Strona główna · Forum · Wieści z Gnomii · Prawo państwowe · Ludowy Bank Gnomii · SG GNOMON poniedziałek, 20 czerwca 2016 r. – 9 lat, 6 miesięcy i 29 dni niepodległej Gnomii

Nawigacja
Strona główna
Artykuły
Forum
Chat
Grupa dyskusyjna Gnomii
Linki
Kontakt
WRE - informacje ogólne
Mapa WRE
Szukaj

Instytut Zjawisk Paranormalnych
Gnomopeja
Galeria
GnomBasz
Ludowy Kombinat Energetyczny
Gnomi Bank Walutowy
Gnomia Służba Sanitarna
Cmentarz Bohaterów Gnomii
Szubienica państwowa
Ściana rozstrzelań
Koszary Karne

Gnomia Armia Republikańska
Prawo państwowe
Ludowy Bank Gnomii
Sąd Ludowy
SG GNOMON
Biuro Spraw Wewnętrznych

Mieszkańcy WRE
Pionierzy powstania

Linki zewnętrzne
Forum Mikronacje
Planeta Mikronacje
Micropedia
Mikronacyjna Międzynarodówka Socjalistyczna
Koalicja Antybourbońska
Gnome Punt
The Real Gnome Lowdown
Marxists Internet Archives
Organizacja Polskich Mikronacji
Towarzystwo Przyjaciół Gnomii

Państwa siostrzane
Wolna Republika Morvan
Mandragorat Wandystanu

RSS

Zobacz temat
Wysokogórska Republika Elfidy | Dział ogólny | Sprawy obywatelskie

Drukuj temat Oceń temat Zmień styl na nowy  

Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 21:23
Avatar użytkownika RomanoPorfavor
ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Gnomin
 Rząd Ludowy
 Członek Sztabu Generalnego
Odznaczenia: Medal 
Admin

Data rejestracji: 20.11.06

Towarzyszu Yaraeh, jeżeli nie poczuwaćie się do winy, dlaczego zanim w ogóle wniosek o ukaranie was został przyjęty - już zaakceptowaliście karę?

Spory formalistyczne nie mają znaczenia - w ten lub inny sposób, będąc obywatelem WRE i żołnierzem GAR, nie tylko się od tego oficjalnie i publicznie odcieliście, ale staliście się urzędnikiem - nieważne jakiego szczebla - państwa wrogiego - bo jak inaczej interpretować nie tak dawną odezwę Sarmacji i Scholandii wymierzonych w WRE i WRM?

Ja jestem w stanie zrozumieć pobudki wami powodujące, towarzyszu - ale sposób realizacji zamierzenia (opuszczenie WRE i powrót do KS) wzbudza moje oburzenie. Można było oficjalnie zrzec się wpierw obywatelstwa - i byłoby po sprawie, bo przeciwko nieobywatelowi nie widziałbym potrzeby wszczynania postępowania. Towarzysz tego nie zrobił - towarzysz zdezerterował z wojska i zdradził swój status obywatela.

http://www.gnomin.scholandia.pl Wyślij prywatną wiadomość
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 21:31
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
 zasłużony działacz ludowy
Member

Data rejestracji: 21.03.08

RomanoPorfavor napisał/a:
Towarzyszu Yaraeh, jeżeli nie poczuwaćie się do winy, dlaczego zanim w ogóle wniosek o ukaranie was został przyjęty - już zaakceptowaliście karę?

Bo ja nie wierzę w sprawiedliwość w tym wyroku.

Spory formalistyczne nie mają znaczenia - w ten lub inny sposób, będąc obywatelem WRE i żołnierzem GAR, nie tylko się od tego oficjalnie i publicznie odcieliście, ale staliście się urzędnikiem - nieważne jakiego szczebla - państwa wrogiego - bo jak inaczej interpretować nie tak dawną odezwę Sarmacji i Scholandii wymierzonych w WRE i WRM?

Generalizujecie. Jest wielu przyjaciół Gnomii wśród Sarmatów, a to że ton nadają wrogowie WRE, nie oznacza że wszyscy są przeciwko.

Ja jestem w stanie zrozumieć pobudki wami powodujące, towarzyszu - ale sposób realizacji zamierzenia (opuszczenie WRE i powrót do KS) wzbudza moje oburzenie. Można było oficjalnie zrzec się wpierw obywatelstwa - i byłoby po sprawie, bo przeciwko nieobywatelowi nie widziałbym potrzeby wszczynania postępowania. Towarzysz tego nie zrobił - towarzysz zdezerterował z wojska i zdradził swój status obywatela.

Nie było czasu na formalności.
Wymagano ode mnie natychmiastowego odcięcia się od WRE.
Wyślij prywatną wiadomość
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:03
gen. płk mgr Waldemaria Depa-Zboynitzki de Pierdzimączka
Wałbrzych
 Deputowany do Rady Niewysokiej
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

Yaraeh napisał/a:
Generalizujecie. Jest wielu przyjaciół Gnomii wśród Sarmatów, a to że ton nadają wrogowie WRE, nie oznacza że wszyscy są przeciwko.

Widać, że nie odróżniacie społeczeństwa od reżimu. Próbowałam wam to właśnie wytłumaczyć, kiedy wytykaliście mi posiadanie profilu w Księstwie Sarmacji. A teraz tłumaczycie nam sprawy, które są dla nas bardziej niż oczywiste - przecież gdybyśmy nie byli świadomi, że i w Sarmacji istnieje grupa mieszkańców społecznie uświadomionych, wyznających postępowe poglądy, nie zakładalibyśmy tam wcale Towarzystwa Przyjaciół Gnomii. Kiedy usiłowałam wam to wytłumaczyć, wy zbyliście to tylko słowem "hipokryzja". A teraz sami pośrednio przyznajecie mi słuszność. Przydałyby się wam korepetycje z logiki smiley

Reżim każe - sługa musi, czyż nie?

Czuj, czuj!
GG: .. Wyślij prywatną wiadomość
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:12
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Waldemaria napisał/a:
Yaraeh napisał/a:

Widać, że nie odróżniacie społeczeństwa od reżimu. Próbowałam wam to właśnie wytłumaczyć, kiedy wytykaliście mi posiadanie profilu w Księstwie Sarmacji. A teraz tłumaczycie nam sprawy, które są dla nas bardziej niż oczywiste - przecież gdybyśmy nie byli świadomi, że i w Sarmacji istnieje grupa mieszkańców społecznie uświadomionych, wyznających postępowe poglądy, nie zakładalibyśmy tam wcale Towarzystwa Przyjaciół Gnomii. Kiedy usiłowałam wam to wytłumaczyć, wy zbyliście to tylko słowem "hipokryzja". A teraz sami pośrednio przyznajecie mi słuszność. Przydałyby się wam korepetycje z logiki smiley

Nie, nie i jeszcze raz nie. Mówię o tym, że niektórzy Sarmaci nie są wrogami Gnomii. Zaś zachowanie twoje nadal traktuję jak hipokryzję.

Reżim każe - sługa musi, czyż nie?

Pozostawię to stwierdzenie bez komentarza, który i tak będzie swoistym komentarzem.
Edytowane przez Yaraeh dnia 25-06-2008 22:12
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:18
ppłk kontriesor Benedictus Juan Maximiliano Romano de Malagretta y Pigafieta da Cano del Porfavor
Gnomin
 Rząd Ludowy
Admin

Dokładnie mi o to chodzi. Nie chcemy osądzać towarzysza za przynależność do narodu sarmackiego, czy za to, że towarzysz chce mieszkać i działać tam. Jednak słuszny gniew wzbudza fakt, że towarzysz nie dość, że dezerteruje z WRE, nikogo o tym nie poinformowawszy, ale jednocześnie na polecenie wrogiego nam, monarchofaszystowskiego reżimu, jaki panuje w Sarmacji - bo nigdy nie byłem świadkiem jakiegokolwiek gestu władz Sarmacji w naszym kierunku, a wręcz przeciwnie - i na polecenie tego właśnie reżimu, aby wejść w jego łaski i stać się jego częścią - bo temu tow. nie zaprzeczy, że chodzi o sprawowanie władzy w KS - towarzysz odcina się grubą kreską od nas.

Jeżeli to nie jest dezercja i zdrada - to niech mnie powieszą za jaja w Piździgrodzie. Samo odejście z pobudek tęsknoty narodowej (nawet niezapowiedziane) bym zrozumiał, ale odejście ze spaleniem mostów, zaprzeczenie ideom które się popierało (nie wiem, czy szczerze, nie mnie oceniać) z pobudek czysto karierowiczowskich - to zasługuje na napiętnowanie i karę.

RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:21
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Dokładnie mi o to chodzi. Nie chcemy osądzać towarzysza za przynależność do narodu sarmackiego, czy za to, że towarzysz chce mieszkać i działać tam. Jednak słuszny gniew wzbudza fakt, że towarzysz nie dość, że dezerteruje z WRE, nikogo o tym nie poinformowawszy, ale jednocześnie na polecenie wrogiego nam, monarchofaszystowskiego reżimu, jaki panuje w Sarmacji - bo nigdy nie byłem świadkiem jakiegokolwiek gestu władz Sarmacji w naszym kierunku, a wręcz przeciwnie - i na polecenie tego właśnie reżimu, aby wejść w jego łaski i stać się jego częścią - bo temu tow. nie zaprzeczy, że chodzi o sprawowanie władzy w KS - towarzysz odcina się grubą kreską od nas.

Jeżeli to nie jest dezercja i zdrada - to niech mnie powieszą za jaja w Piździgrodzie. Samo odejście z pobudek tęsknoty narodowej (nawet niezapowiedziane) bym zrozumiał, ale odejście ze spaleniem mostów, zaprzeczenie ideom które się popierało (nie wiem, czy szczerze, nie mnie oceniać) z pobudek czysto karierowiczowskich - to zasługuje na napiętnowanie i karę.

Może coś wyjaśnię. Nie odszedłem z Gnomii tylko po to, aby być członkiem rządu. Bo byłbym nim nawet mieszkając tutaj, gdybym wystarczająco długo się upierał. Odszedłem, dlatego że za mieszkanie tutaj groził mi proces w Sarmacji.
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:34
Gnomin
 Rząd Ludowy
Admin

Czyli ugiął się towarzysz pod presją reżymu i woli się temu reżymowi wysługiwać, zamiast z nim walczyć?

RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:38
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Czyli ugiął się towarzysz pod presją reżymu i woli się temu reżymowi wysługiwać, zamiast z nim walczyć?

Walczyć?
Niby po co?
Nie uważam, aby to był reżim.
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 22:39
Wałbrzych
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

Yaraeh napisał/a:
Nie, nie i jeszcze raz nie. Mówię o tym, że niektórzy Sarmaci nie są wrogami Gnomii. Zaś zachowanie twoje nadal traktuję jak hipokryzję.

Ciekawam, na jakiej podstawie? Potraficie to uzasadnić?

Czuj, czuj!
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 23:01
gen. płk mgr Michał Maria Groń-Kapiszon
Wałbrzych
Admin

Dali jakiś proces pokazowy, a nie takie cackanie. Pokazał nam Przemysław Przybył jak osądzać mamy!

gen. płk. Michał Maria Groń-Kapiszon
Dowódca 2. Korpusu GAR
GG: Wyślij prywatną wiadomość
RE: Protest - Dodane dnia 25-06-2008 23:27
Wałbrzych
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

GronKapiszon napisał/a:
Dali jakiś proces pokazowy, a nie takie cackanie. Pokazał nam Przemysław Przybył jak osądzać mamy!

Towarzyszu generale, cierpliwości, jestem przekonana, że sprawiedliwość ludowa okaże swoje najsurowsze oblicze i zaprowadzi skazanego pod ścianę rozstrzelań w Gnominiesmiley

Czuj, czuj!

Edytowane przez Waldemaria dnia 25-06-2008 23:29
RE: Protest - Dodane dnia 26-06-2008 00:11
Gnomin
 Rząd Ludowy
Admin

Walczyć? Niby po co? Nie uważam, aby to był reżim.

I tym zdaniem towarzysz wykazał, że legitymizuje rząd KS i jego działania przeciwko WRE. A jeszcze chwilę temu udowadniał, że większość narodu jest za przyjaźnią. Więc jak to jest? Naród jest za przyjaźnią, rząd przeciw - a towarzysz twierdzi, że to jest słuszny rząd?

RE: Protest - Dodane dnia 26-06-2008 00:22
Wałbrzych
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

I tym zdaniem towarzysz wykazał, że legitymizuje rząd KS i jego działania przeciwko WRE. A jeszcze chwilę temu udowadniał, że większość narodu jest za przyjaźnią. Więc jak to jest? Naród jest za przyjaźnią, rząd przeciw - a towarzysz twierdzi, że to jest słuszny rząd?

Wy nie rozumiecie tej logiki, towarzyszu Prezydencie. To działa mniej więcej na tej samej zasadzie, jak to, że oskarżony pełni obowiązki, których nie wykonuje smiley

Czuj, czuj!
RE: Protest - Dodane dnia 26-06-2008 22:55
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Walczyć? Niby po co? Nie uważam, aby to był reżim.

1. Księstwo Sarmacji nie działa przeciw WRE.
2. Nie większość, ale jego część.
3. Nie wiem jakie jest stanowisko obecnego rządu, ponieważ nie zajmuję się sprawami zagranicznymi.
4. Rząd przyjdzie mi oceniać, po zakończeniu jego kadencji.
RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 14:50
Gnomin
 Rząd Ludowy
Admin

No ja żadnych przyjaznych działań ze strony rządu KS nie doświadczyłem. A nieprzyjaznych - a i owszem, jak dotąd rząd KS nie odwołał swoich tez, ujętych we wspólnej odezwie z rządem Scholandii, skierowanych przeciwko WRE.

A oceniam rząd, nie po tym co będzie, a po tym co jest - i muszę uznać prawdę - Sarmacja była i jest od dłuższego czasu państwem monarchofaszystowskim, wrogim wobec Wysokogórskiej Republiki Elfidy.

RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 14:52
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

No ja żadnych przyjaznych działań ze strony rządu KS nie doświadczyłem. A nieprzyjaznych - a i owszem, jak dotąd rząd KS nie odwołał swoich tez, ujętych we wspólnej odezwie z rządem Scholandii, skierowanych przeciwko WRE.

A oceniam rząd, nie po tym co będzie, a po tym co jest - i muszę uznać prawdę - Sarmacja była i jest od dłuższego czasu państwem monarchofaszystowskim, wrogim wobec Wysokogórskiej Republiki Elfidy.

Co w sposób oczywisty jest moją winą, nieprawdaż?
Uwielbiam to komunistyczne myślenie.
RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 15:59
Wałbrzych
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

Yaraeh napisał/a:

Czy ktoś tak twierdzi? Uwielbiam tę logikę, która wszędzie każe się dopatrywać zarzutów pod własnym adresem smiley

Czuj, czuj!
RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 16:01
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Waldemaria napisał/a:
Yaraeh napisał/a:

Czy ktoś tak twierdzi? Uwielbiam tę logikę, która wszędzie każe się dopatrywać zarzutów pod własnym adresem smiley

Jak na razie przedstawiacie mi pewne zarzuty smiley
RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 16:05
Wałbrzych
 Rząd Ludowy
 Matka Narodu Gnomiego
Webmaster

Yaraeh napisał/a:

Owszem, zarzut dezercji i zdrady stanu. Ale nikt was nie oskarża towarzyszu o to, że w Sarmacji panuje reżim monarchofaszystowski, podobnie jak o to, że w grad zniszczył plony rzepaku w Samundzie albo że UFO pozbawiło dziewictwa cztery obywatelki i jednego obywatela UKZT.

Czuj, czuj!
RE: Protest - Dodane dnia 01-07-2008 16:07
szer. Yaraeh Euskadi
Almera Zachodnia
Member

Waldemaria napisał/a:
Yaraeh napisał/a:

Owszem, zarzut dezercji i zdrady stanu. Ale nikt was nie oskarża towarzyszu o to, że w Sarmacji panuje reżim monarchofaszystowski, podobnie jak o to, że w grad zniszczył plony rzepaku w Samundzie albo że UFO pozbawiło dziewictwa cztery obywatelki i jednego obywatela UKZT.

Zakończenie wypowiedzi było mało zabawne...
Proszę się w przyszłości postarać o większe zasoby dowcipności...
Strona 2 z 3 < 1 2 3 >
Skocz do forum:

Oceny
Dodawanie ocen dostępne tylko dla zalogowanych mieszkańców WRE.

Proszę się zalogować lub zarejestrować, żeby móc dodawać oceny.

Świetne! Świetne! 33% [1 Głos]
Bardzo dobre Bardzo dobre 0% [Brak głosów]
Dobre Dobre 33% [1 Głos]
Przeciętne Przeciętne 0% [Brak głosów]
Słabe Słabe 33% [1 Głos]
Logowanie
PESEL / nick

Hasło

Nie mieszkasz jeszcze
w Wolnej Gnomii?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniałeś hasło?