Autor W�tek: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos  (Przeczytany 9874 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Odp: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos
« Odpowied� #120 dnia: Wtorek, 13 Pa� 2015, 22:08:41 »
Wstrzymuje się.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #121 dnia: Wtorek, 13 Pa� 2015, 22:27:40 »
Jestem ZA utworzeniem Korony Królestwa Braganzy połączonej z Monarchią Skarlandzką unią realną.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #122 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 13:07:18 »
Jestem ZA utworzeniem Korony Królestwa Braganzy połączonej z Monarchią Skarlandzką unią realną.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #123 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 18:39:12 »
Wielmożni, głosowanie potrwa dziś do godziny 21:00. Jeśli stronnictwo proklamacji Korony Królestwa Braganzy zwycięży, będziemy prosić o przedłożenie odpowiednich zapisów tyczących się Braganzy, które zamieścimy w Prawie Kardynalnym o Administracji. My natomiast pozostajemy sceptyczni względem tego projektu i nalegamy by mierzyć siły na zamiary aby Korona Braganzy nie została kolejnym rozpoczętym, ale nie ukończonym projektem.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #124 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 19:34:53 »
Wasza Królewska Mość

Obywatele tego kraju są jak włodarze Kielc, postawią przystanki za 400 tysięcy i będą mówić, że są najlepsi XD
W naszym przypadku tworzymy kraj korony, który nijak się ma do Skarlandu i będziemy mówić, że to wprowadzi powiew świeżości.

Jak Bragnaza podzieli los Białogóry i Aztec wtedy powiem a nie mówiłem XD

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #125 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 23:02:06 »
W prawdzie po czasie, ale ja również jestem przeciw utworzeniu Królestwa Braganzy połączonej z Monarchią Skarlandzką unią realną.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #126 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 23:06:08 »
Dlatego też, Dwór Królewski wstrzymał się od zajęcia stanowiska w kwestii proklamacji Królestwa Braganzy. Pragniemy uzyskać dowody zaangażowania obywateli Imperium, którzy pragną poświęcić się sprawie Korony Braganzy. Jeśli takowego zaangażowania nie będzie Korona Królestwa Skarlandu nie będzie angażowała się w proces tworzenia kolejnego, mało efektywnego tworu. Grandowie posiadają autonomię, co do kultury oraz języka lokalnego. Dlatego też, nic nie stoi na przeszkodzie by Don Felipe w swym hrabstwie mógł promować kulturę i język portugalski, bez konieczności powoływania nowego tworu administracyjnego, który wymaga dużego nakładu pracy.

Ponadto Dwór Królewski zastanawia się nad całkowitą likwidacją Wicekrólestwa Aztec, a jego ziemie stanowić będą część Korony Królestwa Skarlandu. Takie rozwiązanie na chwilę obecną wydaje się najrozsądniejsze z punktu usprawnienia administracji.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #127 dnia: �roda, 14 Pa� 2015, 23:25:24 »
Wasza Wysokość Regencie, ale wsparcie Korony Skarlandu w sprawie Braganzy jest konieczne, w przeciwnym razie projekt upadnie.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #128 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 02:05:10 »
Proponujemy królewski projekt Prawa Kardynalnego o Administracji. W naszym projekcie zrezygnowaliśmy z Królestwa Braganzy, a skupiliśmy się na centralizacji administracji terytorialnej. Postanowiliśmy, iż Wicekrólestwa Aztec i Białogóry tworzyć będą jeden twór administracyjny podległy Koronie i zarządzany przez Wicekróla. Zgodnie z naszym projektem Wicekrólestwa Aztec i Białogóry stanowić będą Posiadłości Zamorskie Korony Skarlandu. W obecnej chwili jest to najlepsze rozwiązanie, które znacznie uprości administrację na szczeblu terytorialnym. Korona daje również, Namiestnikowi oraz Wicekrólowie przywilej stanowienia prawa lokalnego oraz możności rozwoju lokalnej kultury.

La Ley Cardinal de la Administración
Prawo Kardynalne o Administracji

En el nombre de Dios Todopoderoso: Doña Leonor y Don Carlos, por la gracia de Dios Reyes de las Scarlañas:
Hemos decretado y decretamos la presente Ley Cardinal, para que se guarde como ley fundamental de nuestros Estados y como base del pacto que une a nuestros pueblos con Nos, y a Nos con nuestros pueblos.

W imię Boga Wszechmogącego: Doña Elenora i Don Carlos, z Bożej łaski Królowie Skarlandczyków:
Ogłaszamy i stanowimy następujące Prawo Kardynalne, które warujemy jako prawo fundamentalne Naszych Krajów i jako fundament paktu Naszych Narodów z Nami i Nas z Naszymi Narodami.

TÍTULO I. Administracja w Domenie Królewskiej

I.
Dokumentem tym regulujemy kwestie związane z administracją naszego Imperium.

II.
Tereny dawnych ziem Imperium:
Primero, Korona Królestwa Walencji;
Segundo, Korona Królestwa Kastylii i Leónu;
Tercero, Księstwo Galicji;
Cuarto, Skarlandzkie Wyspy Zachodnie;
zostają złączone w Królestwo Skarlandu, Domenę Królewską pod zarządem Monarchy Imperium Skarlandu.

III.
1. Domena Królewska może być z woli Władcy zarządzana przez Namiestnika Królestwa Skarlandu.
2. Namiestnik Królestwa Skarlandu jest upoważniony do wydawania w imieniu Monarchy dekretów i artykułów jako formy aktu prawa lokalnego. Dokumenty Namiestnika Królestwa Skarlandu nie mogą być sprzeczne z prawem Imperium. Monarcha Imperium władny jest uchylić każdy akt Namiestnika Królestwa Skarlandu.
3. Namiestnik uprawniony jest do:
Primero, wydawania aktów wykonawczych w stosunku do aktów organów ustawodawczych;
Segundo, tworzenia urzędów i powoływania urzędników, będących organami wykonawczymi;
Tercero, zakładania instytucji oświatowych i kulturowych;
Cuarto, prowadzenia handlu oraz gospodarki;
Quinto, dowodzenia armią prowincji poprzez odpowiednie wykonywanie zadań naczelnego dowódcy wojsk lądowych określonych w art. VI Dekretu o Wojsku Imperialnym.

IV.
1. Królestwo Skarlandu podzielone jest na ziemie grandów, które tworzyć będą administracyjnie Imperium. Arystokraci zobowiązani są do comiesięcznego wpłacania należności podatkowej z podwładnych ziem Monarsze Imperium.
2. Do obowiązków grandów w swych ziemiach należy:
Primero, prowadzenie spisów podatkowych i spisów ludności;
Segundo, rozwój infrastruktury miast, dróg, pałaców i obwarowań;
Tercero, mecenat nad sztuką i kulturą powierzonych ziem;
Cuarto, organizacja struktur administracyjnych;
Quinto, prowadzenie i rozwijanie handlu regionalnego i gospodarki powierzonych ziem;
Sexto, zakładanie instytucji kulturalnych, oświatowych i dobroczynnych;
Septimo, dowodzenie oddziałami wojsk Imperium, które określa art. VI. Dekretu o Wojsku Imperialnym z 3 grudnia 2014 r.
3. Sposób nadawania i odbierania ziem grandów określa Dekret o tytułach królewskich i stanie szlacheckim z 7 grudnia 2014 r.

TÍTULO II. Administracja w Posiadłościach Zamorskich Korony Skarlandu

V.
Tereny dawnych Wicekrólestw:
Primero, Wicekrólestwa Aztec;
Segundo, Wicekrólestwa Białogóry;
zostają złączone z Koroną Skarlandu tworząc Posiadłości Zamorskie Korony Skarlandu.

VI.
1. Posiadłości Zamorskie Korony Skarlandu zarządzane są przez Wicekróla.

VII.
1. Wicekról Posiadłości Zamorskich Korony Skarlandu upoważniony jest do wydawania w imieniu Monarchy dekretów i artykułów jako formy aktu prawa lokalnego. Dokumenty Wicekróla posiadłości zamorskich nie mogą być sprzeczne z prawem Imperium. Monarcha Imperium władny jest uchylić każdy akt Wicekróla.
2. Wicekról jest zobowiązany i uprawniony do:
Primero, prowadzenia spisów podatkowych i spisów ludności;
Segundo, rozwoju infrastruktury miast, dróg, pałaców i obwarowań;
Tercero, mecenatu nad sztuką i kulturą powierzonych ziem;
Cuarto, organizacji struktur administracyjnych;
Quinto, prowadzenia i rozwijania handlu regionalnego i gospodarki powierzonych ziem;
Sexto, zakładania instytucji kulturalnych, oświatowych i dobroczynnych;
Septimo, dowodzenia oddziałami wojsk Imperium, które określa art. VI. Dekretu o Wojsku Imperialnym z 3 grudnia 2014 r.;
Octavo, prowadzenia polityki wewnętrznej i zagranicznej kolonii niebędącej w sprzeczności z polityką wewnętrzną i zagraniczną Imperium.

Prawo niniejsze Kardynalnym czynimy, najwyższą moc mu przyznając i stanowiąc, jakoby tylko inne Prawo Kardynalne zmienić lub ograniczyć jego postanowienia mogło, a jednocześnie postanawiamy, iż zmiany w tym dokumencie może dokonać jedynie Władca, posiadając aprobatę Kortezów Generalnych.

(-) Su Majestad Cristianísima y Fidelísima Leonor I,
por la gracia de Dios Reina del Imperio Scarlañol, etc., etc., etc.

Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #129 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 16:50:25 »
Jestem zniesmaczony faktem, że Dwór tańczy jak grają najwięksi krzykacze. Braganza była dobrym pomysłem, któremu nawet nie pozwolono rozwinąć skrzydeł.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #130 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 16:54:39 »
Jak powiedziałem bez wsparcia Korony  projekt Królestwa Braganzy nie ma prawa bytu. Co do projektu przedstawionego przez Najjaśniejszą Panią nie ma zastrzeżeń, jedynie rozważałby zmianę nazwy terytoriów zamorskich. Może posiadłości zamorskie w Aztec i Białogórze nazwać Indiami Skarlandzkimi lub np: Wicekrólestwem Nowej Acrii. Oczywiście mogę podjąć się rozbudowy Braganzy, ale sam temu nie podołam i muszę mieć aktywne wsparcie.
hrabia Badajoz

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #131 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 17:27:30 »
Jestem zniesmaczony faktem, że Dwór tańczy jak grają najwięksi krzykacze. Braganza była dobrym pomysłem, któremu nawet nie pozwolono rozwinąć skrzydeł.

W jakim zakresie była dobrym pomysłem? Diarchia też miała być dobrym pomysłem a zakończyła się prawie upadkiem państwa.

Zaś co do projektu JKM Eleonory zastrzeżeń nie mam.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #132 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 21:45:54 »

Zabrakło tylko: "Dobry pomysł, bo mój".

Aztec również miało być urozmaiceniem kultury, a jest pustynią aktywności. Białogóra, podobnie. Nie widzę powodu, dla którego z rólestwem Braganzy miałoby być inaczej.

Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #133 dnia: Czwartek, 15 Pa� 2015, 23:13:38 »
Dwór Królewski nie jest przeciwny inicjatywie proklamacji Korony Królestwa Braganzy, a jedynie pragnie, by w realizację projektu zaangażowali się obywatele skarlandcy. Korona Królestwa Skarlandu wraz z Dworem Królewskim nie mogą w obecnej chwili podjąć się samodzielnej realizacji projektu Królestwa Braganzy. Sądzę również, że Królestwo Braganzy ma prawo bytu tylko wtedy, gdy obywatele zaangażują się w proces tworzenia nowej korony Imperium. Jeśli takowego zaangażowania nie będzie, Dwór Królewski nie widzi potrzeby tworzenia dodatkowego regionu, który wymagać będzie zbytecznego rozrostu aparatu administracyjnego Imperium.

Co do nazewnictwa terytoriów zamorskich Korony Skarlandu warto zastanowić się nad jakąś konkretną nazwę. Proponuję by członkowie Kortez Generalnych zgłosili własne propozycje tyczące się przyszłej nazwy posiadłości zamorskich.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #134 dnia: Pi�tek, 16 Pa� 2015, 09:27:16 »
Wasza Wysokość. Mam nadzieję, że nie zostałem źle odebrany, wcale nie wymagam od Dworu Królewskiego poświęcenia szczególnej uwagi Koronie Braganzy. Nie chcę również by projekt był kolejną rozpoczęta inicjatywą o której szybko zapomniano. Jeśli nikt nie pali się do pracy na rzecz Bragznay nie będę na siłę forsował inicjatywy utworzenia Braganzy.

Co do nazwy terytoriów zamorskich moja propozycja już padła i chyba najbardziej optuje za Indiami Skarlandzkimi. Wydaje mi się, że jest to nazwa ciekawa i oryginalna w skali v-świata.
hrabia Badajoz