Autor Wątek: Pakt Swarzewski-Smirnoff  (Przeczytany 9832 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Pakt Swarzewski-Smirnoff
« dnia: Nie, 10 Sie 2014, 22:47:00 »
W dniu dzisiejszym w stolicy Brodrii Sankt Mikhailovie odbyły się rozmowy pomiędzy Prezydentem Republiki Bialeńskiej Andrzejem Swarzewskiego a Prezydentem Federacji Brodryjskiej Dmitrijem Smirnoffem oraz Fiodorem Dostojewskiem. Owocem wielogodzinnych rozmów jest niniejsze porozumienie.

My, zwaśnione Narody Bialeński i Brodryjski, bacząc na stosunki jakie łączyły nas w przeszłości oraz dążąc do naprawy błędów minionych miesięcy oraz zakończenia niekorzystne dla obu krajów waśni

Postanawiamy że:

1. Traktat o nawiązaniu stosunków dyplomatycznych pomiędzy Federacją Brodryjską a Republiką Bialeńską zostanie podtrzymany przez obie Strony. Prezydent Republiki Bialeńskiej nie pozwoli by weszła w życie uchwała o likwidacji traktatu Federacja Brodyjska-Republika Bialeńska.

2. Obie Strony dążyć będą do zachowania pozytywnych relacji pomiędzy Narodem Bialeńskim i Brodryjskim.

3. Obecne rządy obu Stron, dążyć będą do ucinania w zarodku wszystkie dążenia do pogorszenia stosunków pomiędzy Federacją Brodryjską a Republiką Bialeńską, które wystąpią na szczeblu rządowym.

4. Strona Brodryjska przywróci obywatelstwo wszystkim mieszkańcom Republiki Bialeńskiej, którym zostało ono zabrane oraz zapewni swobodę poruszania się każdemu mieszkańcowi tejże Republiki po swym terytorium.

Porozumienie zawarte zostało w mieście stołecznym Sankt Mikhailov dnia 10 sierpnia 2014 roku.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline AndrzejSwarzewski

Odp: Pakt Swarzewski-Smirnoff
« Odpowiedź #1 dnia: Nie, 10 Sie 2014, 22:52:42 »
Oczywiście potwierdzam. :)
Bialenia i Brodria są naturalnymi przyjaciółmi, dlatego powinniśmy dbać o nasze stosunki. Zgodnie z prawem, zawetuję uchwałę o likwidacji traktatu. Myślę, że to nie jest duża cena za przywrócenie Bialeńczykom brodryjskich obywatelstw i swobodę wypowiedzi również dla nie-obywateli.

Równocześnie informuję, że przez te dwa tygodnie pozostającej mi kadencji, zgodnie z punktem trzecim Paktu będę ucinać dążenia do pogorszenia stosunków na szczeblu rządowym poprzez zdymisjonowanie.

Offline Feliks Spirkin

• MSZ
  • Obywatel
  • Murarz
  • : 62
    • NPE: BI14020800101
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #2 dnia: Nie, 10 Sie 2014, 23:28:43 »
To mały krok dla naszych państw, ale wielki dla Nordaty.

/-/ Markus Felix Spirkin von Wettin
- Minister Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #3 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 08:19:50 »
Ministerstwo Propagandy nie uznaje tego paktu.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #4 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 08:38:58 »
Ponieważ złożyłem dymisję z funkcji Ministra Obrony Narodowej czyli nie jestem już członkiem rządu to mogę wypowiadać się swobodnie jako obywatel i parlamentarzysta, a nie jako "szczebel rządowy".

Po pierwsze pomimo, że nowa Konstytucja (za którą zresztą głosowałem) daje Prezydentowi prawo wetowania ustaw to korzystanie z takiego prawa powinien on wykorzystywać bardzo ostrożnie i w sposób wyważony - bo w takich przypadkach działa on jednak wbrew woli narodu, który wybrał swoich przedstawicieli.

O ile można zrozumieć taką sytuacje gdy wykorzystuje swoje prawo w przypadkach decyzji kontrowersyjnych, które przechodzą minimalną ilością głosów i które Prezydent może uważać za przyjęte niekoniecznie zgodnie ze zdaniem społeczeństwa - to w sytuacji gdy ustawa przechodzi w Parlamencie bez głosów sprzeciwu, a popierają ją posłowie obu funkcjonujących w parlamencie partii to należałoby się nad taką decyzją trzy razy zastanowić. A decyzja o zerwaniu stosunków dyplomatycznych przeszła bez głosów sprzeciwu, były tylko dwa głosy wstrzymujące się (w tym rzeczonego Prezydenta), które to nie są głosami sprzeciwu - a tylko głosami niezdecydowania lub częściej są wyrazem braku zainteresowania daną tematyką. Prezydent więc postawił swoje zdanie i jak widać jakieś "zakulisowe" rozgrywki (rozmowy, o których nic nie wiedział nawet rząd) - przeciw zdaniu demokratycznie wybranego Parlamentu czyli wbrew zdaniu większości obywateli państwa.

Sprawa druga i już konkretnie dotycząca samej decyzji Prezydenta... Człowiek ma prawo do popełniania błędów, ale niewyciąganie z nich wniosków jest już niezbyt dobrym świadectwem. Kontakty z Brodrią i Nordatą nie przyniosły nam w zasadzie niczego dobrego - przyniosły w zasadzie same problemy. To niezrozumiałym dla mnie jest ponowne "wchodzenie do tej samej rzeki" - szczególnie, że chyba nic się w FB nie zmieniło. Tam dalej pierwsze skrzypce grają Grutin i Aykm (formalnie czy nie - bez znaczenia) czyli ludzie działający m.in. przeciwko naszemu krajowi na forum międzynarodowym... fakt, że Grutin robi za pomocą klonów (tutaj bardziej wierzę dowodom naszego Admina niż opowieściom o kolegach korzystających z jednego komputera), bo sam ogłosił swoją śmierć jest akurat bez znaczenia - a raczej ma znaczenie tylko "in minus".

Nic więc się w FB nie zmieniło by uważać, że kolejna próba utrzymania jakiś stosunków na siłę miałaby mieć pozytywne skutki dla Republiki Bialeńskiej. Decyzja Prezydenta o postąpieniu wbrew woli Parlamentu, a więc wbrew woli większości obywateli pozostaje dla mnie niezrozumiałą i mocno kontrowersyjną. Oświadczam więc, że nie zamierzam przykładać do tego ręki i nie zamierzam traktować FB za "państwo przyjazne" RB (co nie oznacza, że będę wzorem niektórych tam właził i mieszał, bo nie mam takiego zwyczaju - a to że będę ich całkowicie ignorował). Jeżeli konsekwencją ma być rezygnacja z jakichkolwiek funkcji rządowych (jak obecnie z MON) to trudno... w razie czego innych funkcji państwowych również mogę się zrzec (armia, firmy państwowe) jeżeli zajdzie taka potrzeba czyli wystąpi "konflikt sumienia" czy konflikt interesów.
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 08:42:43 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #5 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:08:00 »
Dzięki, że się Pan stara, Panie Dostojewski, ale próba naprawy popełnionych po raz enty błędów (popełnionych, dodajmy, przez tych samych ludzi co wcześniej) jest moim zdaniem bezcelowa.

A teraz, od siebie powiem - a nie mówiłem, że parlamentaryzm jest lepszy? Jakieś zakulisowe gierki mnie szczerze rozczarowały. No chyba, że Andrzej upewnia się, że przegra przyszłe wybory. :)

Aha, MSZ też jak widzę jest przeciw temu traktatowi.

Ten punkt "prezydent nie pozwoli" to chyba jakaś kpina, ba, wręcz naruszenie suwerenności (w sumie dążenie do dobrych relacji też jest kontrowersyjne)! Nie zdziwię się, jeśli zmotywuje to Parlament do zebrania 6 głosów przeciwko wetu.

Jedynie punkt 4 popieram, chociaż w ogóle pozbawienia obywatelstwa nie powinno nastąpić, a Prezydent nie powinien musieć interweniować w tej sprawie.

Deklaracja o dymisjonowaniu niepochlebnych (czyli chyba każdego poza nieaktywnym Radziwiłem) to żart, prawda...?

To jest wielki krok, ale w tył.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #6 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:17:06 »
A teraz, od siebie powiem - a nie mówiłem, że parlamentaryzm jest lepszy? Jakieś zakulisowe gierki mnie szczerze rozczarowały. No chyba, że Andrzej upewnia się, że przegra przyszłe wybory. :)

No cóż, albo ostatnie Twoje zdanie jest właściwą diagnozą, albo...  po prostu systemu "prezydenckiego" też trzeba się nauczyć, nie jest on tożsamy z władzą absolutną. monarchią bez tytułowanego monarchy czy brakiem parlamentaryzmu, a tylko daje większe uprawnienia Prezydentowi. Tego jak je wykorzystywać i kiedy musi się on nauczyć... Chciałbym wierzyć, że takie potraktowanie zdania parlamentu (przypominam - podjętego bez głosu sprzeciwu), a tym samym tych, którzy parlamentarzystów wybrali to po prostu "pierwsze koty za płoty" nowego systemu. I po przemyśleniu przyjdzie refleksja - bo na razie to w zasadzie rząd RB na skutek tego działania przestał istnieć (i to na skutek całkowicie niezależnych decyzji jego członków).
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 10:18:06 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

« Odpowiedź #7 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:20:27 »
Zdawałem sobie sprawę z faktu, że Pakt ten będzie mocno kontrowersyjny, jednakże moim zdaniem warto nawet przegrać te wybory za cenę uwolnienia Bialeńczyków w Brodrii.
Podstawowym celem naszej polityki zagranicznej jest dbanie o Bialeńczyków poza granicami kraju i ja ten cel realizuję.

Dymisji MON nie rozumiem, bowiem nigdzie nie zabroniłem wyrażania swoich opinii przez ministrów. Zachęcam Premiera do nieprzyjęcia dymisji i MON do zmiany zdania. Chyba, że jest to część przedwyborczej kampanii Jednej Bialenii..

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #8 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:23:49 »
Zdawałem sobie sprawę z faktu, że Pakt ten będzie mocno kontrowersyjny, jednakże moim zdaniem warto nawet przegrać te wybory za cenę uwolnienia Bialeńczyków w Brodrii.
...Co?

Podstawowym celem naszej polityki zagranicznej jest dbanie o Bialeńczyków poza granicami kraju i ja ten cel realizuję.
...Co?

Dymisji MON nie rozumiem, bowiem nigdzie nie zabroniłem wyrażania swoich opinii przez ministrów. Zachęcam Premiera do nieprzyjęcia dymisji i MON do zmiany zdania. Chyba, że jest to część przedwyborczej kampanii Jednej Bialenii..
Wpierw to nie przyjmij dymisji Premiera.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #9 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:29:06 »
Chyba, że jest to część przedwyborczej kampanii Jednej Bialenii..
Tym zdaniem to w zasadzie mnie obrażasz - tylko nie wiem dlaczego to robisz? W tym temacie, który sam założyłeś wypowiedziałem się jasno kiedy rozpocznę swoją kampanię wyborczą - masz jakieś powody by uznawać, że kłamałem czy mam zwyczaj to robić?

« Odpowiedź #10 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:34:16 »
Dzięki Paktowi Swarzewski-Smirnoff uwolniony zostanie Konstanty i Heinrich, i to bez żadnego niepotrzebnego przepraszania, czego plany pojawiały się w trakcie debat nad treścią porozumienia. I weto, a przez to spadek poparcia dla mnie, jest niewielką cenę za respektowanie praw Bialeńczyków.
Nie rozumiem tylko dymisji ministra Michalskiego, który najwięcej na tym Pakcie zyskał i wcześniej odnosił się do niego pozytywnie. Liczę, że zmieni zdanie.

Dymisję premiera przyjąłem, ponieważ on rzeczywiście wykazywał niewielką aktywność. W prawdzie nie było to jego winą, ale jednak.

Tym zdaniem to w zasadzie mnie obrażasz - tylko nie wiem dlaczego to robisz? W tym temacie, który sam założyłeś wypowiedziałem się jasno kiedy rozpocznę swoją kampanię wyborczą - masz jakieś powody by uznawać, że kłamałem czy mam zwyczaj to robić?
Zgodna rezygnacja jednobialeńskiej części rządu wydaje się nie być przypadkiem, szczególnie niecałe dwa tygodnie przed końcem kadencji.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #11 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:39:58 »
Dzięki Paktowi Swarzewski-Smirnoff uwolniony zostanie Konstanty i Heinrich, i to bez żadnego niepotrzebnego przepraszania, czego plany pojawiały się w trakcie debat nad treścią porozumienia. I weto, a przez to spadek poparcia dla mnie, jest niewielką cenę za respektowanie praw Bialeńczyków.
Jak w jakiejś Parlandii czy innej Gazosławii kogoś z naszych zbanują, to też pognasz tam żebrać o łaskę? Bez przesady. Zwłaszcza, że w Brodrii nie banują klonów (czyje by to klony nie były).

Zgodna rezygnacja jednobialeńskiej części rządu wydaje się nie być przypadkiem, szczególnie niecałe dwa tygodnie przed końcem kadencji.
Fajna teoria spiskowa, ale strona jednobialeńska temu zaprzeczyła.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #12 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:40:28 »
Czyli jednak uważasz, że kłamię i spiskuję - bo po pierwsze sam wiesz, że nikogo oprócz nas dwóch na Forum nie było wczoraj, a w zasadzie dzisiaj w nocy, kiedy to złożyłem dymisję. Doskonale też wiesz, że żadnych komunikatorów nie używam i nie mam - bo sam kiedyś chciałeś ze mną rozmawiać via GG czy czegoś podobnego i takiej możliwości nie było. Do tego mogłeś przeczytać moją odpowiedź na post Macieja... gdzie oświadczyłem, że jest to moja osobista decyzja podjęta bez konsultacji z innymi członkami rządu. Czyli uważasz, że było ono nieprawdziwe - a ja jestem w takim razie wg Ciebie kłamcą i spiskowcem.

Czy w takiej sytuacji dalsza współpraca między nami jest w ogóle możliwa?
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 10:41:13 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

« Odpowiedź #13 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:45:32 »
Czy w takiej sytuacji dalsza współpraca między nami jest w ogóle możliwa?
Oczywiście. Nie uważam Cię za kłamcę, ani spiskowca. Przepraszam za podejrzenia, rzeczywiście pośpieszyłem się z tym.
Natomiast współpraca jest możliwa zawsze, a obecna sytuacja w żaden sposób w tym nie przeszkadza. Zachęcam do wycofania dymisji i dokończenie kadencji w tzw. rządzie ogórkowym.
Jak w jakiejś Parlandii czy innej Gazosławii kogoś z naszych zbanują, to też pognasz tam żebrać o łaskę? Bez przesady. Zwłaszcza, że w Brodrii nie banują klonów (czyje by to klony nie były).
Nigdzie nie pognałem żebrać o łaskę i wypraszam to sobie. Zostałem zaproszony na rozmowy do Brodrii i z chęcią ją przyjąłem. Mam w zwyczaju dotrzymywanie słowa, a w programie Frontu Odnowy Rewolucji- Naszej Demokracji napisaliśmy "Stawiamy sobie za pierwszy cel zawarcie kompromisu z Brodrią." I ja tego dotrzymałem.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #14 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:50:57 »
Nigdzie nie pognałem żebrać o łaskę i wypraszam to sobie.
Ale to tak wygląda. Zawierać dziwaczne pakty z państwem, które zrobiło po raz kolejny to samo, tylko po to, żeby dwie osoby od nas mogły się tam wypowiadać? I to w dodatku w sytuacji, kiedy jedna i tak to robi za pomocą klona.

w programie Frontu Odnowy Rewolucji- Naszej Demokracji napisaliśmy "Stawiamy sobie za pierwszy cel zawarcie kompromisu z Brodrią."
I to ma być kompromis? Takich "kompromisów" nie zawieraliśmy w o wiele chudszych niż obecnie miesiącach z NUPIA, kiedy słusznie nam wyrzucali opóźnienie z realizacją traktatu.

« Odpowiedź #15 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 10:58:53 »
Ale to tak wygląda. Zawierać dziwaczne pakty z państwem, które zrobiło po raz kolejny to samo, tylko po to, żeby dwie osoby od nas mogły się tam wypowiadać?
Nie jakieś tam dwie osoby, tylko Minister Spraw Zagranicznych oraz Minister Propagandy. Są to osoby nas reprezentujące. Uwolnienie ich umożliwi reprezentowanie całego naszego kraju w Brodrii i to jest cel za który warto stracić poparcie.
I to ma być kompromis? Takich "kompromisów" nie zawieraliśmy w o wiele chudszych niż obecnie miesiącach z NUPIA, kiedy słusznie nam wyrzucali opóźnienie z realizacją traktatu.
Co jest niewłaściwego w tym kompromisie?

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #16 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:02:03 »
Nie jakieś tam dwie osoby, tylko Minister Spraw Zagranicznych oraz Minister Propagandy. Są to osoby nas reprezentujące. Uwolnienie ich umożliwi reprezentowanie całego naszego kraju w Brodrii i to jest cel za który warto stracić poparcie.
Minister Propagandy jest przeciwko traktatowi, a MSZ i tak się tam wypowiada.

Co jest niewłaściwego w tym kompromisie?
Pierwszy i trzeci punkt.

« Odpowiedź #17 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:04:17 »
Minister Propagandy jest przeciwko traktatowi, a MSZ i tak się tam wypowiada.
Jan Brodriak nie jest MSZ i nie może się wypowiadać w imieniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej. Jest różnica pomiędzy naszym ministrem, a jego klonem.
Pierwszy i trzeci punkt.
Kompromis polega na tym, że obie strony coś od siebie dają. Natomiast punkt trzeci dotyczy także rządu Federacji Brodryjskiej. Nie sądzę, żeby tam robione z tego aż takie problemy.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #18 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:08:08 »
Minister Propagandy jest przeciwko traktatowi...
A Minister Spraw Zagranicznych jest posłem-wnioskodawcą uchwały prowadzącej do zerwania stosunków dyplomatycznych z FB - którą w związku z zawarciem tego kontrowersyjnego traktatu zawetowałeś.  :P
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 11:09:01 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #19 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:11:03 »
Jan Brodriak nie jest MSZ i nie może się wypowiadać w imieniu Ministerstwa Spraw Zagranicznych Republiki Bialeńskiej. Jest różnica pomiędzy naszym ministrem, a jego klonem.
Cóż, w takim razie... ban oznacza niechęć do rozmów z nim. A jeśli Brodria chce kompromisu, to powinna na starcie cofnąć bany.

Kompromis polega na tym, że obie strony coś od siebie dają. Natomiast punkt trzeci dotyczy także rządu Federacji Brodryjskiej. Nie sądzę, żeby tam robione z tego aż takie problemy.
Oddawanie części działań naszego aparatu decyzyjnego nie jest kompromisem. Przy braku chętnych na ambasadora w NUPIA (ówcześnie jedynym pewnym sojuszniku) na notę potępiającą, która chciała przymuszania do czegoś, zareagowałeś określeniem jej jako "oburzającej" (czy tam "haniebnej", nie sprawdzę, bo awaryjne forum nam siadło).

« Odpowiedź #20 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:13:35 »
Cóż, w takim razie... ban oznacza niechęć do rozmów z nim. A jeśli Brodria chce kompromisu, to powinna na starcie cofnąć bany.
No i cofnęli.

Z resztą, ta dyskusja do niczego nie prowadzi. Ale taka jest logika dziejowa. Najpierw były protesty przeciwko upamiętnieniu polityka, która postawił interes Narodu przez interesem osobistym- i mowa tu o Jaruzelskim. A teraz jest walka z politykiem, który poświęcił interes osobisty dla interesu Narodu. I tak działa polityka historyczna. Czarno widzę przyszłość kraju, jeśli elity dalej będą się w ten sposób zachowywać.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #21 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:17:29 »
Zdefiniuj "interes narodu". Bo może elity nie nadążają z jego pojmowaniem.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #22 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:19:00 »
A teraz jest walka z politykiem, który poświęcił interes osobisty dla interesu Narodu.
No, ale kontrowersją nie jest to, że działając w taki, a nie inny sposób uznajesz, że zmniejszyłeś swoje szanse wyborcze (co się dopiero okaże), ale właśnie to, że chyba po prostu źle oceniłeś ten "interes Narodu".

Bo jak na razie wydaje się, że zadziałałeś właśnie wbrew jego woli, a nawet wbrew woli tych konkretnych członków Narodu, o których piszesz, że chciałeś ich "uwolnić".
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 11:19:41 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #23 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:20:01 »
Interes narodu... hmm...

1. W Brodrii przecież jestem szpiegiem, po co się tam wybierać? Mój klon może kopiować oświadczenia MSZ z forum Bialenii, no nie?

2. Interes Narodu jest dosyć, hmm... pojęciem subiektywnym.
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #24 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:34:54 »
Interesem Narodu jest wolność Bialeńczyków poza granicami kraju. Interesem Narodu są dobre stosunki z bliskim nam krajem. Brodria się zmieniła. Panowie Smirnoff i Dostojewski szanują dominującą pozycją Bialenii na Nordacie i naszą zdecydowanie większą aktywność. Ale chcą z nami współpracować na nowych podstawach i ja jestem zwolennikiem tej współpracy. Z resztą zgodnie z programem wyborczym FOR-ND, a więc także i lorda Kamińskiego!

1. W Brodrii przecież jestem szpiegiem, po co się tam wybierać? Mój klon może kopiować oświadczenia MSZ z forum Bialenii, no nie?
No chyba zaproszę zaraz na forum pana Dostojewskiego, który uchyli rąbka tajemnicy z panów wczorajszej rozmowy.
Poza tym, nie uważasz, że taka polityka zagraniczna poprzez klony jest trochę kompromitująca w oczach całego mikroświata?

2. Interes Narodu jest dosyć, hmm... pojęciem subiektywnym.
Większość pojęć z zakresu polityki zagraniczne jest dość subiektywna. Za to zdecydowanie obiektywnie szkodliwe jest obrażania kraju sojuszniczego (tak, Brodria przez te wszystkie miesiące była sojusznikiem, zgodnie z traktatem) i jego władze. Nie sądzisz?