Autor W�tek: Wieści ze Stolicy Apostolskiej Rotria  (Przeczytany 1308 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Wieści ze Stolicy Apostolskiej Rotria
« dnia: Czwartek, 4 Lut 2016, 19:52:24 »
Wasza Katolicka Mość.

Przyjmijcie Najjaśniejszy Panie pozdrowienia i wyrazy głębokiego szacunku. Dzięki łasce oraz zaufaniu jakim obdarzył moją osobę Jego Świątobliwość Pius V w dniu wczorajszym zostałem  mianowany Sekretarzem Stanu Stolicy Apostolskiej. Ojciec Święty nominację mą potwierdził niniejszym dokumentem:

Ufam, że dzięki łasce i przyzwoleniu Waszej Katolickiej Mości pełnić będę mógł ten zaszczytny dla Państwa Kościelnego w Rotrii urząd. Jego Świątobliwość w swej mądrości przywrócił dawne włości rotryjskim rodom książęcym, co poskutkowało wydaniem Bulli:

Wasza Katolicka Mość.

W imieniu Stolicy Apostolskiej pragnę przedstawić Waszemu Majestatowi, kwestie interdyktu patriarszego, który wzbraniał Waszej Katolickiej Mości przebywania na ziemiach Państwa Kościelnego. Otóż słowa Świętej Pamięci Patriarchy Aleksandra IV nie zostały potwierdzone żadnym oficjalnym dokumentem, który mógłby stanowić o nadaniu na Wasz Majestat statusu persona non grata. Dlatego też w imieniu Stolicy Apostolskiej poświadczam, że wydarzanie mające miejsce w Apostolskim Mieście podczas Waszej wizyty jako Infanta Skarlandzkiego nie miały konsekwencji prawnych, a Najjaśniejszy Pan bez przeszkód może przebywać na ziemiach rotryjskich. Pragnę również podkreślić , że Jego Świątobliwość ceni osobę Waszego Mejestatu i przesyła apostolskie błogosławieństwo i pozdrowienia. Stolica Apostolska Rotria głęboko wierzy, że podobne nieporozumienie już nigdy nie rzuci cienia na przyjacielskie stosunki Imperium Skarlandu z Państwem Kościelnym Rotria.

/-/ Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba
Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: Wieści ze Stolicy Apostolskiej Rotria
« Odpowied� #1 dnia: Czwartek, 4 Lut 2016, 20:46:24 »

Wasza Książęca Mość,

Cieszymy się z zaufania jakim darzy Waszą Książęcą Mość Jego Świątobliwość i wydajemy naszą zgodę na objęcie funkcji Sekretarza Stanu Stolicy Apostolskiej przez Waszą Szlachetną Osobę. Ufamy, iż przysłuży się to wzajemnym stosunkom pomiędzy naszymi Państwami.

Pragniemy również wyrazić nasze ukontentowanie, iż Ojciec Święty uszanował tradycję, usankcjonowaną w poprzednich latach istnienia Państwa Kościelnego, i przywrócił Wielkie Księstwo Toskanii do Domeny Rodu Medycejskiego.

Incydent dyplomatyczny sprzed paru tygodni puszczamy w niepamięć, wierząc iż podyktowany on był błędnym rozeznaniem sytuacji faktycznej i prawnej przez Poprzednika Jego Świątobliwości Piusa V. Jednocześnie ufamy, iż przyszłe stosunki pomiędzy Państwem Kościelnym Rotria i Imperium Skarlandu będą rozwijać się pomyślnie.

(-) Carlos III, m. p.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #2 dnia: Pi�tek, 5 Lut 2016, 23:59:37 »
Don Fernando,

widzę, że przynosicie bardzo dobre wieści ze Stolicy Apostolskiej. Jego Świątobliwość poczynił wspaniały gest przywracając tradycyjne rotryskie struktury lenne, które od pokoleń łączyły Państwo Kościelne z możnymi rodami Pollinu. Pragnę również pogratulować Waszej Książęcej Mości objęcia urzędu Sekretarza Stanu Stolicy Apostolskiej. 
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Pi�tek, 12 Lut 2016, 00:12:05 »
Wasza Katolicka Mość.

Przyjmijcie Najjaśniejszy Panie pozdrowienia i wyrazy głębokiego szacunku. Jego Świątobliwość podczas audiencji koronacyjnej ogłosił moją nominację na kardynała diakona kościoła św. Jerzego na Velabrum. Ufam, że uzyskany przeze mnie tytuł cieszyć się będzie uznaniem Waszego Majestatu,a jako skarlandzki kardynał będę mógł pełnić służbę jako Wasz przedstawiciel w Stolicy Apostolskiej.

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Poniedzia�ek, 15 Lut 2016, 16:04:47 »
Wasza Katolicka Mość,

Przyjmijcie Najjaśniejszy Panie pozdrowienia i wyrazy głębokiego szacunku. Pragnę przekazać Waszemu Majestatowi, iż Ojciec Święty w swej mądrości postanowił podnieść prałaturę terytorialną Imperium Skarlandu do rangi Archidiecezji Walenckiej. Nowym pasterzem Kościoła Rotryjskiego w Imperium Skarlandu oraz Arcybiskupem Metropolitą Walenckim została moja osoba. Poniżej prezentuje Waszemu Majestatowi dokumenty patriarsze:

Wasza Katolicka Mość.

W imieniu Stolicy Apostolskiej pragnę zwrócić się z prośbą o zaakceptowanie mej nominacji na urząd Arcybiskupa Walenckiego. Głęboko wierzę, że nominacja mojej osoby spotka się z aprobatą Waszej Katolickiej Mości. Pragnę również przekazać Waszemu Majestatowi apostolskie pozdrowienia oraz wyrazy uszanowania od Jego Świątobliwości Patriarchy Piusa V. Stolica Apostolska jest pełna podziwu dla Waszego Majestatu oraz składa podziękowania za opiekę, którą roztaczacie jaki monarcha nad Kościołem Rotrysjkim co czyni z Was prawdziwego Katolickiego Władcę wszystkich ziem Imperium Skarlandu.

Sekretarz Stanu Stolicy Apostolskiej, Metropolita Arcybiskup Walencji 

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: �roda, 17 Lut 2016, 21:59:12 »
Wasza Książęca Mość,

bardzo nas cieszą wieści, które nam przynosicie. Swoją aprobatę oczywiście wydajemy.

(-) Carlos III, m. p.

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Czwartek, 18 Lut 2016, 00:59:21 »
Dziękuję Waszej Katolickiej Mości. Pragnę również poinformować Wasz Majestat, że wkrótce odbędą się pracę, które przywrócą ład i porządek w Skarlandzkiej Archidiecezji.

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Czwartek, 18 Lut 2016, 11:57:20 »
Wasz Eminencjo.

Przyjmijcie moje gratulacje z okazji nominacji na urząd Prymasa Imperium oraz Metropolity Arcybiskup Walenckiego. Bardzo cieszy mnie, że to właśnie Waszą Eminencję Jego Świątobliwość Pius V wyznaczył  jako zarządcę i gospodarza Kościoła w Skarlandzkie. Raduje mnie również decyzja Ojca Świętego tycząca się podniesienia Kościoła Skarlandzkiego do rangi archidiecezji. Jeszcze raz gratuluję Waszej Eminencji i życzę powodzenia w rozbudowie archidiecezji. Proszę również przekazać wyrazy mojego uznania i szacunku Jego Świątobliwości.

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Czwartek, 18 Lut 2016, 12:17:24 »
Don Fernando,

Ja również chciałbym serdecznie pogratulować nominacji w imieniu Zakonu Vandalskiego. Myślę, że Jego Świątobliwość dokonał bardzo słusznego wyboru. Z racji tego, że dogmaty Kościoła Rotryjskiego, który Wasza Eminencja reprezentuje są bliskie wierze rzymsko-katolickiej chciałbym poinformować, że w razie jakichkolwiek problemów może Eminencja liczyć na pomoc Braci Vandalskich.

Que Dios los bendiga !

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Czwartek, 18 Lut 2016, 12:44:24 »
Wasza Katolicka Wysokość, Dostojny Wielkie Mistrzu.

Bardzo dziękuję za gratulację i słowa wsparcia. Ufam, że Kościół Skarlandzki odzyska dawną chwałę i będzie prężnym ośrodkiem, który przyczyni się do rozwoju kultury i tradycji chrześcijańskich w Imperium Skarlandu. Kościół w Skarlandzie winien stanowić wzór dla kościołów lokalnych w państwach konkordatowych i być jednym z fundamentów wspierających Skarlandzką Koronę. Dołożę wszelkich starań by Skarlandzki Kościół niezależnie od sytuacji wewnętrznej Stolicy Apostolskiej reprezentował wszystkie przymioty będące chlubą skarlandzkiego chrześcijaństwa.

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Sobota, 5 Mar 2016, 14:15:34 »
Wasza Katolicka Mość.

Pragnę ogłosić Waszemu Majestatowi, iż Kolegium Kardynalskie Świętego Kościoła Rotryjskiego obrało nowym Patriarchą i Biskupem Rotrii Ojca Waszego, Don Carlosa Lorenzo, który przybrał imię Leona III. Wybór Jego Świętobliwości jest zaprawdę wielką radością dla Kościoła Powszechnego i Imperium Skarlandu, które jest Ojczyzną Ojca Świętego. Radujmy się więc głosząc chwałę Kościoła Powszechnego w Rotrii oraz Rodu Panującego w Imperium.

Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Patriarcham,
Reverendissimum Dominum,
Dominum Carolum Laurentium,
Sanctæ Rotriæ Ecclesiæ Episcopum de Medici y Zep,
qui sibi nomen imposuit Leo Tertium!

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Sobota, 5 Mar 2016, 14:23:28 »
Wasza Eminencjo.

Jak zwykle przynosicie dobre wieści. :) Jestem niezmiernie uradowana, iż nowym Biskupem Rotrii, Ojcem Królów i Książąt został mój umiłowany Syn. Proszę przekazać Jego Świątobliwości moje najszczersze gratulacje oraz matczyne błogosławieństwo. Jestem ogromnie zaszczycona, iż kolejny przedstawiciel Prześwietnego Rodu Medyceuszy został obrany Biskupem Powszechnym.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Niedziela, 6 Mar 2016, 00:28:04 »
Wasza Książęca Mość,

to wielce radosna wieść zarówno z powodu tego, iż w bardzo krótkim czasie udało się wybrać kolejnego Pasterza Kościoła Rotryjskiego, jak również dlatego, iż mój Drogi Ojciec daje rękojmię tego, iż Państwo Kościelne wkroczyło na ścieżkę pełnej odbudowy. Tego właśnie życzymy Rotryjczykom.

Z wyrazami rewerencji
(-) Carlos III, m. p.

• Grand
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Poniedzia�ek, 12 Wrz 2016, 15:58:35 »

Wasza Katolicka Mość.

W imieniu Stolicy Apostolskiej pragnę zwrócić się z prośbą o zaakceptowanie mej nominacji na urząd Arcybiskupa Walenckiego. Głęboko wierzę, że nominacja mojej osoby spotka się z aprobatą Waszej Katolickiej Mości. Pragnę również przekazać Waszemu Majestatowi apostolskie pozdrowienia oraz wyrazy uszanowania od Jego Świątobliwości Patriarchy Sykstusa IV. 

Metropolita Arcybiskup Walencji 

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Poniedzia�ek, 12 Wrz 2016, 19:07:10 »
Wasza Eminencjo,

cieszymy się, że Prymasem w Królestwie Skarlandu został Skarlandczyk, jednak w zgodzie z przepisami Konkordatu, a przede wszystkim Konstytucji Królestwa Skarlandu nasza zgoda, o którą prosicie, w tej kwestii nie jest potrzebna, a wręcz jej zaistnienie lub brak tejże, mógłby zostać odebrany jako pogwałcenie rozdziłu spraw związków wyznaniowych i spraw państwowych. Szanujemy wolność wyznania naszych obywateli oraz autonomiczne decyzje władz kościelnych oraz Stolicy Apostolskiej a także przypominamy, że Strony uzgodniły w umowie, iż nie jest wymagana zgoda państwa przyjmującego na ustanowienie w nim przedstawiciela państwa wysyłającego. Jednocześnie żywimy nadzieję, iż Wasza Osoba przyczyni się do utrzymania dobrych relacji pomiędzy naszymi Państwami. Prosimy także o przekazanie Jego Świątobliwości wyrazów naszego poważania.

(-) Carlos III, El Rey