Autor W�tek: Vaarland, Antyra, polityka-religia  (Przeczytany 1089 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Odp: Vaarland, Antyra, polityka-religia
« Odpowied� #15 dnia: �roda, 30 Gru 2015, 15:17:05 »
Wiem o tym. Ale Szlachta kreowała z niego "terminatora", że z zna się na wojsku i w przeciwieństwie do innych kandydatów, może zaoferować  (mimo ubogiego, wręcz ogólnikowego programu) RON więcej. I skoro startuje z pułapu "terminatora" ja go tak oceniam i nie mam dla nie go żadnej taryfy ulgowej.
Przez "coś więcej" mogli równie dobrze rozumieć brak silnych powiązań z zagranicą.

Szlachetni dyskutanci, może jednak było inaczej? Może było zbyt mało powiązań z Rzeczpospolitą.

Już się na temat swoich powiązań z Rzeczpospolitą wypowiedziałem, ale oczywiście Szacowny, wybrał dla siebie tylko wygodny fragment i pyta ponownie o coś, co już zostało wyjaśnione. Niestety, ale choćby Szacowny pytał się o to jeszcze kilka razy: nie zmienię swojego zdania.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #16 dnia: �roda, 30 Gru 2015, 20:30:58 »
Najwidoczniej Pan Maciej Kamiński, bawi się w psychologa i chce z Waszej Książęcej Mości wydobyć prawdę, która faktycznie nie istnieje.

PS.

"Szlachetni dyskutanci, może jednak było inaczej? Może było zbyt mało powiązań z Rzeczpospolitą. "

To chyba słabo Pan Kamiński zna historię RON. Na tronie tego królestwa zasiadali już Medyceusze,  Królem RON był sam wuj Księcia Kosmy.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Maciej Kamiński

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 18
  • Bialeński Grand Tomaszewa
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 30 Gru 2015, 21:03:37 »
Rzeczywiście. Byłem tak silnie związany z zagranicą, że pewnie bym w pierwszych dniach (czy później) swoich rządów  w RON, zhołdowałbym RON względem Skarlandu. Nie wypieram się tego, że byłem kandydatem z zagranicy, nie wypieram się tego, że jestem ze Skarlandu, ale czy to powinno być jakąś przeszkodą? Zresztą, nie zamierzam dalej ciągnąć tej dyskusji na ten temat, szanuję decyzję Szlachty RON, natomiast mam prawo do oceny, co nie koniecznie wszystkim się podoba bo piszę to co myślę i dla niektórych moja ocena jest przedwczesna, ja uważam, że nie jest. Minął już miesiąc od momentu kiedy JKM Sebastian January zasiadł na tronie. Czy coś zrobił konkretnego w tym czasie? Pozwolę sobie zostawić to bez komentarza. W każdym razie miesiąc miodowy już minął.
Wasza Książęca Mość hiperbolizuje moje słowa. Nie wspominałem nic o potencjalnym naruszaniu przez Waszą Książęcą Mość niezależności Rzeczypospolitej w przypadku wygrania przez Waszą Książęcą Mosć elekcji, ani też nie miałem tego na myśli. Pozwoliłem sobie jedynie wnieść sugestię, że szlachta w tej elekcji postawiła na Sebastiana von Tauera, by wykluczyć hipotetyczne sytuacje wynikające z zaangażowania się władcy w aktywność poza granicami RON. Szło mi (co, post factum niestety, ale sądzę, że powinienem doprecyzować - za brak ścisłości przepraszam) jednak głównie o np. mniejsze zaangażowanie z powodu konieczności dzielenia czasu między dwa lub więcej państw.

Najwidoczniej Pan Maciej Kamiński, bawi się w psychologa i chce z Waszej Książęcej Mości wydobyć prawdę, która faktycznie nie istnieje.

PS.

"Szlachetni dyskutanci, może jednak było inaczej? Może było zbyt mało powiązań z Rzeczpospolitą. "

To chyba słabo Pan Kamiński zna historię RON. Na tronie tego królestwa zasiadali już Medyceusze,  Królem RON był sam wuj Księcia Kosmy.
Owszem, nie zaprzeczam, o historii RON wiem tyle, że przez zdecydowaną większość czasu rządzili monarchowie zagraniczni, plus to, co Vladimir von Lichtenstein opisał w swoim artykule na temat tego państwa. Nie wiem jednak, jak przytaczanie słów innej osoby (co warte podkreślenia, osoby pochodzącej właśnie z Rzeczypospolitej Obojga Narodów) miałoby to wykazać.
I nic z Jego Książęcej Mości wydobyć nie próbuję. Gdybym chciał, to w swoich sugestiach jakkolwiek odnosiłbym się do decyzji podjętych przez jego osobę.
Chętnie jednak dowiem się, jaką opinię wyrobili sobie wśród obecnych obywateli RON dawniejsi (jak sprawdziłem podczas pisania tej odpowiedzi na micropedii, dosyć liczni) Medyceusze zasiadający na tronie. Najchętniej za pośrednictwem prywatnej wiadomości od Jaśnie Wielmożnego Hrabiego (proszę o wybaczenie, jeżeli nie jest to właściwy sposób tytułowania, ale nie znalazłem na forum IS etykiety honorowej, a jako osoba wychowana w mikroświecie w republice z ugruntowanym zwyczajem zwracania się do siebie per Ty nie jestem szczególnie obeznany z tymi klimatami), niekoniecznie z konkretnymi wiadomościami - wystarczy mi nakierowanie na osoby, które powinienem dopytać.
mgr net. Maciej Kamiński, Bialeńczyk od urodzenia.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #18 dnia: Czwartek, 31 Gru 2015, 11:56:30 »
Każdy ma prawo swobodnej wypowiedzi, zachowując oczywiście zasady dobrego wychowania i kultury osobistej. Pana Kamińskiego przepraszam ponieważ źle zinterpretowałem jego wypowiedź cytuj słowa syna Księcia Radziwiłła, Szlachetnego Samuela Radziwiłła. Syn Księcia Radziwiłła może mieć mniejszą wiedzę w materii byłych władców RON dlatego sądzi, że powiązania Księcia Komy z RON są niewystarczające. Na tronie Rzeczpospolitej zasiadał wuj Księcia Kosmy, August Ludwik II, obecnie August Medycejski książę na Uniejowie i Janowcu, książę Bari i Salty, a także nasza Monarchini Eleonora I była Królową Polską i Wielką Księżną Litewską jako żona Króla Marka Pawła I.

Señor Kamieński, użył Pan poprawnej tytulatury, ale nie przywiązuję, aż takiej wagi do tytułowania mojej osoby. Wystarczy jak będzie się Pan zwracał do mnie Don Felipe. :) Tytuł grzecznościowy "Don" można używać odnosząc się do grandów, lenników korony, szlachetnie urodzonych oraz w stosunku do osób duchownych.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Karol Radziwiłł

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 7
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Czwartek, 31 Gru 2015, 13:37:34 »
Syn Księcia Radziwiłła może mieć mniejszą wiedzę w materii byłych władców RON dlatego sądzi, że powiązania Księcia Komy z RON są niewystarczające. Na tronie Rzeczpospolitej zasiadał wuj Księcia Kosmy, August Ludwik II, obecnie August Medycejski książę na Uniejowie i Janowcu, książę Bari i Salty,

Gwoli ścisłości, Jaśnie Oświecony August Medycejski jest założycielem Rzeczypospolitej Obojga Narodów. Trudno więc o bliższe powiązanie.

a także nasza Monarchini Eleonora I była Królową Polską i Wielką Księżną Litewską jako żona Króla Marka Pawła I.

Z tego co wiem, Jego Książęca Mość Kosma Medycejski kandydował na króla Rzeczypospolitej, nie zaś na królewskiego małżonka.  :)
(-) Karol Radziwiłł
Kanclerz Wielki Rzeczypospolitej Obojga Narodów
Książę na Oporowie i Niedzicy