Autor W�tek: Propozycja stanowiska Premiera  (Przeczytany 910 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
Propozycja stanowiska Premiera
« dnia: Pi�tek, 20 Sty 2012, 20:36:19 »
Witam !
Decyzja dotycząca mojej propozycji Premiera była dość trudna. Po kilku dniach namysłu doszedłem do wniosku, że nie zaproponuję Króla Seniora - Norberta I Catalan. Dlaczego ? JKM Norbert był wiele razy premierem, wiem że ten człowiek chce jak najlepiej dla Skarlandu, bo w końcu sam go stworzył, ale czas na kogoś innego. Moją propozycją jest człowiek, który co prawda jest w Skarlandzie od niedawna, ale jest ambitny i warto dać mu szasnę. Jest to Luis Blanco
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
Re: Propozycja stanowiska Premiera
« Odpowied� #1 dnia: Pi�tek, 20 Sty 2012, 21:55:05 »
Chociaż jest to członek mojej partii to sama mam mieszane uczucia. Niemniej, nie uprzedzajmy faktów. Czekam zatem na expose kandydata, po wysłuchaniu którego przejdziemy do debaty.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #2 dnia: Sobota, 21 Sty 2012, 19:43:01 »
Trochę dziwne, że JKM Andreas proponuje tak młodego obywatela na tak wysokie stanowisko, a gdy kadencję temu proponowałem, żeby to Pani María była Przewodniczącą Rządu to właśnie padały argumenty, że jest zbyt młodą obywatelką.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Andreas

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 897
  • Król Senior
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 21 Sty 2012, 19:53:05 »
Coż, Pani Maria jest obecnie przewodniczącą Kortez, a jak dobrze pamietam gdy ja nim byłem nie mogłem być jednocześnie premierem. Zostały dwie możliwości Pan Luis i druga Pani Maria. Tu zdecydowanie bardziej przekonuje mnie Luis Blanco.
(-) Andreas Camilo Guerra de Catalán
JKM Andreas I
Król Senior Skarlandu
Król Skarlandu od 5 kwietnia 2011 r. do 19 lipca 2013 r.
Gubernator Baskonii
Selekcjoner reprezentacji Skarlandu od 10 lipca 2011 r.

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 21 Sty 2012, 20:03:49 »
Myślę, że powinniśmy poczekać na expose kandydata, a dopiero potem podjąć decyzję co do powierzenia mu misji sformowania rządu.

Offline Mary Stuart-Gallun

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 38
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 21 Sty 2012, 20:15:46 »
Ja prawdopodobnie nie mogę byc premierem ponieważ pełnię funkcję głowy państwa

Pani Mario. Kiedy będziemy mogli spodziewać się expose?
(-)JKM Mary Mountbatten-Philips Królowa Anglii, Walii, Szkocji i Irlandii, oraz Kanady Brytyjskiej. Lord Wyspy Man. Obrończyni Wiary.

Minister Spraw Zagranicznych i Wielkich Dominiów Brytanii

Obywatelka Skarlandu
Alkad Ciudad Juarez

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #6 dnia: Sobota, 21 Sty 2012, 20:18:07 »
To zależy tylko i wyłącznie od pana Blanco. Gdy zostanie ono już wygłoszone to niezwłocznie rozpocznę debatę nad nim.

Offline Luis Blanco

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 35
« Odpowied� #7 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 13:38:01 »
Przepraszam, że dopiero teraz, ale nie miałem dużo czasu wczoraj i przedwczoraj aby się wypowiedzieć. Po pierwsze dziękuję za taką nominację. Muszę się przyznać, że kompletnie nie spodziewałem się takiego wyróżnienia. Przejdę jednak do rzeczy. Jak wiecie w Skarlandzie jestem niedługo, trochę ponad miesiąc. Zdążyłem się już jednak zadomowić, poznałem tutejszą kulturę, zobaczyłem jak wygląda życie w tej pięknej mikronacji, poznałem także problemy Skarlandu. Nie jestem więc już żółtodziobem, zdążyłem poznać Skarland na tyle, abym mógł objąć w tym państwie wysokie stanowisko jakim jest urząd premiera.

Jak pewnie wszyscy doskonale wiedzą głównym problemem Skarlandu jest bardzo mała ilość aktywnych mieszkańców - obywateli, co powoduje pustki w wielu urzędach i w końcu ich likwidacje czy wakaty na niektórych stanowiskach. Proponuję rozwiązać problem kryzysu demograficznego za pomocą odpowiedniej promocji. Banery czy filmiki promocyjne (wiem, że już taki istnieje, jednak warto było by go trochę zaktualizować i umieścić w nim jakiś "haczyk") byłyby dobrym sposobem na przyciągnięcie uwagi na naszą mikronację.

Istotnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność i poziom mikronacji jest system gospodarczy. Warto byłoby wznowić działanie Banco de Skarland (jeśli dobrze pamiętam ma być to możliwe wraz z powstaniem nowej strony internetowej). Stworzenie nawet prostego systemu (tylko transakcje między obywatelami) podniosłyby Skarland także z kryzysu gospodarczego. System działających firm istniejący jeszcze za rządów Pedro de Catalana znowu mógłby działać.

Z powodu kryzysu demograficznego cierpi także samorząd. Brak jest osób mogących sprawować władzę alkadów i tworzących uchwałodawcze organy samorządowe (np. Kortezy Wspólnoty Walencji). Dobre pomysły wysunęła partia Inicjatywa dla Skarlandu w swoim programie wyborczym, które przytoczę tutaj w całości:
Samorząd
-Zniesienie urzędu Księcia w Księstwie Móstoles i zastąpienie go urzędem Prezydenta.
-Zniesienie wyborów prezydenckich we Wspólnotach Autonomicznych i upoważnienie Króla do ich powoływania.
-Umożliwienie Prezydentom Wspólnot zawieszanie i likwidowanie organów ustawodawczych i wykonawczych (Parlamentu i Rządu) Wspólnoty Autonomicznej i przejęcie funkcji zawieszonych lub zlikwidowanych instytucji.
-Stała likwidacja Rad Miejskich - obowiązki rad wykonywane będą przez Alkadów.
-Powoływanie Alkadów przez Prezydenta Wspólnoty Autonomicznej.
Zgodziłbym się ze wszystkimi punktami, może z wyjątkiem ostatniego. Byłoby lepiej, gdyby król osobiście powoływał alkadów. Jednak ta kwestia jest jeszcze do przedyskutowania.

Wiem, że Skarland jest krajem uwielbiającym pokój, ale czym byłaby mikronacja bez własnej armii? Skarlandzka Armia, która obecnie istnieje tylko teoretycznie byłaby tylko siłami obronnymi, ewentualnie brałaby udział w misjach pokojowych poza granicami kraju. Armię tą trzeba będzie stworzyć od podstaw, jednak na razie trzeba poczekać na powołanie Ministerstwa Obrony Narodowej.

Elementem każdej mikronacji jest jej kultura. Niestety dział na naszym forum o nazwie "Kultura" jest pusty. Proponowałbym rozwinięcie kultury skarlandzkiej opartej oczywiście na kulturze hiszpańskiej. Ministerstwo Kultury, Edukacji i Sportu objęłoby mecenat nad skarlandzkimi artystami. Artystą mógłby zostać każdy. W odpowiednim miejscu na forum mogliby zamieszczać swoje prace plastyczne, dzieła literackie (np. wiersze) czy nawet skomponowaną przez siebie muzykę. Artyści otrzymywaliby za swoje prace odpowiednie wynagrodzenie od Ministerstwa. Wraz z kulturą rozwinęlibyśmy edukację. Obecnie ani Królewska Akademia Skarlandu, ani Autonomiczny Uniwersytet Walencji nie działają (w każdym razie tak jak należy). Wznowienie ich działalności nie byłoby takie trudne.

Czekając na nową stronę warto zająć by się rozwojem forum. Mamy zaledwie trochę ponad 600 napisanych postów, podczas gdy inne, młodsze i mniej rozwinięte mikronacje mają bardziej rozbudowane fora. Poza tym nasze forum ogranicza się głównie do kwestii politycznych. Ze stworzeniem na forum działów dyskusyjnych nie byłoby chyba problemu. Warto byłoby też rozwinąć infrastrukturę miast po wznowieniu banku firm.

To chyba wszystko :) Pani Maria może więc zacząć już debatować nad moim expose  ;) Ja natomiast liczę na otrzymanie wotum zaufania oo obywateli oraz od JKM Andreasa I, bo w sumie to od niego wszystko zależy  ;)
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar
-członek Kortezów Generalnych

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #8 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 17:49:03 »
Rozpoczynam zatem debatę nad expose kandydata na premiera. Zostanie ona zakończona, gdy uznam debatę za jałową.

Pozwolę sobie od razu odnieść się do wygłoszonego expose.

Cytat: "Luis Blanco"
Jak pewnie wszyscy doskonale wiedzą głównym problemem Skarlandu jest bardzo mała ilość aktywnych mieszkańców - obywateli, co powoduje pustki w wielu urzędach i w końcu ich likwidacje czy wakaty na niektórych stanowiskach. Proponuję rozwiązać problem kryzysu demograficznego za pomocą odpowiedniej promocji. Banery czy filmiki promocyjne (wiem, że już taki istnieje, jednak warto było by go trochę zaktualizować i umieścić w nim jakiś "haczyk") byłyby dobrym sposobem na przyciągnięcie uwagi na naszą mikronację.

Myślę, że to wynika poniekąd z faktu, że mikronacje są rozrywką bardzo niszową. Rzekłabym nawet, że wręcz elitarną. Masowa promocja niekoniecznie musi odnieść zamierzony skutek, albowiem z tych ludzi, którzy tu przybędą skuszeni kolejną "gierką" większość odejdzie zrażona, albo zacznie zadawać pytania, czy banany dodają many i jak się tu włącza muzykę w tej grze.

Istotnym czynnikiem wpływającym na atrakcyjność i poziom mikronacji jest system gospodarczy. Warto byłoby wznowić działanie Banco de Skarland (jeśli dobrze pamiętam ma być to możliwe wraz z powstaniem nowej strony internetowej). Stworzenie nawet prostego systemu (tylko transakcje między obywatelami) podniosłyby Skarland także z kryzysu gospodarczego. System działających firm istniejący jeszcze za rządów Pedro de Catalana znowu mógłby działać.

Bardzo w to powątpiewam. Sam system nic nam nie da bez chętnych do zabawy nim. Jeśli nie znajdą się uczestnicy, to nawet najbardziej wypieszczony rynek okaże się nudny i zbędny. Zaś grupa uczestników rynku może z powodzeniem działać w nim na podstawie nieformalnych porozumień, bez istnienia mechanizmów państwowych.

Z powodu kryzysu demograficznego cierpi także samorząd. Brak jest osób mogących sprawować władzę alkadów i tworzących uchwałodawcze organy samorządowe (np. Kortezy Wspólnoty Walencji). Dobre pomysły wysunęła partia Inicjatywa dla Skarlandu w swoim programie wyborczym, które przytoczę tutaj w całości:
Samorząd
-Zniesienie urzędu Księcia w Księstwie Móstoles i zastąpienie go urzędem Prezydenta.
-Zniesienie wyborów prezydenckich we Wspólnotach Autonomicznych i upoważnienie Króla do ich powoływania.
-Umożliwienie Prezydentom Wspólnot zawieszanie i likwidowanie organów ustawodawczych i wykonawczych (Parlamentu i Rządu) Wspólnoty Autonomicznej i przejęcie funkcji zawieszonych lub zlikwidowanych instytucji.
-Stała likwidacja Rad Miejskich - obowiązki rad wykonywane będą przez Alkadów.
-Powoływanie Alkadów przez Prezydenta Wspólnoty Autonomicznej.
Zgodziłbym się ze wszystkimi punktami, może z wyjątkiem ostatniego. Byłoby lepiej, gdyby król osobiście powoływał alkadów. Jednak ta kwestia jest jeszcze do przedyskutowania.

A ja uważam, że to takie podtrzymywanie wskaźnika paliwa przy pomocy zapałki. Powinniśmy w ogóle zlikwidować samorządy, wspólnoty autonomiczne, czy też prowincje. Nie mamy w ogóle ludzi na obsadzenie tych stanowisk, a sama sfera prowincjonalna jest martwa. Dużo lepiej byłoby spłaszczyć strukturę Skarlandu i przenieść całą aktywność na szczebel centralny.

Elementem każdej mikronacji jest jej kultura. Niestety dział na naszym forum o nazwie "Kultura" jest pusty. Proponowałbym rozwinięcie kultury skarlandzkiej opartej oczywiście na kulturze hiszpańskiej. Ministerstwo Kultury, Edukacji i Sportu objęłoby mecenat nad skarlandzkimi artystami. Artystą mógłby zostać każdy. W odpowiednim miejscu na forum mogliby zamieszczać swoje prace plastyczne, dzieła literackie (np. wiersze) czy nawet skomponowaną przez siebie muzykę. Artyści otrzymywaliby za swoje prace odpowiednie wynagrodzenie od Ministerstwa. Wraz z kulturą rozwinęlibyśmy edukację. Obecnie ani Królewska Akademia Skarlandu, ani Autonomiczny Uniwersytet Walencji nie działają (w każdym razie tak jak należy). Wznowienie ich działalności nie byłoby takie trudne.

Myślę, że do tego nie potrzeba państwa. Tutaj podobnie jak w przypadku rynku - odgórne regulacje nic nie zmienią. To obywatele skarlandcy muszą chcieć tworzyć i bawić się. Bez tego będziemy jedynie bez sensu produkowali akty prawne.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 18:05:09 »
Popieram reformę samorządową, jedynie z czym się nie zgadzam to powoływanie Alkadów przez Króla jest to szczebel lokalny samorządu i może być bez obaw wykonywany przez Prezydenta Wspólnoty Autonomicznej. Nie popieram mojej przedmówczyni w kwestii likwidacji samorządu terytorialnego, po prostu nie musimy go rozwijać, jeżeli jakaś Wspólnota lub miasto posiada swoje władze niech je posiada i tak na przykład Wspólnota Walencji zawiesiła większość obecnie zbędnych organizacji jak Kortezy Walencji, Generaliat Walencji i wiele innych autonomicznych jednostek administracji.
I tak obecnie w Skarlandzie nakładamy większy nacisk na właśnie szczebel centralny - samorządy pozostają nieaktywne ale nie należy ich likwidować.

Kolejną sprawą jest brak w expose jakich kolwiek wzmianek o POLITYCE ZAGRANICZNEJ Królestwa Skarlandu, a przecież obecnie dwa państwa zabiegają o nasze uznanie (Santania i Brugia oraz Brytania), dodatkowo pozostaje kwestia Agurii, która oprócz chęci nawiązania stosunków dyplomatycznych stara się o umieszczenie na mapie Nowego Kontynentu i wreszcie działalność Skarlandu w Organizacji Polskich Mikronacji - o tym niema nic w expose.

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #10 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 19:20:49 »
Ale po co trzymać coś, co nie działa? Można by po pierwsze uchwalić dzięki temu mniejszą i bardziej spójną konstytucję jak i skrócić nasze forum, które oceniam jako zdecydowanie zbyt długie.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 19:45:16 »
Z mojej strony nie będzie zgody na likwidację Wspólnot Autonomicznych, okresowo zawiesić ich działalność można.

Chce Pani skrócenia forum o dwa działy? Jakoś bardzo to forum nie skróci, można usunąć niepotrzebne działy jak na przykład: Organizacje, Skarlandzka Federacja Piłkarska, 40 ton na drogach Vaarlandu, Gospodarka i Archiwa i wtedy dopiero forum zostanie skrócone.

(-) Norbert I de Catalán

Offline María

• Filar państwa
« Odpowied� #12 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 19:52:58 »
Cytat: "Norbert I Catalan"
Z mojej strony nie będzie zgody na likwidację Wspólnot Autonomicznych, okresowo zawiesić ich działalność można.

O tym zdecydują Kortezy. Ale ja nadal nie rozumiem, po co nam te wspólnoty? One niczego, ale to absolutnie niczego nie wnosiły, nie wnoszą i zapewne wnosić nie będą w dającej się określić przyszłości.

Chce Pani skrócenia forum o dwa działy? Jakoś bardzo to forum nie skróci, można usunąć niepotrzebne działy jak na przykład: Organizacje, Skarlandzka Federacja Piłkarska, 40 ton na drogach Vaarlandu, Gospodarka i Archiwa i wtedy dopiero forum zostanie skrócone.

To dlaczego pan tego nie usunął?

Offline Luis Blanco

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #13 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 20:12:21 »
Ale po co je usuwać? Forum i tak długie nie jest. Owszem można usunąć 40 ton na drogach Vaarlandu i Archiwa, które i tak są puste, ale nie ma potrzeby usuwania pozostałych działów. Ewentualnie można zostawić Archiwa i tam przenieść owe działy, bo właściwie po to Archiwa są.
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar

Offline Luis Blanco

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #14 dnia: Niedziela, 22 Sty 2012, 20:30:59 »
Kolejną sprawą jest brak w expose jakich kolwiek wzmianek o POLITYCE ZAGRANICZNEJ Królestwa Skarlandu, a przecież obecnie dwa państwa zabiegają o nasze uznanie (Santania i Brugia oraz Brytania), dodatkowo pozostaje kwestia Agurii, która oprócz chęci nawiązania stosunków dyplomatycznych stara się o umieszczenie na mapie Nowego Kontynentu i wreszcie działalność Skarlandu w Organizacji Polskich Mikronacji - o tym niema nic w expose.
Racja, zapomniałem o polityce zagranicznej. W tym kierunku poparłbym i dobrze rozwiniętą Santanię i Brugię, i Brytanię. Agurię także warto byłoby poprzeć - jest to młody kraj (ma chyba zaledwie pół roku), a posiada 3 razy więcej obywateli niż my. Dużo jednak pozostawia do życzenia w kwestii strony internetowej (jak już to zdążyła zauważyć Pani Maria). Na razie możemy z nimi nawiązać luźne stosunki, zobaczymy jak będą się rozwijać. W polityce zagranicznej warto byłoby też nawiązać stosunki z sąsiadami. Nie wiem jak wyglądają nasze stosunki  z Francją, chodzi mi głównie o sojusz z Polondią i Nordią. Co do sprawy przynależności do OPM to myślę, że należy w niej pozostać, bądź co bądź podnosi to nas na arenie "międzymikronacyjnej".
(-) Luis Blanco
-alkad Tossa de Mar