Autor W�tek: II posiedzenie Kortezów Generalnych  (Przeczytany 12410 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
Odp: II posiedzenie Kortezów Generalnych
« Odpowied� #30 dnia: Pi�tek, 29 Maj 2015, 15:48:27 »
Jeśli Kontroler Finansów i Kanclerz Królewski są, to zostaje zmiana I Sekretarza na jakiś czas, ktoś się zgłasza na to stanowisko? Może, Wysokość Norbert podjąłby się tego trudnego zadania dla Ojczyzny?
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Juan Bautista Aldobrandini

• Szlachcic
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 183
  • Noli timere; tantummodo crede!
    • Status GG
« Odpowied� #31 dnia: Pi�tek, 29 Maj 2015, 19:07:51 »
Co dalej z Zakonem? Wielki Mistrz odszedł.
Juan Bautista kardynał Aldobrandini FSSPA

Hrabia Bergamo
Rektor Królewskiej Akademii Skarlandu, Uniwersytetu Rotryjskiego oraz Profesor prawa

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #32 dnia: Pi�tek, 29 Maj 2015, 20:18:01 »
Zastanowię się, szkoda Zakonu. W razie czego Wielkim Mistrzem zostałby ktoś nowy.
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #33 dnia: Pi�tek, 29 Maj 2015, 23:05:35 »
Niestety muszę wyjechać, ale proszę dalej prowadźcie debaty, debatujcie nad mapami, systemem gospodarczym, a przede wszystkim w sprawie zmian w dekrecie o obywatelstwie!

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #34 dnia: Sobota, 30 Maj 2015, 20:27:53 »
Co do kwestii obywatelstwa proponuję wprowadzić:
1.Wymaganą liczbę postów np. 10.
2.Wymóg logowania raz na 30 dni i napisania przynajmniej jednego posta.
3.Dla członków władz wprowadzić wymóg logowania raz na tydzień.

Co do podziału administracyjnego proponuję:
1.Usunąć następujące jednostki podziału administracyjnego:
-Królestwo Walencji,
-Królestwo Kastylii i Leónu,
-Księstwo Galicji,
-Wicekrólestwo Wysp Zachodnich.
2.W miejsce jednostek wymienionych w punkcie pierwszym wprowadzić Królestwo Skarlandu jako domenę królewską.
3.Znieść miasta i gminy jako samodzielne jednostki administracyjne oraz znieść podział na prowincje i komarki zastępując to ziemiami grandów (dotyczy tylko Skarlandu i podległych mu Wicekrólestw).
4.Kolonie: Wicekrólestwo Nowego Skarlandu oraz osada Puerto de Leonor (w Aztec) mogły by utworzyć jedną jednostkę administracyjną Wicekrólestwo Nowego Skarlandu lub za zgodą sąsiadów zająć Aztec tworząc nowe wicekrólestwo (co się raczej nie opłaca w tej chwili).
5.Wschodnia Republika Estelli - własna struktura administracyjna określona lokalnymi prawami.

W kwestiach gospodarczych proponuję:
1.Umocowanie prawne waluty - Peseta Skarlandzka jest w tej chwili nieoficjalnie używana.
2.Uruchomienie systemu bankowego opartego o phpbank.
3.We Wschodniej Republice Estelli funkcjonuje waluta Sol Estellański w ramach Centralnego Banku Rezerw, który też będzie oparty o phpbank. W przyszłości obie waluty mogły by funkcjonować w jednym systemie bankowym nad którym rozpocząłem prace.
4.Stworzenie centralnej bazy towarów/surowców wytwarzanych/pozyskiwanych w różnych częściach Imperium.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #35 dnia: Wtorek, 2 Cze 2015, 23:16:45 »
Zmarł Kanclerz Królewski, więc powstał wakat na tym stanowisku. Kurcze, zawsze coś - na chwilę obecną jesteśmy w stanie sobie poradzić z brakiem Kanclerza. Zaś Wysokość Norberta powołam z chęcią na Sekretarza.

Co do obywatelstwa:
Również myślę, że proponowane zmiany o 10 postach i wymogu logowania są bardzo dobre.

Co do podziału administracyjnego:
Również myślę, że w chwili obecnej - kiedy nie mamy ludzi do budowy określonych regionów można zjednoczyć wszystkie ziemie pod berłem Monarszym. I również myślę, że zaznaczenie księstw i hrabstw (osobną linią mniejszą) byłoby bardzo dobrym pomysłem. Co do Aztecu to jeszcze zastanowię się.

Co do systemu gospodarczego:
Zgadzam się ze wszystkimi punktami, choć proszę jeszcze o opinię Kontrolera Finansów.

Działamy Panowie, działamy!

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #36 dnia: �roda, 3 Cze 2015, 20:00:05 »
Nie wiem czy takowy zabieg jest zgodny z prawem Imperium i tu powinien się wypowiedzieć ktoś obeznany w tym temacie.
Czy Wasza Arcychrześcijańska Mość nie uważa, że to takie trochę zbędne posunięcie? Skoro nie planuje Wasza Arcychrześcijańska Mość aktywnie działać w Imperium a tak należy rozumieć częściowe wycofanie z życia politycznego Imperium może lepiej ustąpić z tronu na rzecz aktywniejszego syna Waszej Arcychrześcijańskiej Mości?
Ostatecznie można zaakceptować takie rozwiązanie jeżeli wycofanie się z życia politycznego Waszej Arcychrześcijańskiej Mości jest chwilowe i nie potrwa dłużej niż powiedzmy 2-3 miesięcy.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #37 dnia: Czwartek, 4 Cze 2015, 18:56:55 »
Wasze Arcychrześcijańskie Moście,
Wasze Wysokości,
Wasze Ekscelencje,
Mieszkańcy Imperium,

Zmienię może temat. Gdy na początku przybyłam do Skarlandu, nie mogłam się przyzwyczaić do ustroju. Urodziłam, wychowałam się i dorastałam w Surmenii, która jest państwem o bardzo liberalnym systemie politycznym. Nasz obecny system, którym jest absolutyzm przyjął wiele owoców, bo w trudnej chwili pomógł utrzymać podupadające państwo. Systemy się reformują, rozwijają i modyfikują. Nie będę owijać w bawełnę. Chcę, aby nasz system uległ liberalizacji. Demokracji mówię nie, gdyż zabije nasze państwo. Demokratyczną monarchię i upadła, bo przy małym składzie obywateli się nie sprawdziła. Jednak jestem zdania, że obywatele naszego Imperium powinni móc tworzyć frakcje polityczne, nie partie. W mojej ocenie frakcje Liberałów i Konserwatystów mogłyby się przydać, nadać nam różnorodności. Fakt jest taki, iż wśród naszych obywateli są również przeciwnicy absolutyzm. Ja uważam, że powinniśmy wszyscy rozważyć nową propozycję. To nie jest w żadnym razie wprowadzanie demokracji, lecz propozycja lekkiej liberalizacji systemu. Wiem, że się nie wszyscy ze mną zgodzą, bo to dla wielu oznaczać może rewolucję, jednak rozważmy to, by pchnąć ducha w życie polityczne naszej Ojczyzny.

Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #38 dnia: Sobota, 6 Cze 2015, 16:36:16 »
Wasza Królewska Wysokość,

Prawo Imperium nie stoi w sprzeczności z inicjatywą powołania przez panującego monarchę współwładcy. A sam temat jest powszechnie znany w realiach monarchii. Cesarzowa Maria Teresa powołała swego syna Józefa współwładcą w Królestwach Czech i Węgier, podobna sytuacja miałe miejsce za panowania Zygmunta Starego. Natomiast tron Imperium Skarlandzkiego opuścimy w odpowiednim czasie. Priorytetem jest ugruntowanie pozycji naszego jedynego syna, który jest głównym spadkobiercą dziedzictwa naszego rodu.

Zmienię może temat. Gdy na początku przybyłam do Skarlandu, nie mogłam się przyzwyczaić do ustroju. Urodziłam, wychowałam się i dorastałam w Surmenii, która jest państwem o bardzo liberalnym systemie politycznym. Nasz obecny system, którym jest absolutyzm przyjął wiele owoców, bo w trudnej chwili pomógł utrzymać podupadające państwo. Systemy się reformują, rozwijają i modyfikują. Nie będę owijać w bawełnę. Chcę, aby nasz system uległ liberalizacji. Demokracji mówię nie, gdyż zabije nasze państwo. Demokratyczną monarchię i upadła, bo przy małym składzie obywateli się nie sprawdziła. Jednak jestem zdania, że obywatele naszego Imperium powinni móc tworzyć frakcje polityczne, nie partie. W mojej ocenie frakcje Liberałów i Konserwatystów mogłyby się przydać, nadać nam różnorodności. Fakt jest taki, iż wśród naszych obywateli są również przeciwnicy absolutyzm. Ja uważam, że powinniśmy wszyscy rozważyć nową propozycję. To nie jest w żadnym razie wprowadzanie demokracji, lecz propozycja lekkiej liberalizacji systemu. Wiem, że się nie wszyscy ze mną zgodzą, bo to dla wielu oznaczać może rewolucję, jednak rozważmy to, by pchnąć ducha w życie polityczne naszej Ojczyzny.

Wasza Książęca Mość,

Pomysł zaprawdę ciekawy. Lecz powszechnie wiadomo, że nawet na dworach monarchów absolutnych istnjiały różne frakcje polityczne; konserwatyści, liberałowie, bigoci etc :)

Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #39 dnia: Sobota, 6 Cze 2015, 19:29:15 »
Zmiany przyniosą pozytywne skutki :) O demokracji z koroną możemy mówić, ale dopiero jeżeli wykształcimy pewne mechanizmy wewnątrz Skarlandu, teraz absolutyzm z ludzką twarzą :)

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #40 dnia: Sobota, 6 Cze 2015, 22:05:55 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość,
Wasza Królewska Wysokość, Wasze Książęce Mości,
Drodzy Grandowie, Szlachcice i Obywatele,

a więc mam prawo tytułować się Królem Skarlandzkim czy nie, bo już się pogubiłem? A co do stronnictw - jeżeli sobie Obywatele życzą można takie coś stworzyć.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #41 dnia: Poniedzia�ek, 8 Cze 2015, 01:43:57 »
Przyznam, że jestem liberalna i chciałabym stronnictwa liberalnego :)

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #42 dnia: Poniedzia�ek, 8 Cze 2015, 09:31:18 »
Wasza Króleska Mość, Drodzi Synu,

Przysługują Wam wszystkie tytuły, które my posiadamy. By spełnić wszelkie formalności należy wydać dekret w którym ustanawiamy Was naszym współwładcą, a następnie musisz zostać namaszczony świętymi olejami i ukoronowany.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #43 dnia: Czwartek, 11 Cze 2015, 15:29:07 »
Co do kwestii obywatelstwa proponuję wprowadzić:
1.Wymaganą liczbę postów np. 10.
2.Wymóg logowania raz na 30 dni i napisania przynajmniej jednego posta.
3.Dla członków władz wprowadzić wymóg logowania raz na tydzień.

Co do podziału administracyjnego proponuję:
1.Usunąć następujące jednostki podziału administracyjnego:
-Królestwo Walencji,
-Królestwo Kastylii i Leónu,
-Księstwo Galicji,
-Wicekrólestwo Wysp Zachodnich.
2.W miejsce jednostek wymienionych w punkcie pierwszym wprowadzić Królestwo Skarlandu jako domenę królewską.
3.Znieść miasta i gminy jako samodzielne jednostki administracyjne oraz znieść podział na prowincje i komarki zastępując to ziemiami grandów (dotyczy tylko Skarlandu i podległych mu Wicekrólestw).
4.Kolonie: Wicekrólestwo Nowego Skarlandu oraz osada Puerto de Leonor (w Aztec) mogły by utworzyć jedną jednostkę administracyjną Wicekrólestwo Nowego Skarlandu lub za zgodą sąsiadów zająć Aztec tworząc nowe wicekrólestwo (co się raczej nie opłaca w tej chwili).
5.Wschodnia Republika Estelli - własna struktura administracyjna określona lokalnymi prawami.

W kwestiach gospodarczych proponuję:
1.Umocowanie prawne waluty - Peseta Skarlandzka jest w tej chwili nieoficjalnie używana.
2.Uruchomienie systemu bankowego opartego o phpbank.
3.We Wschodniej Republice Estelli funkcjonuje waluta Sol Estellański w ramach Centralnego Banku Rezerw, który też będzie oparty o phpbank. W przyszłości obie waluty mogły by funkcjonować w jednym systemie bankowym nad którym rozpocząłem prace.
4.Stworzenie centralnej bazy towarów/surowców wytwarzanych/pozyskiwanych w różnych częściach Imperium.

Nam się dyskusja zatrzymała więc pozwoliłem sobie sam siebie zacytować ;)

(-) Norbert I de Catalán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #44 dnia: Pi�tek, 12 Cze 2015, 15:15:43 »
Co do obywatelstwa, proponuję tak, jak w Surmenii. Przez 14 dni udzielać się i to przyniesie pewnie jakieś owoce.