Wasza Królewska Wysokość,
Dostojni,Imperium nikogo utrzymywać nie będzie,
Też mnie to cieszy. Wraz z upadkiem Kościoła Roryjskiego w Imperium, skończyły się czasy średniowiecza i traktowanie wiernych oraz krajów konkordatowych jak chłopów pańszczyźnianych.
każdy związek wyznaniowy powinien być traktowany tak samo
Mimo, że podpisano konkordat z Galicją to wcale to nie świadczy o faworyzowaniu Kościoła Galicyjskiego, tu chodzi o wartości chrześcijańskie, w końcu Imperium Skarlandu wywodzi się z kultury zachodu. Osobiście postaram się wzbogacić sferę wyznaniową w Imperium i do Księstwa Saragossy sprowadzę wyznawców islamu.
z samą Rotrią można by nadal utrzymywać oficjalne stosunki dyplomatyczne.
Można by było, ale proszę mi wyjaśnić - po co? Ostatnie poczynienia tego patriarchy z cyrku świadczą o tym, że Rotria nie jest zainteresowana utrzymywaniem relacji dyplomatycznych z Imperium. Benedykt I zachował się jak dziecko, który na złość (na pewno nie Skarlandowi, a sobie), odmroził sobie uszy. Paskudnie to wygląda.
Z drugiej strony uważam kościół katolicki za coś nienaturalnego
No cóż, nie będę się o to spierał bo to prywatna opinia Waszej Królewskiej Wysokości.
i do czasu gdy ja będę stał na czele Rady kościół galicyjski będzie traktowany troszkę jak kula u nogi, podobnie cała reszta chrześcijańskich związków wyznaniowych.
Kilka zdań wcześniej pisał Wasza Królewska Wysokość o tym, że "każdy związek wyznaniowy powinien być traktowany tak samo". To proszę się zdecydować. Albo traktujemy wszystkich tak samo, albo wcale.