Autor W�tek: Witajcie  (Przeczytany 1775 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
Odp: Witajcie
« Odpowied� #15 dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 18:01:18 »
Chciałbym poinformować, iż delegacja Królestwa Nordii nie przybędzie. Oto oficjalna odpowiedz na zaproszenie.
http://forum.norde.org/viewtopic.php?f=23&t=1014

Z Wielkiej Polondii odpowiedzi na zaproszenie nie ma i zapewne nie będzie ze zrozumiałych względów, podobnie jak z Królestwa Ispanii do którego zaglądają wyłącznie turyści. Wygląda na to, iż mimo upływu czasu i sytuacji jaka jest obecnie na Vaarlandzie współpraca pomiędzy państwami tego kontynentu jest niemożliwa. Poważnie zaczynam się zastanawiać nad słowami Jego Wysokości Ferdynanda Orańskiego, czy w obliczu kryzysu na Vaarlandzie i w efekcie wewnętrznej zapaści, krajom Antyry opłaca się łączyć z Vaarlandem zwłaszcza, iż nikomu na tym nie zależy prócz założycielom Rady. Aguria świetnie sobie radzi, pomocy nie potrzebuje i na siłę też nikogo uszczęśliwiać nie będzie.

Skoro podjecie współpracy przez wszystkie państwa Varlandu i Antyry dla wspólnego dobra jest niemożliwe, proponuję by Rada Kontynentu skupiła się na Antyrze, państwach członkowskich i tych które do Rady zechcą przystąpić. Proszę zatem delegacje Królestwa Zjednoczonych Niderlandów i Republiki Palmowej o rozważenie możliwości przystąpienia do Rady i w jej ramach rozpoczęcia współpracy.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #16 dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 19:11:47 »
A więc w celu uporządkowania obrad cały szczyt podzielony zostanie w ciągu najbliższej godziny na kilka poddziałów:
-techniczny (omówimy kwestie stworzenia ewentualnej strony Rady),
-polityczny (anulowanie praw wydanych przez RWPZiB, akces nowych państw, ustanowienie norm zajmowania terenów niczyich przez państwa kontynentu lub państwa trzecie, uznanie Vaarlandu i Antyry za jeden kontynent),
-kulturalno-gospodarczy (kwestie wspólnych wydarzeń kulturalnych i sportowych, sprawy częściowo wspólnej gospodarki np. wymiana walutowa),
-ogólny (sprawy ogólne, flaga Rady lub logo, wszystko to czego niemożna przydzielić do powyższych).

Czy taki podział może być? Czy może coś dodać?

Co do Nordii to nikt ich batem do niczego zmuszać nie zamierza, szczerze wątpię aby JKM Eleonora panowała w Skarlandzie w "niesprzyjających warunkach", osobiście ciesze się, że Nordia odmówiła bo nie wyobrażam sobie współpracy Skarlandu z tym państwem. Co zaś się tyczy Ispanii to chyba przybył ktoś od nich ale nie zgłosił się jako delegat - a delegat niezgłoszony w Prezydencji Królestwa Skarlandu nie otrzyma prawa głosu, niemniej liczę, że do jutra delegat Ispanii się zamelduje.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Hugo Miramontes

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
« Odpowied� #17 dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 19:28:50 »
A więc w celu uporządkowania obrad cały szczyt podzielony zostanie w ciągu najbliższej godziny na kilka poddziałów:
-techniczny (omówimy kwestie stworzenia ewentualnej strony Rady),
-polityczny (anulowanie praw wydanych przez RWPZiB, akces nowych państw, ustanowienie norm zajmowania terenów niczyich przez państwa kontynentu lub państwa trzecie, uznanie Vaarlandu i Antyry za jeden kontynent),
-kulturalno-gospodarczy (kwestie wspólnych wydarzeń kulturalnych i sportowych, sprawy częściowo wspólnej gospodarki np. wymiana walutowa),
-ogólny (sprawy ogólne, flaga Rady lub logo, wszystko to czego niemożna przydzielić do powyższych).

Czy taki podział może być? Czy może coś dodać?

Co do Nordii to nikt ich batem do niczego zmuszać nie zamierza, szczerze wątpię aby JKM Eleonora panowała w Skarlandzie w "niesprzyjających warunkach", osobiście ciesze się, że Nordia odmówiła bo nie wyobrażam sobie współpracy Skarlandu z tym państwem. Co zaś się tyczy Ispanii to chyba przybył ktoś od nich ale nie zgłosił się jako delegat - a delegat niezgłoszony w Prezydencji Królestwa Skarlandu nie otrzyma prawa głosu, niemniej liczę, że do jutra delegat Ispanii się zamelduje.

Dodałbym dział wojskowości o czym pisałem kilka postów wcześniej.
Co do reprezentanta Ispanii, może należy mu delikatnie podpowiedzieć (np. w postaci pw.) o konieczności zgłoszenia delegacji?

Sargento
Ministro del Interior

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 20:49:42 »
Król Ispanii od momentu rejestracji ani razu się nie zalogował, mimo to przypomnienie poszło.
Co do działu wojskowego to i ten powstanie współpraca militarna może być ciekawym elementem zwiększającym aktywność naszych państw.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Fryderyk Orański

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 21:57:25 »
Pragnę zadeklarować, że Jego Królewska Mość Albert I, przedstawi Radzie Królewskiej oraz Stanom Generalnym temat uczestnictwa Niderlandów w Radzie Vaarlandu i Antyry. Do czasu podjęcia przez stosowne władze decyzji w tej sprawie, Niderlandy wstrzymują swój udział w niniejszym szczycie.
(-) Fryderyk Wilhelm van Oranje-Nassau
Prezydent Ministrów i Minister Spraw Zagranicznych Niderlandów

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: Pi�tek, 25 Lip 2014, 16:28:51 »
Wasze Królewskie Mości,
Wasze Eskcelencje,

W związku z trudnościami technicznymi jakie mnie przed wczoraj spotkały (livebox załatwił wyłączony komputer XD - burza), nie będę mógł brać aktywnego udziału w szczycie. Zastąpi mnie Jego Królewska Mość Marcos.
Postaram się możliwie szybko usunąć usterkę komputera, z którym chyba nie jest aż tak źle jak podejrzewałem ale na pewno przez kilka dni będę nieobecny.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
« Odpowied� #21 dnia: Pi�tek, 25 Lip 2014, 23:34:22 »
Wasze Królewskie Mości,
Wasze Królewskie Wysokości,
Wasze Ekscelencje,

Mam zaszczyt i przyjemność w imieniu Rządu Skarlandu o Jej Królewskiej Mości Eleonory I, mojej drogiej małżonki, powitać Was w Królestwie Skarlandu (czego dotąd nie uczyniłem) i oznajmić, że zgodnie ze słowami Jego Królewskiej Wysokości Norberta przejmuję prowadzenie obrad. Mam nadzieję, że uda nam się obradować sprawnie i bez większych przeszkód :)

Pozwolę sobie w tym miejscu odnieść do odpowiedzi Królestwa Nordii na zaproszenie: znam Jego Królewską Mość Einara od tej strony i wiem, że jest sceptyczny wobec form integracji międzynarodowej, odpowiedź w tej części mnie nie zdziwiła. Mimo jednak faktu, że darzę Go osobistą sympatią, uznaję za cokolwiek niewłaściwe sugestie, jakby moja małżonka sprawowała w swym królestwie wyłącznie funkcję marionetki w ręku Jego Królewskiej Wysokości Norberta; nie zamierzam oczywiście wszczynać tu jakieś afery, bo słowa Jego Królewskiej Mości przepełnione były sympatią do mojej małżonki, ale z takąż samą sympatią spieszę zapewnić Jego Królewską Mość, iż najwyższą władzę w Królestwie Skarlandu pełni na dzień dzisiejszy Jej Królewska Mość, którą zaszczyt mam wspierać jako jej małżonek :)

Jeśli chodzi o wahania Królestwa Zjednoczonych Niderlandów: państwa wymierają, bo obywatele się wykruszają. O "zarazie" można mówić wyłącznie z przymrużeniem oka i w ramach fabularyzacji życia mikronacyjnego ;) Więc "przyznanie się" Antyry do Vaarlandu nie powinno sprawdzić na Antyrę głodu, powietrza, ognia ani wojny :D

Raz jeszcze witam wszystkich w Walencji - ¡Bienvenidos a Scarlaña!

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Juan Pablo Morales

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 51
    • http://www.republicadepalma.pl
« Odpowied� #22 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 21:08:10 »
Witam serdecznie wszystkich przedstawicieli na szczycie.
Z racji mojego realnego urlopu, dopiero od dzisiaj mogę faktycznie uczestniczyć w rozmowach. Jest to jednak czas zbyt krótki bym mógł cokolwiek obwieścić. Postaram się na jutro nadrobić zaległości i wypowiedzieć się w imieniu delegacji Republiki Palmowej.
Proszę o wyrozumiałość ;)
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

Offline Juan Pablo Morales

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 51
    • http://www.republicadepalma.pl
« Odpowied� #23 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 22:08:24 »
Przepraszam, że dwa posty pod sobą, ale natknąłem się na coś takiego...

http://estela-oriental.phorum.pl/viewtopic.php?f=34&t=103
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 22:49:57 »
Na teren Ispanii nie została wpuszczona Jej Królewska Wysokość Isabela Wielka Księżna Kastalońska, Kastylijska i Andaluzyjska, księżna Osteryjska, niedziedziczna hrabina Segesty, ect. ect.
Rząd Królestwa Skarlandu ubolewa nad faktem, że JKW Isabella nie została wpuszczona na teren własnego państwa.

a także nie wyrażono zgody na wstęp na teren Królestwa Skarlandu Jego Królewskiej Wysokości Karola II Filipa Króla Nowej Katalonii i Kastylii, Król Andaluzji, Grand Kalejskiego, Arcyksięcia Osterii Ispańskiej. Jego konto nadal nie zostało aktywowane.
Zaraz padnę ze śmiechu. JKM Karol ma aktywne konto, nie dokonał zgłoszenia delegacji do 21 lipca więc nie wiem o co chodzi, bo strona skarlandzka wysłała nawet upomnienie na PW, jednak Król Ispanii na to nie zareagował, JKW Isabella również zgłoszenia delegacji nie dokonała - władze Skarlandu nie będą się domyślać kto będzie Ispanię reprezentować.
Władze Ispanii nie sygnalizowały w żaden sposób problemów z poruszaniem się po forum skarlandzkim, a brak dostępu do szczytu państw jest równoznaczny z brakiem zgłoszenia delegacji w Ministerstwie Prezydencji Królestwa Skarlandu.

Podejrzewam, że delegaci Ispanii celowo nie dokonali zgłoszenia aby oskarżyć Skarland o celowe utrudnianie Ispanii uczestnictwa w szczycie. Po za tym warto nadmienić, że Król Ispanii nigdy nie zalogował się na forum Skarlandu.

W tej chwili niech Ispania ma pretensje do samej siebie, że nie dopełniła formalności a nie bierze się za bezpodstawne oskarżenia o utrudnianie jej uczestnictwa w szczycie państw.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #25 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 10:05:50 »
Z czystej ciekawości.
Jeśli ktoś wie od kiedy rodzina panująca w Królestwie Ispanii używa tytułów książąt i arcyksiążąt Osterii, to będę wdzięczny za informację. Mam też nadzieję, iż nie jest to związane z roszczeniami terytorialnymi po Rzeczpospolitej Eskwilińskiej.

http://osteria.vgh.pl/news.php

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #26 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 12:30:50 »
Żeby nie było, że Jego Królewska Wysokość rzuca pustymi słowami - link do profilu Karola II Filipa: http://www.scarlana.eu/forum/index.php?action=profile;u=3870

Głowy nie dam, ale nieaktywowanych użytkowników chyba na liście nie wyświetla? Nie mają swojego "profilu"? :)

Rey consorte de Scarlaña

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #27 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 12:41:06 »
Konto nieaktywne nie jest wyświetlane na liście użytkowników.

Co do tytułów dotyczących Osterii jest to ewidentne zawłaszczenie bo nie widać nigdzie wzmianki o tym, chyba że jakiś region ispanii jest nazywany osterią.

(-) Norbert I de Catalán

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #28 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 19:31:04 »
Na forum Królestwa Ispanii jest region zwany Osteria
http://estela-oriental.phorum.pl/viewforum.php?f=104&sid=96ce25a996b3a43ecc6377b67c2d8edd

Nie zawiera on żadnych informacji więc trudno cokolwiek wywnioskować. Tak czy inaczej zawłaszczanie nawet nazwy obcego terytorium jest w mojej ocenie nadużyciem, które może doprowadzić do nieporozumień i konfliktów.

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #29 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 19:39:28 »
Też tak uważam - ale nasza władza tam nie sięga (już).

Może jednak zostawmy głębszą analizę problemu na później? Sprawa Ispanii zostanie poruszona na tym szczycie :)

Rey consorte de Scarlaña