Autor W�tek: Wniosek o obywatelstwo  (Przeczytany 1593 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Wniosek o obywatelstwo
« Odpowied� #30 dnia: Pi�tek, 11 Wrz 2015, 10:09:12 »
Traktat Pokojowy i Stowarzyszenia jest umową międzynarodową i musi być zgodny z Konstytucją Wschodniej Republiki Estelli i nic nie stawia go ponad Konstytucją WRE nawet widzimisię skarlandzkiej rodziny królewskiej. 

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #31 dnia: Pi�tek, 11 Wrz 2015, 15:18:32 »
Niestety Eminencja nie stosuje się do rad, którymi sam tak chętnie obdziela.

"Nie twierdzę, że król-senior nie ma wad - każdy je ma. Nie daje to jednak Panu żadnego prawa do krytyki." To słowa Eminencji, do których piję, a które nieudolnie próbuje Eminencja zamaskować. Nie będę się bawił w grę "co autor miał na myśli", nie interesuje mnie także, o jakie prawo chodziło Eminencji. Zwróciłem jedynie uwagę, że takimi wypowiedziami próbuje Eminencja kneblować innym usta, bo coś sobie założył. Ok, w porządku, nie czepiam się tego co Eminencja myśli na temat czyjejś krytyki - krytykę też można krytykować, ale nie można pisać takich bzdur, że ktoś nie ma prawa do krytyki, bo tak sobie akurat Eminencja wydumał. I takie stwierdzenia nie są oceną słuszności podjęcia decyzji, a właśnie próbą kneblowania komuś ust, bo np. jest krócej w Skarlandzie. To ile miesięcy trzeba być w Imperium, wg Eminencji, żeby można było "korzystać z prawa do krytyki"?

Inaczej brzmi zdanie: "Uważam, że krytyka doświadczonych obywateli przez tych mniej doświadczonych jest niewłaściwa." a inaczej: "Nie daje to jednak Panu żadnego prawa do krytyki." A już kompletne obłudne jest w obliczu tego pisanie chwilę później, że: "Nie przeczę, iż prawo do krytyki istnieje w Imperium i nikomu go nie odmawiam."

Sprawa jest prosta jak drut, a Eminencja próbuje się pokrętnie tłumaczyć jakimiś interpretacjami, co najmniej z innej planety, przy okazji dokonując niesmacznych insynuacji co do inteligencji ludzi w Imperium. I w ostatecznym rozrachunku wygląda to tak, że Eminencja ma prawo do krytyki, bo w mikroświecie jest od paru lat, a Hrabia Guzman nie, bo jest krócej. W mikronacjach nie ma równych i równiejszych i tupanie nóżką w tej sprawie niczego nie zmieni. Natomiast pewne sformułowania i podteksty dość dobrze świadczą o osobie, która je stosuje, więc zalecam ostrożność, bo ludzie szufladkują innych dość szybko i nadzwyczaj łatwo i potem ciężko zmienić opinię o swojej osobie.

Co do emocji - nie trzeba używać wielkich liter i wykrzykników, by wypowiedź była emocjonalna - i ja też nie mam zamiaru cytować teraz wszystkich fragmentów i przekonywać przekonanego.

W tym miejscu miałem się rozpisać, ale straciłem do tego ochotę. Hasłowo:
1. Co wolno wojewodzie, to nie wszystkim na zagrodzie.
2. Imperium było niedawno monarchią, a nie demokracją (mam nadzieję, że nie uległo to zmianie), stąd postulat o równości jest z gruntu głupi. Hierarchia!
3. Szufladek się nie boję. Tylko głupcy je stosują, a nimi nie warto się przejmować.
4. Podpisuję się pod tym, że dyskusja się nieco już "wyprała".

EDIT: literówka :)
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #32 dnia: Niedziela, 13 Wrz 2015, 16:16:31 »
Dostojni,

Pragnę przypomnieć , że wszelkie dyskusje związane z prywatnymi opiniami oraz odczuciami należy publikować w miejscach na to przeznaczonych, takich jak; Plac Mayor w Walencji.  W szczególności pragnę przypomnieć o tej zasadzie Jego Wysokości Norbertowi, który nie uszanował strefy administracyjnej Imperium Skarlandu i zamieścił wypowiedzi, które nigdy nie powinny znaleźć się w miejscu składania wniosków o obywatelstwo. Ufam, że takowa sytuacja już nigdy się nie powtórzy, a Jego Wysokość zacznie szanować reguły i prawo obowiązujące w granicach Imperium. Zamykam dyskusję .

Señor von Heintschel,

Wasz wniosek rozpatruję pozytywnie, odpowiednie dokumenty ukażą się dnia 16 września AD 2015, wtedy to upłynie czternastodniowy termin, który upoważni mnie do nadania Panu Obywatelstwa Imperium Skarlandu.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.