Autor W�tek: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo  (Przeczytany 10872 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
Odp: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« Odpowied� #195 dnia: Czwartek, 18 Sie 2016, 14:44:50 »
Doskonale. Głosowanie potrwa do jutra do godziny 20:00, gdyż być może jeszcze parę osób jest na urlopach, dlatego przedłużmy tę sprawę jeszcze chwilę, by także im dać szansę zabrania głosu w tej, jakby nie było, istotnej sprawie.

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #196 dnia: Pi�tek, 19 Sie 2016, 14:17:38 »
Doskonale. Konstytucja przepchnięta. Głosuję PRZECIW.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Juan Francisco Pacheco

• Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 64
« Odpowied� #197 dnia: Pi�tek, 19 Sie 2016, 17:51:49 »
A czemuż to Mości Książe? ???
Juan Francisco Pacheco
Obywatel Imperium Skarlandu

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #198 dnia: Pi�tek, 19 Sie 2016, 20:11:58 »
Zamykam głosowanie. Oddano 5 głosów: 4 za i 1 przeciw. A zatem nowa konstytucja została przyjęta (formalnie Kortezy udzieliły zgody Królowi na uchylenie/zmianę Prawa Kardynalnego, żeby być precyzyjnym wobec Kodeksu z Burgos).

Konstytucja wejdzie w życie za ok. tydzień. Muszę się zastanowić jak zmienić układ forum. Wszelkie uwagi i sugestie w tej oraz innych kwestiach są więcej niż mile widziane.

W najbliższym czasie trzeba, prócz przebudowy forum, zmienić jego design, gdyż wiadomo jak ważna jest okładka. Teraz jest także czas na wszelkie wnioski formalne lub pytania Dostojnych w dowolnych kwestiach państwowych. Później zajmiemy się dalszą najpotrzebniejszą legislacją, ważne jednak, żeby te kwestie nie dominowały już w życia w Skarlandzie.

I jeszcze mała uwaga do Księcia Kosmy: Mości Książę, kilkukrotnie "meandrowałem" w Kortezach, by dać WKM czas na przedstawienie Waszego projektu. Jednak od Waszej deklaracji minęły już co najmniej 2 miesiące. Ile można pisać jeden projekt? Rozumiem, iż jest okres wakacyjny i mogły Księciu wypaść jeszcze dodatkowe sprawy realne, stąd dostał WKM aż tyle czasu, ale wszystko ma swoje granice. Nie możemy czekać kwartału lub więcej na to, że może, podkreślam to słowo, Mości Książę postanowi złożyć swój projekt.

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #199 dnia: Sobota, 20 Sie 2016, 10:00:37 »
Wasza Katolicka Mość, wnioskuję o powołanie urzędnika odpowiedzialnego za promocję kraju. Skoro teraz obradujemy to czemu by przy okazji nie zadbać o promocję Skarlandu i napływ nowych mieszkańców? Mógłbym się tym zająć. Swego czasu nabrałem nieco doświadczenia w tym fachu. Zresztą w obecnej sytuacji świeża krew jest Nam potrzebna jak nigdy dotąd. ;)

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #200 dnia: Sobota, 20 Sie 2016, 13:36:36 »
Wasza Katolicka Mość, wnioskuję o powołanie urzędnika odpowiedzialnego za promocję kraju. Skoro teraz obradujemy to czemu by przy okazji nie zadbać o promocję Skarlandu i napływ nowych mieszkańców? Mógłbym się tym zająć. Swego czasu nabrałem nieco doświadczenia w tym fachu. Zresztą w obecnej sytuacji świeża krew jest Nam potrzebna jak nigdy dotąd. ;)

Już niedługo wejdzie w życie nowa ustawa zasadnicza (dzisiaj najpewniej ją podpiszę i opublikuję, czyli za dokładnie za tydzień). Może więc warto po prostu stworzyć ustawę/dekret o działach administracji rządowej i tę funkcję powierzyć, któremuś z ministrów (którym Wasza Wysokość by został), by nie tworzyć już jakichś dodatkowych urzędów poza istniejącymi (a raczej dopiero tworzonymi) strukturami?

Offline Juan de Maykowski

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 194
  • "Cierpliwość to największa cnota."
    • Status GG
« Odpowied� #201 dnia: Sobota, 20 Sie 2016, 13:46:19 »
Ach ta biurokracja... Aby całą sprawę uprościć mogę zajmować się promocją nieoficjalnie, a gdy nowa Konstytucja wejdzie już w życie po prostu stanę ministrem. Oczywiście jeśli Wasz Majestat nie postanowi inaczej.

W kwestii układu forum skontaktuje się prywatnie wieczorkiem.

Don Juan Dagobard de Maykowski
Książę Vandalii
Wielki Mistrz Zakonu Rycerzy Chrystusowych Ziemi Vandalskiej

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #202 dnia: Sobota, 20 Sie 2016, 15:40:15 »
Myślę, że kwestie przebudowy forum możemy przenieść do działu (jeszcze) Imperialnej Agencji Informatycznej i tam publicznie składać propozycje co do podziału forum, jego wyglądu i tak dalej.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #203 dnia: Niedziela, 21 Sie 2016, 01:55:14 »
Ach ta biurokracja... Aby całą sprawę uprościć mogę zajmować się promocją nieoficjalnie, a gdy nowa Konstytucja wejdzie już w życie po prostu stanę ministrem. Oczywiście jeśli Wasz Majestat nie postanowi inaczej.

Oczywiście, wyraźnie jednak pisaliście o urzędzie, więc myślałem, że zależy Wam Książę priorytetowo na oficjalnym stanowisku w tym obszarze. :D

Jak już WW podejmie jakieś działania, to proszę dać znać.

W kwestii układu forum skontaktuje się prywatnie wieczorkiem.

Myślę, że kwestie przebudowy forum możemy przenieść do działu (jeszcze) Imperialnej Agencji Informatycznej i tam publicznie składać propozycje co do podziału forum, jego wyglądu i tak dalej.

Zdecydowanie. Nie ma co wprowadzać tutaj chaosu. Ale także przesyłanie swoich uwag i pomysłów via prywatna wiadomość nie jest najlepszym pomysłem, gdyż warto by mogli zapoznać się z nimi wszyscy. Dlatego IAI będzie najodpowiedniejsza.

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #204 dnia: Poniedzia�ek, 22 Sie 2016, 21:04:52 »
Jak obiecałem mojemu Synowi, Jego Królewskiej Mości, jeśli tylko przebudujecie forum zajmę się opisywaniem wszelkich siedzib i ceremoniałów. Ja w politykę się nie mieszam, źle się to kończy.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

Offline Don Cosme Pedro de Médici

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 221
  • Książę Saragossy
« Odpowied� #205 dnia: Sobota, 27 Sie 2016, 10:40:37 »
A czemuż to Mości Książe? ???

To bardzo proste. Sądzicie, że zmienicie konstytucję, a właściwie naniesiecie niewielkie poprawki i będzie w Skarlandzie "zajebiście" (wybaczcie moje grubiaństwo)? Z czego wy chcecie wybierać Kortezy? Co, może Szanowny Maykowski, "pupilek" naszego umiłowanego Króla będzie robił sztuczny tłok? W sumie? To prawdopodobne.

Wciąż wiele zależy od monarchy.

I jeszcze mała uwaga do Księcia Kosmy: Mości Książę, kilkukrotnie "meandrowałem" w Kortezach, by dać WKM czas na przedstawienie Waszego projektu.

Wiesz, kochany... meandrować to można w rzece, ale co ja będę tłumaczyć Waszej Królewskiej Mości.

Jednak od Waszej deklaracji minęły już co najmniej 2 miesiące.

Okres wakacyjny. To powinno wiele wyjaśnić, niemniej nie zamierzam dłużej na ten temat dyskutować. Mój projekt leży sobie w szufladzie i niech leży. Jeszcze się przyda.
Don Cosme Pedro de Médici

Książę Monderii i Saragossy
Sekretarz ds. Wojny
Rektor Akademii Królewskiej w Toledo

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #206 dnia: Sobota, 27 Sie 2016, 13:35:32 »
Mikronacje, a tym bardziej parlament, nie są miejscem do leczenia swoich kompleksów. Każdy kolejny, pozbawiony wartości merytorycznej post, w wątkach organów państwowych będzie usuwany.

W dniu jutrzejszym, a najpóźniej w poniedziałek, postaram się wydać postanowienie o rozpisaniu wyborów do Kortezów Generalnych.

W związku z powyższym, to posiedzenie uważam za zakończone.