Autor W�tek: I. Aklamacja III PKR i nowe ziemie kościelne [ZAKOŃCZONE]  (Przeczytany 1742 razy)

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Odp: I. Aklamacja III PKR i nowe ziemie kościelne
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 29 Lip 2015, 16:18:27 »
Prowadzić będziemy tu rozważania dotyczące utworzenia i przyswojenia III PKR, określenia jego terenów i granic oraz rozwoju międzynarodowego pod względem konkordatowych i ogólno-społecznym.

Więc jak będą wyglądać tereny i granice III Państwa Kościelnego?  Kiedyś mi się obiło o uszy, jeszcze za pontyfikatu Jego Świątobliwości Aleksandra IV, że otrzymaliśmy ziemie Tyrencji. Nie wiem jednak czy to jest prawdą czy nie. Nie było mnie trochę czasu i dlatego nie do końca orientuję się w temacie, więc proszę jeśli ktoś wie coś na ten temat, niech zabierze głos.
« Ostatnia zmiana: �roda, 29 Lip 2015, 16:35:38 wys�ana przez Kosma de Medici »
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: �roda, 29 Lip 2015, 16:35:30 »
To co mnie obecnie najbardziej interesuje: pogrubiłem. Więc jak będą wyglądać tereny i granice III Państwa Kościelnego?  Kiedyś mi się obiło o uszy, jeszcze za pontyfikatu Jego Świątobliwości Aleksandra IV, że otrzymaliśmy ziemie Tyrencji. Nie wiem jednak czy to jest prawdą czy nie. Nie było mnie trochę czasu i dlatego nie do końca orientuję się w temacie, więc proszę jeśli ktoś wie coś na ten temat, niech zabierze głos.

Eminencjo,

zgodnie z postanowieniami Kongresu Orientyki (w tym wycofania się przez państwa - nawet Hasseland - z tej niefortunnej konwencji) i nie spełnienia warunków prawnych zawartych w konwencji (tj. ratyfikowania jej przez wszystkie państwa kontynentu) "Konwencja o podziale Orientyki" jest nieważna, ergo Rotria nie sprawuje jurysdykcji nad ziemiami dawnej Tyrencji. Mam nadzieję, że pomogłem ;).

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 29 Lip 2015, 16:42:51 »
Dziękuję za wyjaśnienie. Uważam, że wraz z budową III Rotrii powinniśmy również postarać się o nowe terytorium. Oczywiście nie jest to warunek konieczny bo i bez tego może się obejść, ale sądzę, że warto coś w tym temacie zrobić. Tym bardziej, że wielu patriarchów nad tym myślało jednak nic w tym temacie nie zostało zrobione. To byłby kolejny symbol zmian w Państwie Kościelnym. A co sądzi o tym Wasza Świątobliwość i Czcigodni Ojcowie Soborowi?
« Ostatnia zmiana: �roda, 29 Lip 2015, 16:50:36 wys�ana przez Kosma de Medici »
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Benedicto I

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 233
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: Czwartek, 30 Lip 2015, 14:38:00 »
Ojcowie Soborowi,

Jak wszyscy wiecie, dawne ziemie Państwa Kościelnego znalazły się w składzie Imperium Skarlandu, a dotychczasowi lennicy Ojca Świętego stali się lennikami Monarchów Skarlandu.

W Naszym zamyśle ziemie III Rotrii objęły by tereny Apostolskiego Miasta Rotria, tworząc w mieście św. Pawła Stolicę Apostolską, miasto-państwo, na wzór Watykanu. Prosimy Braci o wydanie komentarza dotyczącego Naszej propozycji.
/-/ Sanctitas Vestra Benedictus I
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc. etc. etc.

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Pi�tek, 31 Lip 2015, 12:12:27 »
Ojcowie Soborowi,

Jak wszyscy wiecie, dawne ziemie Państwa Kościelnego znalazły się w składzie Imperium Skarlandu, a dotychczasowi lennicy Ojca Świętego stali się lennikami Monarchów Skarlandu.

W Naszym zamyśle ziemie III Rotrii objęły by tereny Apostolskiego Miasta Rotria, tworząc w mieście św. Pawła Stolicę Apostolską, miasto-państwo, na wzór Watykanu. Prosimy Braci o wydanie komentarza dotyczącego Naszej propozycji.

Uważamy propozycję Waszej Świątobliwości za słuszną.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Willem Johannes van Oranje-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 119
  • Je Maintiendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: Pi�tek, 31 Lip 2015, 13:03:56 »
Ja również popieram ten pomysł.

Su Eminencia
Guillermo Juan Orange-Nassau

El Primado del Reino Scarlañol
Arzobispo de Valencia

Offline Rafael Mancini

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 21
« Odpowied� #21 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 16:08:37 »
Wasza Świątobliwość,
Ojcowie Soborowi,

Czyż Państwo Kościelne powinno ogrniczać się do Miasta Apostolskiego? W moim mniemaniu każdy książę lenny ziem, które niegdyś wchodziło w skład III PKR, winien mieć możliwość wyboru czyim będzie wasalem. Wówczas księstwa, które wejdą w skład PKR posiądą dużą autonomię, tak iż PKR stanie się konfederacją.
Arcybiskup Rafael Mancini

Arcybiskup Grodźca i Prymas Agurii
Książę Parmy, Baron Fossombrone, Hrabia Królestwa Agurii, Pan na Siecieszu

Offline Alberto Carlos de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 31
    • Status GG
« Odpowied� #22 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 17:54:03 »
Wasza Świątobliwość,
Czcigodni Ojcowie Soborowi,

wydaje mi się, że Jego Ekscelelcja Ksiądz Arcybiskup ma rację, to lennicy winni zdecydować czyimi wasalami będą wobec odbudowywania się Rotrii. Jednakże w tym wypadku potrzebna by była zgoda Jego Arcychrześcijańskiej Mości, wszak to dalej lennicy monarchy skarlandzkiego.

Myślę także, że warto by było się pochylić nad kwestią serwera. Czy Rotrię stać na samodzielną bazę informatyczną, czy będziemy korzystali z gościnności skarlandzkiej?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Książę Koronny Imperium Skarlandu

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #23 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 17:57:25 »
Ależ Ekscelencjo Mancini, drogi diakonie von Haller!

Państwa Kościelnego nie ma. Jego ziemie stanowią Wielkie Księstwo Rotrii, które jest częścią Imperium.

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #24 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 18:13:33 »
Wasza Królewska Mość,

ależ nikt tego nie neguje. Niechaj mnie Wasza Królewska Mość poprawi jeśli się myle, ale tematem niniejszej dyskusji jest ustalenie nowych granic III PKR. Toć ja nie postuluję nic innego, jak to, by dawni lennicy Złotego Tronu, sami zadecydowali czy wobec narodzin nowej Rotrii, chcieli jak dotychczas pozostać lennikami Jego Arcychrześcijańskiej Mości, czy raczej znów służyć Patriarsze.

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #25 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 18:24:13 »
Wasza Królewska Mość,

ależ nikt tego nie neguje. Niechaj mnie Wasza Królewska Mość poprawi jeśli się myle, ale tematem niniejszej dyskusji jest ustalenie nowych granic III PKR. Toć ja nie postuluję nic innego, jak to, by dawni lennicy Złotego Tronu, sami zadecydowali czy wobec narodzin nowej Rotrii, chcieli jak dotychczas pozostać lennikami Jego Arcychrześcijańskiej Mości, czy raczej znów służyć Patriarsze.

Wydaje nam się, że idea budowy prawdziwego Imperium wymaga postawienia status quo i ewentualnego wydzielenia Apostolskiego Miasta Rotria na wzór Watykanu.

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #26 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 18:36:58 »
Ja w wielką politykę się nie mieszam, już wyżej zaznaczyłem, że to w głównej mierze od Jego Arcychrześcijańskiej Wysokości zależy kształt granic przyszłej Rotrii.

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #27 dnia: Sobota, 1 Sie 2015, 18:52:43 »
Ja w wielką politykę się nie mieszam, już wyżej zaznaczyłem, że to w głównej mierze od Jego Arcychrześcijańskiej Wysokości zależy kształt granic przyszłej Rotrii.

Bez ziem Wielkiego Księstwa Rotrii nie będzie prawdziwego Imperium.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #28 dnia: Niedziela, 2 Sie 2015, 16:54:33 »
Wasza Świątobliwość, Wasze Eminencje, Wasze Ekscelencje, Czcigodni Ojcowie.

Państwo Kościelne Rotria, będące wieloletnim centrum chrześcijaństwa, stolicą kultury i Świętego Kościoła, stanęło dziś przed kwestią podjęcia kluczowych decyzji, które zadecydują o jego przyszłym kształcie. Proszę Was zatem, Bracia zgromadzeni na Świętym Soborze, byście w pierwszej kolejności kierowali się dobrem Kościoła Świętego nie bacząc na własne ambicje.
Aklamację I. Świętego Soboru Powszechnego poświęcono zagadnieniom nowych granic Pastwa Kościelnego, znajdujących się obecnie w granicach Imperium Skarlandu. Wysunięto wiele propozycji, ale naszym zadaniem jest oddzielenie ziarna od plew i wybór najlepszych rozwiązań, które przyniosą pomyślność Stolicy Apostolskiej zapewniając jej pokój i dobrobyt.

Niegdyś teokratyczna monarchia feudalna panująca w Państwie Kościelnym łączyła w sobie moc kościoła i potęgę feudalnych panów. Trzon elit Państwa Kościelnego Rotria tworzyli kardynałowie książęta, posiadający wielkie wpływy i władzę. W tych warunkach powstały wyśmienite rody rotryjskie, trawiące po dziś dzień. Lecz mimo wspaniałości rotryjskiej monarchii teokratycznej, Państwo Kościelne zatraciło swój cel i misję. Walki możnych oraz zepsucie połączone z dekadencją elit doprowadziło do napięć wewnętrznych, które od wewnątrz zniszczyły Rotrię.

Nie uważam, że przemiana Państwa Kościelnego w Watykan jest najlepszym rozwiązaniem, ale chciałbym Czcigodnym Braciom przedstawić moją wizję. Uważam, że Państwo Kościelne winno zachować dawne ziemie koronne podległe niegdyś bezpośrednio patriarsze, czyli ziemie św. Pawła. Ziemie te,  jako własność Ojca Świętego stałyby się fundamentem III Państwa Kościelnego. Dodatkowo proponuję nadanie Stolicy Apostolskiej ziem będących częścią Imperium, jako wieczyste lenno Stolicy Pawłowej. Nowe Państwo Kościelne Rotria posiadałoby zatem część ziemi starej Rotrii oraz nowe, które wzorem włości awiniońskich, Imperium daruje Świętemu Kościołowi. Pozostałe ziemie dawnej Rotrii, czyli księstwa lenne pozostałyby pod protektoratem Imperium Skarlandu zachowując tym samym Wielkie Księstwo Rotrii. Szanując również tradycje Rotrii proponuję aby Książę Arcybiskup Trydentu składał hołd lenny z ziem księstwa Patriarsze oraz Monarchom Imperium Skarlandu. Dzięki takiemu podziałowi patriarcha zachowałby swój status monarchy teokratycznego i byłby jedynym panem ziem należących do III Państwa Kościelnego, natomiast Imperium Skarlandu zachowałoby Wielkie Księstwo Rotrii. Dodatkowo Gwardię Apostolską stanowiliby skarlandczycy, a dowódca wojsk patriarszych wyłaniany byłby spośród skarlandzkiej arystokracji. Uważam, że  Państwo Kościelne wsparte autorytetem świeckiej monarchii ma większe szanse utrzymania swojej pozycji  i uniknięcia potencjalnych konfliktów wewnętrznych, oraz występujących poza Państwem Kościelnym.

Dodatkowo taki układ jest o wiele atrakcyjniejszy dla świeckich mieszkańców Państwa Kościelnego, którzy mogą bez przeszkód działać w granicach Imperium. Sama zaś Rotria skupi się na najważniejszym aspekcie swego działania, czyli odbudowie autorytetu Kościoła Rotryjskiego. Jednym z największych profitów zachowania unii Państwa Pawłowego z Imperium Skarlandu są aspekty techniczne, które proponuje Imperium Skarlandu. Wiem, że w Rotrii podejmowano wiele inicjatyw, których realizacja była niemożliwa z uwagi na słabą jakość rotrysjkie służby informatyczne.  Rotria zachowałaby swobodę w gestii umów konkordatowych oraz  pełną suwerenność  w administracji kościelnej oraz terytorialnej na ziemiach Państwa Kościelnego Rotria podległych bezpośrednio patriarsze. Kwestie administracji na terenie księstw lennych zostaną w zarządzie Imperium, to samo tyczy się zagadnień militarny oraz wszelkich umówi i traktatów międzynarodowych nie będących  umowami konkordatowymi.  Proszę wierzyć, że proponowane rozwiązania  uatrakcyjnią  wspólną zabawę i wzmocnią chrześcijańskie Imperium  oparte na wzajemnym szacunku i poszanowaniu tradycji  naszych krajów.

Ojcze Święty, Czcigodni Bracia, dziś Rotria wchodzi w nową epokę i żywię przekonanie, że dzięki pracy wiernych kościoła zabłyśnie ona po raz kolejny na niebieskim firmamencie jako najjaśniejsza gwiazda, a swym balaskiem przyćmi inne gwiazdy wiary, które uzurpują sobie prawa zwania się Kościołem Powszechnym.
« Ostatnia zmiana: Niedziela, 2 Sie 2015, 17:10:16 wys�ana przez Fernando Álvarez d'Este y Córdoba »
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #29 dnia: Niedziela, 2 Sie 2015, 17:31:21 »
Jest to zaiste ciekawy pomysł, choć dla nas niezbyt jasny