Autor Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego  (Przeczytany 45880 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego
« Odpowiedź #50 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 15:57:01 »
Obrażać się nie trzeba, tylko skutecznie prowadzić dialog, ew. trialog czy kwadrulog (?). A nie wymachiwać referendum jak jakimś karabinem maszynowym.
Trzeba odpowiedzieć na kilka pytań (akurat nie referendalnych).
1) czy obecna umowa wymaga zmian?
jeśli odpowiedź jest NIE, to koniec debaty. Jeśli zaś TAK, to:
2) czy obecna konstrukcja ma pozostać, ale trzeba zmienić pewne szczegóły?
jeśli odpowiedź jest TAK, to debatujemy nad szczegółami. Jeśli zaś NIE, to:
3) czy chcemy formuły konfederacyjnej?
4) jaką inną formułę możemy chcieć?
Takie etapy powinniśmy przejść, a nie głosować nad jedną propozycją i to na dodatek tak sformułowaną, że głosowanie na NIE wywołuje skutki wcale nie przewidziane pytaniem.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #51 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 15:59:53 »
Obrażać się nie trzeba, tylko skutecznie prowadzić dialog, ew. trialog czy kwadrulog (?). A nie wymachiwać referendum jak jakimś karabinem maszynowym.
Trzeba odpowiedzieć na kilka pytań (akurat nie referendalnych).
jeśli odpowiedź jest NIE, to koniec debaty. Jeśli zaś TAK, to:
4) jaką inną formułę możemy chcieć?
Takie etapy powinniśmy przejść, a nie głosować nad jedną propozycją i to na dodatek tak sformułowaną, że głosowanie na NIE wywołuje skutki wcale nie przewidziane pytaniem.

Zdecydowanie popieram Waszą Wysokość.

Prezydencie, przeprowadzenie debaty od zera według takich punktów, razem z tymi głosowaniami jest świetnym pomysłem.

Aktualnie wszystko dzieje się zbyt chaotycznie.
« Ostatnia zmiana: Wto, 30 Sie 2016, 16:04:57 wysłana przez Teddy Upperwood »
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #52 dnia: Wto, 30 Sie 2016, 16:14:18 »
TAK, wymaga zmian, zwłaszcza w zakresie technicznego wykorzystywania forum, co ująłem w ostatnim moim projekcie. Poza tym Dowództwo Sił Zbrojnych proponowało kiedyś nawiązanie sojuszu wojskowego.

Należy doprecyzować szczegóły i przewidzieć możliwe sytuacje, które mogą wystąpić w przypadku Naszej współpracy.

Obywatele Republiki Bialeńskiej odpowiadają się za stworzeniem federacji.

Ten projekt...
http://spolecznosc.bialenia.org.pl/index.php?topic=6419.msg57748#msg57748

...odpowiadałby najbardziej wszystkich stronom; pozostajemy w starym układzie, określamy do dzisiaj niedoprecyzowane przypadki jakie dotąd wystąpiły i tworzymy nowe narzędzie w postaci chociażby Rady Państw Stowarzyszonych, czy formuły elastyczności układu.

Wciąż do przedyskutowania pozostaje niepołączalność stanowisk i wspólne obywatelstwo.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #53 dnia: Czw, 01 Wrz 2016, 15:59:30 »
Prosiłbym króla @Piotr Pawel I oraz regenta @Mikołaj Patryk Dostojewski o wypowiedź.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #54 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 00:21:48 »
Rozmowy ucichły. Ciekawe dlaczego głowy państw stowarzyszonych nie chcą się wypowiadać. W Hasselandzie to, zdaje się, nawet jakieś konsultacje obywatelskie były, ale rozmowy skończyły się na szkalowaniu imperialistycznej Bialenii, wykłócaniu się o kwestie semantyczne, a konkretów nijakich (wersji, która byłaby "do przyjęcia"), jak nie było, tak nie ma. I w sumie nie zapowiada się nawet na to, by coś poszło do przodu - poza mglistymi zapowiedziami o poszukiwaniu nowej drogi dla królestwa... Może i Andrzej ma rację, że trzeba zerwać ten traktat stowarzyszeniowy, żeby wywołać katharsis i mieć motywację do poszukiwania nowej formuły, takiej, która zapewni każdemu sygnatariuszowi takie miejsce w układzie, jakie mu się sprawiedliwie należy.
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #55 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 12:50:03 »
Tak to jest, gdy tylko jednej ze stron zależy na doprecyzowaniu przepisów.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #56 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 12:55:09 »
Tak to jest, gdy tylko jednej ze stron zależy na doprecyzowaniu przepisów.

Ale takich komentarzy, to już mógłbyś sobie darować...
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #57 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 12:57:37 »
Ze strony brodryjskiej w ogóle nie ma odzewu, a strona hasselandzka wyraża minimalną chęć zmian.
Póki co, to osobiście rzuciłem najwięcej propozycji.

I brak jednoznacznych deklaracji, dokąd zamierzamy zmierzać.
Póki co, to wisimy w eterze.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #58 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 12:59:53 »
Ja cały czas jestem za tym pierwszym projektem tj. Unią Mikronacjną (Unią Niepodległych Mikronacji).

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #59 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 13:01:10 »
Póki co, to nie mam motywacji do ukończenia tego projektu.

Mogę go skończyć, ale co jeśli taka koncepcja nie przejdzie? Stracę czas?

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #60 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 13:03:15 »
No to może zróbmy ankietę pośród obywateli i głów państw?

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #61 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 13:08:08 »
Ankieta zakłada opcję "A", "B", "C", itd.
Potrzebna jest dyskusja i jasne wyłożenie własnych oczekiwań.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #62 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 23:33:37 »
A odpowiedź nie dla was nie istnieje? Czemu uważacie, że jak podstawicie obywatelom odpowiedzi A, B i C, to wtedy łaskawie zagłosują i nie wybiorą opcji "Nie chcę traktatu stowarzyszeniowego". W jakim ja republikofaszystanie żyję.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #63 dnia: Śro, 07 Wrz 2016, 23:39:40 »
A odpowiedź nie dla was nie istnieje? Czemu uważacie, że jak podstawicie obywatelom odpowiedzi A, B i C, to wtedy łaskawie zagłosują i nie wybiorą opcji "Nie chcę traktatu stowarzyszeniowego".

Kim są ci straszliwi "oni"? Zdaje się, że taka odpowiedź istnieje, nawet było, o ile się nie mylę, jakieś referendum na patyku, ale suma summarum większość zdecydowała, że jednak stowarzyszenie z Hasselandem powinno zostać utrzymane. :\
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #64 dnia: Czw, 08 Wrz 2016, 01:16:22 »
Kim są ci straszliwi "oni"?
Powinieneś się domyślić kto pisał nade mną. Poza tym, z wyniku referendum zadowolony nie jestem.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #65 dnia: Czw, 08 Wrz 2016, 07:38:46 »
Poza tym, z wyniku referendum zadowolony nie jestem.
Co nie zmienia faktu, że referendum się odbyło i pokazało dobitnie jaka jest wola bialeńskiego społeczeństwa. Dopóki nie znaliśmy wyników to można sobie było gadać, że rzekomo bialeńczycy nie chcą stowarzyszenia z Hasselandem... tylko okazało się, że ci "niechętni" to mało znaczący margines.

Odpowiedź na pytanie czy chcemy układu stowarzyszeniowego już mamy... i w sumie dzięki Tobie, bo to Ty zabiegałeś i doprowadziłeś do referendum uzyskując dla niego wymagane poparcie. A więc już wiemy, że chcemy (jako społeczeństwo) tego stowarzyszenia - dalej otwarta pozostaje kwestia w jaki sposób ma to teraz wyglądać... i tutaj mamy również możliwość zasięgnięcia opinii na drodze ankietowej.

W zasadzie warto by zrobić jeszcze jedno referendum i zapytać się czy społeczeństwo chce stowarzyszenia z Brodrią... Choćby tylko po to by mieć "czarno na białym" informację podobną jak w przypadku stowarzyszenia z KH - jaka jest wola społeczeństwa. Co do KH już wiemy, że chcemy, a oponenci są marginesem.

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #66 dnia: Czw, 08 Wrz 2016, 08:04:55 »
A odpowiedź nie dla was nie istnieje? Czemu uważacie, że jak podstawicie obywatelom odpowiedzi A, B i C, to wtedy łaskawie zagłosują i nie wybiorą opcji "Nie chcę traktatu stowarzyszeniowego". W jakim ja republikofaszystanie żyję.
Oj tam, a czy mało było ankiet, w których były opcje: "tak", "tak" i: "nie mam zdania" i: "deportować do Niemiec"? :roll:
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #67 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 22:40:10 »
Czy dyskusja nad nowym układem zamilkła?

Opracowałem kilka koncepcji, pewnie już się tutaj pojawiły. Chciałbym przedstawić je w wątku, może dokładniejsze omówienie zapoczątkuje nową debatę i jakiś kompromis.

Zanim zacznę, wyjaśnię pewną kwastię: mianowicie wydaje mi się, że Bialenia, jako gwarant istnienia państw stowarzyszonych, powinna mieć więcej praw niż Carstwo i Królestwo - nie chcę przy tym jednak w żaden sposób im ujmować czy zbytnio ograniczać ich niepodległości. Stąd moje poniższe propozycje opierają się na tej zasadzie.

Proszę się nie sugerować nazwami, zawsze można zmienić.

1) Stany Zjednoczone Bialenii:

RB, CB i KH tworzą jeden organizm państwowy, ale struktura informatyczna nie ulega zmianie - wciąż funkcjonują 3 fora, w ten sam sposób ze sobą zintegrowane, jak działa to teraz. Jedna, federalna konstytucja. Akty prawne federalne dotyczą wszystkich, akty prawne lokalne - państw, gdzie zostały ogłoszone. Powołany zostaje Rząd Federalny, na którego czele staje Prezydent Stanów Zjednoczonych Bialenii. Powstaje także Senat, będący federalnym organem ustawodawczym (do którego odbywają się wybory powszechne) oraz Sąd Najwyższy, będący również sądem federalnym. Władzę w krajach członkowskich: RB, CB, KH sprawują Kolegia Obywatelskie - złożone z konkretnej, nieparzystej ilości osób. Kolegia te są organami zarówno wykonawczymi, jak i ustawodawczymi - wydaje mi się, że rozdzielając te władze na poziomie lokalnym nie starczy obywateli. Aby jednak zachować trójpodział, organy federalne mogłyby uchylać decyzje władz lokalnych. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby Kolegia Obywatelskie rozdzielić na władzę wykonawczą i ustawodawczą. Sądy pozostają całkowicie niezależne - powstają Sądy Okręgowe dla każdego z państw. Sąd Najwyższy pełni rolę drugiej instancji.
Na czele Kolegiów staje Przewodniczący, który kieruje jego pracami i składa podpisy pod aktami prawnymi. Jego dodatkowym uprawnieniem jest zasiadanie z urzędu w Senacie bądź Rządzie Federalnym.
Proponuję, aby organy federalne zajmowały się polityką zagraniczną, kwestiami ustrojowymi, prawem karnym, wykładnią prawa, badaniem zgodności z Konstytucją. Poza tym uważam, że należy dać dużą władzę kontrolną Sądowi Najwyższemu i Senatowi w stosunku do Rządu.
Senat powinien być moim zdaniem złożony z przedstawicieli wszystkich narodów stowarzyszonych, natomiast Rząd Federalny i Prezydent powinni być w miarę związani z Bialenią.
System chciałbym wzorować na tym amerykańskim.

2) Stany Zjednoczone Bialenii - koncepcja druga:

Wszystko tak jak wyżej, z tym, że:
- zamiast Rządu i Prezydenta tworzymy Prezydium Stanów Zjednoczonych Bialenii
- Kolegia Obywatelskie dzielimy na osobne organy lokalnej władzy wykonawczej i ustawodawczej, gdzie ich nazwę ustala każde z państw, ale kompetencje przydziela wspólna konstytucja
- system parlamentarny
Prezydium stanowiłyby osoby sprawujące władzę wykonawczą w krajach stowarzyszonych, a więc byłby to trzyosobowy organ będący kolegialną głową państwa. Przewodniczącym Prezydium zawsze byłby przedstawiciel Bialenii. Prezydium stanowiłoby władzę wykonawczą i reprezentowało państwo na arenie międzynarodowej. Mogłoby powołać sekretarzy stanu jako pracowników administracji rządowej, ale nie członków Prezydium czy Rządu - którego nie będzie. Senat ma dużą władzę, bo w końcu system parlamentarny :)

3) Republika Bialenii, Brodrii i Hasselandu:

W Bialenii wszystko pozostaje bez zmian, natomiast państwa stowarzyszone zostają podporządkowane RB w taki sposób, że ich przywódcy podlegają Rządowi i Parlamentowi.

Proponuję też, aby każdy zadeklarował się, do którego z państw chce należeć. Miałby wówczas prawo do przebywania na terenie każdego z państw stowarzyszonych, ale obywatelstwo wyłącznie jednego z nich. Do organów federalnych mogliby kandydować obywatele wszystkich państw.
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #68 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 22:45:07 »
Jak dla mnie koncepcja druga jest najciekawsza.

Pewnie i tak te pomysły nie wejdą w życie.
Bowiem Hasseland blokuje wszelkie pomysły, a rozmowy z Brodrią to jak rozmowy ze cmentarnym pomnikiem.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #69 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 22:48:01 »
Pewnie i tak te pomysły nie wejdą w życie.
Bowiem Hasseland blokuje wszelkie pomysły, a rozmowy z Brodrią to jak rozmowy ze cmentarnym pomnikiem.

Z całym szacunkiem do Hasselandczyków i Brodryjczyków, to jest chore, że państwa, których istnienie praktycznie zależy od dobrej woli Bialenii, zachowują się w ten sposób. Moim zdaniem należy postawić warunek, że nieprzystąpienie do rozmów skutkuje wypowiedzeniem traktatu stowarzyszeniowego. Ani Hasseland, ani Brodria tego nie chcą. Bialenia co prawda też nie, ale nie wydaje mi się, żeby ewentualny upadek CB i KH sprawił, że Hasselandczycy i Brodryjczycy opuszczą Republikę.

Myślę, że należy być stanowczym, bo nowy układ jest potrzebny.

Zresztą, nikt tutaj nie chce krzywdy dla Carstwa czy Królestwa. A przynajmniej ja, formułując swoje propozycje, chciałbym po prostu uregulować stosunki między nami, doprowadzić do powołania wspólnych instytucji. To będzie dla wszystkich korzystne, bo 1. i 2. propozycja dają dużą autonomię państwom stowarzyszonym oraz możliwość zasiadania w organach federalnych.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #70 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 23:13:54 »
MAM KONCEPCJĘ NUMER 4. JAK WYGLĄDA?
WYPIEPRZAMY BRODRIĘ I HASSELAND Z FORUM I CIESZYMY SIĘ SUWERENNOŚCIĄ WE WSZYSTKICH DECYZJACH! PROBLEM SOLVED!

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #71 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 23:33:47 »
I, zgodnie z przewidywaniami, koncepcje wraz ze zniecierpliwieniem się radykalizują... Muszę przyspieszyć pisanie moich projektów.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #72 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 23:41:32 »
Moje poglądy nie uległy zmianie w związku z czekaniem, po prostu teraz je spisałem.
Mogę pomóc przy projektach ;)   
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Karol Medycejski

• Naczelna Izba Szyderstwa
  • Przodownik
  • : 62
  • Venient in deceptione illusores
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #73 dnia: Śro, 14 Wrz 2016, 23:45:58 »
MAM KONCEPCJĘ NUMER 4. JAK WYGLĄDA?
WYPIEPRZAMY BRODRIĘ I HASSELAND Z FORUM I CIESZYMY SIĘ SUWERENNOŚCIĄ WE WSZYSTKICH DECYZJACH! PROBLEM SOLVED!

Za dużo Farage'a, "The Sun", Korwina i "Najwyższego Czasu" w realu - polecam zacząć odstawiać, ale stopniowo, gdyż nagłe przerwanie dawkowania grozi zachłyśnięciem się niezmanipulowanymi faktami, szokiem i niechybną niewydolnością krążeniowo-oddechową.

Karol Medycejski
Hrabia Mockeryshire

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • Jestę Hardkorę
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #74 dnia: Czw, 15 Wrz 2016, 00:10:10 »
Za dużo Farage'a, "The Sun", Korwina i "Najwyższego Czasu" w realu - polecam zacząć odstawiać, ale stopniowo, gdyż nagłe przerwanie dawkowania grozi zachłyśnięciem się niezmanipulowanymi faktami, szokiem i niechybną niewydolnością krążeniowo-oddechową.
Powiem ci, że:
a) Farage'a oglądam tylko w przemówieniach w PE, przynajmniej tam coś raz na jakiś czas inteligentnego powie.
b) The Sun? To coś, na co zawsze powołuje się WP i Onet? xDDD
c) Korwin to dla mnie zbyt śmieszny polityk. Wipler będzie godnym następcą.
d) To jeszcze istnieje?