Autor W�tek: II posiedzenie Kortezów Generalnych  (Przeczytany 12423 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Oliver de Funès

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 118
  • Warownym grodem jest nasz Bóg, orężem nam !
    • Status GG
Odp: II posiedzenie Kortezów Generalnych
« Odpowied� #120 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 09:08:40 »
Duchowieństwo ? Tak, ale każdego wyznania zatem.
Chyba, że wybrane odpowiednio w wyborach.
Proszę podkreślam mnie źle nie rozumieć !
Nie chodzi mi o fakt, że jestem przeciwnikiem autonomii.
Jestem przeciwnikiem łączenia władzy centralnej z władzą kościelną i basta !
W żaden sposób nie można na to pozwolić.
(-) bp Oliver de Funès
- Biskup naczelny Kościoła Ewangelicznego
- Generalny kontroler finansów Imperium Skarlandu

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #121 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 11:17:24 »
Dostojni,

pragniemy jedynie nadmienić, że nie jesteśmy przeciwnikami reform, ale prosimy o rozsądek. Wielce leży nam na sercu los Naszej Monarchii oraz Wszystkich Narodów zamieszkujących Imperium Skarlandu.

Faktem jest, że nowe państwa będące obecnie częścią Imperium potrzebują sporą autonomię, powiem więcej patriarcha i kościół winni posiadać swobody w sterowaniu polityką zagraniczną kościoła. Jako Monarchini pragnę rozdziału władzy świeckiej i duchownej. Dlatego też kwestie Kościoła należy pozostawić w rękach rotryjskiego duchowieństwa.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #122 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 11:18:53 »
Może przedstawiciele każdego z kościołów po jednym z przedstawicieli. To mądre rozwiązanie. Musimy iść na kompromis między zwolennikami absolutyzmu, a liberalizacji. Innego wyjścia nie widzę. Mądre rozwiązania służące wszystkim poddanym Ich Arcychrześcijańskich Mości powinny być wprowadzone.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Oliver de Funès

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #123 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 11:49:34 »
Wasza Królewska Mość, właśnie !
Nie możemy pozwolić na komplety rozpad tego co zbudowaliśmy do tej pory i autonomie są konieczne.
Wasza Ekscelencjo Catalino, kompromis jest konieczny inaczej do niczego nie dojdziemy.
(-) bp Oliver de Funès

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #124 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 12:45:58 »
Nie można iść na kompromis we wszystkim. Władza kościelna i świecka powinna być od siebie oddzielona. Dlatego też duchowni żadnego wyznania, nie powinni posiadać żadnej władzy w Cesarstwie, z samego faktu bycia duchownymi, chyba, iż zostaną wybrani.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Oliver de Funès

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #125 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 12:48:09 »
Wasza Ekscelencjo i o to drążę ! :)
Wspaniale jest znaleźć wspólny język w tym rozgardiaszu.
(-) bp Oliver de Funès

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #126 dnia: �roda, 15 Lip 2015, 13:03:57 »
Więc uzyskaliśmy kompromis. Teraz prosiłbym o przedstawienie waszych propozycji tyczących się subtelnych korekt prawnych. Jak wyobrażacie sobie Imperium w przyszłości?
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #127 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 13:18:03 »
Dostojni,

wiedzcie, że popieramy zwiększenie autonomii poszczególnych Krajów Korny Imperium Skarlandu. Mamy nadzieję, że polityka w naszym kraju nigdy nie pójdzie w kierunku całkowitej decentralizacji. Uważamy, że mimo wszystko monarchia powinna zachować wpływ na decyzje podejmowane w Imperium. Oczywiście nie stoi to na przeszkodzie w kształtowaniu bardziej liberalnych prądów myśli politycznej utrzymanych w duchu oświecenia.   

Jeśli zaś chodzi o klimat i kolejną przemianę ustrojową to wiedzcie, że nie jesteśmy zwolennikami rewolucyjnych zmian i radykalnych przemian. Jeśli monarcha Imperium ma być Cesarzem to liczę, że zostanie nim bez większych rewolucji w systemie prawnym Imperium.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #128 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 13:20:46 »
Więc uzyskaliśmy kompromis. Teraz prosiłbym o przedstawienie waszych propozycji tyczących się subtelnych korekt prawnych. Jak wyobrażacie sobie Imperium w przyszłości?

Kompromis? Ja o coś poprosiłem i tego póki co nie otrzymałem. A chodzi mi o to:

Ja chcę wiedzieć jak reformy wpłyną bezpośrednio na Wschodnią Republikę Estelli bo póki co Republika ma szerokie gwarancje autonomii bez żadnych reform wewnątrz Imperium, prawa kardynalne Imperium w Republice praktycznie nie obowiązują. Proszę mi przedstawić z czego Wschodnia Republika Estelli będzie musiała zrezygnować a co otrzyma w wyniku tej reformy bo póki co jestem w większości na nie.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #129 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 17:02:59 »
Dostojni,

wiedzcie, że popieramy zwiększenie autonomii poszczególnych Krajów Korny Imperium Skarlandu. Mamy nadzieję, że polityka w naszym kraju nigdy nie pójdzie w kierunku całkowitej decentralizacji. Uważamy, że mimo wszystko monarchia powinna zachować wpływ na decyzje podejmowane w Imperium. Oczywiście nie stoi to na przeszkodzie w kształtowaniu bardziej liberalnych prądów myśli politycznej utrzymanych w duchu oświecenia.   

Jeśli zaś chodzi o klimat i kolejną przemianę ustrojową to wiedzcie, że nie jesteśmy zwolennikami rewolucyjnych zmian i radykalnych przemian. Jeśli monarcha Imperium ma być Cesarzem to liczę, że zostanie nim bez większych rewolucji w systemie prawnym Imperium.

Cieszę się, że Wasza Arcychrześcijańska Mość myśli w sposób podobny do mojego. Mi chodzi o absolutyzm z ludzką twarzą, absolutyzm oświecony. Musimy lekkich zmian dokonać, naprawdę to może nam pomóc stanąć na nogi i powinniśmy uwzględnić uczucia zarówno zwolenników obecnego stanu i pogłębiania konserwatywnego systemu, jak też osób popierających liberalny kurs imperium. Wydaję mi się, że moglibyśmy Kortezy uczynić dwuizbowym parlamentem. To ucieszyłoby liberałów, a konserwatystów ucieszyłoby powstanie Świętego Cesarstwa, gdzie mielibyśmy Cesarza. Tron cesarski powinien być dziedziczny. Tak widzę zmiany w Skarlandzie. Na dodatek myślę sobie, że Kongres mogą tworzyć po jednym z przedstawicielu danego regionu, a w Senacie zasiadaliby grandowie, członkowie Rodziny Imperialnej, ale również duchowieństwo. Taki kompromis jest możliwy i powinniśmy go zaakceptować. Jeżeli jeszcze o Senat chodzi to według mnie jego członków powinien powoływać Cesarz. Na razie dokonajmy takich zmian. Zarówno ludzie nurtu konserwatywnego, jak też liberalnego twierdzę, że w przyszłości możemy iść ku państwu liberalnemu, jakim były Włochy przed I wojną światową. Monarchia konstytucyjna też może się sprawdzić, nie mówmy nie, ale dojrzeć musimy do niej. Zmiany nie mogą być gwałtowne i radykalne.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #130 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 17:10:53 »
Nie chciejcie, abym zrobił tutaj absolutyzm oświecony Fryderyka Pruskiego czy Józefa II Habsburga... Co do Kortezom - oczywiście szereg praw się im nada, ale jestem za jednoizbowym parlamentem. Dwuizobowy parlament to wymysł nowoczesny, szczególnie coś takiego jak senat...
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #131 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 17:21:23 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość,

Rozumiem, ale w naszym Imperium też się przyda taka rada mędrców, a nią mógłby być Senat :)

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #132 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 17:46:44 »
Z góry mówię, coby nie było niespodzianek - na Dwuizbowy parlament, czyli Senat się nie zgadzam absolutnie.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #133 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 18:05:52 »
Ja popieram dwuizbowe Kortezy.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #134 dnia: Pi�tek, 17 Lip 2015, 18:48:45 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość, Wasze Wysokości, Dostojni.

By zażegnać wszelkie spory podsuniemy pewną propozycję. Otóż posiadamy społeczeństwo stanowe. Co prawda stan trzeci-czyli mieszczaństwo i chłopi nie istnieje, ale możemy następująco podzielić nasze "Stany Generalne". Otóż Kortezy Generalne dzielić się będą na dwie izby; Izba Grandów oraz Izba Stanów Korony lub Izba Państw Koronnych). Proponuję następujący podział w Izbach Kortez Generalnych Imperium.

Izba Grandów:
- arystokracja skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, arcybiskupi, biskupi.

Izba Stanów Korony lub Izba Państw Koronnych:
- szlachta skarlandzka, rotryjska, niderlandzka, niższe duchowieństwo, mieszkańcy państw koronnych Imperium.

Zarówno w obydwu Izbach mogą być zwolennicy liberalnych oświeceniowych ideałów jak i konserwatyści. Można również nadać Izbom Kortez Generalnych przywilej, który zezwala kortezom w drodze głosowania  wyłonić Pierwszego Sekretarza Stanu Imperium. Wiemy natomiast ,że Pierwszy Sekretarz Stanu jest najwyższym przedstawicielem Korony Imperium Skarlandu i odpowiada za koordynację spraw wewnętrznych i zagranicznych.