Autor W�tek: II posiedzenie Kortezów Generalnych  (Przeczytany 12423 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
Odp: II posiedzenie Kortezów Generalnych
« Odpowied� #255 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 21:32:13 »
Danie takiego przywileju Estelli z pominięciem KZN skończyłoby się secesją Niderlandów.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
  • Wiadomo�ci: 463
    • Status GG
« Odpowied� #256 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 21:36:19 »
W jaki sposób to Wasza Królewska Mość uzasadnia?

EDIT: Powiem tak - jeżeli Niderlandy przyjmą taką klauzulę jak Estella, to będę pierwszą osobą, która będzie postulować, by Niderlandy wysyłały swoich deputowanych. Tworzenie podwójnych standardów nie wchodzi w grę, dlatego warunki muszą być takie same. W Imperium nie ma krajów specjalnej troski, zasady gry muszą się pokrywać dla wszystkich.

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #257 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 21:46:22 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość, Wasza Królewska Mość, Wasze Królewskie Wysokości,

Wschodnia Republika Estelli częściowo jednak podlega Prawom Kardynalnym, stacjonuje tam Armia Imperialna oraz Wielka Armada. Wszystkie warunki traktatu są wypełnione. Wcześniej Wschodnia Republika Estelli nie przejawiała tendencji separatystycznych. Dlatego też jej przywileje powinny być zachowane, czego gorącym zwolennikiem jestem.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Johannes Albert van Oranje-Nassau

• Gość Zagraniczny
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 276
  • Je Maintendrai!
    • Status GG
« Odpowied� #258 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 22:11:43 »
Nie do końca to zrozumieliśmy, za co przepraszamy. Teraz wszystko jasne. Skoro Estella podlega prawom kardynalnym w jakiś zakresie, to dla nas nie ma dyskusji. Natomiast Niderlandy nie będą podlegać, a treść traktatu nie zostanie zmieniona na niekorzyść dla nas.
Johannes van Oranje-Nassau

Jego Królewska Wysokość Książę Oranje-Nassau

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #259 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 22:47:03 »
Dokładnie tak, Wasza Królewska Mość.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #260 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 23:07:40 »
Wasza Książęca Mość,

jak nam wszyscy przestaniecie psuć Imperium płynącym zewsząd jadem, kłótniami, kalumniami i innymi niestworzonymi historiami oraz głosić brytyjską monarchię - nie, nie damy się ściąć jak Karol I - to się zgadzamy, ażeby ze względów historycznych i zasług Estelli miała ona prawo do posiadania posłów w Kortezach.

Wasza Arychrześcijańska i Najwierniejsza Mość,

Mój małżonek nie raz pokazał, że jest jednym z najwierniejszych synów Imperium. Niczym niezłomny rycerz, padając z wielu stron obiektem ataków stał u boku Monarchy. Nie głosi on, ale ja wraz z córką propozycję zwiększenia kompetencji parlamentu otwartego na wiele nacji, by utrzymać jedność. Straszny ból sprawia mi to, że tak Don myśli o nas. Ból jest tym większy, że taki rozdźwięk jest w Skarlandzie. Może mnie Najjaśniejszy Pan skazać na ścięcie za to, że tak powiedziałam, ale nie jestem agitatorką, która ma zamiar siać zamęt, ale pomóc reformować Imperium. Nie mówię o demokratyzacji, a o liberalizacji. Historia Skarlandu jest naznaczona bolesnymi bliznami i powinniśmy o tym pamiętać, aby nie doszło do anarchii, buntów, sporów i rywalizacji z bronią w ręku.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #261 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 23:33:19 »
Droga Małżonko, nie odbierajmy postawy Jego Majestatu nazbyt emocjonalnie. Uważam, że Jego Majestat jest jedynie zatroskany ostatnimi wydarzeniami, które rzuciły negatywne światło na pewne idea, ale nie słusznie. By podjąć się reformy Kortez, przeanalizujmy ich kompetencje oraz ustanówmy w tradycyjnym kastylijskim lub aragońskim rycie. Nie powinniśmy wprowadzać w Imperium parlamentu na wzór brytyjski. Zachowajmy swoją tożsamość kulturową i pozostańmy w kręgu kultury iberyjskiej. Myślę, że wypracowany kompromis będzie zadowalający dla każdej ze stron.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #262 dnia: Niedziela, 16 Sie 2015, 23:39:05 »
Może zbyt wybuchłam, więc przepraszam. Oczywiście ja chcę mądrego rozwiązania, bo zależy mi na jedności i stabilności Monarchii :)

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #263 dnia: Wtorek, 18 Sie 2015, 13:57:18 »
Wasza Arcychrześcijańśka i Najwierniejsza Mość, Dostojni.

Bardzo cieszy nas, iż sprawy właśnie takiego nabrały obrotu. Wschodnia Republika Estelli w pełni zasługuje by zachować dotychczasowe przywileje. Oby już nic więcej nie zakłóciło równowagi między Imperium a Wschodnią Republiką Estelii, która stanowi jeden z filarów podtrzymujący koronę Imperium Skarlandu. Dlatego ważnym jest by właśnie na takich filarach wspierać nasze Imperium, które jest największym dobrem wszystkich narodów zamieszkujących ziemie skarlandzkie oraz państwa koronne.

Skoro wszelkie spory zostały zakończone, wreszcie możemy skupić się na kluczowych kwestiach, które dotyczą reform prawa. Dokładniej chodzi o sprawę Kortez Generalnych. Pamiętamy, że Jego Wysokość Norbert przedstawił stosowny projekt dekretu, który nadawał nowe uprawnienia Kortezom Generalnym. Czy ktoś z Zgromadzonych chciałby przedstawić inny projekt? Jeśli nie możemy przejść do wznowienia debaty nad projektem dekretu, Jego Wysokości Norberta.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Carlos de Médici

• Rodzina Królewska
  • Przyjaciel Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #264 dnia: Wtorek, 18 Sie 2015, 15:32:03 »
Wasza Arcychrześcijańska Mość,

w chwili obecnej debata nad projektem autorstwa JKW Norberta Catalana byłaby bezowocna z uwagi na fakt, iż wciąż nie zmieniona pozostaje treść Prawa Kardynalnego o Władzy. A skoro taka reforma i tak jest wymagana, proponuję by kwestię kortezów uregulować bezpośrednio w tym dokumencie. Zobowiązałem się już wobec Rady Imperialnej, że przygotuję stosowny projekt (oparty m. in. o rozwiązania zawarte w projekcie JKW Norberta i całości powyższej dyskusji), gdy to się stanie - niezwłocznie zaprezentuję go w tym Gmachu.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #265 dnia: Wtorek, 18 Sie 2015, 17:27:18 »
Dziękujemy Waszej Wysokości za informację.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #266 dnia: �roda, 19 Sie 2015, 08:42:53 »
Proszę o wybaczenie Najjaśniejszych Władców jeśli użyłem za ostrych słów i uraziłem członków Dynastii Panującej. Imperium Skarlandu jest moją Ojczyzną i zawsze będę je wspierał.
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #267 dnia: �roda, 19 Sie 2015, 23:32:41 »
Zanim reforma administracji to takie małe acz ważne pytanie: czy Imperium musi tworzyć kolejny stowarzyszony i do tego sztuczny twór jakim jest III Państwo Kościelne? Kolejny region stojący jedną nogą w Imperium drugą po za nim.

Albo jest jedno tzw. Wielkie Księstwo Rotrii albo III Państwo Kościelne Rotrii - kościół do istnienia nie potrzebuje terytorium a autonomii jaką mu zapewniono, teraz daje im się dodatkowo prawo do armii - to jakaś kpina - o ile własne armie w przypadku WRE czy Niderlandów są wskazane to w przypadku Rotrii już nie. Nadawanie własnych obywatelstw też w przypadku Rotrii powinno być zakazane - można to przecież połączyć z instytucją obywatelstwa skarlandzkiego.

Imperium samo zaczyna się prosić o rozwalenie od środka. Tym sposobem z Imperium staniemy się prowincjonalnym królestwem jak Hiszpania po rozpadzie swego imperium.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #268 dnia: Niedziela, 23 Sie 2015, 12:46:44 »
Tylko, jakby nie patrzeć to Rotria jest takim naszym odpowiednikiem Watykanu i powinniśmy uznać ten stan. Obywatelstwo powinno Państwo Kościelne nadawać. Imperium powinno tą autonomiczność uszanować.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #269 dnia: Poniedzia�ek, 24 Sie 2015, 00:00:48 »
Imperium rozleci się w ciągu tego roku XD

(-) Norbert I de Catalán