Autor W�tek: Zmierzch Monarchii Austro-Węgierskiej  (Przeczytany 1535 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
Zmierzch Monarchii Austro-Węgierskiej
« dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 11:33:19 »
Wasza Katolicka Mość, Dostojni.

Pragnę przekazać niepokojące wieści z Orientyki, otóż już od 3 dni niedostępna jest strona główna Monarchii Austro-Węgierskiej. Jak powszechnie wiadomo Jego Cesarska i Królewska Mość Leopold August ogłosił w Monarchii stan wyjątkowy, odwołał Radę Ministrów i powołał specjalną Radę w której skład wszedł jedyny obywatel Monarchii Austro-Węgierskiej, a jednocześnie obywatel Imperium Skarlandu Don Juan de Maykowski. Wygląda na to, że struktury informatyczne i rządowe Monarchii przestały istnieć, czyżby Austro-Węgry dokonały swego żywota? Sądzę, że w szczególności pomocna będzie nam opinia Don Juana Majskowskiego, który jako członek Rady Nadzwyczajnej może udzielić nam niezbędnych informacji.

/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Doña Sofía Leonor de Médici

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 9
    • Status GG
Odp: Zmierzch Monarchii Austro-Węgierskiej
« Odpowied� #1 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:06:32 »
To smutne, że ongiś wielka monarchia, opierająca swój system na wartościach ponad czasowych i uczciwości rządzących upada tak smutno. Miejmy nadzieje, że Habsburskie Austro-Węgry powstaną niczym feniks popiołów, aby obok innych wielkich imperiów Polskiego Mikroświata kroczyć drogą chwały.
Doña Sofía Leonor Maria de Médici y Zep

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #2 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:17:47 »
Monarchia ma ten problem, że z tego co mi wiadomo nad systemami informatycznymi sprawuje osoba, która już od dłuższego czasu się tam nie pojawiała przez co osoba/osoby* sprawujące tam władzę de facto nie kontrolowały/nie kontrolują* państwa.

*-niepotrzebne skreślić.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:30:41 »
Monarchia ma ten problem, że z tego co mi wiadomo nad systemami informatycznymi sprawuje osoba, która już od dłuższego czasu się tam nie pojawiała przez co osoba/osoby* sprawujące tam władzę de facto nie kontrolowały/nie kontrolują* państwa.

*-niepotrzebne skreślić.

To niezupełnie prawda. Dostęp do bazy danych miały (przynajmniej w ostatnim czasie) trzy osoby: aktualny Monarcha i dwaj poprzedni. Natomiast stan rzeczy, który obserwujemy dzisiaj wynika najpewniej z nieopłacenia serwera. Sprawa nie jest zatem jeszcze definitywnie zamknięta.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:45:23 »
Co mam rozumieć przez dostęp do bazy danych? To, że mam admina i mogę sobie zrobić kopię to jeszcze nic, trzeba sobie jeszcze umieć tą kopię wgrać a sama baza to znowu nic jeżeli nie ma się kopii templatki gdzie z takim zestawem baza + templatka + darmowy php-fusion (w przypadku MAW) + byle jaki hosting można MAW przywrócić do życia bez większych strat (nie uwzględniłem ewentualnych modów do systemu), samą templatkę można zastąpić byle jaką lub zrobić sobie nową.

Jeżeli nikt aktywny nie dysponuje władzą nad hostingiem (nie jest jego właścicielem) to osoba aktywna może wystąpić o cesje jeżeli ma możliwość kontaktu z obecnym właścicielem, jeżeli nie no to MAW musi sobie jakoś poradzić samo.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:51:06 »
Co mam rozumieć przez dostęp do bazy danych? To, że mam admina i mogę sobie zrobić kopię to jeszcze nic, trzeba sobie jeszcze umieć tą kopię wgrać a sama baza to znowu nic jeżeli nie ma się kopii templatki gdzie z takim zestawem baza + templatka + darmowy php-fusion (w przypadku MAW) + byle jaki hosting można MAW przywrócić do życia bez większych strat (nie uwzględniłem ewentualnych modów do systemu), samą templatkę można zastąpić byle jaką lub zrobić sobie nową.

Jeżeli nikt aktywny nie dysponuje władzą nad hostingiem (nie jest jego właścicielem) to osoba aktywna może wystąpić o cesje jeżeli ma możliwość kontaktu z obecnym właścicielem, jeżeli nie no to MAW musi sobie jakoś poradzić samo.

Przez dostęp do bazy danych rozumiem ustanowienie "współwłasności" na prawie (ustanowienie wspólnych praw) do korzystania z miejsca na serwerze, domeny i prawach autorskich. W ostatnim czasie na pewno współwłaścicielami tych praw były osoby posługujące się wirtualnymi personaliami: Franciszek Józef II i Leopold August, nie jestem pewien czy wciąż taki katalog praw przysługiwał osobie korzystającej z nicka Maksymilian Teodor. Wątpię, by w ostatnim czasie coś się w tej kwestii zmieniło. A zatem cała ta histeria jest niepotrzebna, bo problem jest najpewniej taki, jak wyłożyłem to wyżej.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 17:58:19 »
O tym, że MAW czeka "blackout" wiedziałem od dłuższego czasu i jest on spowodowany tym, że osoba władna nad serwerem zniknęła przez co obecna władza utraciła kontrolę nad państwem.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 18:02:00 »
O tym, że MAW czeka "blackout" wiedziałem od dłuższego czasu i jest on spowodowany tym, że osoba władna nad serwerem zniknęła przez co obecna władza utraciła kontrolę nad państwem.

A zatem posiada Wasza Wysokość informacje zupełnie sprzeczne do moich i nie sposób rozstrzygnąć, która wersja jest prawdziwa. Ja natomiast już swój pogląd na sprawę wyłożyłem. Więcej szczegółów nie chcę zdradzać, bo to nie moja sprawa i nie mój problem.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #8 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 18:26:51 »
Czas pokaże co z tego wyniknie.  :)
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 18:56:21 »
Moją uwagę przykuwa także nienajlepszy stan Federacji Al Rajn, w której najpierw wygaszono stronę, a teraz forum, na którym widnieje komunikat: "STAN WYJĄTKOWY od 26 lutego do 26 marca!" (http://forum.alrajn.eu/index.php).

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
« Odpowied� #10 dnia: Wtorek, 1 Mar 2016, 22:28:35 »
Szkoda wspaniałej mikronacji.

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago

Offline Piotr Konstanty Petrowicz

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 103
« Odpowied� #11 dnia: �roda, 2 Mar 2016, 16:21:44 »
Również i my jesteśmy dogłębnie poruszeni problemami z którymi borykają się obecnie tak znamienite państwa jak Monarchia Austro-Węgierska czy Federacja Al Rajn. :(
Piotr Konstanty Petrowicz Catalan

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 02:04:48 »
Zdecydowanie szkoda, iż stało się to, co się stało. Piszę to jako wieloletni obywatel Monarchii i jej były regent. Jednak cała ta sytuacja jest konsekwencją nieodpowiedzialnego zachowania ludzi - nie sposób bowiem zrzucić winę na systemy informatyczne. Pozostaje jednak cień nadziei, iż istnieje kopia zapasowa tzw. "Monarchii v2", jak zwykli określać niektórzy (byli już) mieszkańcy nową stronę Kakanii, i zachowane zostanie przynajmniej świadectwo istnienia Austro-Węgier i wspólnej pracy oraz zabawy wielu ludzi. Nie jestem już Karlem Habsburgiem, lecz Carlosem Skarlandzkim, lecz zmiana nazwiska i zaszczyt bycia królem Imperium Skarlandu nie powoduje, iż jest mi mniej smutno na myśl, że dziedzictwo tego długo istniejącego v-państwa, w którym zaczynałem swoją przygodę z mikronacjami, może przepaść przez ludzkie zaniedbanie.

Offline Severino Castiglioni-Faradobus

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 28
  • Bądźmy łagodni
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 09:49:46 »
Naprawdę Was to Czcigodni dziwi? Nie macie żadnych przypuszczeń? Dla mnie to jest oczywiste.
x. prał. prof. dr net. Severino Castiglioni-Faradobus

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #14 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 12:22:20 »
Cóż taka jest kolej rzeczy wiele państw już upadło wiele się narodziło. Szkoda jednak, że tak stare i szanowane państwo jak Monarchia Austro-Węgierska znika  z mapy politycznej Pollinu jako suwerenny i aktywny gracz polityczny. Niepokojąca jest również sytuacja w Al Rajn, które przecież było jednym z silniejszych państw polskiego mikroświata. Widać znajdujemy się w epoce zmierzchu mikronacji.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz