Szanowni Państwo!
Republika Bialeńska jest silnym i jednym z najaktywniejszych państw polskiego mikroświata. Kryzysy wewnętrzne, które nim wstrząsnęły, odbiły się na negatywnym postrzeganiu nas na arenie międzynarodowej. Wprowadzane notorycznie przez Panią Prezydent Aleksandrę Izabellę Swarzewską-Dostojewską stany nadzwyczajne obniżyły naszą wiarygodność i spowodowały protesty opozycji, domagającej się dymisji Rządu.
Wtedy, w mojej głowie, zrodził się pomysł wystartowania w wyborach prezydenckich jako reprezentant partii, której sprawne rządy zaowocowały polepszeniem aktywności, przybyciem nowych obywateli oraz ustabilizowaniem relacji z krajami stowarzyszonymi, której roli nikt wtedy nie negował, i innymi mikronacjami. Republika zasługuje na kompetentnych, odpowiedzialnych i opanowanych ludzi u jej sterów, którzy będą chcieli ją rzeczywiście rozwijać, a nie tylko to zapowiadać.
Gdy wygram wybory, skupię się na utworzeniu ponadnarodowego gabinetu. Jego skład zostanie ustalony w publicznych, obywatelskich konsultacjach. Spośród osób, które zgłoszą chęć współpracy z Prezydentem i Wiceprezydentem, wybierzemy najbardziej nadających się do pełnienia danych funkcji i wyznaczymy dla nich konkretne zadania i cele do zrealizowania.
Moim planem jest także zwiększenie kompetencji Wiceprezydenta, na którego fotel proponuję Eddarda Noqterna - jednego z najbardziej doświadczonych mikronautów, byłego Prezydenta kraju. Przeprowadzę rozmowy z obywatelami, w których każdy będzie miał prawo głosu, i na ich podstawie stworzę projekt, który przedstawię w Parlamencie XX Kadencji.
Nadrzędnym celem będzie również zwiększenie aktywności, stworzenie mechanizmów, które będą pozwalały utrzymywać ją na stałym, dobrym poziomie (liczba kadencji poselskich nieograniczona, sprawowanych pod rząd - zwiększona). Jako pierwsi rządzący od dłuższego czasu skupimy się na promocji Republiki Bialeńskiej - jeszcze intensywniejszej i skuteczniejszej niż kiedykolwiek.
Kandydatów na stanowisko jest co najmniej kilku, a wybór należy do Państwa. Zapewniam Państwa, że będę działał jako Prezydent dla dobra państwa i Narodu i przestrzegał zasad demokratycznych. Liczę, że zaufacie mi i zważycie na moje doświadczenie w działalności w polskim mikroświecie, chęci, zaangażowanie oraz dotychczasową wysoką aktywność!
Wkrótce rozpocznę zbiórkę podpisów i ogłoszę hasło wyborcze. Do zobaczenia przy urnach!