Autor Wątek: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego  (Przeczytany 45476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piotr Novitius

• Baron Deireadh
  • Poseł
  • Lokator
  • **
  • : 28
  • Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16072100118
    • Odznaczenia
Odp: Projekt nowego układu stowarzyszeniowego
« Odpowiedź #325 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 16:36:58 »
Propozycja 2 nie dość, że jest skrajnie niekorzystna dla Bialenii, to jest niedemokratyczna. Jak w okręgu bialeńskim, w którym mieszka co najmniej 20 aktywnych obywateli, może być tyle samo wybieranych senatorów, jak w hasselandzkim i brodryjskim, gdzie jest z 3 obywateli?
(-) baron Piotr Novitius
Minister Gospodarki i Finansów
Poseł Parlamentu Republiki Bialeńskiej XXIV kadencji
Członek-założyciel partii Wolność i Niepodległość
Obywatel abachaski, bialeński i trizondalski

Offline Hewret Faradobus

Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
  • : 159
  • Książę w Hasselandzie, Lord w Bialenii
    • NPE: BI14112700073
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #327 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 16:39:56 »
w którym mieszka co najmniej 20 aktywnych obywateli

Tak się właśnie zastanawiam... Wymienisz tych 20 aktywnych osób?
Eddard Noqtern - Lord Szabelan Królestwa Hasselandu, Wicekról Vienbien
Jeśli nie możesz robić rzeczy wielkich, rób małe rzeczy w wielki sposób.

Offline Piotr Novitius

• Baron Deireadh
  • Poseł
  • Lokator
  • **
  • : 28
  • Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16072100118
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #328 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 16:45:18 »
Nawet 37...

Maciej Kamiński
Konstanty Jerzy Michalski
Mikołaj Patryk Dostojewski
Kamil Maciejewski
Tomasz Cyryl Dostojewski
Alberto de Medici
Piotr Paweł de Zaym
Eddard Noqtern
Iwan Pietrow
Herman Kolineusz-Michalski
Frederick Hufflepuff
Bajtuś
Jan Lubomirski
August von Medis
Hewret Faradobus
Markus Wettin
Severino Castiglioni-Faradobus
Ronon Dex
Andrzej Swarzewski
Ametyst Faradobus
Janusz Brakh zu Kartoflelekalta-Kuceł
Akrypa Rabotowicz von Primisz
Piotr Novitius
Sven Haugland
Albert von Metzer
Piotr Konstanty Pawłowicz
Aroksus Soborowiec
Józef Konstanty Bagrat
Jarosław Michnik
Tadeusz Krasnodębski
Karol Wawrzyniec
Guliano Montini
Fiodor Swirydiuk
Paulus Buddus
Anastazja Nikołajewna
Ivan von Lichtenstein
Kristian Arped

Z czego co najmiej 1/3 jest aktywna.
(-) baron Piotr Novitius
Minister Gospodarki i Finansów
Poseł Parlamentu Republiki Bialeńskiej XXIV kadencji
Członek-założyciel partii Wolność i Niepodległość
Obywatel abachaski, bialeński i trizondalski

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #329 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 16:48:01 »
Zabawne. Jak się chce, to jako Bialeńczyków można liczyć też Hasselandczyków i Brodryjczyków. Na tej zasadzie proponuję do liczby obywateli Bialenii dodać 100 - bo to ładna liczba.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #330 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 17:15:23 »
Miałeś wymienić aktywnych bialeńczyków a wymieniłeś wszystkich obywateli państw stowarzyszonych...
Jeżeli już tak lubicie porównania 40 vs 2 to teraz ja takie porównanie postaram się zrobić tylko na poważnie.

Wymieńmy naprawdę aktywnych Bialeńczyków w ostatnich miesiącach:

Maciej Kamiński
Frederick Hufflepuff
Hewret Faradobus
Severino Castiglioni-Faradobus
Ronon Dex
Andrzej Swarzewski
Ametyst Faradobus
Piotr Novitius
Tadeusz Krasnodębski
Fiodor Swirydiuk

Łącznie 10 osób.

Teraz Hasselandczycy:

Piotr Paweł I
Eddard Noqtern
Bajtuś
Kaspian Morsis
Iwan Pietrow

Mamy 5 osób.

No to została Brodria:

Mikołaj Patryk Dostojewski
Tomasz Cyryl Dostojewski
Alberto de Medici
Jurij Bołodin

4 osoby.

Brodria i Hasseland razem liczą więc mniej więcej tyle samo aktywnych obywateli co Bialenia. Tak więc Wasz argument 40 vs 2 jest trochę niedorzeczny i bezsensowny. Oczywiście dochodzi do tego sporo mniej aktywnych osób, ale można założyć, że wszędzie będzie ich podobna liczba.

Offline Fiodor Swirydiuk

• Ja
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 105
  • Jestę Hardkorę
    • NPE: BI15031300128
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #331 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 19:43:14 »
Mnie można nawet odliczyć, bo ja pojawiam się raz na 3 dni i napiszę z 5 postów.
(-)Fiodor Swirydiuk, Antyludzki rak, Wielki Książe Noklezji, najstarszy żyjący mieszkaniec Noklezji;

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #332 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:28:33 »
Miałeś wymienić aktywnych bialeńczyków a wymieniłeś wszystkich obywateli państw stowarzyszonych...
Nie, wymienieni zostali obywatele Republiki Bialeńskiej. Ale jeśli nie poczuwa się pan do obywatelstwa bialeńskiego, to może czas, by się go zrzec?
I mam pytanie, jedynie w celach zaspokojenia mojej ciekawości. Czy w chwili sprawowania urzędu Prezydenta Republiki również nie poczuwał się pan do bycia Bialeńczykiem?

Co do Brodrii, to Alberto poczuwa się, zdaje się, w pierwszej kwestii do tożsamości bialeńskiej. A konkretnie bialeńskiego arystokraty. Więc dosyć to tendencyjne.

Miałem się już na temat układu publicznie nie wypowiadać, no ale dobrze... Tzw. "PROPOZYCJI II" Tadeusza nie podpiszę z całą pewnością. Bialenia jest w na tyle dobrej sytuacji, że nie odczuwam potrzeby, żeby jakoś Przewodniczący Senatu miał stać ponad Prezydentem Bialenii. Już wolałbym całkowicie luźny pakt o wspólnym forum i współpracy gospodarczej, niż zrzekanie się suwerenności, w dodatku w sposób niesprawiedliwy, bo przyznający małym państewkom taką samą ilość senatorów, co mikroświatowej Drugiej Sile.

To jednakże tylko wypowiedź ogólna, a szczegóły chciałbym ustalić z Królem Hasselandu oraz Carem Brodrii, na których gotowość do rozmów nieustannie czekam. A czas leci i leci.

Offline Guliano Montini

• Król Bialenii
  • Obywatel
  • Mieszkaniec
  • **
  • : 5
  • Obrońca wiary
    • NPE: BI14061300127
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #333 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:30:13 »
O mnie kuwo zapomniałaś! Eddardzie Noqternie III, który lizałeś dupy małych dzieci.
Guliano margrabia Montini
Posiadacz 41 folwarków
Marszałek Parlamentu VIII kadencji

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #334 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:42:44 »
Nie, wymienieni zostali obywatele Republiki Bialeńskiej.

A obywatelami Bialenii są obywatele: Bialenii, Hasselandu i Brodrii. Według mojego podziału mniej więcej chciałem pokazać, że osoby "rdzenne" z państw stowarzyszonych nie stanowią zdecydowanej mniejszości jak coraz częściej stara się to pokazywać. Nie miało to być idealne obliczenie, bo to byłoby zdecydowanie trudniejsze do wykonania.

« Odpowiedź #335 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:50:00 »
Obywatele Bialenii to obywatele Bialenii. Jako prezydent RB nie wnikam w to, czy drugim obywatelstwem moich rodaków jest hasselandzkie, brodryjskie, sarmackie, czy pizańskie.
Ja oczywiście nie zgadzam się z podziałem 40 vs 2. Bialenia jest oczywiście pierwszym spośród równych w tym sojuszu, ale gdyby dysproporcje były takie ogromne, to nikt nie traktowałby poważnie tych rozmów. Bialenia jest mniej więcej dwa razy większa od Hasselandu, ale ma też większy potencjał związany z osobami dochodzącymi. Potencjał Brodrii ciężko zmierzyć. Dotychczas był niski, ale wrócił Grutin, Alberto również zainteresował się swoim dawnym krajem i wszystko może ruszyć. Gorąco na to liczę.

Chciałbym, żebyśmy byli bliskimi sojusznikami i przestali się licytować na liczbę obywateli, aktywność i wszystko inne. Czy nie moglibyśmy cieszyć się wzajemnie swoimi sukcesami, a nie je negować? Może potrzebujemy jakiejś wspólnej ideologii? Zachęcam głowy państw stowarzyszonych do rozmów. :)

Offline Tadeusz Krasnodębski

• Minister Oświecenia i Aktywności
  • Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
  • : 42
  • Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość
    • NPE: BI16081200125
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #336 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:51:43 »
Tzw. "PROPOZYCJI II" Tadeusza nie podpiszę z całą pewnością. Bialenia jest w na tyle dobrej sytuacji, że nie odczuwam potrzeby, żeby jakoś Przewodniczący Senatu miał stać ponad Prezydentem Bialenii. Już wolałbym całkowicie luźny pakt o wspólnym forum i współpracy gospodarczej, niż zrzekanie się suwerenności, w dodatku w sposób niesprawiedliwy, bo przyznający małym państewkom taką samą ilość senatorów, co mikroświatowej Drugiej Sile.

Oczywiście uważam podobnie. Ale jednak sam fakt istnienia Układu stawiam ponad nacjonalistyczne poglądy, mimo że jestem przewodniczącym partii nacjonalistycznej. Tak jak pisałem wcześniej: patriotyzm patriotyzmem, ale dobro ojczyzny zawsze powinno być najważniejsze. A jestem zdania, że Układ jest dobry dla Bialenii.
Zresztą można podpisać go na razie na konkretny okres czasu. Może później uda się zfederalizować i po czasie Bialenia przejmie władzę w Unii de iure - bo według mnie de facto i tak będziemy ją mieć choćby dlatego, że mamy więcej obywateli.

To jednakże tylko wypowiedź ogólna, a szczegóły chciałbym ustalić z Królem Hasselandu oraz Carem Brodrii, na których gotowość do rozmów nieustannie czekam. A czas leci i leci.

Mam rozumieć, że Król i Car wciąż nie zareagowali na zaproszenie do rozmów? To jest jakaś kpina z Republiki...
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Frederick Hufflepuff

• Poseł
  • Bohater
  • : 96
    • NPE: BI15081300080
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #337 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:53:39 »
Mam wrażenie, że niektóre wypowiedzi najwyższych przedstawicieli władz Bialenii coraz bardziej oddalają nas od zawarcia porozumienia co do sensu i treści układu stowarzyszeniowego. Wygląda to tak, jakby Parlament wypowiedział umowę po to, by przez dwa miesiące codziennie demonstrować siłę, potęgę i przewagę kraju nad partnerami. Bialenia niezaprzeczalnie jest drugą najaktywniejszą mikronacją polskiego wirtualnego globu i może się tym szczycić, ale gdy siada się do rozmów, gdy chce się osiągnąć sukces, gdy chodzi o rozwój i współpracę, to nie może być miejsca na przechwałki i dokuczanie.
Frederick Martin Hufflepuff
polityk, dziennikarz, ojciec-założyciel Santanii i Burgii, poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, redaktor naczelny gazety "wBialenii", Delegat Główny Bialenii przy MUP, Wicelider Wspólnoty Rozwoju, były Wiceprezydent Bialenii, były Lider partii Wspólnota Rozwoju, były Wiceminister i Minister Kultury i Sportu, były Marszałek Parlamentu XIX i XXIV Kadencji, były Wiceminister Edukacji Narodowej, były kandydat na prezydenta Republiki Bialeńskiej

« Odpowiedź #338 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 20:54:30 »
Oczywiście uważam podobnie. Ale jednak sam fakt istnienia Układu stawiam ponad nacjonalistyczne poglądy, mimo że jestem przewodniczącym partii nacjonalistycznej. Tak jak pisałem wcześniej: patriotyzm patriotyzmem, ale dobro ojczyzny zawsze powinno być najważniejsze. A jestem zdania, że Układ jest dobry dla Bialenii.
Układ jest dobry i potrzebny, ale nie za wszelką cenę. Szantażowi nie można się poddać.

Zresztą można podpisać go na razie na konkretny okres czasu. Może później uda się zfederalizować i po czasie Bialenia przejmie władzę w Unii de iure - bo według mnie de facto i tak będziemy ją mieć choćby dlatego, że mamy więcej obywateli.
Ależ mi nie o przejmowanie władzy i zdominowanie sojuszników chodzi. Chcę tylko suwerenności Bialenii, sprawiedliwego i wzajemnie korzystnego Układu. ;)

Mam rozumieć, że Król i Car wciąż nie zareagowali na zaproszenie do rozmów? To jest jakaś kpina z Republiki...
Zareagowali, ale wciąż do tych rozmów nie podeszli. ;)

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #339 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 21:02:27 »
Układ jest dobry i potrzebny, ale nie za wszelką cenę. Szantażowi nie można się poddać.

Nie traktujmy kompromisu w słusznej sprawie jako szantażu. Raptem kilku Hasselandczyków próbuje usilnie nas szantażować, ale pozostają też cisi obywatele Królestwa i ich zdania nie znamy. Wciąż jestem zwolennikiem referendów.

Ależ mi nie o przejmowanie władzy i zdominowanie sojuszników chodzi. Chcę tylko suwerenności Bialenii, sprawiedliwego i wzajemnie korzystnego Układu. ;)

Moja propozycja nie ogranicza suwerenności żadnego z tych państw - przecież będą mogły wystąpić, kiedy będą chciały. Można ewentualnie dodać zapis, że ustawy Senatu nie stoją nad konstytucjami krajowymi. Albo po prostu spisać ogólną ustawę zasadniczą.

Zareagowali, ale wciąż do tych rozmów nie podeszli. ;)

Czy mogę spytać: czemu?
(-) Tadeusz Krasnodębski
Minister Oświecenia i Aktywności, były Wiceminister Oświecenia, Poseł do Parlamentu XXIV Kadencji, Marszałek Parlamentu XXIV Kadencji, Przewodniczący Partii Wolność i Niepodległość, były Członek Zarządu Wspólnoty Rozwoju, były Sekretarz Rady Przysięgłych, baron

Offline Eddard Noqtern

• Książę
  • Lord Szambelan
  • Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #340 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 21:44:08 »
Raptem kilku Hasselandczyków próbuje usilnie nas szantażować

Szantażować? Czy to nie przesada? Hasseland we własnym gronie rozważa różne opcje i to nazywacie szantażem? Ja to nazywam suwerennością wyboru. Natomiast dojście do ewentualnego nowego układu to dyplomacja i polityka.

Offline Piotr Pawel I

• Król-Senior Hasselandu
  • Głowa państwa stowarzyszonego
  • Bohater
  • : 94
    • NPE: KH15070500071
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #341 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 22:11:11 »
jest jakaś kpina z Republiki

Jak na razie to Hasseland przedstawił swoją ustawę o rezygnacji z układu stowarzyszeniowego - to nasza inicjatywa. Bialenia nam niczego formalnie nie przedstawiła.
Piotr de Zaym
Król Hasselandu
ambasador at large, wiceadmirał, doc. dr net.

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #342 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 22:12:36 »
Jak na razie to Hasseland przedstawił swoją ustawę o rezygnacji z układu stowarzyszeniowego - to nasza inicjatywa. Bialenia nam niczego formalnie nie przedstawiła.

Nie wpadłeś na to, że Bialenia po prostu od wakacji zaprasza do rozmów, żeby wspólnie z Królem i Carem ustalić nowy Układ? Czemu tak unikasz dyskusji z kolejnymi Prezydentami? Oni nie gryzą, Piotrze Pawle.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Mikołaj Patryk Dostojewski

• Poseł
  • Stary wyga
  • : 58
    • NPE: BR14081100041
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #343 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 22:26:19 »
Czy mogę spytać: czemu?
Dlatego bo ten Car Mikołaj ma życie realne.

Przechodząc do rzeczy - uważam że Unia Bialeńska powinna:
- posiadać mało rozbudowane struktury
- kierować się w swoich działaniach równością jej członków.
Jeżeli taka unia będzie miała za bardzo rozbudowane struktury to na swoim znaczeniu dużo stracą: Parlament, Rząd i Prezydent RB. Na te urzędy będzie mało kandydatów bo każdego polityka będzie ciągnąć do struktur Unii. Republika Bialeńska jako jej członek straci na aktywności w płaszczyźnie politycznej. Mówię to dlatego by uniknąć kolejnych ataków "prawdziwych Bialeńczyków" na państwa stowarzyszone jako źródło nieszczęść, które to ataki mogłyby nastąpić po przyjęciu układu ze zbyt skomplikowanymi strukturami.

Według mnie, jedynymi organami Unii Bialeńskiej powinien być Senat i Przewodniczący. Najlepiej by było gdyby Senat liczył 5 członków (3 głowy państw stowarzyszonych z urzędu + 2 członków wybieranych w wyborach powszechnych bez okręgów wyborczych). Przewodniczącym byłby ten członek Senatu który otrzymał najwięcej głosów w wyborach, zapewniałoby to jego względną bezstronność. Można również pomyśleć o powołaniu jakiejś instytucji rozstrzygającej ewentualne spory.
Mikołaj Patryk Dostojewski von Vincis vel Hyjek
- Car - Senior Brodrii, syn byłego Cara Brodrii Alberto de Medici i Carycy Aleksandry Izabeli, ojciec Tomasza I Bagrata i Jana Lubomirskiego - Dostojewskiego
- lord bialeński,  pan na Patrykpolisie; trener Korony Patrykpolis
- członek Wspólnoty Rozwoju

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #344 dnia: Pią, 04 Lis 2016, 22:38:24 »
Według mnie, jedynymi organami Unii Bialeńskiej powinien być Senat i Przewodniczący. Najlepiej by było gdyby Senat liczył 5 członków (3 głowy państw stowarzyszonych z urzędu + 2 członków wybieranych w wyborach powszechnych bez okręgów wyborczych). Przewodniczącym byłby ten członek Senatu który otrzymał najwięcej głosów w wyborach, zapewniałoby to jego względną bezstronność. Można również pomyśleć o powołaniu jakiejś instytucji rozstrzygającej ewentualne spory.

Takie rozwiązanie bardzo mi się podoba, z tym że ilość Senatorów rozszerzyłbym chociaż do 6-7-8.

A spory pozostawiłbym Sądowi Ludowemu.
(-) Tadeusz Krasnodębski

Offline Tomasz Cyryl Dostojewski

• Minister Spraw Wewnętrznych
  • Żołnierz
  • Fundament
  • : 83
  • Wceadmirał BSZ, Admirał CSZ
    • NPE: BI15050900067
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #345 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:32:04 »
I wg mnie, najlepszym rozwiązaniem będzie Propozycja II.
Dowódca Marynarki Wojennej BSZ , Minister Spraw Wewnętrznych,
Przewodniczący Rady Menedżerów BZS,Margrabia Lissendorf, właściciel 40 folwarków

Wielki Książę Bałmucji, Prezes partii "Jedna Brodria".
Głównodowodzący CSZ, Prezes BFS, Selekcjoner Reprezentacji Narodowej Brodrii

Offline Hewret Faradobus

« Odpowiedź #346 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:45:32 »
A może zamiast tworzyć jednego dokumentu mówiącego wprost o stowarzyszeniu, zacznijmy przyjmować szereg umów, które będą regulowały stopień integracji stowarzyszenia, np: umowa o współpracy wojskowej, umowa o wspólnym forum, etc.
Najczcigodniejszy, Doskonałej Chwały, Elokwentny, Inteligentny Dzierżawca Nauk, Ocean Mądrości

• Marszałek Parlamentu
  • Przodownik
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #347 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:47:40 »
Niepotrzebne komplikowanie.
(-) Tadeusz Krasnodębski

« Odpowiedź #348 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 10:54:08 »
Panowie, sugeruję zajęcie się innymi dziedzinami rozwoju Bialenii. Bez Hasselandu i Brodrii nie podejmiemy żadnej decyzji, a jeśli kraje stowarzyszone będą unikać bezpośredniej rozmowy, to cóż można uczynić? Możemy tylko czekać i zająć się czymś innym. Bo ten wątek już nic dobrego nie przyniesie, ilość propozycji jest ogromna.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #349 dnia: Sob, 05 Lis 2016, 11:32:34 »
Pozwolę sobie wykorzystać popularność tego wątku, by dać mały anonsik. Nie chciałby ktoś zostać ławnikiem?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep