarżona została już wyjaśniona, z korzyścią dla nas?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Wtorek, 24 Cze 2014, 20:24:55 »
Możliwe, że wyjaśniono sytuację z korzyścią dla Aryunu. Jednak nie zmienia to faktu, że istnieją u Was multikonta nawet jeżeli związane z fabularyzacją to jak wyglądają takie fabularyzacje widzieliśmy nie tak dawno w ZSKHiW (Nie widzę sensu tworzenia takich kont).
Nowe państwa a do takich zaliczam Aryun (pomimo jego stażu) nie mają u mnie większych szans a to za sprawą Brodrii, która dobrze się zapowiadała jak na państwo z Nordaty i bardzo szybko pokazała, że podnieci się byle stwierdzeniem o przedstawicielu rządu Księstwa Sarmacji.

Podsumowując:
-multikonta dla fabularyzacji - czynnik dla mnie co najmniej dziwny w normalnej zdrowej mikronacji,
-nie przeczę, że kilka miesięcy temu chciałem Aryun uznać ponieważ wydawał się dość ciekawy,
-pojawienie się oskarżeń o podkradanie obywateli zaważyło na uznaniu Aryunu,
-obecnie nie widzę sensu uznawania Aryunu ani żadnego innego nowego państwa (w sensie podpisywania nowych traktatów) ponieważ w praktyce nie niesie to ze sobą obustronnych korzyści.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość
  • *
« Odpowied� #20 dnia: �roda, 25 Cze 2014, 00:06:23 »
Rozumiem całkowicie i szanuję zdanie WKW, jednak gwoli ścisłości - u nas funkcjonują nie multikonta a tylko jedno multikonto, które nie zostało usunięte, aczkolwiek planowana jest reforma kodeksu karnego właśnie pod tym względem.

Jeżeli chodzi o Brodrię no to nasze zdanie jest dokładnie takie samo. Wladimir Grutin okazał się osobą tak skrajnie nieprofesjonalną, że nabrałem jakiś miesiąc temu obaw (jak widać słusznych), iż całkowicie starga on renomę młodych mikronacji, gdyż bądź co bądź z Brodrią należało się wtedy liczyć, ze względu na niebagatelną ilość jej obywateli. Aktualnie Aryun zdecydowanie odcina się od Brodrii. 

Traktaty w bardzo niewielu przypadkach przynoszą obustronne korzyści, zazwyczaj kończą się po prostu wymianą dyplomatów, którzy lustrują sytuację w danym państwie, a ich aktywność sprowadza się do napisaniu jednego posta miesięcznie z jakiejś arcyważnej okazji. Większość mikronacji ma jednego/dwóch stałych partnerów, z którym realizuje swoje inicjatywy, utrzymuje ożywione stosunki i prowadzi spójną politykę zagraniczną.

A uzyskanie niekoniecznie traktatu, ale przynajmniej uznania jest dla tak młodego v-państwa jak Aryun kwestią kluczową, gdyż mikronacje mają przede wszystkim odwzorowywać realne systemy działania bytów państwowych, a ich nieodłącznym elementem jest polityka zagraniczna. Dlatego właśnie postanowiliśmy po prawie roku zerwać z polityką izolacji.

Mam jedynie do WKW ostatnie pytanie, za które odpowiedź byłbym niezwykle zobowiązany. Jaki staż powinna posiadać mikronacja, aby uznać ją za pełnoprawną?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #21 dnia: �roda, 25 Cze 2014, 14:54:53 »
Ciężko wytyczyć granicę uznania danego tworu za "pełnoprawną" mikronację, tego nie da się stwierdzić. Da się natomiast stwierdzić po jakim czasie można uznać państwo za ugruntowane czyli za takie, którego zachowania nie są aż tak drastycznie odchylone od tzw. normy i kryteriów jaki dane mikronacja musi spełnić aby zostać uznana (każde państwo ma swoje kryteria).

Według mnie staż istnienia państwa powinien przekroczyć min. 2 lata chyba, że państwo dobrze rokuje i nie jest zlokalizowane na Nordacie bo Rząd Królestwa Skarlandu wtedy nie podejmie kroków zmierzających do jakiej kolwiek formy uznania.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość
  • *
« Odpowied� #22 dnia: �roda, 25 Cze 2014, 15:54:25 »
Ciesze sie, że przynajmniej problem lokacji na Nordacie nas nie dotyczy :)

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #23 dnia: �roda, 25 Cze 2014, 16:04:04 »
Zawsze to jakiś plus :)

(-) Norbert I de Catalán

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Czwartek, 26 Cze 2014, 12:27:45 »
My również w chwili obecnej nie widzimy szans na nawiązanie jakichkolwiek stosunków dyplomatycznych.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán