Autor W�tek: Wieści ze Stolicy Apostolskiej Rotria  (Przeczytany 1308 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Wieści ze Stolicy Apostolskiej Rotria
« Odpowied� #15 dnia: Poniedzia�ek, 12 Wrz 2016, 20:15:15 »
Wielka szkoda, że kościół rotryjski wznawia w Skarlandzie swoją działalność, z której do tej pory nie wynikło nic dobrego, po cichu liczyłem że zamiast ten nastawiony na niecne praktyki związek wyznaniowy dawną rotryjską infrastrukturę przejmie coś mniej nastawionego na bunty, intrygi itp.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: Wtorek, 13 Wrz 2016, 10:37:53 »
Wasza Eminencjo,

cieszymy się, że Prymasem w Królestwie Skarlandu został Skarlandczyk, jednak w zgodzie z przepisami Konkordatu, a przede wszystkim Konstytucji Królestwa Skarlandu nasza zgoda, o którą prosicie, w tej kwestii nie jest potrzebna, a wręcz jej zaistnienie lub brak tejże, mógłby zostać odebrany jako pogwałcenie rozdziłu spraw związków wyznaniowych i spraw państwowych. Szanujemy wolność wyznania naszych obywateli oraz autonomiczne decyzje władz kościelnych oraz Stolicy Apostolskiej a także przypominamy, że Strony uzgodniły w umowie, iż nie jest wymagana zgoda państwa przyjmującego na ustanowienie w nim przedstawiciela państwa wysyłającego. Jednocześnie żywimy nadzieję, iż Wasza Osoba przyczyni się do utrzymania dobrych relacji pomiędzy naszymi Państwami. Prosimy także o przekazanie Jego Świątobliwości wyrazów naszego poważania.

(-) Carlos III, El Rey

Owszem Wasza Katolicka Mość. Mą prośbę skierowałem do Waszego Majestatu ze względu na Waszą pozycję w świecie chrześcijańskich monarchów oraz przynależność do Rodu Medycejskiego, a nie przepisy zawarte w konstytucji czy umowie konkordatowej. Jako Prymas Skarlandu zobligowany jestem do posłuszeństwa Koronie Skarlandzkiej i Domowi Panującemu Medycejsko-Katalońskiemu.

Wielka szkoda, że kościół rotryjski wznawia w Skarlandzie swoją działalność, z której do tej pory nie wynikło nic dobrego, po cichu liczyłem że zamiast ten nastawiony na niecne praktyki związek wyznaniowy dawną rotryjską infrastrukturę przejmie coś mniej nastawionego na bunty, intrygi itp.

Dzięki komentarzom Waszej Wysokości jak zwykle na mej twarzy maluje się szeroki uśmiech. :)
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #17 dnia: Wtorek, 13 Wrz 2016, 16:24:01 »
Dzięki komentarzom Waszej Wysokości jak zwykle na mej twarzy maluje się szeroki uśmiech. :)
Miło mi, że wprawiam Ekscelencję w dobry nastrój, nie zmienia to jednak faktu, że Rotria to kraj ludzi lubujących się w intrygach i buntach czego przykłady mieliśmy w Skarlandzie :P

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: Wtorek, 13 Wrz 2016, 17:39:39 »
Na szczęście czarne chmury już za nami i teraz w Królestwie Skarlandu panuje spokój i ład. :)
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #19 dnia: Wtorek, 13 Wrz 2016, 22:20:17 »
Ja też wielką miłością do Rotrii nie pałam jednak twierdzę, że skoro przedstawicielem Kościoła Rotryjskiego w Królestwie został rodowity Skarlandczyk to nie ma się co martwić buntami i intrygami. Wszak Don Fernando to swojak, a nie osoba obca i zależy mu na dobru Skarlandu tak samo jak Nam. :)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej