Autor W�tek: I Capítulo Orden  (Przeczytany 1317 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
Odp: I Capítulo Orden
« Odpowied� #15 dnia: Wtorek, 9 Lut 2016, 21:18:03 »
Drogi Bracie,

ustosunkowałem się już do tematu rozwoju Indii Skarlandzkich oraz Archipelagu Aztec. Postanowiłem skupić swoje działania w pierwszej kolejności na zagospodarowaniu ziem Vandalii rozbudowując osadę San Jose. Niebawem przedstawię projekt nowego portu, przystosowanego zarówno do handlu jak i stacjonowania floty Zakonnej.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Juan de Maykowski

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: Wtorek, 9 Lut 2016, 21:37:33 »
Bardzo dobrze Bracie!
Ja zrealizowałem już pomysł z winnicami w Komturii Wschodniej i w najbliższym czasie postawię na nogi również stocznie w Porto de la Santa Cruz. Wtedy będzie można zlecić budowę pierwszych statków. Międzyczasie zamierzam także przedstawić na Dworze Królewskim ofertę handlową dotyczącą zaopatrywania królewskich piwnic na wino.
W razie jakiś skarg na Ciebie Bracie dotyczących zaniedbywania obowiązków Wicekróla Indii Skarlandzkich to możesz, że tak powiem, zwalić winę na mnie. ;) Skoro obiecaliśmy poprzednim władzom Imperium, że przywrócimy życie w terytoriach zamorskich to mimo wszystko zrobimy to, ale potrzeba nieco cierpliwości.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #17 dnia: Niedziela, 14 Lut 2016, 22:28:05 »
Bracie Felipe,

Postanowiłem, że w nadchodzących dniach oprócz dalszego rozwijania Komturii Wschodniej zajmę się również porządkowaniem naszego prawa, które przez moją nieuwagę znalazło się w małym nie ładzie. W związku z tym, spiszę m. in. nowy akt prawny mówiący o organizacji wojsk zakonnych. Nie wykluczam również wprowadzenia niewielkich poprawek do Statutu naszego Zakonu.
Proszę Cię zatem o aktywniejszą pracę w zachodniej części wyspy, oraz o baczne śledzenie obrad.

Jeśli wiesz, że w najbliższym czasie Twoja aktywność będzie znacznie ograniczona to prosiłbym o wcześniejsze powiadomienie. Dzięki temu unikniemy kłopotów z zatwierdzaniem poszczególnych zmian przez Kapitułę.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #18 dnia: Poniedzia�ek, 15 Lut 2016, 23:24:50 »
Czcigodny Wielki Mistrzu, Pragnę zapewnić, że jestem na bieżąco ze wszelkimi informacjami tyczącymi się obecnych reform prawa zakonnego, a także Posiedzenia Kapituły Zakonnej.

Dziś oficjalnie otwarto Port San José, następnie zajmę się kwestią budowy stoczni. Nie jest to priorytetowy projekt z uwagi na to, że na chwilę obecną funkcjonuje stocznia w Santa Cruz de Vándal. Sądzę również, że powinniśmy zająć się kwestią Archipelagu Aztec. Jeszcze dziś opublikuję statut Wicekrólestwa Indii Skarlandzkich i jako Wicekról wystąpię do Jego Katolickiej Mości o budowę Eskadry Kolonialnej Wielkiej Armady, która wraz z flotą zakonną będzie zapewniała łączność handlową Korony Królestwa Skarlandu z jej posiadłościami w Indiach Skarlandzkich.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Wtorek, 16 Lut 2016, 13:40:22 »
Chciałem się tylko upewnić Drogi Bracie i jak zwykle się nie zawiodłem. Jeszcze dzisiaj opublikuje dokument szczegółowo określający organizację Wojsk Zakonnych, a już jutro posłaniec ze stoczni powinien przynieść wieści o pierwszych postępach w budowie naszej floty. Odnośnie wyprawy do Aztec to chciałbym abyś zabrał tam podległą Ci Chorągiew Świętego Józefa. Jak już wcześniej wspominałem, nie wiemy jak na nasze przybycie zareaguje ludność miejscowa więc lepiej mieć za plecami jakieś zabezpieczenie. Poza tym ktoś nam musi przecież pomóc we wznoszeniu kolejnych osad.

W kwestii budowy Eskadry Kolonialnej Wielkiej Armady całkowicie się z Tobą zgadzam. W przyszłości można by również pomyśleć o utworzeniu czegoś w rodzaju "Kompani Zachodnio-Indyjskiej", która pilnowałaby porządku w Aztec jako jedna z formacji Armii Imperialnej.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #20 dnia: Wtorek, 16 Lut 2016, 17:37:25 »
Doskonale, skro flota zakonna jest już w budowie to powoli możemy zabierać się za organizacje kolejnej ekspedycji na Archipelag Aztec. Proponuję by celem naszej ekspedycji stała się słabo znana wyspa Nowa Katalonia, która ostatecznie powinna być wcielona do Indii Skarlandzkich. Jak Czcigodny Wielki Mistrz zapatruje się na takową ekspedycję ?
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #21 dnia: Wtorek, 16 Lut 2016, 19:40:08 »
Właśnie skończyłem czytać II. Dziennik pokładowy Eskadry Kolonialnej Czcigodny Bracie i wciąż nie mogę wyjść ze zdumienia. Te wszystkie opisy, zanotowane przez Brata detale do tego stopnia rozbudzają wyobraźnię, że można się niemal poczuć jakby się było uczestnikiem takiej wyprawy. To zdumiewające! :) Szczerze gratuluje Bratu umiejętności odpowiedniego ubierania zdarzeń w słowa i dużej wiedzy podróżniczej.

Ale wracając do naszej ekspedycji... Oczywiście zgadzam się na Twoją propozycję Bracie Felipe. Ustalmy zatem, póki jeszcze nie zwodowano naszych statków, jak owa wyprawa ma wyglądać. Kwestią, która trapi mnie najbardziej jest sprawa dowodzenia ekspedycją i prowadzenia dziennika pokładowego. Jeżeli mielibyśmy obaj przewodzić wyprawie na Nową Katalonię to jak będą wyglądać opisy tejże wyprawy?

P. S.

Przedstawiam Bratu do akceptacji projekt nowej uchwały ws. Wojsk Zakonnych. Proponuje również uchylić poprzednią uchwałę dotyczącą organizacji wojsk lądowych.

Uchwała nr X/2016 ws. Wojsk Zakonnych

My, Członkowie Kapituły Zakonnej, w trosce o dobro zakonu naszego uchwalamy niniejszym następujący dokument określający organizację Wojsk Zakonnych Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej:

§ 1. Wojska Zakonne stanowią ramię zbrojne Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej.

§ 2. Zwierzchnikiem Wojsk Zakonnych jest Wielki Mistrz, który powołuje i odwołuje dowódców jednostek.

§ 3. W skład Wojsk Zakonnych wchodzą:

§ 3.1 Jednostki lądowe - Armia Zakonna:

Primero; Jednostki kawalerii,
Segundo; Jednostki piechoty.

§ 3.2 Jednostki morskie - Armada Zakonna.

§ 4. Podstawową jednostką organizacyjną jednostek kawalerii jest chorągiew zakonna.

§ 5. Standardowy skład chorągwi zakonnej to:

Primero; 25 rycerzy-kopijników,
Segundo; 175 pocztowych.

§ 6. Podstawową jednostką organizacyjną jednostek piechoty jest infanteria zakonna.

§ 7. Standardowy skład infanterii zakonnej to:

Primero; 200 wojów,
Segundo; 20 taborów.

§ 8. Wszystkie jednostki organizacyjne Armii Zakonnej, oraz wszystkie jednostki morskie Armady Zakonnej są tworzone i likwidowane na mocy dekretów Wielkiego Mistrza.

§ 9. Zmian w niniejszej uchwale dokonać może wyłącznie Kapituła Zakonna większością głosów.

Uchwała wchodzi w życie z chwilą ogłoszenia.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #22 dnia: �roda, 17 Lut 2016, 21:47:03 »
Drogi Bracie,

dziękuję za słowa uznania dotyczące Dzienników Pokładowych Eskadry Kolonialnej. Jest dla mnie ogromnym zaszczytem usłyszeć je od samego Wielkiego Mistrza.

Uważam, że dowództwo misji należy niewątpliwie do Wielkiego Mistrza Zakonu. Ze swojej strony mogę służyć wsparciem w prowadzeniu dzienników pokładowych, aby odciążyć Czcigodnego Brata od nadmiaru obowiązków.
Ponadto możemy dokonać podziału sił i prowadzić eksplorację Nowej Katalonii w dwóch kierunkach jednocześnie. Każdy z nas będzie mógł opisać swoje wrażenia oraz odkrycia w odrębnych relacjach.

Projekt uchwały ws. Wojsk Zakonnych nie budzi moich zastrzeżeń.  Jej zmiana jest konsekwencją rozwoju Wojsk Zakonnych, a nowa uchwała jest jak najbardziej adekwatna do zapotrzebowania.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #23 dnia: Czwartek, 18 Lut 2016, 00:06:25 »
Najbardziej odpowiada mi opcja poprowadzenia jednocześnie dwóch ekspedycji. To powinno nawet przyspieszyć eksplorację wyspy. Poniżej zamieszczam mapę jakby to miało wyglądać.

Poprowadziłbyś Bracie ekspedycję z południowego krańca wyspy, a ja natomiast zacząłbym od północy. Punkt zborny zaznaczyłem na mapie niebieskim okręgiem, dokładnie nad zatoką. Odpowiada Ci taki plan wyprawy? Chciałbym również poznać Twoje zdanie odnośnie tego ile okrętów potrzebowalibyśmy do tak dalekiej podróży. Co do typu statku to myślę, że galeon będzie odpowiednim wyborem.

Książę Vandalii

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #24 dnia: Pi�tek, 19 Lut 2016, 10:51:59 »
Drogi Bracie, Wielki Mistrzu.

Plan jak najbardziej akceptuję i nie mam żadnych zastrzeżeń. Brat poprowadzi flotę zakonną w stronę północnego wybrzeża, natomiast ja okręty Wielkiej Armady na południowe wybrzeże. Sądzę, że piętnaście okrętów w zupełności starczy, a mianowicie dziesięć mniejszych jednostek floty zakonnej oraz pięć większy jednostek Wielkiej Armady. Jeszcze dziś złożę wniosek do Jego Katolickiej Mości by przydzielił mi odpowiednie okręty.
hrabia Badajoz

• Moderator
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #25 dnia: Wtorek, 19 Lip 2016, 13:32:46 »

Z dniem dzisiejszym zamyka się obrady
Pierwszej Kapituły Zakonnej.