Autor W�tek: Zmierzch Monarchii Austro-Węgierskiej  (Przeczytany 1535 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
Odp: Zmierzch Monarchii Austro-Węgierskiej
« Odpowied� #15 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 14:14:14 »
To bardzo smutna wiadomość z uwagi na to, że również ja darzę Monarchię AW dużym sentymentem. Miejmy jednak nadzieję, że dorobek kulturalny AW nie zostanie zaprzepaszczony. Tak samo wierzę, że Sułtanat Al Raj dźwignie się z kryzysu i odzyska dawny blask.

Niepokojące wieści docierają również z Stolicy Apostolskiej Rotria gdzie Ojciec Święty Pius V ustąpił z tronu patriarszego. Ostatnio przez Orientykę przechodzi fala kryzysu i głębokiej stagnacji. Niegdyś znaczący i prężnie rozwijający się kontynent traci na znaczeniu politycznym powoli się wyludniając. Dziękuję Bogu, że Imperium Skarlandu dzielnie broni się przed panującym kryzysem i zachowuje świetność oraz stabilność, oby tak dalej.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 15:40:15 »
Dostojni,

Jak już wspomniał nasz miłościwy Monarcha "cała ta sytuacja jest konsekwencją nieodpowiedzialnego zachowania ludzi." W pełni się z tym zgadzam. Mikronacje tworzone są przez ludzi i przez nich upadają. Sytuacja w jakiej znalazła się Monarchia Austro-Węgierska jest wręcz tragiczna. Niewielka liczba osób, którym zależy na restauracji państwa, oraz nagły krach infrastruktury informatycznej to swego rodzaju gwóźdź do trumny. Ja jednak postanowiłem sobie, że ze względu na ogromny wkład różnych ludzi w tą jedną mikronację podejmę się wyzwania jakim jest odratowanie Monarchii. To państwo posiadało niepowtarzalny klimat i wciąż cieszy się ogromnym prestiżem. Wiadomo, że niektórzy woleliby odejść z honorem niż dalej szukać wiatru w polu, ale czasem warto jeszcze trochę powalczyć.

Poniżej zamieszczam link do wątku, w którym publikowane będą wszelkie wiadomości dotyczące postępów w odbudowie Monarchii.
http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=406&t=5078

Jednocześnie oznajmiam, że będę się starał aby mój udział w restauracji Austro-Węgier nie wpłynął znacząco na aktywność w Skarlandzie. Proszę także spodziewać się relacji z wyprawy na Nową Katalonię, gdyż Armada Zakonna opuści Porto de la Santa Cruz jutro tj.: 4 marca. ;)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #17 dnia: Czwartek, 3 Mar 2016, 18:26:50 »
Porto de la Santa Cruz

Jakieś nowe miasto powstało?

Co do Austro-Węgier to w tej chwili należy się zastanowić czy warto utrzymywać stosunki dyplomatyczne z państwem, które samo siebie nie jest w stanie kontrolować.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Doña Sofía Leonor de Médici

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 9
    • Status GG
« Odpowied� #18 dnia: Pi�tek, 4 Mar 2016, 12:06:51 »
To bardzo smutna wiadomość z uwagi na to, że również ja darzę Monarchię AW dużym sentymentem. Miejmy jednak nadzieję, że dorobek kulturalny AW nie zostanie zaprzepaszczony. Tak samo wierzę, że Sułtanat Al Raj dźwignie się z kryzysu i odzyska dawny blask.

Niepokojące wieści docierają również z Stolicy Apostolskiej Rotria gdzie Ojciec Święty Pius V ustąpił z tronu patriarszego. Ostatnio przez Orientykę przechodzi fala kryzysu i głębokiej stagnacji. Niegdyś znaczący i prężnie rozwijający się kontynent traci na znaczeniu politycznym powoli się wyludniając. Dziękuję Bogu, że Imperium Skarlandu dzielnie broni się przed panującym kryzysem i zachowuje świetność oraz stabilność, oby tak dalej.

Muszę się z Doñą Madre zgodzić. Uważam bardzo, że Sułtanat, Państwo Kościelne, Monarchia podjąć kroki pewnych reform i ściśle scentralizować ośrodki władzy, zbyt wielkie rozgałęzienie przy spadku aktywności zabija ten kraj. Pamiętacie co kiedyś było z Koroną Skarlandu? Ja sama jestem demokratką, ale uważam, że ze względu na interes ojczyzny nie było innej drogi, jak ustabilizować państwo skarlandzkie kosztem wszelakich obywatelskich wolności, gdyż taki był ogólnoskarlandzki narodowy interes, który stawiał na przetrwanie monarchii, rozwój i jej stabilizację. Dlaczego nie zastosowały te trzy państwa z kryzysem? Nie wiem tego.
Doña Sofía Leonor Maria de Médici y Zep

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #19 dnia: Poniedzia�ek, 7 Mar 2016, 10:51:24 »
Spoiwem Monarchii AW jest osoba Cesarza i Króla, dlatego też jestem ciekawy czy Cesarz Leopold będzie aktywnie uczestniczył w odbudowie AW czy też szykuje się zmiana na tronie. Dodatkowo odnalazłem taki kwiatek i zapraszam do lektury :  :)

https://imperium24.wordpress.com/2016/03/07/tyran-hungocji-do-narodow-upadlych-austro-wegier/
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #20 dnia: Poniedzia�ek, 7 Mar 2016, 20:17:05 »
Na uzurpatorów nie ma co uwagi zwracać. Wierzyć trzeba, że Cesarz Austrii i Król Węgier zainteresuje o losach kraju i Monarchia odrodzi się.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline B. v.Hesling -Targersdorf

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 5
« Odpowied� #21 dnia: Poniedzia�ek, 7 Mar 2016, 23:09:55 »
Cesarz ma jeszcze wierne sługi .
borys von hesling-targersdorf

Offline Orjon Surma

• Gość Zagraniczny
  • Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 11
« Odpowied� #22 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 07:13:12 »
Aktualnie MAW znajduje się w trakcie budowy nowych stron. Razem z MSZ wiemy dobrze, jaka jest sytuacja, kto nie zadbał o dopilnowanie opłat... Niestety MSZ kontaktował się wszelkimi możliwymi drogami z właścicielami serwera. Niczego nie uzyskał.
Monarchia straciła, najprawdopodobniej bezpowrotnie, przynajmniej kilka tysięcy postów, kilkanaście aktów prawnych (w tym Ugodę, chyba że ktoś posiada jej tekst - będziemy wdzięczni) i artykułów medialnych.

Tymczasowo strony MAW będą hostowane na naszym, surmeńskim serwerze. Myślę, że do końca tego tygodnia (może wcześniej) udostępnimy tymczasowe strony Monarchii.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #23 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 10:39:10 »
Monarchia AW znalazła się w wyjątkowo złym położeniu, utrata forum oraz spisanej tam historii państwowości to wielka i dotkliwa strata. Bądź co bądź niezależność i niepodległość Monarchii AW jest jest już raczej symboliczna.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #24 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 20:09:22 »
Jeżeli zajdzie taka potrzeba mogę użyczyć Monarchii serwera, na którym będzie sobie mogła funkcjonować dopóki nie po ogarnia swoich spraw.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #25 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 22:31:37 »
W takim razie życzę Monarchii Austro-Węgierskiej szybkiego powrotu do stabilizacji, choć droga do niej wymagać będzie zapewne wiele pracy i zaangażowania. Wierzę również, że Dostojny Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych szybko upora się z tymi problemami i powróci do swych włości w Santa Cruz de Vándal.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Tomasz Mancini

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 74
    • Status GG
« Odpowied� #26 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 23:40:42 »
Spoiwem Monarchii AW jest osoba Cesarza i Króla, dlatego też jestem ciekawy czy Cesarz Leopold będzie aktywnie uczestniczył w odbudowie AW czy też szykuje się zmiana na tronie. Dodatkowo odnalazłem taki kwiatek i zapraszam do lektury :  :)

https://imperium24.wordpress.com/2016/03/07/tyran-hungocji-do-narodow-upadlych-austro-wegier/

Kwiatek autorstwa elderlandzkiej agentury.
Polecam http://dreamland.net.pl/forum/viewtopic.php?f=412&t=5094

(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Księstwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #27 dnia: Wtorek, 8 Mar 2016, 23:51:28 »
Tak też mi się wydawało, że to yoyo wygląda zbyt profesjonalnie. :) Dziękujemy za informację Ekscelencjo.

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #28 dnia: �roda, 9 Mar 2016, 22:37:53 »
Kurcze, a tak profesjonalne, jak cholera :D
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #29 dnia: �roda, 9 Mar 2016, 22:48:24 »
Pragnę poinformować, że tymczasowa strona Monarchii Austro-Węgierskiej już funkcjonuje. ;) Forum postawimy już niebawem.
http://maw.surmenia.eu/

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej