Ja zaś twierdzę, że Wy Norbercie de Catalán i Manuelu de Catalán czynicie tak samo i jednakowo NAJWIĘKSZE ZŁO DLA SKARLANDU. Manuel de Catalán chce być Królem Skarlandu i Norbert de Catalán chce być Królem Skarlandu. Ci dwaj delikwenci w tym konflikcie dopuszczają do upadku naszego państwa. Norbert myśli, że jest pępkiem świata i od tak nas zmusza szantażem albo jego warunki, albo upadek państwa. Mówi o demokracji? Dobre sobie! Mówiąc, że jeżeli Móstoles ogłosi niepodległość to wyśle tam walenckie siły zbrojne.. I to jest niby demokratyczny władca? Nie! A kim jest Manuel de Catalán? To jest BARAN KOCHAJĄC KIPRIĘ, A NIE SKARLAND!. Zawsze antyskarlandzki, propagator idei spod ciemnej gwiazdy! Faktem jest, że Król powinien swoją decyzję przemyśleć ws przekazania mu tronu, a Król Senior nie powinien reagować zbyt pochopnie.
Jeden z polityków zagranicznych powiedział mi, nie zdradzę jego tożsamości, ale powiedział mądre słowa: Ciekawa mikronacja, z dużym potencjałem, a niestety wszystko może popsuć jeden wpływowy człowiek... Norbert pokazał swoją indolencję już na samym początku, gdy był królem, a potem niektórzy jego następcy np. Karol I byli blokowani przez jego głupie zagrywki. Cóż, szkoda mikronacji, bo tak jak pisałem ma potencjał.... Jest on GA, więc ma przewagę nad resztą i może robić de facto co chce. Chociaż obywatele mogliby się solidarnie złączyć i wypowiedzieć mu posłuszeństwo, co by go pewnie postawiło pod ścianą, ale też co do tego nie ma pewności.
I ten polityk doświadczony i zasłużony dla swej ojczyzny wskazuje w ostatnich zdaniach, że naród ma prawo decydować o swoim losie, a nie jedna osoba.