Autor W�tek: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos  (Przeczytany 9859 razy)

0 u�ytkownik�w i 1 Go�� przegl�da ten w�tek.

Offline Norbert I Catalan

• Król
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 2227
    • Status GG
    • http://www.scarlana.eu
Odp: Posiedzenie Kortez Generalnych w mieście Burgos
« Odpowied� #60 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 19:51:25 »
Po pierwsze: Don Alberto jest obywatelem Skarlandu i prawo do wypowiedzi i udział w procesie decyzyjnym ma.
Po drugie: Ciro Andrés obywatelstwa nie posiadasz, prawa do nazwiska nie posiadasz, prawa do korzystania z herbu nie posiadasz więc czemu się wypowiadasz w Kortezach?

Po trzecie: Co do władzy uważam, że część kompetencji władcy powinna przejść na Kortezy i Radę aby władca nie mógł sam podjąć decyzji o zawarciu traktatu (np. z Francją) czy wypowiedzeniu traktatu (np. z Surmenią). Wszystkie trzy ośrodki władzy powinny się wzajemnie uzupełniać i kontrolować.

(-) Norbert I de Catalán
Król Senior Skarlandu i Tytularny Król Francji
"¿Porqué no te callas?" - Juan Carlos I do Prezydenta Wenezueli

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #61 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 19:54:45 »
Powiem tak, wszyscy znają moje pobudki i nie chciałem rozwalić Skarlandu, bo to Wy go rozwaliliście. Teraz to ja muszę tańczyć jak kukiełka do Waszego grania MIMO IŻ macie mało wspólnego ze Skarlandem, szczególnie Albert, który nie wiem co tu robi i jest decydentem w mojej sprawie. Jako królowi uwłacza mi to. Pasowało mi bycie królem, a władzę przejął Fernando. Serio, pasowałoby mi to. Ale cóż, Matka pod presją zapewne i groźbami dwóch naczelnych krzykaczy i rozwalaczy Imperium zadecydowała jak zadecydowała. Ja tą decyzję szanuję i akceptuję, bo nie mam innego wyboru. Ale nadal na znak protestu iż jest to wymuszone będę się obwoływał Królem-Męczennikiem. Bo tak jest.

Sugerowanie, iż Jej Miłość Eleonora mogłaby ulegać presji, czy przestraszyć się czyichkolwiek gróźb uważam za niesmaczne. Dona Leonor jest prawdopodobnie najodważniejszą kobietą jaką znam i pewien jestem, iż sprawuje władzę suwerennie.

Mało wspólnego ze Skarlandem? Pragnę przypomnieć, że dynastia Medycejska również ze Skarlandu nie pochodzi. Głupi argument.

Uważam Miłościwy, że nadejdzie czas, gdy wrócisz na tron Imperium. Kto po Twej matce, jak nie Ty? Może Dynastia Nassau? Chyba nie :)

Gdyby Rodzina Królewska van Oranje-Nassau była zainteresowana tronem Skarlandu to miała kilka sposobności by po niego sięgnąć, choćby w ostatnich dniach. Nie uczyniliśmy tego, lecz popieraliśmy prawa do tronu dynastii Medycejskiej i utrzymanie monarchii w chwili, gdy większość proponowała model republikański. Znacznie lepiej czuję się w Skarlandzie rządzonym przez Medyceuszy, niż czułbym się w Skarlandzie rządzonym przeze mnie, gdyż z doświadczenia wiem, że tron to bardzo niewygodne siedzisko.

Pragnę również podkreślić, iż Niderlandy, a zwłaszcza moja rodzina zawsze dobrze życzyła królowej Eleonorze i wspierała jej panowanie, nigdy nie podważając praw Medyceuszy do tronu Skarlandu.

Co do "po trzecie" Don Norberta - zgadzam się w całej rozciągłości.
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
  • Wiadomo�ci: 14
« Odpowied� #62 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 20:01:34 »
Po drugie: Ciro Andrés obywatelstwa nie posiadasz, prawa do nazwiska nie posiadasz, prawa do korzystania z herbu nie posiadasz więc czemu się wypowiadasz w Kortezach?

Cóż mam testament mego śp. ojca i śp. brata. O obywatelstwo wniosek złożyłem :)

SAR Príncipe Ciro Andrés de Catalán

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #63 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 20:09:14 »
Ród swoje stanowisko swego czasu przedstawił w ramach sądu rodowego.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
« Odpowied� #64 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 20:11:18 »
Przypomnieć mam, jak zginął Manuel I i dlaczego? Czy jego ciało wreszcie odnaleziono?

• Król
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #65 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 20:19:06 »
Manuela I uważa się za zaginionego - z resztą on nawet nie był królem. Pomówimy o tym kiedy indziej - teraz zajmijmy się sprawami ważniejszymi.

(-) Norbert I de Catalán

Offline Ciro Andrés

• Gość
  • *
« Odpowied� #66 dnia: Niedziela, 4 Pa� 2015, 20:28:32 »
Zgadzam się, że teraz najważniejsze reformy. Jednak uważam, że ekspedycja poszukiwawcza powinna w miejsce, gdzie ostatni raz był ruszyć i odnaleźć, by godnie go pochować. Niemniej dziś wybaczam Ci za tamto co było, jednak chcę zaproponować współpracę na rzecz zmian.

Offline Doña Leonor Catalina de Médici

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 540
    • Status GG
« Odpowied� #67 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 15:55:16 »
Dostojni,

By nie próżnować postanowiliśmy zaproponować korekty w Prawie Kardynalnym o Imperium. Nasze propozycję naniesione na dokument oznaczone są pogrubioną czcionką. Po zapoznaniu się Dostojnych z treścią dokumentu rozpoczniemy debatę, a następnie przejdziemy do głosowania.

La Ley Cardinal del Imperio
Prawo Kardynalne o Imperium

En el nombre de Dios Todopoderoso: Doña Leonor, por la gracia de Dios, Reina de las Scarlañas: Hemos decretado y decretamos la presente Ley Cardinal, para que se guarde como ley fundamental de nuestros Estados y como base del pacto que une a nuestros pueblos con Nos, y a Nos con nuestros pueblos.

W imię Boga Wszechmogącego: Doña Elenora, z Bożej łaski, Królowa Skarlandczyków:
Ogłaszamy i stanowimy następujące Prawo Kardynalne, które warujemy jako prawo fundamentalne Naszych Krajów i jako fundament paktu Naszych Narodów z Nami i Nas z Naszymi Narodami.

TÍTULO I. Del Imperio Scarlañol

I.
Imperium Skarlandzkie składa się z metropolitalnego Królestwa Skarlandu oraz jego dependencji, kolonii i terytoriów zależnych.

II.
Na czele Imperium Skarlandzkiego stoi Król, którego tytulaturę określa osobne prawo.

III.
Władzę w Imperium Skarlandzkim nie sam Monarcha tylko sprawuje, ale takoż i Naród, który wraz z nim Suwerenem jest wszystkich ziem skarlandzkich.

IV.
Imperium Skarlandzie osadzone jest w realiach sięgających XV wieku i końca XVIII stulecia, a szczególnie nawiązuje do Hiszpanii za panowania dynastii Burbonów w tamtym okresie.

V.
Najświętsze symbole Imperium, będące symbolem dumy wszystkich Skarlandczyków, stanowią flaga, herb i marsz honorowy. Wizerunek flagi i godła do niniejszego Prawa dołączone zostają wraz ze słowami marszu honorowego.

VI.
Językiem oficjalnym Imperium jest język polski. Dla celów reprezentacyjnych stosowany jest także język hiszpański, kataloński, portugalski i włoski zaś we wszystkich królestwach, terytoriach zależnych, dependencjach i koloniach Imperium oficjalny charakter mają języki wskazane w ich statutach.

VII.
Siedziba Dworu Królewskiego i naczelnych władz imperialnych znajduje się w Toledo, które mienić się może stolicą Imperium.

VIII.
Siły zbrojne powołane zostaną dla obrony jedności i nienaruszalności Imperium oraz opieki nad wszystkimi zamieszkującymi je ludami.

IX.
Obywatele Imperium oraz jego władze zobligowane są do posłuszeństwa Prawom Kardynalnym spisanym w Kodeksie z Burgos.

TÍTULO II. De los ciudadanos, derechos y deberes fundamentales

X.
Obywatelami Imperium są Ci wszyscy, którzy otrzymali zgodnie z odrębnymi aktami obywatelstwo Imperium Skarlandzkiego.

XI.
Wszyscy obywatele Imperium pozostają równymi wobec prawa, czemu nie stoi na przeszkodzie honorowe szlachectwo części obywateli. Szlachectwo stanowi nagrodę za zasługi dla Imperium.

XII.
Imperium przyjmuje wartości płynące z religii katolickiej i uznaje jej prym. Każdy obywatel Imperium pozostaje wolny i nieskrępowany w sferze przekonań, jednak swoim zachowaniem winien okazywać szacunek zasadom chrześcijaństwa.

XIII.
Obywateli Imperium uznaje się za wolnych z przyrodzenia. Imperialne władze dążą do ochrony swoich mieszkańców, ich godności oraz własności prywatnej obywateli.

XIV.
Każdy obywatel ma prawo swobodnie i bez skrępowania wybrać miejsce swego zamieszkania w dowolnej części Imperium Skarlandzkiego. Ograniczenia wynikające z wewnętrznych granic są niedopuszczalne.

XV.
Obywatele Imperium zobowiązani są do posłuszeństwa władzom prawowitym, do przestrzegania Praw Kardynalnych oraz wszelkiego innego prawa stanowionego przez władze.

XVI.
Naczelnym obowiązkiem obywateli Imperium jest jego obrona przed wszelkim zagrożeniem.

XVII.
Obywatele Imperium zobowiązani są do uiszczania podatków ustanowionych przez władze.

Prawo niniejsze Kardynalnym czynimy, najwyższą moc mu przyznając i stanowiąc, jakoby tylko inne Prawo Kardynalne zmienić lub ograniczyć jego postanowienia mogło, a jednocześnie postanawiamy, iż zmiany w tym dokumencie może dokonać jedynie Władca, posiadając aprobatę Kortezów Generalnych.

(-) Su Majestad Cristianísima Leonor I
por la gracia de Dios Reina del Imperio Scarlañol

I. Herb Imperium

II. Flaga Imperium

III. Marsz honorowy Imperium

Marcha Real

Gloria, gloria, corona de la Patria,
soberana luz
que es oro en tu pendón.

Vida, vida, futuro de la Patria,
que en tus ojos es
abierto corazón.

Púrpura y oro: bandera inmortal;
en tus colores, juntas, carne y alma están.

Púrpura y oro: querer y lograr;
Tú eres, bandera, el signo del humano afán.

Gloria, gloria, corona de la Patria,
soberana luz
que es oro en tu pendón.

Púrpura y oro: bandera immortal;
en tus colores, juntas, carne y alma están.

Marsz Królewski

Chwała ci, chwała, korono Ojczyzny,
najwyższa światłość
która jest złotem na Twym sztandarze.

Życie, życie, przyszłość Ojczyzny,
która w twych oczach jest
otwartym sercem.

Purpura i złoto: sztandar nieśmiertelny;
w twych kolorach, złączone, ciało i dusza.

Purpura i złoto: kochać i zdobywać;
Ty, sztandarze, jesteś znakiem ludzkich pragnień.

Chwała ci, chwała, korono Ojczyzny,
najwyższa światłość
która jest złotem na twym sztandarze.

Purpura i złoto: sztandar nieśmiertelny;
w twych kolorach, złączone, ciało i dusza.
Doña Leonor Catalina de Médici - Catalán

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #68 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 17:12:05 »
Najjaśniejsza Pani,

z mojej strony nie mam nic do dodania i popieram zmiany proponowane przez Wasz Majestat.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Felipe Miguel de Guzmán

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 272
« Odpowied� #69 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 17:52:14 »
Wasza Królewska Mość, Wielmożni, również nie mam żadnych zastrzeżeń i akceptuje proponowane poprawki. Mam jedynie pytanie tyczące się zakresu wiekowego w którym zamieszczone będzie Imperium Skarlandu. Czy proponowany zakres będzie obejmował również wiek XVI i XVII ?
/-/Don Felipe Miguel de Guzmán SJ,
hrabia Badajoz

Offline Don Fernando Álvarez d'Este y Córdoba

• Grand
  • Filar państwa
  • Wiadomo�ci: 571
    • Status GG
« Odpowied� #70 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 18:04:39 »
Wielmożny Hrabio,

pozwolę sobie dopowiedzieć w imieniu Jej Majestatu i rozwiać nękające Hrabiego wątpliwości. :) Proponowany przez Najjaśniejszą Panią zakres historyczny również obejmować będzie wieki XVI i XVII. Realia naszego kraju osadzone będą od początku wieku XV i kończyć się będą w końcówce wieku XVIII.
/-/ Sanctitas Vestra Clemens III
Pontifex Maximus et Servus Servorum Dei,
Patriarcha et Episcopus Rotriae, etc.

Offline Don Alberto de Orange-Nassau

• Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 248
    • Status GG
« Odpowied� #71 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 19:33:01 »
Nie mam uwag względem dokumentu. Proszę jednak o wyjaśnienie mi kwestii, której nie rozumiem. Czy kodeks z Burgos nie miał zastąpić dotychczasowych praw kardynalnych? Jeśli tak, to po co je poprawiać? Jeśli nie, to czego ma dotyczyć kodeks z Burgos?
Albert W. van Oranje-Nassau
książę Niderlandów, Oranii, Nassau i Mediolanu, hrabia Cremony, Pawii i Mantui, Książę Orański

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #72 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 19:51:24 »
Pragniemy omówić z osobna każdy akt Prawa Kardynalnego, by nie pominąć żadnego szczegółu. Prawa Kardynalne zostaną spisane w jedynym dokumencie, który zwać się będzie Kodeksem z Burgos. Zamiast oddzielnych aktów prawnych będzie jeden akt prawny, który stanowić będzie prawo fundamentalne Imperium. Oczywiście jesteśmy otwarci na sugestie i liczymy na wsparcie Kortez. Proponujemy następujący kształt dokumentu;

Kodeks z Burgos; Preambuła, Tytuł I-Imperium Skarlandu, Tytuł II- Władze i Administracja, Tytuł III- Stany Nadzwyczajne.

Offline Catalina d'Este y Córdoba

• Grand
  • Zasłużony mieszkaniec
  • Wiadomo�ci: 170
    • Status GG
« Odpowied� #73 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 22:03:13 »
Nie mam zastrzeżeń. Nie lepsze, jednak byłyby barwy narodowe na fladze?

Coś ten styl + godło pośrodku :)
Duquesa de Sevillano y Módena,
Condesa de Córdoba, Cavriago y Reggio Emilia

• Rodzina Królewska
  • Filar państwa
    • Status GG
« Odpowied� #74 dnia: Poniedzia�ek, 5 Pa� 2015, 22:57:25 »
Wasza Książęca Mość. Sugestia godna uwagi, oczywiście zgadzamy się z opinią  Doñy i już ją uwzględniliśmy. Zachęcamy również pozostałych by zabrali głos. Debata potrwa do jutra do godziny 15:00, a następnie przejdziemy do głosowania.