Autor W�tek: I Capítulo Orden  (Przeczytany 1317 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Juan de Maykowski

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
I Capítulo Orden
« dnia: Poniedzia�ek, 4 Sty 2016, 16:18:22 »

Ja, Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej, w trosce o dobro braci naszej uroczyście zwołuje
Pierwszą Kapitułę Zakonną
dnia 4 Stycznia 2015 Anno Domini.

Wszystkich Braci prosi się o potwierdzenie obecności w terminie nie dłuższym niż 2 dni od zwołania Kapituły.

Podpisano:
Don Juan Dagobard de Maykowski .

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
Odp: I Capítulo Orden
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 4 Sty 2016, 23:09:29 »
Ja Brat Felipe Miguel de Guzmán, potwierdzam swoją obecność na posiedzeniu Kapituły Zakonnej.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 5 Sty 2016, 21:35:17 »
Zatem możemy zacząć. Sprawą priorytetową podczas tych obrad będzie omówienie zasad na jakich funkcjonować ma nasz Zakon. Z racji, że liczebność naszej Braci nie jest oszałamiająca proponuje aby podstawą naszych działań była narracja. Przynajmniej do czasu, aż nasze szeregi zasilą nowi członkowie. Trzeba stworzyć odpowiedni klimat i atmosferę państwa zakonnego. Według mnie najlepszymi wzorcami będą państwa krzyżowców w Ziemi Świętej, oraz państwo Zakonu Maltańskiego (Joannitów) istniejące na Rodos i Malcie. Nie wykluczam również realowego Zakonu św. Jakuba, ale nie ma o nim zbyt wiele informacji przez co pole do popisu jest nieco zawężone.

Nasza obecność na tej wyspie musi być odczuwalna, w końcu nie możemy istnieć tylko na papierze. Miałem pomysł aby utworzyć winnice i podpisać umowę z Dworem dotyczącą zapełniania królewskich piwnic najlepszym, vandalskim winem. Dodatkowo można by rozwinąć koncepcję chrystianizacji skarlandzkich kolonii, tłumienia heretyckich buntów, oraz budowy systemu fortyfikacji na terytoriach zamorskich, które służyły by Wielkiej Armadzie i Wojskom Imperialnym.

Odnośnie promocji to planuje również założyć stronę internetową Zakonu. Zawsze jest jakaś szansa, że ktoś znajdzie ją w odmętach Internetu i z ciekawości do Nas zaglądnie.
Co tym sądzisz Bracie? Czekam również na Twoje pomysły także jak coś Ci wpadnie do głowy to śmiało pisz.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 9 Sty 2016, 16:52:14 »
Czeka nas ciężka praca przy realizacji spójnej wizji rozwoju zakonu, więc powinniśmy postawić na rozwiązania efektowne, ale jednocześnie nieskomplikowane w realizacji. Sądzę, że koncepcja dotycząca zasad funkcjonowania zakonu, oraz wzorowanie się na państwie krzyżowców i zakonie Joannitów wydaję się słuszne.

Pomysł otwarcia winnicy oraz zawarcia umowy z dworem jest bardzo ciekawy- powinniśmy podjąć się jego realizacji. Koncepcja chrystianizacji skarlandzkich kolonii oraz zaangażowania się w krzewienie wiary i tłumienie buntów powinna być integralną częścią działalności zakonu. Wydaje mi się jednak, że powinniśmy zrównoważyć działania militarne lub paramilitarne działalnością misyjną. Być może warto rozważyć pomysł stworzenia biblioteki w celu gromadzenia i udostępniania posiadanej przez zakon wiedzy dla szerszego grona odbiorców? Warto także rozważyć powstanie przyklasztornej lecznicy, udzielającej pomocy ubogim i potrzebującym. Oprócz oczywistych korzyści płynących z działalności misyjnej, przyczyni się to także do ocieplenia naszego wizerunku. Podkreślimy także swoją obecność na wyspie w aspektach innych niż gospodarcze i militarne i być może poszerzymy grono potencjalnych członków zakonu.

Założenie strony internetowej zakonu jest dobrym pomysłem, ale chyba powinniśmy podjąć się jego realizacji dopiero w niedalekiej przyszłości. W tym aspekcie mogę służyć jedynie dobrą radą i opinią, aspekty techniczne są mi zupełnie obce.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 9 Sty 2016, 21:17:22 »
Koncepcja chrystianizacji skarlandzkich kolonii oraz zaangażowania się w krzewienie wiary i tłumienie buntów powinna być integralną częścią działalności zakonu.

Dzięki temu może uda nam się nieco ożywić Wicekrólestwo Aztec, oraz Białogórę. Jak na razie na archipelagu azteckim znajduje się tylko jedno skarlandzkie miasteczko i fort. Ten obszar, aż się prosi przywrócenie mu świetności. Z Białogórą już nie jest tak źle, ale i tak warto tam zajrzeć.

Wydaje mi się jednak, że powinniśmy zrównoważyć działania militarne lub paramilitarne działalnością misyjną.

Słuszna uwaga. Równoważnikiem pomiędzy działalnością paramilitarną, a misyjną mogłoby być, jak już Brat wspomniał, utworzenie szpitala w jednej z naszych komturii. Co do biblioteki to wysłałem już do Służb Informatycznych prośbę o utworzenie takowej. Według mnie taka biblioteka nie powinna być zbyt jałowa, czyli nie powinna zawierać wyłącznie jakiś tekstów dotyczących naszego wyznania, ale także filmy poruszające temat wiary katolickiej lub zawierające dobre przesłanie mogące nas czegoś nauczyć. Dla książek, poezji, muzyki itp. też znalazłoby się miejsce.

Podkreślimy także swoją obecność na wyspie w aspektach innych niż gospodarcze i militarne i być może poszerzymy grono potencjalnych członków zakonu.

To może jakieś przedsięwzięcia kulturowe? Chociaż na chwilę obecną nie wiem jakby to miało wyglądać. Aczkolwiek rozwój kultury w państwie zakonnym byłby dość oryginalny.

Odnośnie strony internetowej to się zgadzam. Pomyślimy o tym kiedy Zakon już stanie na nogi i jego sytuacja będzie zadowalająca, ale powinniśmy się jakoś promować. Może fanpage na Facebooku? Jeśli zachęciłby kogoś do wstąpienia w nasze szeregi to przy okazji Imperium zyskałoby nowego mieszkańca.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #5 dnia: Niedziela, 10 Sty 2016, 22:30:02 »
W kwestii ożywienia Wicekrólestwa Aztec oraz Białogóry powinniśmy rozpocząć nasze działania od uzyskania prawa lokacji nowych miast oraz fortów. Proponuję wystąpić z wnioskiem o jego nadanie do Jej Arcykatolickiej Mości. Będziemy mieli podstawę prawną do podejmowania dalszych czynności.

Pomysł wzbogacenia biblioteki o materiały audiowizualne jest bardzo dobry. Będzie to bardziej przystępny, a dla wielu potencjalnych członków zakonu ciekawszy sposób pozyskania wiedzy dotyczącej zasad na jakich opieramy swoje działania.
Proponuje umieścić tam, oprócz skodyfikowanych zasad jakimi kieruje się nasz zakon oraz tekstów, filmy lub inne materiały opisujące zakony funkcjonujące niegdyś w świecie realnym. Będzie to swego rodzaju punkt odniesienia, który " urealni" nasze działania.

Ja także nie mam pomysłu na kreowanie przedsięwzięć kulturowych. Podejrzewam jednak, że prowadząc działalności misyjną, prędzej czy później uda nam się zaczerpnąć inspiracji niezbędnej do ich stworzenia, albo taka inspiracja przyjdzie do nas sama.

Fanpage na Facebooku jest rozwiązaniem optymalnym- dosyć prosty w tworzeniu i moderacji, a przede wszystkim bezpłatny i zapewniający spore grono potencjalnych odbiorców. Musimy tylko uzyskać spójną i odpowiednio przygotowaną grafikę pozwalającą zidentyfikować nas bez większych wątpliwości.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 22:20:12 »
Wnioskiem o prawo do lokacji zajmę się osobiście w najbliższym czasie. Cieszę się Bracie, że zwracasz uwagę na tego typu kwestie. To nam dobrze wróży na przyszłość. Odnośnie naszej misji w Aztec i Białogórze to zamierzałem zrealizować następujący schemat według, którego każdy z nas zajmie się osobnym Wicekrólestwem. Przeglądałem efekty działalności Brata w Aztec i myślę, że to miejsce byłoby Ci najbliższe. Oczywiście jeśli ma Brat inne zdanie to możemy wpierw całkowicie poświecić się misji w jednej kolonii, a następnie przenieść się do drugiej. Szczególnie jeśli praca w podległych nam komturiach okaże się zbyt czasochłonna.

Zamierzam również zająć się organizacją naszych struktur wojskowych. Pierwszym krokiem byłoby utworzenie dwóch chorągwi Zakonu. Jednej pod moim dowództwem, a drugiej pod Twoim. Nie wiemy co nas czeka poza ziemiami koronnymi więc warto się zabezpieczyć i tym samym kontynuować tradycje rycerskie, które są przecież dla naszego Zakonu fundamentalne. Kolejna sprawa to utworzenie niewielkiej floty składającej się z okrętów transportowych służących do podróżowania pomiędzy koloniami. W przyszłości spełniałyby również rolę floty handlowej przewożącej nasze towary (koncepcja handlu winem). W sprawie statków można by się zwrócić do Dowódcy Wielkiej Armady, w której jak widzę zachodzą gruntowne reformy.

Co do Fanpage'a to postaram się go zorganizować. Jeśli ma Brat pomysł na reklamującą nas grafikę to proszę nie robić z tego tajemnicy. Specjalistą w dziedzinie grafiki komputerowej nie jestem, ale zawsze można się zwrócić o pomoc do reszty obywateli.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #7 dnia: Czwartek, 14 Sty 2016, 22:37:23 »
Drogi Bracie, rozpocząłem pierwsze działania mające na celu podkreślenie naszej obecności w podległych nam Komturiach. Aby podkreślić obecność Zakonu na podległych mi terytoriach zacząłem od wzniesienia siedziby Komtura Zachodniego, czyli zamku San José. Wierzę, że będzie ona miejscem adekwatnym do sprawowanego przeze mnie urzędu, oraz w sposób godny reprezentować będzie rangę przedsięwzięcia, którego realizacji się podjęliśmy.

Proponuję podjąć próbę zarządzania osobnymi Wicekrólestwami, oczywiście bazującą na wzajemnych konsultacjach i pielęgnowaniu dobrych praktyk, które wspólnie wypracujemy. Po ocenie pierwszych efektów naszych działań podejmiemy decyzję o ich kontynuowaniu lub zmianie sposobu dalszego postępowania.

W temacie organizacji struktur wojskowych proponuję utworzenie wspólnej ich wizji i wdrożenie jej na podległych nam obszarach. Mam oczywiście na myśli zachowanie spójnej hierarchii oraz sposobu prowadzenia działań militarnych, dostosowanej jednak do specyfiki prowadzonych kampanii.

Kwestię floty najlepiej będzie skonsultować z Dowódcą Wielkiej Armady. Z pewnością udzieli nam cennych wskazówek i wspomoże w kwestiach formalnych dotyczących struktury składających się na nią statków. Także i ja postaram się służyć opinią i chętnie podzielę się własnymi doświadczeniami związanymi z pokonywaniem morskich tras łączących terytoria zamorskie z Koroną. Proponuję rozpocząć budowę infrastruktury portowej, która może służyć zarówno do organizacji wypraw, jak i transportu towarów. Możemy podjąć takie działania przed stworzeniem właściwej floty transportowej i wojennej.

Uważam także, że wzorem Zakonu Joannitów, lub Zakonu Santiago powinniśmy obrać patrona naszego Zakonu. Co sądzisz o tym pomyśle, Bracie?

hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Pi�tek, 15 Sty 2016, 23:22:17 »
Zamek San José prezentuje się znakomicie. Mam nadzieję, że będzie dobrze służył zarówno Tobie, jak i całemu Zakonowi. Co do misji w posiadłościach zamorskich to sądzę Bracie, że w wyniku zaistniałej różnicy zdań dotyczącej nadania prawa do lokacji powinniśmy poczekać na oficjalną wypowiedź Jej Arcykatolickiej Mości. Niech głowa państwa zadecyduje o tym czy prawo powinno zostać przyznane, czy też nie.

W sprawie organizacji naszych wojsk myślę, że powinny one być raczej niewielkie. Szczególnie, że aktualnie Zakon posiada tylko dwóch członków. Poza tym ostatnio zauważyłem, że za granicą jesteśmy postrzegani dość negatywnie. Pozwolę sobie zamieścić wypowiedź agurskiego księcia Feliska Gorewicza i link do dyskusji, aby miał Brat pełny obraz sytuacji.

Ekscelencja raczy wybaczyć, ale Zakon jest związany z Kościołem Rotryjskim i podstawowym jego zadaniem ma być chrystianizacja ludów które przyjmą te nauki dobrowolnie lub przy pomocy miecza. Kościoła Rotryjskiego u nas chyba już nikt nie będzie kosztował, bo raz to uczyniwszy wielu się dość ciężko pochorowało i raczej na powtórkę nikt nie ma ochoty. Zaś sam Zakon zamiast bronić wiary przyjął dziwną idee jej szerzenia i to przy użyciu miecza, co u mnie osobiście budzi wstręt, choć jestem chrześcijaninem. Z tego też powodu, choć Aguria jest krajem chrześcijańskim, Zakon tu wstępu nie uzyska.

http://www.aguria.pun.pl/viewtopic.php?id=1838&p=1

Jak widać posądza się nas o niemoralne nawracanie ludzi odmiennych religii i związki z Kościołem Rotryjskim. Myślę, że głównym powodem tych oskarżeń jest zwyczajnie brak zdolności czytania ze zrozumieniem. Nie radzę się jednak tym przejmować, ponieważ o tym kim jesteśmy świadczą nasze czyny, a nie opinie zagranicznych osobistości. Musimy się skupić na naszej pracy w Imperium.

Wracając do kwestii wojska to moją wizję struktur zaprezentuje Bratu jutro w okolicach południa. Dzisiaj już niestety nie jestem w stanie się nad tym pochylić. Wspominałeś także o patronie. W naszej nazwie mamy wyraz "Chrystusowych" co świadczy, że naszym patronem jest sam Syn Boży więc nie widzę potrzeby obierania patrona, ale jeśli chciałbyś kogoś zaproponować to śmiało. Można by również za patrona obrać osobę fikcyjną, wykreowaną przez nas co z pewnością dodałoby nam oryginalności.

Książę Vandalii

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Sobota, 16 Sty 2016, 12:42:32 »
Zgodnie z obietnicą zamieszczam projekt organizacji militarnej naszego Zakonu.

A więc moim zdaniem najważniejszą rolę powinna odgrywać konnica rycerska. Jest to bardzo efektowny rodzaj wojsk znany ze swej mobilności i skuteczności w walce. Jeżeliby wyposażyć każdego jeźdźca w kopię, oraz dodatkowo w krótki miecz i tarczę to będzie on stanowił duże zagrożenie dla wroga zarówno z koniem jak i bez. W kwestii naszych formacji to proponowałbym następującą strukturę:

Kopia zakonna - jako najmniejsza jednostka organizacyjna składająca się z rycerza-kopijnika i 7 pocztowych, czyli łącznie 8 konnych.

Chorągiew zakonna - większa jednostka organizacyjna składająca się z 25 kopii, czyli 200 konnych.

Infanteria zakonna - jednostka organizacyjna piechoty stanowiąca pojedynczą obsadę garnizonu. Liczebność garnizonu jest zależna od wielkości zamku co powoduje, że infanteria nie ma określonej liczby zbrojnych. Jej podstawowym zadaniem jest obrona miast, ale w razie potrzeby można ją skierować na pole bitwy.

Tabory - wozy opancerzone z załogą (10 ludzi) przewożące zapasy broni, prowiantu i furażu, a także działa z amunicją i namioty różnej wielkości. Do jednego taboru przypada kucharz (na 50 walczących) i chirurg z pomocnikiem (na 100 zbrojnych).

Prosty i przejrzysty schemat. Co Brat myśli o takim systemie organizacyjnym?

W kwestii floty zgadzam się z Tobą. Powinniśmy się skonsultować z Dowódcą Wielkiej Armady. Koncepcję budowy portów morskich także w pełni popieram. Powinniśmy do tego rychle przystąpić. Odnośnie organizacji naszej floty to czy nie zechciałby Brat zająć się tą sprawą osobiście? Ja w sprawach marynarki nie mam zbyt dużego doświadczenia, a z tego co słyszałem to jest Brat doświadczonym korsarzem.

Książę Vandalii

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: �roda, 20 Sty 2016, 16:31:01 »
W związku z przeciągającą się nieobecnością Brata Felipe obrady I Kapituły Zakonnej zostają wstrzymane do czasu jego powrotu.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #11 dnia: Poniedzia�ek, 1 Lut 2016, 22:46:59 »
Drogi Bracie.

Schemat organizacyjny formacji militarnych jest przejrzysty i adekwatny do obecnych potrzeb Zakonu. Ponadto uważam,  że w razie potrzeby  zawsze jesteśmy w stanie dokonać jego reorganizacji.

Na przestrzeni kliku najbliższych dni przedstawię swoją wizję organizacji floty Zakonnej. Postaram się także rozpocząć pracę przy budowie portu w San Jose, aby powoli wdrażać koncepcje rozwoju handlu z Imperium.  Sądzę,  że warto rozpocząć jego budowę od aspektów handlowych, a w dalszej perspektywie zaadaptować go także do celów militarnych.  Głównie ze względu na błędne postrzeganie Zakonu jako narzędzia kościoła Rosyjskiego. Ponadto możemy rozpocząć działania handlowe Wymagające od nas mniejszego zaangażowania  niż działania militarne. Będzie to także dobry sposób na sprawdzenie praktycznych aspektów funkcjonowania portu i floty Zakonnej.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Poniedzia�ek, 1 Lut 2016, 23:24:07 »
A zatem warto nadać prawną formę organizacji wojskowej Zakonu w postaci Uchwały Kapituły Zakonnej.

W kwestii floty proponuje utworzyć w naszych komturiach małe stocznie portowe. Podzielam zdanie Brata, że powinniśmy na początku skupić się na sprawach handlowych więc może by zacząć od budowy okrętów transportowych? Żaglowce świetnie się do tego nadają. Poza tym taki typ statku mógłby nam służyć zarówno do przewozu towarów jak i transportu wojsk lub zaopatrzenia. Na wodach Imperium raczej piraci nie grasują więc uzbrojona flota póki co nie jest nam potrzebna.

Patrząc na naszą dyskusje na tych obradach coś czuje, że po zwycięskiej kampanii w Rzeczypospolitej nadeszła dla Zakonu era morska. Uważam więc, że główne cele naszej najbliższej działalności powinny dotyczyć właśnie działań związanych z morzem. A więc:

1) Rozwój handlu z innymi regionami Imperium,
2) Rozwój infrastruktury gospodarczej ziem księstwa; stworzenie upraw, manufaktur, dróg, miejsc wymiany handlowej itp.,
3) Rozwój infrastruktury morskiej; budowa portów, stoczni, stworzenie floty zakonnej, założenie szlaków handlowych itp.

Proponuje również odłożyć na jakiś czas realizację misji w Wicekrólestwie Aztec póki nie zakończymy wyżej wymienionego projektu.
Co Brat o tym myśli?

P. S.

Przedstawiam również Bratu projekt Uchwały do akceptacji. Jeżeli miałby Brat jakieś uwagi to proszę śmiało pisać.

Uchwała nr 1/2015 ws. organizacji wojsk lądowych

My, Członkowie Kapituły Zakonnej, w trosce o dobro zakonu naszego uchwalamy niniejszym następujący dokument mówiący o organizacji wojsk lądowych Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej:

§ 1. Ramię zbrojne Zakonu stanowią wszystkie formacje wojskowe tworzone na mocy Dekretów Wielkiego Mistrza.

§ 2. Wielki Mistrz ma prawo utworzyć daną formację wojskową jeśli Kapituła Zakonna nie wyrazi sprzeciwu wobec tej decyzji.

§ 3. Schemat organziacyjny wojsk Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandlaskiej prezentuje się następująco:

§ 3.1 Konnica

Kopia zakonna - najmniejsza jednostka organizacyjna składająca się z rycerza-kopijnika i 7 pocztowych.

Chorągiew zakonna - podstawowa jednostka organizacyjna składająca się z 25 kopii, czyli 200 konnych.

§ 3.2 Piechota

Infanteria zakonna - podstawowa jednostka organizacyjna piechoty stanowiąca pojedynczą obsadę garnizonu. Liczebność pojedynczej obsady garnizonu jest zależna od wielkości zamku lub fortu co powoduje, że infanteria nie ma określonej liczby zbrojnych. W razie potrzeby infanteria może zostać skierowana do walki w polu.

§ 3.3 Wozy bojowe

Tabor - wóz bojowy z załogą liczącą 10 ludzi służący do przewożenia zapasów broni, prowiantu i furażu, a także do transportu dział z amunicją i namiotów różnej wielkości. Do jednego taboru przypada kucharz na 50 walczących i chirurg z pomocnikiem na 100 zbrojnych.

Uchwała wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #13 dnia: Pi�tek, 5 Lut 2016, 09:58:32 »
Drogi Bracie,

Popieram twoją koncepcję rozbudowy infrastruktury handlowej. Rozpocznę od budowy portu i części dróg lądowych łączących go z kluczowymi dla handlu obszarami księstwa, zgodnie z Brata sugestią. Projekt przedstawię najpóźniej jutro. 

W kwestii uchwały o kształcie wojsk lądowych nie wnoszę zastrzeżeń.

Propozycja Brata dotyczącą skupienia naszej uwagi w kierunku rozwoju floty i portów na rzecz chwilowego zawieszenia misji w Aztec jest słuszna.

hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Niedziela, 7 Lut 2016, 00:04:40 »
A zatem bierzmy się do pracy. Poza tym widzę, że na forum ponownie poruszono temat rozwoju Indii Skarlandzkich, między innymi Archipelagu Aztec. Oby Bóg pomógł nam szybko zagospodarować ziemie Vandalii, a następnie wspierał Nas w trakcie wypraw na dzikie tereny Aztec.

Książę Vandalii