Drodzy Mieszkańcy Imperium Skarlandzkiego,
Za nami najważniejsze reformy, które dzięki naszej wspólnej pracy zmieniły oblicze Skarlandu. Według mojej opinii, mimo ciężkich początków stworzyliśmy państwo o wiele bardziej atrakcyjne i interesujące dla potencjalnego mieszkańca, lecz jeszcze czeka nas jeszcze wiele pracy. Tematem wartym poruszenia jest ważna i kluczowa kwestia, czyli nasza kultura i nauka oraz jej promocja w granicach Imperium Skarlandzkiego. Wiadomo, że nie tylko armią, biurokracją oraz posiedzeniami kortez winno żyć nasze państwo. Dlatego też pragnę zwrócić się bezpośrednio do obywateli z prośbą o wyrażenie opinii na ten temat.
Przede wszystkim musimy zastanowić się jak kształtować nasze życie kulturalne, tak by było interesujące i przestępne w odbiorze dla „najświeższych” obywateli Imperium. Warto pomyśleć o świętach państwowych, różnych wydarzeniach oraz miejscach gdzie obywatele bez skrępowania mogą wyrażać swoje opinie.
Sądzę również, że warto w końcu poruszyć kwestie edukacji i uczelni wyższych. Dobrze wiem, że cześć z nas ma tej materii spore doświadczenie. Niegdyś perłą uniwersytetów na Kontynencie Wschodnim, ale również na Vaarlandzie był Uniwersytet Rotryjski, którego gwiazda niestety zgasła. Zastanawia mnie, czy w obecnym Skarlandzie jest miejsce, a przede wszystkim chęci na utworzenie dobrej i prężnie działającej Akademii. Są wśród nas doświadczeni znawcy historii wirtualnej, kartografii oraz teologii, po co więc marnować potencjał tych osób, który można przecież wykorzystać ku chwale naszego państwa?
Zatem moi Drodzy, służcie Imperium swoją radą !