Popieram projekt organizacji międzynarodowej, powinien on się stać bazą do dalszych rozmów nt. szczegółów. Mam takie uwagi:
1) Nie jest napisane, ile senatorów ma zasiadać w Senacie. Myślę że należy dołączyć taki zapis, a jeśli wprowadzamy okręgi wyborcze, to ile senatorów z poszczególnych okręgów. Ja proponuję 13 senatorów, z czego 6 senatorów z Bialenii, 3 z Hasselandu i 3 z Brodrii. Trzynasty senator to automatycznie Prezydent Bialenii, zgodnie z art.7. W przypadku nie zebrania odpowiedniej ilości kandydatów na senatorów w jednym z okręgów, proponuję aby takie miejsce przechodziło automatycznie na okręg bialeński.
2) Proponuję wprowadzić większość 2/3 w Senacie dla uchylania aktów normatywnych państw Unii.
3) Nie widzę sensu istnienia Konstytucji Unii Bialeńskiej obok Układu Stowarzyszeniowego. Wszystko co potrzebne jest już zawarte w Układzie, więc nie wiem, po co jeszcze uchwalać jakąś Konstytucję.
4) Mam wątpliwości co do artykułu 15, uważam, że każda ze stron powinna móc wypowiedzieć układ.