Autor W�tek: Kultura, Sport i Gospodarka  (Przeczytany 1092 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Kultura, Sport i Gospodarka
« dnia: Niedziela, 20 Lip 2014, 21:22:52 »
Zacznę nieco od końca czyli od gospodarki. W tej kwestii nie liczył bym na natychmiastową integrację państw  no chyba, że zrzutka na programistów, którzy zrobią nam wypasioną aplikację symulującą gospodarkę.
Myślę narazie nad czymś mniejszym jak choćby możliwość swobodnego przepływu pieniądza i tu pojawiają się dwa rozwiązania:
1.Mikronacyjny Fundusz Walutowy autorstwa solardyjskieg - mówiąc najprościej działa ze standardowym phpbankiem i systemami forumowymi (które wymagają jednak stałego nadzoru), działa on następująco: chcąc np. wymienić Pesetę Skarlandzką na Peso Palmowe: Peseta jest przeliczana na virtuala rozrachunkowego ten z kolei przeliczany jest na Peso. Jest to szybszy sposób bo wystarczy do tego phpbank lub bank via forum.
2.Odpowiedni system bankowy - od dłuższego czasu pracuję nad systemem bankowym dla mikronacji, który po przez odpowiedni panel administracyjny i API będzie mógł się łączyć z innymi takimi samymi systemami i wymieniać walutę po ustalonym kursie bezpośrednio z peset na peso. Wadą tego jest to, że możliwie stabilna wersja systemu wyjdzie plus minus za 2-3 miesięcy.
Przepływ gotówki ułatwił by na przykład kupowanie sprzętu wojskowego, czy zakupu nieruchomości np. JKM August chcąc mieć domek letniskowy w nieco cieplejszych klimatach kupuje go sobie za denary przeliczone na peso i już może cieszyć się palmowym słońcem tuż przy plaży :D chociaż walenckie plaże lepsze :P

Co do współpracy na tle sportowym to regaty organizowane w La Palmie są bardzo ciekawym pomysłem i chętnie poznał bym jakieś szczegóły.

Podciągnę również media pod to bo ten projekt aż się prosi o współpracę wielu osób z różnych państw mianowicie w fazie reaktywacji jest TNS czyli skarlandzka telewizja narodowa z programem SCARLÑA NOTICIAS (dawniej pod nazwą Skarland Noticias) co starsi pewnie pamiętają więc i tu można pokusić się o współpracę.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline August

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 25
  • książę
    • Status GG
    • Forum Rzeczypospolitej Obojga Narodów
Odp: Kultura, Sport i Gospodarka
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 21 Lip 2014, 15:15:12 »
Prawdę mówiąc zainteresował nas szczególnie projekt Waszej Królewskiej Wysokości. Jeśli ta koncepcja jest warta czekania, może powinniśmy :)
August Ludwik II, książę na Uniejowie i Janowcu, książę Bari i Salty

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 21 Lip 2014, 18:41:11 »
W sprawach gospodarki myślę, iż można by zacząć od wprowadzenia przepisów prawa na obszarze wszystkich państw członkowskich tak by cudzoziemcy - obywatele Państw Rady mogli zaciągać w bankowe narodowych pożyczki, kupować ziemię, budować zakłady i fabryki oraz prowadzić działalność rolniczą i przemysłową wedle przepisów prawa gospodarczego na terenie danego państwa.

W sprawach kultury takim działaniem podjętym na już, mogły by być wystawy tematyczne w ambasadach poszczególnych państw. Nie wymaga to jakichś szczególnych ustaleń i regulacji, a przybliża dokonania sąsiadów i pobudza zainteresowanie nie tylko własnych obywateli ale również gości zagranicznych.
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Hugo Miramontes

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
« Odpowied� #3 dnia: Poniedzia�ek, 21 Lip 2014, 23:04:23 »
Co do współpracy na tle sportowym to regaty organizowane w La Palmie są bardzo ciekawym pomysłem i chętnie poznał bym jakieś szczegóły.

Pozwolę sobie jeszcze Waszą Królewską Mość pozostawić w niewiedzy. Myślę, że w przyszłym tygodniu pojawi się tutaj na forum obszerniejsza informacja wraz z zaproszeniem do uczestnictwa w zmaganiach.

W sprawach kultury takim działaniem podjętym na już, mogły by być wystawy tematyczne w ambasadach poszczególnych państw. Nie wymaga to jakichś szczególnych ustaleń i regulacji, a przybliża dokonania sąsiadów i pobudza zainteresowanie nie tylko własnych obywateli ale również gości zagranicznych.

Wystawy tematyczne na niewiele się zdają, bowiem zainteresowanie nimi jest niewielkie. Proponuję natomiast tworzenie eventów, które mogą odbywać się cyklicznie a przy okazji będą dawały możliwość dyskusji nad danymi aspektami istnienia Rady (nie wyobrażam sobie tworzenia osobnego forum) , kolejno w każdym państwie tym zainteresowanym. I tak można tworzyć:
Walencja - stolica oświaty -> omówienie roli edukacji w mikroświecie, sposoby jej tworzenia i funkcjonowania.
Santiago de Palma - stolica wojskowości
Rotterdam - stolica sportu i rekreacji

Wykorzystajmy zaangażowanie i aktywizujmy nasze mikronacje za pomocą Rady. Takie wystawy mogą być tylko antraktem w najważniejszym przedstawieniu jakim jest ciągły rozwój.

Sargento
Ministro del Interior

Offline August

• Gość
  • *
  • książę
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Czwartek, 24 Lip 2014, 11:03:54 »
Proponuję natomiast tworzenie eventów, które mogą odbywać się cyklicznie a przy okazji będą dawały możliwość dyskusji nad danymi aspektami istnienia Rady (nie wyobrażam sobie tworzenia osobnego forum) , kolejno w każdym państwie tym zainteresowanym. I tak można tworzyć:
Walencja - stolica oświaty -> omówienie roli edukacji w mikroświecie, sposoby jej tworzenia i funkcjonowania.
Santiago de Palma - stolica wojskowości
Rotterdam - stolica sportu i rekreacji

Hm... być może pomysł Ekscelencji Miramontesa nie jest najgorszym. Każdy z państw Rady przyznano by "dział", którym by się zajmowało. Wtedy każde z państw byłoby centrum jakiejś dziedziny życia kulturalnego i społecznego.

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 00:03:09 »
Również podoba mi się pomysł Ekscelencji Miramontesa.

Ja wskazałbym na jeszcze jedną sprawę: oświata. Każdy kraj ma swoją przesławną Alma Mater, która poza tym, że czasem zatrudnia grupkę wątpliwej jakości ekspertów lub leniów, stoi i ładnie wygląda :)

Mówię to oczywiście z przymrużeniem oka, nie oceniam uczelni wyższych krajów ojczystych Waszych Ekscelencji. Jednak zastanawiam się, czy nie warto stworzyć wspólnymi siłami jedną, solidną uczelnię, która NAPRAWDĘ będzie kształcić? Która się na coś przyda? Wychodzę z tym pomysłem, skoro już Ekscelencja Miramontes przyznał Walencji rolę stolicy oświaty :D

Wydarzenia sportowe to zawsze dobry pomysł. W Królestwie Surmeńskim z okazji Tygodnia Królestwa Surmeńskiego każdy region organizował jeden dzień obchodów. Należało wykazać się pomysłowością. Miałem sporo uciechy, organizując rajd samochodowy w Surmie i Skawlandii, ale robiłem to sam. Można w to jednak włączyć więcej osób! Coś podobnego chce zrobić teraz Republika Palmowa. Mój jacht jest szykowany :) Można pomyśleć o zawodach sportowych rozgrywanych w jakiejś grze - przypominam sobie skoki narciarskie :) W RON kiedyś organizowano Rajd Historyczny, co było dosyć ciekawą opcją. Zadawano zagadkę, a odpowiedzią była nazwa miejsca w Rzeczypospolitej. Uczestnicy musieli się tam udać i odpowiedzieć (zdaje się, poprzez PW) organizatorowi, jakie to miejsce. Wygrywał, kto pierwszy dotarł do celu.

Jeśli zaś o gospodarkę chodzi: możliwość uczestniczenia w gospodarce narodowej każdego z krajów dla obywateli innych krajów Rady jest dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o pomysły integracji, trzeba się dobrze zastanowić. Zauważmy, że przykładowo w RON samo posiadanie majątku ziemskiego generuje regularny dochód. W innych mikronacjach może nie być takiej możliwości, a zarabia się tam przykładowo tylko otrzymując pensje za pełnienie urzędów czy pisanie do gazety. Trzeba uważać, by mający więcej możliwości zarobkowania obywatele RON nie wykupili całej Republiki Palmowej na przykład :) Jak Ekscelencje się zapatrują na ten problem? O ile jest problem - żaden ze mnie ekonomista, ale wydaje mi się, że może być coś na rzeczy :) 

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #6 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 07:44:48 »
Jeśli zaś o gospodarkę chodzi: możliwość uczestniczenia w gospodarce narodowej każdego z krajów dla obywateli innych krajów Rady jest dobrym pomysłem. Jeśli chodzi o pomysły integracji, trzeba się dobrze zastanowić. Zauważmy, że przykładowo w RON samo posiadanie majątku ziemskiego generuje regularny dochód. W innych mikronacjach może nie być takiej możliwości, a zarabia się tam przykładowo tylko otrzymując pensje za pełnienie urzędów czy pisanie do gazety. Trzeba uważać, by mający więcej możliwości zarobkowania obywatele RON nie wykupili całej Republiki Palmowej na przykład :) Jak Ekscelencje się zapatrują na ten problem? O ile jest problem - żaden ze mnie ekonomista, ale wydaje mi się, że może być coś na rzeczy :)

Właśnie o tym pomyślałem, iż współpraca państw Rady w sferze gospodarki powinna być ukierunkowana na otwarcie względem inwestorów zagranicznych niż próbą połączenia gospodarek wszystkich państw w jednym systemie gospodarczym. Budowa takiego systemu jest o wiele trudniejszym zadaniem niż zmiana przepisów prawa każdego z państw Rady umożliwiających działalność gospodarczą obywateli państw członkowskich Rady na własnym terenie. System nawet jak powstanie, a zajmie to trochę czasu, może nie być zaakceptowany przez wszystkie państwa. Natomiast otwarcie granic dla działalności gospodarczej można dokonać szybko i nie pociąga ono praktycznie żadnych zobowiązań i ograniczeń suwerenności gospodarczej żadnego kraju. Natomiast przyczyni się do wzrostu aktywności.

Teoretycznie do tego celu jeśli oprzemy się o banki i waluty każdego z państw, potrzebna jest tylko dobra wola władz każdego z państw Rady i chęci obywateli do zaangażowania się w działalność gospodarczą poza granicami własnego kraju oraz ustalenie wymienności walut. Szczegóły mogę przedstawić jeśli będzie ku temu zainteresowanie.  :)
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 08:14:56 »
A jak władze Republiki Palmowej zapatrują się na możliwości współpracy gospodarczej między krajami Rady?

Rey consorte de Scarlaña

Offline Hugo Miramontes

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
« Odpowied� #8 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 12:20:36 »
Swoją opinię wyraziłem już w dziale powitalnym:

Nie sądzę natomiast, że gospodarka może pojednać. Oczywiście jest to fajna sprawa i niektórych rzeczywiście to bawi, ale na dłuższa metę jest to katorżnicza praca, bardzo czasochłonna i moje doświadczenie mówi, że takie długi "inwestycje" nie przynoszą profitów, a jedynie sprawiają, że społeczeństwo staje się niecierpliwe i ostatecznie zniechęca się.

Jednakże, umowna współpraca i chociażby jakieś podwaliny wspólnego systemu, pozwalające na chociażby drobne transakcje, mogą wspomóc aktywizacje na ternach naszych mikronacji.
Zaznaczam jednak, ze jest to moja opinia, a oficjalne stanowisko Republika Palmowa we wszystkich kwestiach podjętych tutaj na konferencji poda po naradzie rządowej, która odbędzie się na dniach (Presidente J.P. Morales przebywa na urlopie).

Sargento
Ministro del Interior

Offline August

• Gość
  • *
  • książę
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Sobota, 26 Lip 2014, 16:50:28 »

Właśnie o tym pomyślałem, iż współpraca państw Rady w sferze gospodarki powinna być ukierunkowana na otwarcie względem inwestorów zagranicznych niż próbą połączenia gospodarek wszystkich państw w jednym systemie gospodarczym. Budowa takiego systemu jest o wiele trudniejszym zadaniem niż zmiana przepisów prawa każdego z państw Rady umożliwiających działalność gospodarczą obywateli państw członkowskich Rady na własnym terenie. System nawet jak powstanie, a zajmie to trochę czasu, może nie być zaakceptowany przez wszystkie państwa. Natomiast otwarcie granic dla działalności gospodarczej można dokonać szybko i nie pociąga ono praktycznie żadnych zobowiązań i ograniczeń suwerenności gospodarczej żadnego kraju. Natomiast przyczyni się do wzrostu aktywności.

Teoretycznie do tego celu jeśli oprzemy się o banki i waluty każdego z państw, potrzebna jest tylko dobra wola władz każdego z państw Rady i chęci obywateli do zaangażowania się w działalność gospodarczą poza granicami własnego kraju oraz ustalenie wymienności walut. Szczegóły mogę przedstawić jeśli będzie ku temu zainteresowanie.  :)

Wasza Królewska Mość mówi o możliwości otwarcia lokalnej gospodarki na zagranicznych "inwestorów". W Rzeczypospolitej cały system obraca się w dużej mierze na możliwości posiadania majątku ziemskiego, który może być rozbudowywany. Posiadanie majątku jest przywilejem szlachty = obywateli. Otwarcie rynku Rzeczypospolitej wymagałoby szeregu reform i "złamanie" przywileju zapewniające szlachcie gospodarczą hegemonię. Oczywiście nie wykluczamy tego, ale wiemy, że ze strony Rzeczypospolitej wymagałoby to pewnego czasu na zastanowienie.

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #10 dnia: Niedziela, 27 Lip 2014, 12:29:10 »
Myślę, że Sejm Walny mógłby się na to zgodzić, gdyby szlachta polsko-litewska trzymała równie atrakcyjne perspektywy za granicą :)

Rey consorte de Scarlaña

Offline August

• Gość
  • *
  • książę
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Wtorek, 29 Lip 2014, 08:24:51 »
Zapewne tak :)

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #12 dnia: Wtorek, 29 Lip 2014, 13:14:04 »
Zatem wszyscy jesteśmy otwarci na współpracę przy sportowych eventach. Nie wiem, czy można tu i teraz, dziś, coś postanowić konkretnego - raczej wyrażamy wolę współpracy, zatem pozostaje czekać na inicjatywę państw :) Póki co zachęcam do wzięcia udziału w regatach w Republice Palmowej ;)

A co Ekscelencje sądzą o pomyśle ze wspólną uczelnią?

Co do gospodarki, pozostaje czekać na oficjalne stanowisko Republiki Palmowej :)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #13 dnia: �roda, 30 Lip 2014, 17:17:40 »
Wspólna uczelnia? W sensie likwidujemy uniwersytety krajowe i tworzymy np. Uniwersytet Vaarlandzki - bo tylko wtedy ma to sens.

Co do sportu to ostatnio zastanawiam się nad wznowieniem starej inicjatywy skarlandzkiej: zawody TMM (TrackMania Micronation) swego czasu odbyły się zawody w Tossa de Mar, Walencji i Abarnie (Abarna dzisiaj znana pod nazwą León). Zaletą tych zawodów jest to, że rozgrywa się je w darmowej wersji gry: TrackMania Nations Forever lub płatnych TrackMania United/TrackMania United Forever (dla posiadaczy wersji United/United Forever) można rozgrywać zawody na innych trasach niż typu "Stadium".

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #14 dnia: �roda, 30 Lip 2014, 19:52:14 »
Tak, Wasza Królewska Wysokość - chodziło o wspólną uczelnię i likwidację własnych. Żeby uniknąć od razu wątpliwości: uczelnia musi być odpolityczniona, co oznacza autonomię w wyborze władz i kadry.

Jeśli o sport chodzi, to nie widzę osobiście przeciwwskazań do organizowania tego typu zawodów, w grze. Korzystajmy z dobrodziejstw techniki :D

Rey consorte de Scarlaña