Autor W�tek: Kryzys klonerski w Surmenii  (Przeczytany 984 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
Odp: Kryzys klonerski w Surmenii
« Odpowied� #15 dnia: Wtorek, 15 Mar 2016, 12:22:17 »
Jestem ciekawa jak zakończy się ta cała surmeńska afera. Zapewne są to ciężkie chwile dla demokracji i całego państwa. Dlatego też jako była Królowa Surmeńska liczę, że państwo nad którym sprawowałam mateczną pieczę będąc królewską  małżonką szybko wróci do stabilności i odnajdzie właściwą drogę by zażegnać wszelkie spory.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #16 dnia: Wtorek, 15 Mar 2016, 19:17:27 »
Miejmy nadzieję, że to się spełni, że Surmenia stanie na nogi i będzie nadal pełna blasków. Mam nadzieję, że dojdzie do restauracji mojego ojca na surmeńskim tronie lub mój wuj. Nie ma innej drogi dla Surmenii. Niestety, jedyną osobą, która na razie nadaje się na przewodzenie Surmenię jest Don Surma, a obecny szef państwa nie raz źle wyrażał o nas i jest zbyt kontrowersyjny. Monarchia w skandynawskim stylu, która była przed Demokracją Surmeńską gwarantowała przeogromne uprawnienia obywatelom, a król był arbitrem i ważnym punktem odniesienia. To do czego dążą elity w republikańskiej Surmenii, czy to skitjosowscy, czy to mikisigiści, czy to domestosigosiści to utrzymanie za wszelką cenę wpływu i zamordyzm społeczny. My, demokratycznym państwem nie jesteśmy w rozumieniu współczesnym, ale u nas w Kortezach każdy obywatel ma prawo głosować. W Surmenii elity, jak się odnosiły do swoich rywali, jak do wrogów kraju, jak do wyrzutków. Taki niski upadek kultury politycznej w Surmenii jest niebezpieczny. Rozbito w społeczeństwie ideologiczne zapatrzenie na partie, wyrobił się klientelizm i co ważne, Surmenia etnicznie różnorodna, jak nigdy nie ma silnego lidera, który mógłby połączyć obywateli, mimo różnic. Król mógłby być tym, który zjedna naród, a jak nie on to Don Surma. Reszta jest nie do przyjęcia, bo ekipa Mikisigosa chciała zabić tą różnorodność i ja się obawiam teraz przy tym wirtualnym kotle bałkańskim. Ja liczę na powrót mego ojca, a jak nie on i mój stryj to powinien mój bratanek zaproponować Surmenii swoją pomoc. Mówię to z pełnym przekonaniem, dlatego że ma w sobie krew surmeńską i na pewno byłby dobrym królem również w Surmenii. Mógłby uratować ją przed wojną domową.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
« Odpowied� #17 dnia: �roda, 16 Mar 2016, 19:21:29 »
Z tego co słyszę, mój wuj i jego kochanka opuścili Surmenię, zabrali trumny z prochami mych dziadków z Bazyliki Św. Jerzego i odlecieli do Republiki Palmowej. Naprawdę, dobrze, że moja matka nie dożyła tego co on wyprawia.. Chociaż ci co po nim nastali to też nie lepsi, ale to już chyba taka surmeńska kultura jest..

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago

Offline Daniel Ragnar da Firenza

• Gość Zagraniczny
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 33
« Odpowied� #18 dnia: Czwartek, 17 Mar 2016, 16:40:09 »

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #19 dnia: Pi�tek, 18 Mar 2016, 11:45:31 »
Surmeńczycy wydają się bardzo wywrotowym narodem, choćby z uwagi na dość częste zmiany ustroju państwa  oraz liczne afery polityczne. :)
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz