Autor W�tek: Trizondalskie baśnie i mity :)  (Przeczytany 501 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Trizondalskie baśnie i mity :)
« dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 01:42:24 »
Przeglądając forum Trizondalu natrafiłem na ciekawy temat, który mówi o rzekomym konflikcie Imperium Skarlandzkiego z Państwem Kościelnym Rotria. Powiem szczerze, że obywatele Trizondalu mają dość bujną wyobraźnię bo o owym konflikcie nic mi nie wiadomo, choć jestem oficjalnym przedstawicielem Korony Skarlandzkiej. Zapraszam do lektury, która zapewne rozbawi niejednego skarlandczyka. :)

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
Odp: Trizondalskie baśnie i mity :)
« Odpowied� #1 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 07:21:38 »
W sumie temat dosyć stary, choć pojawiło się odniesienie do wydalenie Karola Medyceusza z PKR co jest akurat aktualne. Jak widać, punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia, Trizondalczycy siedzą dosyć nisko, ponieważ z tego widzę nie mają wielkiego pojęcia o wydarzeniach, które miały miejsce niegdyś być może moja opinia jest zbyt śmiała, ale nawet po zdawkowych postach można wysunąć taki wniosek.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 12:40:18 »
Ale jeżeli chodzi o kwestionowanie przynależności Księstwa Urbino do Imperium Skarlandu, które niejaki Ekscelencja Castglioni (znany nam jako de Gavillan) kwestionuje, jest to, jakby uczył się strzelania zaczynając od ze ślepaka. Nie dość, że ów Godność gościł na skarlandzkiej ziemi to dziś takie tezy snuje, że Rotria powinna uzyskać Urbino. Ja nie mam dobrych relacji z Carlosem II, jednak doskonale pamiętam, że Rotria sama siebie pozbawiła praw i to nasz ówczesny Infant uratował Rotrię przed upadkiem, dał jej drugie życie. Urbino w sposób legalny stało się państwem suwerennym, potem dołączyło do Skarlandu. Dziś niegodne jest opluwanie nas, bo to tak wygląda. Skarland dużo dla Rotrii zrobił i nie można o tym zapominać. Przykro słyszeć, że były mieszkaniec naszego państwa tak podważa legalne umowy międzynarodowe, czemu tego nie czynił, gdy było obywatelem Imperium?
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 13:26:53 »
Przykro słyszeć, że były mieszkaniec naszego państwa tak podważa legalne umowy międzynarodowe, czemu tego nie czynił, gdy było obywatelem Imperium?

Jak to już było wyżej chyba powiedziane: "Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia." Ja jeszcze dodam od siebie: "Psy szczekają a karawana jedzie dalej." ;)

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #4 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 15:44:07 »
Ale jeżeli chodzi o kwestionowanie przynależności Księstwa Urbino do Imperium Skarlandu, które niejaki Ekscelencja Castglioni (znany nam jako de Gavillan) kwestionuje, jest to, jakby uczył się strzelania zaczynając od ze ślepaka.

Kwestionować sobie mogą, ale nic ponad to. Na ich miejscu skupiłbym się na odnowie mentalnej, której jak na razie brak i jak to określił trafnie Ekscelencja Maciej Kamiński: "Nie nauczysz starego psa nowych sztuczek." Jak i odnowie wewnętrznej samego państwa a nie na zabieraniu tego co nie jest w ich posiadaniu. Jeśli chcą cokolwiek zabierać, niech się lepiej wstrzymają, tym bardziej, że obecnie Rotria niewiele znaczy, sprowadzili się do yoyonacji, ale wciąż jej obywatele myślą, że mogą jeść złotymi sztućcami, ze złotych talerzy... niestety, ale obecnie mogą korzystać z aluminiowej zastawy.

Ponadto kwestia Urbino jest bardzo klarowna: jest lennem Imperium, wszystko odbyło się legalnie. Po za tym nasza Królowa dała jasny sygnał: "Jeśli wolą Księstwa będzie powrót do Państwa Kościelnego, uzyska wtedy nasze przyzwolenie. Lecz prócz opinii naszej  i Władców Urbino, w tej kwestii kluczowe i ostateczne zdanie mają Kortezy Generlane Imperium Skarlandzkiego."

Skarland dużo dla Rotrii zrobił i nie można o tym zapominać.

Wygląda na to, że nikt tego nie docenia, ale Imperium już odrobiło z tego lekcję.

Sekretarz ds. Wojny

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:41:32 »
ATPotocki napisał:
I dlatego może nadchodzi dla nich chwalebny czas? Starzy, doświadczeni, a ciągle z nowymi pomysłami, wiedzą, co robić, by wybić się ku górze. Nie dotyka ich wypalenie i próżniactwo, zazdroszczę.

Jak widać Szlachetny Baron Potocki niezbyt dokładnie śledzi wydarzenia z Rotrią związane. :P Muszę zapamiętać ten cytat i za jakiś czas porównać go z faktyczną sytuacją Państwa Kościelnego. Ciekaw jestem czy słowa Barona znajdą odzwierciedlenie w przyszłości.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:46:58 »
Obecna sytuacja Rotrii jest niepewna ale i tak lepsza niż w czasie schizmy. Losy Rotrii leżą w rękach ludzi, którzy ją kierują i to od nich zależy czy Rotria ponownie stanie na nogi. Z doświadczenia wiem, że tylko rozsądną i ostrożną polityką mogą odbudować dawny prestiż Państwa Kościelnego. Ufam, że Jego Świątobliwość Aleksander IV podoła zadaniu odnowy Kościoła Powszechnego.

Co zaś do Trizondalu to widać, że jego pojęcie o wydarzeniach w v-świecie jest niewielkie.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:48:38 »
Jak widać Szlachetny Baron Potocki niezbyt dokładnie śledzi wydarzenia z Rotrią związane. :P Muszę zapamiętać ten cytat i za jakiś czas porównać go z faktyczną sytuacją Państwa Kościelnego. Ciekaw jestem czy słowa Barona znajdą odzwierciedlenie w przyszłości.

Proszę nie robić z siebie takiego wielkiego uczonego. Cały mikroświat wie, jak Szanowny skacze z kwiatka na kwiatek. Ciekawy jestem ile pan posiedzi w Skarlandzie. Może przygotować jakieś dossier?
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #8 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:52:06 »
ATPotocki napisał:
I dlatego może nadchodzi dla nich chwalebny czas? Starzy, doświadczeni, a ciągle z nowymi pomysłami, wiedzą, co robić, by wybić się ku górze. Nie dotyka ich wypalenie i próżniactwo, zazdroszczę.

Baron Potocki ma trochę racji z tym, że są starzy, doświadczeni, jakieś nowe pomysły też mają. To jest akurat prawdą. Niestety jest też ciemna, mniej widoczna strona tych starych, doświadczonych ludzi. Jeśli ktoś wierzy, że ludzie, którzy tworzą PKR się zmienili są w błędzie, to już nie pierwsza taka zagrywka, PKR niejednokrotnie było na dnie, skłócone i zjednoczone, ale po jakimś czasie "ambicje brały górę", " własne interesy"... to już jest po prostu nudne i właściwie mało kto się nabiera na to, że PKR będzie cudowne, nabierają się ci, którzy PKR nie znają bliżej. Oczywiście życzę Państwu Kościelnemu jak najlepiej.

Sekretarz ds. Wojny

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #9 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:55:32 »

Proszę nie robić z siebie takiego wielkiego uczonego. Cały mikroświat wie, jak Szanowny skacze z kwiatka na kwiatek. Ciekawy jestem ile pan posiedzi w Skarlandzie. Może przygotować jakieś dossier?

Każdy miał jakąś przeszłość. Nie rozumiem dlaczego jest to wypominane. To, że Dostojny Juan nie schlebia Państwu Kościelnemu nie oznacza, że teraz ma być wywlekana publicznie jego cała historia wirtualnego życia.

Sekretarz ds. Wojny

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:57:54 »

Wasza Królewska Mość ja nie robię z siebie wielkiego znawcy Mikroświata. Po prostu wiem o pewnych sprawach przez, które jestem sceptycznie nastawiony do Rotrii. Co do skakania z kwiatka na kwiatek to jest wyłącznie moja sprawa w jakiej mikronacji chcę się udzielać, a w jakiej nie. Jeżeli Wasza Miłość jest aż tak mną zainteresowany to na wszelkie pytania postaram się odpowiedzieć na PW.

Przy okazji chciałbym zapytać skąd ten nagły atak na moją osobę?

Książę Vandalii

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 16:58:14 »
Mimo wszystko wierzę w rzetelność Don Juana i ufam, że przyczyni się do rozwoju Imperium. :)

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 17:00:08 »
Zero związku z Rotrią, a atakują jak mogą. Starałem się tyle razy odbudować Rotrię, nikt tego nie dostrzegł i nawet nie podziękował, a nawet tu, w moim kraju rzuca się kłody pod nogi.
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 17:02:45 »
Proszę odłożyć na bok emocje, bo wkład Wielmożnego w odbudowę PKR został wielokrotnie dostrzeżony czego dowodem są niektóre wypowiedzi Skarlandczyków. Nikt Waszej Królewskiej Mości kłód pod nogi nie rzuca. To zwykła różnica zdań i tyle.

Książę Vandalii

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Poniedzia�ek, 11 Sty 2016, 17:03:47 »
Jakoś nie odczułem. Za chwilę pewnie dojdzie: Carlos II la loca znów szaleje.