Autor W�tek: Wniosek (dyskusja o partii)  (Przeczytany 1538 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Fabio Schröder

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 84
Wniosek (dyskusja o partii)
« dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 14:10:42 »
Jest nas na tyle mało, że moim zdaniem dwie partie w Skarlandzie to maksimum, którego nie powinniśmy przekraczać.
(–) Fabio Schröder,
mieszkaniec.

Offline Faders ad Vankavig

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 661
  • Denat
Re: Wniosek
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 14:48:16 »
Myślę, że partii nigdy nie za wiele... Im więcej punktów odniesienia, tym lepiej...  :)
(*)

Offline Octavien I Catalan

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 108
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 15:58:59 »
Proponuje aby partie przedstawiły swoje poglądy, programy. Być może jak powiedział mój poprzednik nie jest konieczne tworzenie tyle nowych organizacji gdyż niektórzy mogą mieć poglądy zbliżone. Wtedy można się przecież porozumieć. Lepiej mieć dwie aktywne partie niż martwe twory. :)
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #3 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 17:13:52 »
Ideą naszej partii jest równouprawnienie, chcemy nadać ludziom jak najwięcej swobody i pola działania. Pragniemy, by każdy obywatel mógł decydować jak chce żyć, co chce w życiu robić. Uważamy, że to kraj jest dla ludu, a nie lud dla kraju. Chcemy, ażeby wizytówką Skarlandu byli ludzie. Nie zamierzamy podważać kompetencji JKM, jednakże pragniemy, aby to jednak lud decydował o kraju, a król był ich przedstawicielem. Chcemy stworzyć, lub naprawić pewne mechanizmy ażeby wszystko kręciło się bez najmniejszego oporu. Pragniemy, aby ludzie otwierali swoje firmy, lub pracowali dla kraju. Chcemy połączyć kraj z ludźmi cywilnymi. Systemy które byłyby dobrze wyważone, nadawałyby ludziom swobody. Należałoby poprawić stosunki urzędowe z ludźmi. Chcemy utworzyć nowe systemy, które byłyby łatwe dla ludzi w osiągnięciu celu poprzez poprzez drogę urzędową. Chcemy, aby monarcha pełnił funkcję reprezentacyjną, jednak z władzą w swoich rękach. Władza codzienna należałaby do ludu, poprzez zgromadzenie. Chcemy przybliżyć kraj do ludzi, a jeszcze lepiej byłoby, gdyby zbudować kraj na ludziach. Uważamy, że autonomie powinny istnieć, mało tego - powinno się powiększyć ich rolę w społeczeństwie. Nie każdy ma takie same myśli i upodobania, dlatego można utworzyć osobne prawa, dla każdej z nich. Obydwie autonomie nawiązywałyby do demokracji. Powinniśmy się skupić na własnym państwie. Myślę, że kraj powinien zwężyć horyzonty do jego terenów, jednak bez przesady. Chcemy, aby każdy urząd miał ściśle określoną rolę. Tak, aby obywatel mógł bez problemu załatwić swoje sprawy.
(*)

Offline Fabio Schröder

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #4 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 17:48:23 »
Bardzo ładny zlepek, bardzo. W sumie ? nie miałbym nic przeciwko, gdyby powiedział mi Pan, jak Wasza partia chce to wszystko zrobić? Ja chcę gwiazdkę z nieba i nikt mi tak ustroju nie przekształci, bym rzeczywiście ją dostał.
(–) Fabio Schröder,
mieszkaniec.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #5 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 18:50:45 »
Nikt nie mówi o zmianie ustroju...

PS To nie jest oficjalny plan, ale tylko informacja dla Pana. Dlatego proszę poczekać na oficjalne pismo. Jeżeli "zlepek" wg. Pana jest nieczytelny, przepraszam.  :|
(*)

Offline Fabio Schröder

• Mieszkaniec
  • **
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 19:09:39 »
Zdaję sobie z tego sprawę, że nikt nie mówi o zmianie ustroju. Nikt tego nawet nie chce. Nie jesteśmy przecież Francją.

Co zaś tyczy się informacji dla mnie, to tak, rzeczywiście wziąłem ją za program wyborczy i jako program krytykowałem. Przepraszam.
(–) Fabio Schröder,
mieszkaniec.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 19:19:43 »
Rozumiem :)
(*)

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 20:03:20 »
Zmiana ustroju to nie rozwiązanie. Historia wirtualnego świata pokazuje nieraz, że zmian w jedną lub drugą stronę nic nie daje. Mamy monarchię to tradycja warta pielęgnowania.
Jego Królewska Mość Octavien I Catalán, z Łaski Bożej i przez Konstytucję, Król Senior Francji,  Książe Skarlandu, Real Ciudad, Juárez, Santiago, Książe Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #9 dnia: Poniedzia�ek, 30 Kwi 2012, 23:11:22 »
Oto nasz program:

Rząd:
- Zwiększenie wpływu ludu na politykę państwa.
- Uproszczenie systemu urzędów i zwiększenie ich kompetencji.
- Stworzenie systemów gospodarczych i ich rozruch.
- Stworzenie demokratycznego ogniwa politycznego na szczeblu autonomii, który w złączeniu z ogniwem drugiej autonomii tworzyć będą zgromadzenie ludowe (pomysłodawca dla Kortezów Generalnych).
- Likwidacja Rad Miejskich
- Nawiązywanie do demokracji na szczeblu autonomii, jednakże podporządkowane jedynej monarchii Skarlandu.

Autonomie:
- Zwiększenie poczucia odrębności autonomii (jako społeczeństwa), jednakże z szacunkiem i podporządkowaniem JKM.
- Odrębne prawo dla każdej z autonomii.
- Zaludnienie Księstwa Móstoles.
- Zniesienie monarchii w autonomiach.
- Nowy podział administracyjny i utworzenie nowej mapy kraju wraz z drogami i ukształtowaniem terenu. (Zwiększenie wyobrażeń o kraju)

Szkolnictwo i bankowość:

- Utworzenie narodowego systemu edukacji
- Utworzenie i uruchomienie gospodarki pieniężnej i obiegu pieniądza.

Polityka zagraniczna:
- Skupienie się na państwie w czasie przemian.
- Wspieranie młodych mikronacji. (po rozwoju)
- Tworzenie nowych ambasad. (po rozwoju)

Słowa kluczowe: Demokracja na szczeblu autonomicznym, Równouprawnienie, Wierność Koronie, Poczucie odrębności autonomicznej, Pracowitość, Solidność, Sprawiedliwość, Wykształcenie...

~Faders ad Vankavig
(*)

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #10 dnia: Wtorek, 1 Maj 2012, 08:11:32 »
Program dość ambitny. Jednak nie rozumiem paru kwestii. Sprawa podziału administracyjnego. Obecnie są to dwie wspólnoty. Na chwilę obecną wystarczająco. Jednak deklaruje chęć zmian w tej kwestii. Likwidacja czy podział? Mieliśmy już na ten temat dyskusję i nie osiągnięto konsensusu. Może warto więc zostawić to w tym kształcie podziału ale zagospodarować to bardziej?
Kolejną sprawą jest "tworzenie nowych ambasad". Szczerze powiedziawszy wolę zażyłe relacje z jednym państwem niż wiele nowych ambasad.
Zdziwiło mnie stwierdzenie "zniesienie monarchii w autonomiach". Rozumiem, że taką autonomią miałoby być Księstwo Mostoles. Pamiętajmy, że jest to Księstwo podległe przyszłemu rządcy Skarlandu. Jak więc "poszanować monarchię" w tym przypadku? Chyba wzajemnie się to wyklucza.
Na koniec coś o systemie gospodarczym. To niezwykle ciężkie przedsięwzięcie, które wymaga pewnych umiejętności. Jak Pan do widzi? Zaciekawiło mnie to gdyż w przeszłości pełniłem funkcję ministra finansów i nie było to takie łatwe jak się wydaje. Zwłaszcza, że wszystko tworzone było od zera, tak jak w naszym przypadku.

To takie uwagi, które pozwolą nam na zastanowienie, a zarazem być może wskażą nam drogę.

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #11 dnia: Wtorek, 1 Maj 2012, 10:59:02 »
Przyszła chwila na sprostowania :) Może wynikło to z mojego pośpiechu wczoraj i zdania nie są przekazane tak, jak ja to widzę. A więc:
- Nowy podział administracyjny - zostają dwie autonomie, o takich samych nazwach i miastach. Chodziło mi tu o nowy, bardziej ludzki geograficznie administracje. Geografia to cykl przemian, a mapie Skarlandu brakuje najmniejszego porządku geograficznego. Myślę, że to państwo nie prezentuje się dobrze z punktu geograficznego - jak ją stworzono. Ma mapę niczym dwudniowa mikronacja. Wygląda to tak, jakby narysowano ją w paint'cie. Dlatego zamierzamy trochę ulepszyć mapę w granicach możliwości. Nawet kształt ogólny może zostać. Myślę jednak, że wyspy w krztałcie elips nie są za bardzo atrakcyjne. No i granica autonomii też nie wygląda za ciekawie. Można stworzyć nową mapę, bardziej szczegółową, tak że będziemy szczęśliwi z posiadania np. pięknej wyspy :)

- rząd - Wcale to się nie wyklucza. Chcielibyśmy stworzyć systemy demokratyczne na szczeblu pojedynczych autonomii (jeśli autonomia jest monarchią - można stworzyć monarchę reprezentacyjną i dowolnie ustalić wpływ monarchy na politykę autonomii). Byłby to system, który u podstaw byłby demokracją jednak z pełną i mającą pełną władzę monarchią na szczeblu całego państwa. Myślę, że byłby to system idealny dla mikronacji.

- Nowe ambasady - Pozwoliłoby to nam na budowę nowych kontaktów z krajami, które na prawdę mogą być ciekawe. Jest tak wiele systemów w innych krajach, które można byłoby pożyczyć i zobaczyć jak się sprawdzają w Skarlandzie. Np. Wprowadzenie dodatkowego domumentu, który mówiłby o uznaniu jakiegoś kraju z naszej strony. Aby uznać jakiś kraj, nie trzeba prowadzić wspólnych działań, które wiążą się z traktatem. Dodatkowy system oświadczeń, byłby pomocny w nawiązywaniu takich stosunków.

- systemy gospodarcze - fundamentem takich systemów byłby obieg pieniądza. Tę samą myśl ma Pani Maria, która w swoim Expose, mówi o takim systemie na nowej str. internetowej. Aby coś zadziałało, należy stworzyć pewną podstawę do tego i te koło wprawić w ruch. Nikt nie mówił, że to będzie łatwe. ;) Dziękuję :D
(*)

Offline María

• Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 770
« Odpowied� #12 dnia: Wtorek, 1 Maj 2012, 11:07:37 »
Cytat: "Faders ad Vankavig"
Np. Wprowadzenie dodatkowego domumentu, który mówiłby o uznaniu jakiegoś kraju z naszej strony. Aby uznać jakiś kraj, nie trzeba prowadzić wspólnych działań, które wiążą się z traktatem. Dodatkowy system oświadczeń, byłby pomocny w nawiązywaniu takich stosunków.

Wolałabym jednak by uznanie jakiegoś państwa wiązało się ze wzajemności. Nie będziemy rżnąć mocarstwa publikując łaskawe oświadczenia o uznaniu, lub nieuznaniu ;)

• Filar państwa
  • Denat
« Odpowied� #13 dnia: Wtorek, 1 Maj 2012, 11:19:42 »
Ale to nie musi być wzajemne. Co jeśli jest jakaś mikronacja nie akceptująca Skarlandu, a Skarland ją akceptuje? Takie systemy są w kilku już krajach. np. Wurstlandia, Sarmacja jak i Szwecilandia, która wygasa...
(*)

• Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #14 dnia: Wtorek, 1 Maj 2012, 11:32:17 »
Co do podziału terytorialnego i planowanych autonomii to moim zdaniem Księstwo Mostoles winno pozostać nienaruszone. Może warto pański pomysł sprawdzić w przypadku Wspólnoty Walencji. Podzielam zdanie Pani Premier ws. "tworzenia nowych ambasad". Reszta pomysłów, planów warta do zrealizowania.