Autor W�tek: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo  (Przeczytany 10872 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
[PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« dnia: Czwartek, 7 Kwi 2016, 19:31:08 »
Czcigodni Obywatele,

nie jest tajemnicą, iż nasz Kraj wszedł w fazę zastoju. Długo zastanawiałem się, co może być przyczyną takiego stanu rzeczy i czy jest to sytuacja jedynie krótkotrwała. Pierwszą rzeczą, która przyszła mi do głowy, to realioza. I być może jest to prawda, jednak w mojej opinii znacznie gorsze żniwo wśród aktywności zbiera tzw. "zmęczenie materiału". Odnoszę wrażenie, że obecna formuła Skarlandu, jako państwa osadzonego w epoce wielkich odkryć i wojen religijnych w realnej Europie, państwa o ultrakatolickiej , absolutystycznej narracji, po prostu się wypaliła. Wszyscy sprawiały nieodparte wrażenie znudzonych Skarladem i sobą wzajemnie.

Dlatego wspólnymi siłami musimy znaleźć remedium na ten kryzys. Już raz nasze Państwo uratowała gruntowna przebudowa warstwy narracyjnej i klimatu, dlaczego by zatem znowuż nie podjąć takiej próby? Albowiem trwanie na siłę w tym, co już nieskuteczne, w swoistej stagnacji, prowadzi do nikąd, albo wyłącznie ku powolnemu upadkowi naszego Państwa.

Ja, ze swojej strony, proponuję przesunięcie Skarlandu do XIX stulecia, odejścia od absolutystycznej, ultrakatolickiej monarchii na rzecz monarchii konstytucyjnej z dualizmem władzy państwowej, tj. stanowieniem prawa zarówno przez parlament jak i monarchę, jednak z przesunięciem ciężaru na ten pierwszy organ.

Jestem jednak otwarty na wszelkie propozycje, sugestie, uwagi i inne koncepcje, gdyż chcę przyjęcia formuły satysfakcjonującej przynajmniej większość, a najlepiej docelowo wszystkich mieszkańców naszego Imperium.

(-) Carlos III, m. p.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
Odp: [PRIORYTET] II Posiedzenie Kortezów Generalnych w Toledo
« Odpowied� #1 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 09:45:10 »
Wasza Katolicka Mość.

Sądzę, że aktualny zastój spowodowany jest życiem realnym obywateli Imperium. Nadeszła wiosna, ludzie spędzają więcej czasu na świeżym powietrzu, niektórzy z nas w tym okresie mają więcej obowiązków. Myślę, że z czasem wszystko się unormuje.

Jeśli chodzi o reformy proponowane przez Waszą Katolicką Mość to jestem sceptyczny. Nie sądzę by męczenie tematu reform ustrojowych może w obecnej sytuacji coś zmienić.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #2 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 11:09:30 »
Kolejna zmiana granic czasowych na siłę nic nie da. Państwo samo w sobie w kwestii ustroju działa względnie dobrze, co nie wyklucza lekkich reform ale ze skokiem w kolejny wiek bym poczekał.

Co do problemu aktywności to zgodzę się z hrabią de Guzmán, że jest to spowodowane życiem realnym obywateli.

Obecna formuła Skarlandu daje nam jedynie pole do popisu w sferze politycznej - może to jest problem? Bo ile można się bawić w politykowanie? Ciągle siedzimy w Kortezach, na fabularne wydarzenia też niema co liczyć bo jak obywatele zajęci realnym życiem to kto je poprowadzi?

Mimo iż obecny ustrój państwowy jest dla mnie mało atrakcyjny to nie przeprowadzał bym siłowej jego reformy. Trzeba się po prostu zastanowić co do niego dodać lub zmienić nie ingerując podstawę ustroju państwa.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Doña Sofía Leonor de Médici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 50
    • Status GG
« Odpowied� #3 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 11:48:39 »
Reformy w pewnym zakresie winniśmy podjąć, lecz wszystko w sposób rozsądny i wyważony. Nie mam nic przeciw istnieniu silnego parlamentu kosztem pewnych kompetencji należnych monarchii, jednak uważam, że wszystko powoli i rozważnie. Mi podobałoby się, gdyby mogły tworzyć się nieformalne stronnictwa polityczne, jak to miało miejsce w Polsce stanisławowskiej i Francji przed kulminacją rewolucji i terrorem. Nie mówię, że mamy brać w pełni przykład z tamtych czasów, ale nieformalne stronnictwa polityczne pokazałyby nam, czy jesteśmy gotowi na większy parlamentaryzm i dałyby jakiś wynik testu, czy jesteśmy gotowi iść tą drogą. Ja jestem za większą wolnością i wejściem w erę państwa liberalnego, jednakże rozważcie moją propozycję.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #4 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 12:58:35 »
Czcigodni,

zgadzam się z waszymi opiniami, iż z powodu realnej wiosny i dość wysokich jak na kwiecień temperatur wiele osób spędza czas wolny ze znajomymi. Zgadzam się także, że jest to okres wytężonej pracy (choć tak można w zasadzie powiedzieć o niemal każdym innym miesiącu) lub nauki. Moje spostrzeżenia oparłem jednak także na okresie wcześniejszym, kiedy aktywność jeszcze istniała a na dworze nie było aż tak ciepło. Wówczas życie w Skarlandzie wyglądało na nudne a mieszkańcy sprawiali wrażenie tymże życiem znudzonych. ;)

Rozumiem jednak Wasze zdanie i opinię, że aż tak radykalne zmiany nie są potrzebne lub że nie przyniosą oczekiwanych efektów. Niemal wszyscy jednak zauważyliśmy, że pewien problem istnieje, gdyż poza tematami krążącymi wokół polityki lub prawa (a i te są monotonne, więc faktycznie - być może wprowadzenie pewnego kolorytu w postaci koterii i bardziej formalnych stronnictw politycznych jest warte rozważenia) oraz rzadkimi tematami narracyjnymi w Skarlandzie nie dzieje się nic. Nie istnieje przede wszystkim szeroko rozumiana kultura.

Ustaliliśmy więc, że potrzeba pewnych poprawek, a nie rewolucji, uradźmy zatem jakieś konkrety. Zastanówmy się także, które obszary mogłyby ewentualnie przyciągnąć do nas nowych mieszkańców, gdyż od dawna Skarland nie poczuł dopływu świeżej krwi.

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #5 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 15:48:09 »
Ja proponuję zatem wybory parlamentarne. Niechajże w Kortezach Generalnych będzie 500 mandatów. Koła polityczne będą się zgłaszać do wyborów parlamentarnych. Warunek taki, że będą miały co najmniej 2 przedstawicieli. W wyborach głosowaliby wszyscy obywatele, którzy od co najmniej miesiąca obywatelstwo posiadają. Na liście wyborczej byłyby nazwy kół politycznych. System wyborczy podobny byłby do australijskiego realnego, ale dobry i pozytywny. Działacze koła ustaliliby podział mandatów u siebie lub ewentualne zastępstwo. Być może inicjatywa ustawodawcza ruszyłaby pełną parą, gdyż wtedy walka polityczna napędziłaby jakąś chęć pracy legislacyjnej.
Dona Sofía Leonor Maria

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #6 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 17:00:50 »
Polsce stanisławowskiej
Okres raczej nietrafiony z uwagi na brak jakich kolwiek osiągnięć wspomnianego władcy w tym zakresie.

Ja proponuję zatem wybory parlamentarne. Niechajże w Kortezach Generalnych będzie 500 mandatów. Koła polityczne będą się zgłaszać do wyborów parlamentarnych. Warunek taki, że będą miały co najmniej 2 przedstawicieli. W wyborach głosowaliby wszyscy obywatele, którzy od co najmniej miesiąca obywatelstwo posiadają. Na liście wyborczej byłyby nazwy kół politycznych. System wyborczy podobny byłby do australijskiego realnego, ale dobry i pozytywny. Działacze koła ustaliliby podział mandatów u siebie lub ewentualne zastępstwo. Być może inicjatywa ustawodawcza ruszyłaby pełną parą, gdyż wtedy walka polityczna napędziłaby jakąś chęć pracy legislacyjnej.
Wybory parlamentarne okej ale najpierw ku takiemu zabiegowi trzeba zrobić prawne fundamenty aby to było wszystko legalne. Warunek 2 przedstawicieli, posiadanie obywatelstwa od co najmniej miesiąca? Warunki okej tylko po co je wprowadzać w sytuacji gdy aktywność kraju jest znikoma? Intencja może dobra ale zbędna w obecnej sytuacji.

Zabawę z np. 500 mandatami bym sobie darował i wprowadził zasadę 1 poseł - 1 mandat i np. wprowadził ograniczoną liczbe miejsc w parlamencie.

(-) Norbert I de Catalán

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #7 dnia: Sobota, 9 Kwi 2016, 19:32:07 »
Może te warunki zbędne. Jednak nie ta zabawa z tymi 500 mandatami :) Ponieważ, czemu to stronnictwo, które miałoby więcej głosów w wyborach ma na równi mieć mandatów czy też mandat z tym, które dostało mniej.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #8 dnia: Niedziela, 10 Kwi 2016, 10:34:35 »
Może te warunki zbędne. Jednak nie ta zabawa z tymi 500 mandatami :) Ponieważ, czemu to stronnictwo, które miałoby więcej głosów w wyborach ma na równi mieć mandatów czy też mandat z tym, które dostało mniej.

Propozycja Jej Wysokości wydaje się rozsądna, ale znawcą nie jestem. Faktem jest, że stronnictwo wygrywające wybory powinno mieć większy wypływ na decyzje podejmowane w Kortezach.

PS. Czy ktoś coś wie, gdzie podziewa się Don Fernando?
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #9 dnia: Niedziela, 10 Kwi 2016, 21:30:46 »
Najdroższy Synu, stawiamy się na Twe wezwanie do Toledo.

Pragniemy wpierw odpowiedzieć Don Felipe - nie wiemy i nie mamy niestety kontaktu z kardynałem Fernandem, ubolewamy ogromnie z tego powodu.

Co do parlamentaryzacji - jeśli Wasze Moście uważają, że Skarland powinien odejść od skostniałej formy ultrakatolickiego absolutyzmu to nic nie stoi na przeszkodzie. Mikronacje ciągle ewoluują i jeśli będzie to reforma o dobrych owocach, bowiem każdy człowiek z dobrego skarbca wyciąga tylko dobre rzeczy to i my tej reformie będziemy błogosławić.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Rodzina Królewska
  • Mieszkaniec
  • **
    • Status GG
« Odpowied� #10 dnia: Niedziela, 10 Kwi 2016, 22:05:42 »
Chociaż Drogiemu Bratu, jak i Bratankowi powiem, że nie uważam absolutyzmu za ultrakatolicki. Katolickie wartości nawet jeżeli monarchią parlamentarną w rozumieniu dzisiejszym będziemy to muszą być utrzymane. Są element naszej narodowej tożsamości i fundamentem państwowej trwałości.
Dona Sofía Leonor Maria

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #11 dnia: Poniedzia�ek, 11 Kwi 2016, 22:43:12 »
Chociaż Drogiemu Bratu, jak i Bratankowi powiem, że nie uważam absolutyzmu za ultrakatolicki. Katolickie wartości nawet jeżeli monarchią parlamentarną w rozumieniu dzisiejszym będziemy to muszą być utrzymane. Są element naszej narodowej tożsamości i fundamentem państwowej trwałości.

Wasza Wysokość, katolickie wartości, m. in. takie jak poszanowanie drugiego człowieka są zdecydowanie fundamentem Skarlandu, jednak sam katolicyzm nie. Formuła Skarlandu ultrakatolickiego nie liczy sobie nawet dwóch lat. Natomiast nikt nie zamierza całkowicie odcinać się od tego, co jest teraz, po prostu trzeba narracyjnie (gdyż faktycznie to już nastąpiło) złagodzić obecny, dość radykalny, przekaz tak, by być może więcej osób mogło odnaleźć się bez żadnego skrępowania w klimacie naszego Kraju.

Co do konceptu podziału mandatów w Parlamencie - nie jestem zwolennikiem głosów ważonych. Im więcej osób z danego stronnictwa wejdzie do parlamentu, tym więcej będzie miało ono głosów. Nie wprowadzajmy jakiejś sztucznej liczby mandatów.

Natomiast co Czcigodne i Czcigodni proponujecie w sprawie naszej kultury?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #12 dnia: Czwartek, 14 Kwi 2016, 18:37:07 »
Jeszcze co do kwestii aktywności obywateli to jak ma ona istnieć skoro większość obywateli udziela się w pseudo tworze państwowym pod nazwą Rotria? Udzielają się w Rotrii czy ożywiając trupa Austro-Węgier obywatele Skarlandu już ewidentnie nie mają czasu na aktywność w Skarlandzie i żadne próby zmian u nas (mimo, że dobre i pożądane) nie przyniosą żadnego efektu.

Może było by to dość radykalne rozwiązanie ale osobom posiadającym obywatelstwo rotryjskie powinno się postawić ultimatum: czy chcą się bawić w rotryjskie spiski, intrygi itd. itp. czy chcą działać w Skarlandzie. Osoby chcące zachować obywatelstwo rotryjskie powinny wykazać się aktywnością w Skarlandzie, zaś władze Skarlandu powinny monitorować swoich obywateli z kilkoma obywatelstwami w celu weryfikacji ich aktywności w Skarlandzie i w Rotrii czy Austro-Węgrzech czy Niderlandach itd.

Kontrola aktywności pozwoli nam na "odstrzał" osób które wolą się bawić gdzie indziej.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #13 dnia: Czwartek, 14 Kwi 2016, 23:50:00 »
Myślę, że takie działanie byłoby zbyt radykalne i z pewnością nie podniosłoby aktywności. Osobom nieaktywnym natomiast będzie odbierane obywatelstwo zgodnie z przepisami dekretu. Korzystając z okazji przypominam Waszej Wysokości o trwającym spisie powszechnym.

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #14 dnia: Sobota, 16 Kwi 2016, 12:41:47 »
Udział w spisie wzięty.

Co do samej aktywności to może problem nie leży tylko w samym ustroju a również typowo historycznym charakterze naszego państwa? Co trochę widać typowo historyczne kopie. Może warto stopniowo odejść od historycznej inscenizacji a wreszcie zbudować coś swojego w oparciu o klimat a nie historię? No i warto pomyśleć nad rozwojem innych dziedzin życia po za polityką bo same zmiany w systemie politycznym państwa choć dobre i mogą przynieść efekty to na pewno nie stałe.

(-) Norbert I de Catalán