Autor W�tek: Kultura, Sport i Gospodarka  (Przeczytany 1092 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Hugo Miramontes

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
Odp: Kultura, Sport i Gospodarka
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 30 Lip 2014, 21:36:45 »
Przepraszamy za brak ostatniej aktywności La Palmy ana konferencji, ale realioza daje znać o sobie. Jutro przedstawimy swoje stanowisko. Najpewniej uczyni to El Presidente Juan Pablo Morales.

Sargento
Ministro del Interior

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 180
« Odpowied� #16 dnia: Czwartek, 31 Lip 2014, 02:04:24 »
Oczywiście, Ekscelencjo, rozumiem :)

/-/ Marcos Paulos Víctorez de Zep
Rey consorte de Scarlaña

Offline Juan Pablo Morales

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 51
    • http://www.republicadepalma.pl
« Odpowied� #17 dnia: Czwartek, 31 Lip 2014, 23:46:06 »
Witam po dłuższej przerwie...
Sytuacja gospodarcza będzie na pewno ciężkim "orzechem do zgryzienia". Uzyskanie jednolitych wypowiedzi wiąże się z szeregiem zmian właściwie w każdym państwie, a w państwach nazwijmy to "szlacheckich" z prawdziwą rewolucją. Nie wiem czy to do końca będzie współgrało... Podam prosty przykład jaki miał miejsce na początku istnienia naszej Republiki. Przybył do nas ś.p. JKM Miguel Sforza, znany miedzy innymi jako syn JKM Markosa Viktorjosigosa apo Zepa. Potrzebował pieniędzy "na start" zabawy. Chciał zainwestować w La Palmie, co oczywiście udało mu się z pożytkiem dla obu stron, ale nie da się przecenić majątków ziemskich w RON oraz walut naszych państw. Doszliśmy do porozumienia dość szybko, tylko po to by nie stważać problemów z ambitnymi planami seńora Sforzy. Był to jednak w moim mniemaniu przelicznik strasznie niesprawiedliwy dla La Palmy i krzywdzący Palmowców, gdyż oni takiej możliwości nie mieli.
Mój rodak by zakupić (nie licząc zapomóg :) )wymarzone auto wysokiej klasy musi pracować na to nawet i dwa realne lata, zakładając, że nie wyda na nic innego. Stosunek pensji żołnierza (dajmy na to podoficera)czy dziennikarza zarabiających ok 300-500 PAP o ile dobrze pamiętam do ceny auta średniej klasy jest znaczący (jedno z tańszych aut kosztuje ok 2500PAP).
Tworząc wspólną gospodarke ma to wszystko sens tylko jesli na starcie wszyscy mają równe szanse na zarobek...

Co do kultury i sportu. Tutaj widzę prawdziwe pole do popisu. La Palma ma już rozpisany cykl imprez sportowych i kulturalnych do końca tego roku. W mojej głowie juz tworzy się zarys na rok przyszły. Jestem także otwarty na współpracę z innymi nacjami. I tak powstał projekt Regatta la Copa del Pollino. Cel był prosty zawieranie przyjaźni i zacieśnianie współpracy, niekoniecznie w charakterze politycznym. W skrócie wyjasniam, dla nie znających terminu, to Regaty o Puchar Pollinu(także niewielka gra słów, gdyż w espaguglanto Pollino to również Osiołek ;) ). Zaowdy odbywają się na kilku forach i celem jest stawienie się w odpowiednim czasie w odpowiednim miejscu czyli tzw. zaliczenie punktu kontrolnego. Trasa przebiega przez La Palmę, Agurię, Niderlandy, Nordię, Hasseland, Surmenię i wraca do nas... Jestem pewien, że jak wszystko wypali to za rok, wystartujemy ponownie w jeszcze szerszym gronie.
Zapraszam chętnych do udziału, a tych bardziej zamożnych do sponsoringu nagród.
Do zawodów sportowych dodałbym jeszcze popularne zawody Torneo de Pesca (Turniej Wędkarski), który w drugim sezonie zebrał 15 uczestników z 5 mikronacji. To chyba niezły wynik.
Kolejny sezon rusza gdzieś w pierwszej połowie września...

Kulturalnie mamy przygotowaną dla was ofertę Mascaras de Carnival a.d. 1957(2014), impreza, która choć odbyła się raz weszła już w kanon życia kulturalnego sporej częsci mikroświata. Udział w nim wzięli obywatele ze wschodu i zachodu Pollinu. Zabawa będzie istym świętem z głównym celem karnawału, wyborem Władcy Karnawału(zwycięzcy w konkursie na utworzenie maski)
Tyle na początek, Dodam, ze takich pomysłów jest kilkanaście w mojej głowie. Ogranicza je tylko czas i zasobność ludzka do pomocy. Razem można wiecej.

Z wcześniejscych wypowiedzi zaitrygował mnie pomysł WKW Norberta, odnosnie wyścigów. Nie znam gry, ale projekt odnośnie cyklu Grand Prix w wyścigach samochodowych był jednym z moich dalszych pomysłów. Można by to ciekawie nawiązać, może niekoniecznie do Formuły 1 , ale choćby cyklu zawodów WRC (World Rally Championships). Sponsorzy, producenci aut, budowa torów(fabularyzacja na forum) cała otoczka etc. w danym państwie to ponownie nakręcanie zabawy, wspólnej zabawy dla naszego regionu. Możemy zorganizować np. Grand Prix Vaarlantyry (Oczywiście nazwa skrócona Vaarlandu i Antyry, nieco żartobliwa :) ) gdzie cykl składał by się powiedzmy z 4-6 wyścigów, raz w miesiącu. Każdy na innym torze w różnych zakątkach...

Tyle pokrótce...

Aha.. Uczelnie.
Ja widze to w nieco inny sposób.

Nauka w mikroświecie nie sprawdza się gdyź nie jest w żaden sposób usystematyzowana. Wszak pomysł z jednym wspólnym uniwersytetem jest niezły. Ja bym jednak posunął się w drugą stronę. Każde państwo posiada swoje własne uczelnie, ale państwa Vaarlandu, które wyrażą taką chęć tworzą "koalicję" w sprawie wspólnego programu nauczania. To wydaje się moim zdaniem ciekawsze, nie trzeba także niszczyć w ten sposób zasobów wiedzy zawartej w szkołach, ale wykorzystać ją do popularyzacji.
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #18 dnia: Pi�tek, 1 Sie 2014, 00:50:09 »
Ja mam pytanie odnośnie regat: czy są jakieś wymagania odnośnie jednostki pływającej? Ponieważ zamierzam wystartować 133 metrowym żaglowcem no i mam problem z zalogowaniem się na forum palmowym bo gdzieś mi zaginęło hasło a z jakiego maila się rejestrowałem też nie pamiętam więc prosił bym o skasowanie konta lub na PW przekazania adresu mailowego z jakiego się rejestrowałem.

Co do sponsoringu to Grupa El Reino była by takowym zainteresowana :D

Co do Grand Prix Vaarlandu i Antyry myślę, że podzielimy to jakoś na kilka mniejszych zawodów organizowanych w miastach Vaarlandu i Antyry, nabycie TrackManii Nations Forever raczej nie będzie problemem bo gra jest za darmo :D

Co do samej kultury to myślę, że i Skarland mógł by podziałać coś w tej kwestii bo w październiku Festiwal Pilar, swoją drogą można by na przyszły rok pomyśleć o zrobieniu jakiegoś kalendarza imprez, co, kiedy i gdzie - skarlandzki i palmowy rum będzie się lał litrami :D

Co do gospodarki to sądzę, że wszystko będziemy powolutku wprowadzać - pracuję nad systemem bankowym, który łatwo i szybko wymieni nasze waluty po ustalonym kursie ale to dopiero za kilka miesięcy, narazie możemy to jakoś prowizorycznie zrobić.
Z tymi państwami szlacheckimi to chyba tylko RON będzie ciężko zintegrować gospodarczo bo tam szlachta stoi na wysokim poziomie rozwoju, jednak Skarland szlachty niema znaczy jej nie wykształcił po za tym Skarland to monarchia nowoczesna i szlachcic nawet jak się pojawi to majątku bogatego we wsie nie dostanie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Juan Pablo Morales

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 51
    • http://www.republicadepalma.pl
« Odpowied� #19 dnia: Pi�tek, 1 Sie 2014, 01:27:43 »
Ja mam pytanie odnośnie regat: czy są jakieś wymagania odnośnie jednostki pływającej? Ponieważ zamierzam wystartować 133 metrowym żaglowcem no i mam problem z zalogowaniem się na forum palmowym bo gdzieś mi zaginęło hasło a z jakiego maila się rejestrowałem też nie pamiętam więc prosił bym o skasowanie konta lub na PW przekazania adresu mailowego z jakiego się rejestrowałem.
Były i o to zapytania. Nie chce nikomu psuć zabawy. Z założenia miały być to jachty, ale dopiero JKM Markos apo Zep uświadomił nam ja jacht powinien wyglądać(znaczy się jaka jest max.długość). Na owoą chwilę mamy zgłoszoną nawet tratwę. Długość 133metrów to potęzna "maszyna", przewyższaaca rozmiarami kilkukrotnie inne jachty, ale jak bardzo WKW zależy...
Co do maila, poszło info na pw

Co do sponsoringu to Grupa El Reino była by takowym zainteresowana
Odsyłam do Głównego Biura Regat
http://www.republicadepalma.pl/forum/viewforum.php?forum_id=47
Prosze tylko o przekazanie informacji co i dla kogo WKW funduje.

Co do Grand Prix Vaarlandu i Antyry myślę, że podzielimy to jakoś na kilka mniejszych zawodów organizowanych w miastach Vaarlandu i Antyry, nabycie TrackManii Nations Forever raczej nie będzie problemem bo gra jest za darmo
No właśnie o to chodzi. Mozna także dbać o to by trasy odbywały się tylko w miejscach, które specjalnie o to dbają. Np. Co sezon słabo aktywne państwa czy miasta zamieniać innymi zaintreresowanymi...

Co do samej kultury to myślę, że i Skarland mógł by podziałać coś w tej kwestii bo w październiku Festiwal Pilar, swoją drogą można by na przyszły rok pomyśleć o zrobieniu jakiegoś kalendarza imprez, co, kiedy i gdzie - skarlandzki i palmowy rum będzie się lał litrami
Mozliwości jest tysiące. Dodam troszkę, na przekór, że my traktat o uznaniu i przyjaźni z Wami tylko zawiesiliśmy, a Wy zeraliście :D
Co nie znaczy, że rumu nie można się napić :)

Co do gospodarki to sądzę, że wszystko będziemy powolutku wprowadzać - pracuję nad systemem bankowym, który łatwo i szybko wymieni nasze waluty po ustalonym kursie ale to dopiero za kilka miesięcy, narazie możemy to jakoś prowizorycznie zrobić.
Z tymi państwami szlacheckimi to chyba tylko RON będzie ciężko zintegrować gospodarczo bo tam szlachta stoi na wysokim poziomie rozwoju, jednak Skarland szlachty niema znaczy jej nie wykształcił po za tym Skarland to monarchia nowoczesna i szlachcic nawet jak się pojawi to majątku bogatego we wsie nie dostanie.
I tutaj jestem nieco odmiennego zdania.Ja bym jednak poczekał na coś takiego, wtedy dopiero dostosowywał gospodarki do systemu. A tak to nie wiadomo co, gdzie i jak obracać...
Juan Pablo Morales
El Presidente Republica de Palma

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: Pi�tek, 1 Sie 2014, 12:52:48 »
Mozliwości jest tysiące. Dodam troszkę, na przekór, że my traktat o uznaniu i przyjaźni z Wami tylko zawiesiliśmy, a Wy zeraliście :D
Co nie znaczy, że rumu nie można się napić :)
Traktat uznaliśmy za zerwany, bo zawieszenia nie przewidywał :P Jednak co było to było nie cofniemy tego, nowy traktat zawsze można podpisać i zacytuję Pana Prezydenta ponownie: "Co nie znaczy, że rumu nie można się napić" :D

Nie dostałem danych na PW :(

(-) Norbert I de Catalán

Offline August

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 25
  • książę
    • Status GG
    • Forum Rzeczypospolitej Obojga Narodów
« Odpowied� #21 dnia: Sobota, 2 Sie 2014, 20:25:12 »
Co tyczy się Uniwersytetu Vaarlandzkiego. Może zamiast likwidacji rodzimych, które stanowią, bądź, co bądź, jakiś element lokalnego klimatu, warto byłoby rozważyć możliwość podziału katedr pomiędzy nasze uczelnie, które skupiłyby się w ogólnym związku uczelni wyższych Vaarlandu.
August Ludwik II, książę na Uniejowie i Janowcu, książę Bari i Salty

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #22 dnia: Sobota, 2 Sie 2014, 20:31:16 »
O myślę, że lepszy pomysł ma JKW August, wtedy obejdzie się bez tworzenia dodatkowej infrastruktury dla nowego uniwersytetu, taki podział spowoduje też brak konkurencji między rodzimymi uczelniami i będzie można się pokusić o zrobienie wspólnej wizytówki dla wszystkich uczelni.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #23 dnia: Niedziela, 3 Sie 2014, 11:58:08 »
Co oznacza ni mniej, ni więcej, że będzie kilka uczelni, kilku rektorów którym trzeba płacić, kilka nazw i struktur administracyjnych, a jedna de facto jednostka kształcąca ;)

Rey consorte de Scarlaña

Offline Markos apo Zep

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #24 dnia: Poniedzia�ek, 4 Sie 2014, 21:25:49 »
Wasza Ekscelencje,
omówmy sprawy po kolei.

1. Kwestia gospodarczej integracji jest zatem sprawą dalszej przyszłości. Na dzień dobry można tylko rozważyć jedną rzecz, mianowicie otworzenie możliwości podjęcia działalności gospodarczej dla obywateli naszych państw. Co oznacza, że należałoby przyjąć konwencję w tej sprawie lub uchwalić zwyczajnie rezolucję i pozostawić kroki prawne poszczególnym państwom, wyznaczając jakiś termin. Co Ekscelencje wolą bardziej?

2. W dziedzinie sportu pojawiają się już ciekaw inicjatywy. Mamy przed sobą regaty - sugeruję, by państwa obecne na konferencji włączyły się w promocję i rozreklamowały przedsięwzięcie u siebie. Wyścigi są pomysłem, który mnie osobiście bardzo się podoba :) Skoro pomysł wyszedł od Jego Królewskiej Wysokości Norberta, może Skarland weźmie na siebie trud organizacji, gdzieś na jesieni? Inne państwa chcą zarezerwować coś dla siebie? :)

3. W kwestii kultury jak wyżej - organizacja poszczególnych eventów jak najbardziej mile widziana.

4. W kwestii oświaty - Ekscelencje sceptycznie podchodzą do pomysłu jednej uczelni. Pozwolę sobie agitować na rzecz mojego pomysłu (:D)
a) Wcale nie trzeba niszczyć zasobów uczelni! Przeciwnie, staną się częścią wspólnej biblioteki wspólnej uczelni.
b) Wspólna uczelnia=wspólna "marka". Swego czasu zachwycano się poziomem Królewskiego Uniwersytetu Scholandii czy uczelni Dreamlandu. Kto twierdzi, że Uniwersytet Vaarlandu i Antyry nie może być taką świetną marką?
c) Podział katedr - zbyt sztywny. Bo co, jeśli historię dostanie RON, a zniknie z RON wybitny ekspert w tej dziedzinie? Spadnie poziom nauczania. A tak, niezależny Senat Uczelni zaproponuje stanowisko komuś, kto się zna, a jest np. z La Palmy.

Rey consorte de Scarlaña