Autor W�tek: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos  (Przeczytany 9859 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
Odp: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos
« Odpowied� #45 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 13:08:56 »
Jako Kamerling i doradca Jego Świątobliwości Benedykta, pozwolę sobie odpowiedzieć Najjaśniejszej Pani, na kwestie dotyczące jej syna. Stolica Apostolska poczytuje ostatnie zachowania Don Carlosa II jako działanie na szkodę Kościoła i Państwa Kościelnego, będące jednocześnie sprzeczne z prawem skarlandzkim. Z uwagi na to, Don Carlos pozbawiony został wszelkich tytułów nadanych przez Stolicę Świętą i kwestia ta zmianie nie ulegnie. Co do wykluczenia ze wspólnoty wierzących - akt ten nie jest jednoznaczny z ekskomuniką, jest bowiem jedynie symbolicznym odsunięciem  z grona innych wiernych. Jego Świątobliwość gotów jest cofnąć  to "symboliczne wygnanie" jeśli Don Carlos odbędzie pokutę i naprawi swoje przewinienia.

Co do losu Don Carlosa - uznajmy wolę abdykacji Carlosa II za wystarczającą do uznania, iż zakończył panowanie, pozostawmy mu tytuł króla seniora i skromny teren na którym osiądzie i zamieszka. Pozostwiając go na tronie bez władzy, uczynimy monarchię karykaturą, nie będąc również pewni, czy nie powróci do pełni władzy.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #46 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 13:22:37 »
Jestem za przebaczeniem dla Don Carlosa. Nie podoba mi się, jak zachowywał i to, że nie podjął się reform, ale w gruncie rzeczy ma zasługi dla Skarlandu, nie zapominajmy o tym. Czy powinien pozostać na tronie, czy nie to inna kwestia, ale należy mu się lenno i życie pośród nas. Czemu mamy go wyganiać? Zamykać w wieży jakiejś twierdzy? Niech żyje z nami, ale traktuje nas z szacunkiem, a my też jego będziemy, bo wiemy, że jest patriotą, ale zbłądził.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Maria Dolores d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 105
« Odpowied� #47 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 14:05:26 »
Karol II Pobożny niestety abdykował, ale winien być uhonorowany i godnie potraktowany. Ja wiem, że są wśród poddanych Ich Najwierniejszych i Chrześcijańskich Mości rozbieżne zdania, ale Dom Medycesjki, który jest boczną linią Catalanów powinien nadal stać na Straży Praw Kardynalnych Imperium. Dziś Imperium jest inne, a ci którzy knuli wrócili na miejsce właściwe (w przypadku mej Czcigodnej Matki) lub opuścili Imperium wraz ze swoimi krajami (Albert II). To też warto zastanowić się nad stworzeniem Generaliatów w regionach i terytoriach zamorskich, ale też spróbować zunifikować Skarland bardziej niż dotychczas. Władza rzecz jasna musi ulec lekkiemu podziałowi, jednak to Monarcha powinien być centralnym punktem odniesienia jeżeli chodzi o najważniejsze sprawy krajowe.

Regentka Księstw Sewilli i Modeny oraz Hrabstwa Córdoby,
Hrabina Cavriago

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #48 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 14:08:52 »
Wasza Książęca Mość,

Jak można akt zdrady w najohydniejszym wydaniu nazwać pobłądzeniem? Od tego nie ma żadnego usprawiedliwienia i w normalnej sytuacji, Carlos II Szalony powinien wisieć, ewentualnie zostać rozstrzelany. Jedynym powodem dla którego to nastąpić nie może jest szacunek względem urzędu monarszego i chęć podtrzymania rangi królewskiego urzędu. Niestety, za błędy trzeba ponosić konsekwencje, a opuszczenie tronu i życie na uboczu nie wydaje się wysoką ceną jak na czyn, który został popełniony.

EDIT:
Wasza Książęca Wysokość,

Mówienie, że Karol Szalony niestety abdykował wydaje mi się być przypadkiem skrajnego masochizmu politycznego. Bogu dzięki, abdykował, Bogu dzięki.
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #49 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 14:15:00 »
Nie muszę lubić Don Carlosa i go popierać, ale jest Skarlandczykiem i nie powinniśmy go skazywać na wygnanie. Lepsze byłoby dla niego degradacja tytularna do np. Hrabiego Walencji, niż kara na wygnaniu. Nie ma nic gorszego, jak wygnanie z Ojczyzny.
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

Offline Tomasz Mancini

• Mieszkaniec
  • **
  • Wiadomo�ci: 74
    • Status GG
« Odpowied� #50 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 14:28:39 »
Wasza Książęca Mość,

Jak można akt zdrady w najohydniejszym wydaniu nazwać pobłądzeniem? Od tego nie ma żadnego usprawiedliwienia i w normalnej sytuacji, Carlos II Szalony powinien wisieć, ewentualnie zostać rozstrzelany. Jedynym powodem dla którego to nastąpić nie może jest szacunek względem urzędu monarszego i chęć podtrzymania rangi królewskiego urzędu. Niestety, za błędy trzeba ponosić konsekwencje, a opuszczenie tronu i życie na uboczu nie wydaje się wysoką ceną jak na czyn, który został popełniony.

A Ty obok niego z tabliczką "Największy s......l i zdrajca w historii mikroświata"
(-) Tomasz kawaler Mancini
Ambasador Księstwa Sarmacji przy JKM Carlosie III

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #51 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 14:47:11 »
Don Mancini,

pozwoliliśmy sobie na wprowadzenie cenzury w waszej wypowiedzi. Nie godzimy się by takowe epitety zamieszczane były w Kortezach. Na przyszłość przestrzegamy i prosimy o szacunek dla instytucji, która reprezentuje monarchię oraz lud naszego królestwa.

Zaczerpnąwszy opinii zgromadzonych Wielmożów, postanawiamy przyjąć abdykację Jego Królewskiego Majestatu, Don Carlosa II i zatwierdzamy ją przed Stanami Imperium zebranymi na posiedzeniu Kortez Generalnych w Burgos. Ogłaszamy, że wolą naszą jest by Syn nasz Don Carlos Lorenzo Medici y Zep, zwany nadal Carlosem II Pobożnym, zyskał tytuł Króla Seniora Imperium Skarlandu oraz ziemię Księstwa Galicji, które od dziś stanowić będą lenno Ich Królewskich Wysokości, Don Carlosa II i Doñy Carloty Francuskiej. Tymi słowami zamykamy temat Syna naszego Don Carlosa II.

Kolejnym punktem obrad w Burgos jest reforma prawna, która obejmuje reformy Prawa Kardynalnego o Imperium oraz Prawa Kardynalnego o Władzy. Pragniemy omówić sprawę zwiększenia kompetencji Kortez Generalnych oraz Rady Imperialnej, pragniemy również by wszelkie prawo fundamentalne spisane były w jednym dokumencie zwanym "Kodeksem z Burgos". Przy okazji winniśmy zastanowić się nad kwestią poruszoną przez Księcia Cordobę oraz Hrabiego Guzmana, którzy proponują utworzenie Królestwa Braganzy połączonego z Imperium Skarlandu unią personalną. Królestwo Braganzy obejmowałoby ziemie księstw Lizbony oraz Porto, a także ziemie Wicekrólestwa Aztec. Pomysł osobiście bardzo nas zaciekawił choćby ze względów fabularnych. Stanowi również idealny pomysł na ostateczne rozwiązanie kwestii Wicekrólestwa Aztec i połączenie z Monarchią Skarlandzką. Pochylimy się również nad sprawą skarlandu jako państwa historycznego, którego zakres historyczny i fabularny sięgać będzie XV wieku, a zakończy się na wieku XVIII.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
« Odpowied� #52 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 15:06:09 »
Co do Królestwa Braganzy to jestem za całkowitym zniesieniem tego tworu, zaś samo Wicekrólestwo Aztec bym rozwiązał i opuścił.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

• Zasłużony mieszkaniec
    • Status GG
« Odpowied� #53 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 15:14:07 »
W tym akurat wypadku nie zgodzę się z Jego Wysokością Norbertem. Uważam, że jeśli powiedziało się A, to trzeba iść dalej. W zasadzie to male obruszenie się mikroświata na decyzję ws. Aztec, już minęło. Nie ma więc powodu się wycofywać. W sprawie Królestwa Braganzy jestem za jego utrzymaniem. Oba te twory ubogacą "hiszpański" Skarland o kulturę portugalską i aztecką właśnie (kolonialną).

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #54 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 16:56:23 »
Powiem tak, wszyscy znają moje pobudki i nie chciałem rozwalić Skarlandu, bo to Wy go rozwaliliście. Teraz to ja muszę tańczyć jak kukiełka do Waszego grania MIMO IŻ macie mało wspólnego ze Skarlandem, szczególnie Albert, który nie wiem co tu robi i jest decydentem w mojej sprawie. Jako królowi uwłacza mi to. Pasowało mi bycie królem, a władzę przejął Fernando. Serio, pasowałoby mi to. Ale cóż, Matka pod presją zapewne i groźbami dwóch naczelnych krzykaczy i rozwalaczy Imperium zadecydowała jak zadecydowała. Ja tą decyzję szanuję i akceptuję, bo nie mam innego wyboru. Ale nadal na znak protestu iż jest to wymuszone będę się obwoływał Królem-Męczennikiem. Bo tak jest.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #55 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 18:17:23 »
Według mnie Don z Familii Nassau winien mieć najmniej do mówienia, jak Skarland ma wyglądać. Czy to nie Don Carlos II Pobożny uratował z niebytu zarówno Niderlandy, jak Rotrię, gdy Czcigodny skapitulował? Jeżeli się nie mylę to tak było, wiem przeto ze studiowania nad historią Imperium dużo i hańba tym, którzy plują jadem w pobożnego i sprawiedliwego Karola II.

Hrabina Cavriago

Offline Carlos Lorenzo de Medici y Zep

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 896
  • Król-Senior Imperium Skarlandu
    • Status GG
« Odpowied� #56 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 18:21:29 »
Dziękuję Drogiej Dolores za słowa poparcia. To dla mnie naprawdę ważne.
Jego Wielkoksiążeca i Katolicka Mość,
Karol II Wawrzyniec de Medici i Zep
Wielki Książę Toskanii, Książę Florencji, Palestriny i Ferrary, Murcji i Móstoles,
Król-Męczennik Imperium Skarlandu,
Gonfalonier Wojsk Patriarszch

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
« Odpowied� #57 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 18:23:36 »
Uważam Miłościwy, że nadejdzie czas, gdy wrócisz na tron Imperium. Kto po Twej matce, jak nie Ty? Może Dynastia Nassau? Chyba nie :)

Hrabina Cavriago

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #58 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 19:36:42 »
Dostojni,

uważam, że sprawa Najjaśniejszego Pana Don Carlosa II Pobożnego została już objaśniona i wszelkie niezbędne decyzje zostały podjęte. Należy się wiec skupić na dalszej części reform, które wiążą się z problemami administracyjnymi.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #59 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 19:42:59 »
Jeżeli mam Wam radzić Moi Ziomkowie.. Musicie utrzymać większość władzy dla Królowej, a parlament i szef rząd w sytuacji skarlandzkiej przy czepianiu się osoby wiadomej się nie zdadzą. Sądzę, że silny autorytet Drogiej Eleonory pozwoli Skarlandowi utrzymać jedność.

SAR Príncipe Ciro Andrés de Catalán