Autor Wątek: Pakt Swarzewski-Smirnoff  (Przeczytany 9922 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Alberto de Medici

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
  • : 173
  • Zapluty podmiot reakcji, mały naleśnik
    • NPE: LS14060400070
    • Odznaczenia
Odp: Pakt Swarzewski-Smirnoff
« Odpowiedź #25 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:45:03 »
Ja cały czas nie rozumiem skąd bierze się to wielkie oburzenie mieszkańców Republiki Bialeńskiej. Które punkty niniejszego porozumienia budzą kontrowersje? Myślą przewodnią paktu było zakończenie niezdrowej walki i szarpaniny pomiędzy Federacją Brodryjską a Republiką Bialeńską, a raczej pomiędzy częścią obywateli tychże państw.

Mam jeszcze pytanie do przeciwników naprawy stosunków brodryjsko-bialeńskich, jakie Panowi widzą zagrożenie w budowaniu i utrzymywaniu pozytywnych relacji pomiędzy naszymi krajami?
(-) Alberto Carlos de Médici y Zep

Offline Ronon Dex

• vel Krzysztof Razorblade
  • Marszałek Sił Zbrojnych
  • Legenda
  • : 120
  • Dowódca Sił Zbrojnych RB
    • NPE: BI14010900108
  • Stopień służbowy Stopień w Siłach Zbrojnych RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #26 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 11:51:37 »
Za to zdecydowanie obiektywnie szkodliwe jest obrażania kraju sojuszniczego (tak, Brodria przez te wszystkie miesiące była sojusznikiem, zgodnie z traktatem) i jego władze.
Aczkolwiek jestem negatywnie nastawiony do włażenia na cudze fora i obrażania kogokolwiek to jednak zdanie o "kraju sojuszniczym" jest chyba "z Ksieżyca", szczególnie, że mowa o jakiś "miesiącach".

Faktycznie przyjaźń i jakiś sojusz to był aktualny tylko bardzo krótko... do chwili gdy sam Andrzeju ujawniłeś "zakulisowe" rozmowy ich przywódcy (obecnie funkcjonującego w formie klona) oraz od chwili reakcji na ten fakt, zarówno w FB, jak i ich negatywnym działaniu wobec RB na forum międzynarodowym v-świata. Od tego czasu trudno mówić o "przyjaźni", co najwyżej się tolerowaliśmy, a i to niechętnie oraz przy dużym udziale Twojej woli by utrzymać z FB jakieś stosunki. Od pewnego i wcale niekrótkiego czasu jest to państwo nam po prostu "nieprzyjazne"... zawieranie więc z nim jakichkolwiek traktatów czy utrzymywanie stosunków dyplomatycznych raczej niczemu dobremu nie służy.

Nie twierdzę, że należy ich obrażać, czy że należy tam włazić jakimiś klonami i robić "oborę" - bo jestem temu przeciwny (i nie popieram takich metod, ani ich nigdy nie stosowałem), ale twierdzę że najlepszą metodą jest po prostu ignorowanie, nie utrzymywanie stosunków dyplomatycznych itd.

Ja cały czas nie rozumiem skąd bierze się to wielkie oburzenie mieszkańców Republiki Bialeńskiej.
To proponuję się zapoznać z całością wypowiedzi w tej sprawie oraz z historią stosunków FB i RB.

Które punkty niniejszego
Mam jeszcze pytanie do przeciwników naprawy stosunków brodryjsko-bialeńskich, jakie Panowi widzą zagrożenie w budowaniu i utrzymywaniu pozytywnych relacji pomiędzy naszymi krajami?
Nie wiem jak inni - ale ja mam całkowity brak zaufania co do działań FB, co moim zdaniem wyklucza współpracę i dobre stosunki.

Bez urazy, ale metoda polegająca na "uśmiercaniu" i klonowaniu osób, które sobie zarobiły na negatywną opinię w RB (i chyba nie tylko u nas, bo to zbyt mały powód by się "uśmiercać" i ośmieszać działaniem za pomocą klona), a które dalej kierują FB "z tylnego fotela" - jakoś nie wydaje mi się najlepszą dla utrzymywania "pozytywnych stosunków".

Co niby zmieniło się FB - bym mógł sądzić, że jest to teraz kraj budzący zaufanie?
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 11:53:17 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Współzałożyciel i wierny członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej.

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
  • : 228
  • Gestapo Ortograficzne, Oko Sprawiedliwości
    • NPE: BI13111700005
  • Stopień służbowy Stopień w Policji Krajowej RB
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #27 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:02:07 »
Interesem Narodu jest wolność Bialeńczyków poza granicami kraju.
Hmmmm... Niech będzie.

Interesem Narodu są dobre stosunki z bliskim nam krajem. Brodria się zmieniła.
Tak, na gorsze. Kloning "zmarłych" zatacza coraz szersze kręgi (w tym utrzymywanie kompletnej fikcji, jak przy Grutinie), a o bezprawne zbanowanie coraz łatwiej.

Panowie Smirnoff i Dostojewski szanują dominującą pozycją Bialenii na Nordacie i naszą zdecydowanie większą aktywność.
Tak, zgadza się. Akurat te dwie osoby (i Pana Sabatowskiego także) szanuję - ale Brodryjczyków jest jakby więcej, i ta reszta moje zaufanie utraciła ostatecznie swoimi ostatnimi akcjami.

Z resztą zgodnie z programem wyborczym FOR-ND, a więc także i lorda Kamińskiego!
Jak już wspominałem, to dla mnie żaden kompromis.

Za to zdecydowanie obiektywnie szkodliwe jest obrażania kraju sojuszniczego (tak, Brodria przez te wszystkie miesiące była sojusznikiem, zgodnie z traktatem) i jego władze. Nie sądzisz?
Obiektywnie szkodliwe jest to, co się dzieje w Brodrii.

Które punkty niniejszego porozumienia budzą kontrowersje?
Pierwszy i trzeci.

To nie ma sensu, choćby ta rozsądna część brodryjskiego społeczeństwa nie wiem jak się starała, to reszta te wysiłki zepsuje swoimi akcjami. Po kryzysie w kwietniu próbowaliśmy odbudować dobre relacje, a teraz stało się dokładnie to samo co wtedy, i to nawet w szerszej wersji. Kolejna próba jest według mnie bezcelowa, przynajmniej dopóki z tylnego fotela dalej państwem kieruje Grutin. Tolerować samo swoje istnienie możemy natomiast jak najbardziej - innej możliwości na kompromis nie widzę.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #28 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:07:20 »
Bez urazy, ale metoda polegająca na "uśmiercaniu" i klonowaniu osób, które sobie zarobiły na negatywną opinię w RB (i chyba nie tylko u nas, bo to zbyt mały powód by się "uśmiercać" i ośmieszać działaniem za pomocą klona), a które dalej kierują FB "z tylnego fotela" - jakoś nie wydaje mi się najlepszą dla utrzymywania "pozytywnych stosunków".

Co niby zmieniło się FB - bym mógł sądzić, że jest to teraz kraj budzący zaufanie?

Niestety nie mogę się z Panem zgodzić. Pełnię władzy wykonawczej Federacji Brodryjskiej posiada tylko i wyłącznie tymczasowy rząd, składający się z Przewodniczących Komisji Spraw Zewnętrznych (moja skromna osoba ;)) i Spraw Wewnętrznych (Kazimierz Sabatowski) oraz Prezydent Federacji JE Dmitrij Smirnoff.

Obecnie jak już wielokrotnie podkreślałem Zgromadzenie Narodowe prowadzi prace mające na celu odbudowę kraju. Właśnie jednym z punktów tejże renowacji miało być ukrócenie niepotrzebnego sporu z Republiką Bialeńską.

EDIT:

Tak, zgadza się. Akurat te dwie osoby (i Pana Sabatowskiego także) szanuję - ale Brodryjczyków jest jakby więcej, i ta reszta moje zaufanie utraciła ostatecznie swoimi ostatnimi akcjami.

Cieszę się, że mnie Waść szanujesz ;D. Czym reszta Brodryjczyków zasłużyła sobie na utratę Waszmości zaufania?

Jak mam to rozumieć? Jeśli chodzi o domniemane klony Grutina, to zapewniam, że ów osobnik nie posiada już relanego wpływu na losy naszego kraju.
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 12:11:44 wysłana przez Fiodor Dostojewski »

Offline AndrzejSwarzewski

« Odpowiedź #29 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:10:04 »
Tak, na gorsze. Kloning "zmarłych" zatacza coraz szersze kręgi (w tym utrzymywanie kompletnej fikcji, jak przy Grutinie), a o bezprawne zbanowanie coraz łatwiej.
Bezprawne zbanowania zostały cofnięte, w związku z Paktem Swarzewski-Smirnoff. Natomiast Władimir Grutin nie jest u władzy Federacji, nie został zaproszony do rozmów na temat Paktu. Poza tym, w ZSKHiW też ogłoszono śmierć króla, który potem powrócił i znowu przejął władzę. Dlaczego tamto tolerujesz, a w Brodrii uważasz to za zbrodnię?

Cóż, akurat ta trójka uczestniczyła we wczorajszej konferencji ze mną. Tak więc to oni odpowiadają za Federację. Abdullah jest po prostu administratorem, a pan Hyjek ma swoją jednoosobową Republikę Wschodnionordacką. ;)

Brodria przeżywa swój renesans i pan Smirnoff razem z sojusznikami odnawia oblicze Brodrii.

To nie ma sensu, choćby ta rozsądna część brodryjskiego społeczeństwa nie wiem jak się starała, to reszta te wysiłki zepsuje swoimi akcjami.
To akurat szybciej mogliby powiedzieć Brodryjczycy o Bialeńczykach. Bowiem z panem Grutinem/Chruszczenko rozmawiałem jeszcze wczoraj i zachowywał się w porządku.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #30 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:21:48 »
Czym reszta Brodryjczyków zasłużyła sobie na utratę Waszmości zaufania?
Trzy osoby (Grutin, Radelli i Abbot) tą zabawą w kloning, Pani Tyroszenko swoimi oderwanymi od rzeczywistości tekstami i akcjami (na przykład, referendum) Hyjek tworzeniem tych dziwacznych państw na wschodzie i udziałem w przewrocie, a Abdullah, jakkolwiek jako prywatna osoba go lubię, udziałem w tym przewrocie, rozdawaniem bezprawnych banów i określeniem naszych akcji jako debilizmów.

Jak mam to rozumieć? Jeśli chodzi o domniemane klony Grutina, to zapewniam, że ów osobnik nie posiada już relanego wpływu na losy naszego kraju.
Proszę wybaczyć, ale nie jestem w stanie uwierzyć, że administrator nie ma wpływu na życie w kraju. A klony nie są domniemane - Chruszczenko = Grutin i zostało to udowodnione po IP.
Aha - podtrzymuję swoją wcześniejszą, niepochlebną opinię, że późniejsze działania Grutina w Bialenii to był trolling.

Bezprawne zbanowania zostały cofnięte, w związku z Paktem Swarzewski-Smirnoff.
Nie chodzi o to, że zostały cofnięte - chodzi o to, że w ogóle ktoś je nałożył i potrzeba było aż Prezydenta, żeby to cofnąć.

Cóż, akurat ta trójka uczestniczyła we wczorajszej konferencji ze mną. Tak więc to oni odpowiadają za Federację. Abdullah jest po prostu administratorem, a pan Hyjek ma swoją jednoosobową Republikę Wschodnionordacką.
Dobry sygnał, ale tak szybko nie można naprawić tego, co poprzednia ekipa zepsuła.

To akurat szybciej mogliby powiedzieć Brodryjczycy o Bialeńczykach. Bowiem z panem Grutinem/Chruszczenko rozmawiałem jeszcze wczoraj i zachowywał się w porządku.
Temu nie przeczę. A Grutinowi po prostu już nie wierzę.
lic. net Maciej Kamiński herbu Sto Osiem, Członek Bialeńskiej Partii Demokratycznej, Minister Spraw Zagranicznych, Poseł, Prezes Policji Krajowej, Honorowo obywatel Jahołdajewszczyzny, Ambasador Republiki Bialeńskiej w Maharadżacie Tirimudzii i Trizondalu, Trener LKS-u Tomaszew, Selekcjoner Dżamahiriji, Dyrektor Bialeńskiego Biura Kartograficznego, Administrator forum i strony głównej Republiki Bialeńskiej oraz fanpage'a Republiki Bialeńskiej na Facebooku, Młodszy administrator systemu e-gospodarki Republiki Bialeńskiej, Operator bialeńskiego kanału IRC, Gospodarz na Tomaszewie, Posiadacz 158 folwarków, Wang IWA, Houellebecq Lahazydii, Jasny Gieroj, Tytan Pracy Spraw Wewnętrznych 2016.

« Odpowiedź #31 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:26:29 »
Nie chodzi o to, że zostały cofnięte - chodzi o to, że w ogóle ktoś je nałożył i potrzeba było aż Prezydenta, żeby to cofnąć.
Ale nie zostały nałożone przez obecną ekipę rządzącą, więc trudno ją o to winić..

Pan Grutin także popiera obecną ekipę. Jeszcze wczoraj mówił o poparciu dla Fiodora Dostojewskiego.
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 12:28:16 wysłana przez Conducator Swarzewski »

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #32 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:36:57 »
Trzy osoby (Grutin, Radelli i Abbot) tą zabawą w kloning, Pani Tyroszenko swoimi oderwanymi od rzeczywistości tekstami i akcjami (na przykład, referendum) Hyjek tworzeniem tych dziwacznych państw na wschodzie i udziałem w przewrocie, a Abdullah, jakkolwiek jako prywatna osoba go lubię, udziałem w tym przewrocie, rozdawaniem bezprawnych banów i określeniem naszych akcji jako debilizmów.

Moim zdaniem kloning oznacza działanie w jednym kraju w tym samym czasie pod kilkoma postaciami. Nie przypominam sobie by jakikolwiek Brodryjczyk prowadził takie działania.
Co do Pani Tyroszenko, z tego co ja pamiętam nawoływała ona do kompromisu, czy raczej negocjacji z Bialenią (chyba, że coś mnie ominęło).
Co do P. Hyjka, cóż każdy ma swoje ambicje i niektórzy chcieliby po prostu posiadać własne jednoosobowe państewka ;). Przyznam szczerze, że ja też sensu takich działań nie widzę. A sprawa z przewrotem została już wyjaśniona.
Na koniec, Abdullah Aykm, każdego może czasem ponieść :). Aczkolwiek jego specyficzny sposób wyrażania swoich opinii był w pewnym sensie uzasadniony. Działania niektórych osób z pogranicza trollingu i spamu nie spotykają się zazwyczaj z aprobatą, także u was, czego sprawa W.Grutina może być najlepszym przykładem. Sprawa z banami został już wyjaśniona.

Dobry sygnał, ale tak szybko nie można naprawić tego, co poprzednia ekipa zepsuła.

Dlatego prowadzimy politykę małych kroków ;), powoli zmierzając do naprawy naszych stosunków.

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #33 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 12:56:55 »
Pan Grutin także popiera obecną ekipę. Jeszcze wczoraj mówił o poparciu dla Fiodora Dostojewskiego.

Po pierwsze zgadzam się z Maciejem - moje zaufanie do Grutina jest zerowe, nie tak dawno i tutaj nas nawiedzał w postaci kolejnego klona (zatajając swoją tożsamość) zakładającego kolejne państwo. Jego dotychczasowe działania jeszcze jako Grutina nijak nie pozwalają mieć ani trochę zaufania do jego osoby.

Po drugie - skoro rzekomo nie żadnych wpływów, nie kieruje FB "z tylnego fotela" to jakie znaczenie ma to kogo popiera? Skoro ma to chyba jednak z tym "brakiem wpływu" nie jest do końca tak.

Niestety nie mogę się z Panem zgodzić. Pełnię władzy wykonawczej Federacji Brodryjskiej posiada tylko i wyłącznie tymczasowy rząd, składający się z Przewodniczących Komisji Spraw Zewnętrznych (moja skromna osoba ;)) i Spraw Wewnętrznych (Kazimierz Sabatowski) oraz Prezydent Federacji JE Dmitrij Smirnoff.

Obecnie jak już wielokrotnie podkreślałem Zgromadzenie Narodowe prowadzi prace mające na celu odbudowę kraju. Właśnie jednym z punktów tejże renowacji miało być ukrócenie niepotrzebnego sporu z Republiką Bialeńską.

Zaufanie nie polega na wierze w deklaracje, a na doświadczeniach - te mam w stosunku do FB jak najgorsze (i to pomimo, że wcześniej nie byłej przeciwnikiem Waszego kraju, a momentami wprost przeciwnie) i same deklaracje (nawet wzniosłe) tego nie zmienią. Dlatego uważam ten pakt za przedwczesny i osobiście go "nie uznaję" (nawet jeżeli w konsekwencji będę musiał odejść ze wszystkich stanowisk państwowych w RB), przynajmniej dopóki jakieś fakty nie będą świadczyły o zmianie nastawienia i postępowania FB.

Moim zdaniem kloning oznacza działanie w jednym kraju w tym samym czasie pod kilkoma postaciami.
A nazwijcie sobie to jak chcecie - ale ogłoszenie swojej śmierci (czyli odejścia z v-świata), a za chwilę "zmartwychwstania" pod inną postacią (z przemową na własnym pogrzebie) i zaprzeczaniu swojej poprzedniej tożsamości jest (poza tym, że jest żałosne) działaniem "mało ciekawym" i nie budzącym zaufania do danej osoby oraz co ważniejsze państwa, które to toleruje. I jeszcze udaje, że nie dostrzega... bo zaprzeczać już chyba przestało?
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 13:00:49 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Obieżyświat V-Kosmosu - samozwańczy Cesarz Gigasa i jego Księżyców oraz Generał Niezwyciężonej Cesarskiej Kosmicznej Floty.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #34 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 13:00:58 »
Moim zdaniem kloning oznacza działanie w jednym kraju w tym samym czasie pod kilkoma postaciami.
A ja podciągam to pod umieranie i powracanie w krótkim odstępie czasu. O ile w przypadku Pana Abbota nie jest to aż tak ewidentne, to pozostała dwójka wróciła tego samego dnia w którym "umarła".

Co do Pani Tyroszenko, z tego co ja pamiętam nawoływała ona do kompromisu, czy raczej negocjacji z Bialenią (chyba, że coś mnie ominęło).
Później bardzo szybko zmieniła zdanie...

Dlatego prowadzimy politykę małych kroków ;), powoli zmierzając do naprawy naszych stosunków.
Ja już wypisałem, co w tym pakcie, który jak mniemam stanowi element tej polityki, mi się nie podoba. Chyba to tyle z tej rozmowy. Miło, że tym razem do Bialenii zawitał dyplomata nie rzucający dziwacznych oskarżeń.

Ale nie zostały nałożone przez obecną ekipę rządzącą, więc trudno ją o to winić..
Ekipy nie - ale państwo można.

Zdarzało mu się rozmaite rzeczy mówić.

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #35 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 13:13:12 »
A ja podciągam to pod umieranie i powracanie w krótkim odstępie czasu. O ile w przypadku Pana Abbota nie jest to aż tak ewidentne, to pozostała dwójka wróciła tego samego dnia w którym "umarła".

A nazwijcie sobie to jak chcecie - ale ogłoszenie swojej śmierci (czyli odejścia z v-świata), a za chwilę "zmartwychwstania" pod inną postacią (z przemową na własnym pogrzebie) i zaprzeczaniu swojej poprzedniej tożsamości jest (poza tym, że jest żałosne) działaniem "mało ciekawym" i nie budzącym zaufania do danej osoby oraz co ważniejsze państwa, które to toleruje. I jeszcze udaje, że nie dostrzega... bo zaprzeczać już chyba przestało?

A co Panowie sądzą o JKM Arkadiuszu II Filipie i jego "następcy" Ametyście z ZSKHIW ;)? To Panów nie gorszy?

Po drugie - skoro rzekomo nie żadnych wpływów, nie kieruje FB "z tylnego fotela" to jakie znaczenie ma to kogo popiera? Skoro ma to chyba jednak z tym "brakiem wpływu" nie jest do końca tak.

Tak się składa, że żyjemy w demokratycznym kraju. Poparcie dla jakiegoś polityka może wyrażać się miedzy innymi poprzez oddanie na niego głosu w wyborach.

Ja już wypisałem, co w tym pakcie, który jak mniemam stanowi element tej polityki, mi się nie podoba. Chyba to tyle z tej rozmowy. Miło, że tym razem do Bialenii zawitał dyplomata nie rzucający dziwacznych oskarżeń.

Tak mi się skojarzyło. Parafrazując znanego działacza ;D "Skorom mówimy niet rozmowom z Brodrią to niet!" ;). Czy nie ma możliwość by Panowie przekonali się do "nowej odsłony" Brodrii?

Ekipy nie - ale państwo można.
To tak jakby winić Rzeczpospolitą za rządów Stefana Batorego za dosyć liche panowanie Henryka Walezego i jego ucieczkę do Francji.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #36 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 13:48:56 »
Niezorozumiała jest dla mnie twoja decyzja Andrzeju, podkopujesz renome bliskiego nam obu prezydencjalizmu dla układów z kontrowersyjnym państwem działającym w wielu sferach na poziomie jojonacyjnym. Traktat ten jest rażącym zignorowaniem pragnień i oczekiwań Narodu w stosunku do polityki zagranicznej jak również rażącym umniejszeniem naszej roli gdyż dawanie czegoś w zamian za wypuszczenie ludzi bezprawnie zamknietych w więzieniu jest niedopuszczalne i hańbiące dla Republiki i jej dobrego imienia.
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #37 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 13:57:50 »
A co Panowie sądzą o JKM Arkadiuszu II Filipie i jego "następcy" Ametyście z ZSKHIW ;)? To Panów nie gorszy?
Z nimi nie próbujemy się układać - i ZSKHiW nie próbuje być poważną mikronacją. To całkowicie inny kosmos aniżeli Bialenia czy Brodria.

Tak mi się skojarzyło. Parafrazując znanego działacza ;D "Skorom mówimy niet rozmowom z Brodrią to niet!" ;). Czy nie ma możliwość by Panowie przekonali się do "nowej odsłony" Brodrii?
Pewnie, że jest - brak Grutina.
Lub bardzo długie prace wizerunkowe (coś jak nasze Ministerstwo Propagandy).

To tak jakby winić Rzeczpospolitą za rządów Stefana Batorego za dosyć liche panowanie Henryka Walezego i jego ucieczkę do Francji.
A kto wybrał Henryka Walezego - przypadkiem nie w znacznym stopniu te same osoby co Batorego?

• Sędzia Ludowy
  • Fundament
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #38 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 14:14:54 »
Pewnie, że jest - brak Grutina.
Lub bardzo długie prace wizerunkowe (coś jak nasze Ministerstwo Propagandy).

Mamy wydać film "Ostatnia wieczerza Swarzewskiego" ;D? A tak właściwie jakie działania resortu Propagandy przyczyniły się do poprawy waszego wizerunku?

A kto wybrał Henryka Walezego - przypadkiem nie w znacznym stopniu te same osoby co Batorego?

Szlachta nauczona doświadczeniem minionych lat postanowiła oddać władzę we właściwe ręce.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #39 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 14:19:46 »
Mamy wydać film "Ostatnia wieczerza Swarzewskiego" ;D? A tak właściwie jakie działania resortu Propagandy przyczyniły się do poprawy waszego wizerunku?
Jak na razie trudno oszacować - za krótko działa. Mnie szło tylko o określenie jako-tako "bębnów", w które trzeba uderzyć.

Szlachta nauczona doświadczeniem minionych lat postanowiła oddać władzę we właściwe ręce.
Właściwe = niehabsburskie. :P
Ale dłużej tego akurat wątku kontynuować nie będę, w końcu w Bialenii rozmowy o realiozie odbywać się mogą tylko w specjalnym dziale.

« Odpowiedź #40 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 16:13:56 »
Niezorozumiała jest dla mnie twoja decyzja Andrzeju, podkopujesz renome bliskiego nam obu prezydencjalizmu dla układów z kontrowersyjnym państwem działającym w wielu sferach na poziomie jojonacyjnym. Traktat ten jest rażącym zignorowaniem pragnień i oczekiwań Narodu w stosunku do polityki zagranicznej jak również rażącym umniejszeniem naszej roli gdyż dawanie czegoś w zamian za wypuszczenie ludzi bezprawnie zamknietych w więzieniu jest niedopuszczalne i hańbiące dla Republiki i jej dobrego imienia.
Polityka zagraniczna nie jest domeną "pragnień i oczekiwań Narodu", lecz prezydenta. I to głowa państwa decyduje w jaki sposób i jaką politykę zagraniczną należy realizować. Z resztą, Naród w wyborach obdarzył zaufaniem komitet wyborczy, który za główny cel postawił poprawę stosunków z Brodrią. Jesteśmy republiką, a nie krajem ochlokratycznym. To nie zmienne nastroje ulicy mają decydować o polityce zagranicznej.
I- biorąc pod uwagę Twój start w wyborach prezydenckich- naprawdę mam nadzieję, że to co napisałeś, napisałeś pod publikę, a sam też będziesz prowadził politykę zagraniczną według konkretnej, stałej wizji.

Offline MvP

• Bohater
  • : 7
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #41 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 16:40:13 »
Oczywiście ze bede prowadził według mojej wizji, ale nie wtedy kiedy będzie to stało w sprzeczności z oczekiwaniami CAŁEGO państwa. Jednym jest wizja własna, innym wola ogółu i należy zawsze znaleźć złoty środek (choc najlepiej kiedy naród ma podbna wizja do przywódcy).
Maria von Primisz

II Prezydent Republiki Bialenii
Premier IV i V Kadencji    Poseł IV, V i VI, VII, IX Kadencji
Trener Galacticos Wolnograd, najbardziej utytułowanego klubu sportowego w Republice

Offline Ronon Dex

• Legenda
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #42 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 19:29:11 »
Ja się tam na "Panach" nie znam... ale jakieś baśniowe ZSKHIW guzik mnie obchodzi, tam mają "jaszczury bojowe" oraz inne cuda i nikogo to nie dziwi - wszystkim z tym dobrze tam - ot taka narracja, kwestia gustu o jakich się nie dyskutuje. To może i zmartwychwstanie nie jest rażące?

Natomiast Brodria pozowała na poważne państwo i jakoś "spirytualizm" średnio do tego pasuje... ale zawsze możemy uznać, że FB to też świat baśni i tak ją traktować - czyli ignorować. Jestem za.

Nic dodać, nic ująć... idea "prezydencjalizmu" została sprostytualizowana w imię podejrzanych konszachtów z jakąś tam Brodrią, z którą jak zauważam po wypowiedziach nie tylko ja, ale i większość aktywnych obywateli naszego kraju nie chce mieć nic wspólnego (czemu akurat trudno się dziwić).

Zadam pytanie Andrzeju - do czego nam potrzebna jest ta cała Brodria, do czego jest potrzebna Tobie? Masz jakieś racjonalne argumenty za utrzymywaniem z nimi jakichkolwiek kontaktów? Bo ja osobiście nie widzę żadnych plusów dla naszego państwa (będącego naszym największym dobrem) z tego tytułu...
« Ostatnia zmiana: Pon, 11 Sie 2014, 20:25:38 wysłana przez Krzysztof Razorblade »

Offline Konstanty Jerzy Michalski

• Immanuel Kartografii Tamostosowanej
  • Obywatel
  • Bohater
  • : 21
  • GG: 50930927
    • NPE: BI13111600010
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #43 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 20:08:32 »
A propo interesu narodowego...

Czy jak robimy to z Brodrią, to czy ze względu na uwolnienie obywateli będziesz błagał o to u duetu Andronik &  Książę Sarmacji?
/-/ Konstanty Jerzy wielki kniaź Michalski
Immanuel Kartografii Tamostosowanej
Rednacz Gazety Bialeńskiej

« Odpowiedź #44 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 20:22:12 »
Zadam pytanie Andrzeju - do czego nam potrzebna jest ta cała Brodria, do czego jest potrzebna Tobie? Masz jakieś racjonalne argumenty za utrzymywanie z nimi jakichkolwiek kontaktów? Bo ja osobiście nie widzę żadnych plusów dla naszego państwa (będącego naszym największym dobrem) z tego tytułu...
Brodria jest krajem obiecującym, który po obecnych reformach może ponownie stać się silnym i stabilnym. Jest to kraj poważany na arenie narodowej i odnoszący na niej sukcesy nie mniejsze niż my (a może i większe!).
Ponadto, Brodria widzi przewagę Bialenii nad nimi i nas poważa. Oczywiste jest, że są dumnym narodem i nie będą się przed nami korzyć. Nie możemy od nich tego wymagać. Ale jak mi zostało powiedziane wczoraj w czasie konferencji, brodryjskie władze są świadome naszej przewagi.

Uważam, że powinniśmy prowadzić politykę zagraniczną w której to Bialenia jest w centrum. Ponadto, wciąż bliskie sercom Bialeńczyków powinny być idee przyjaźni nordackiej. Obecnie, poprzez pewne szkodliwe persony po obu stronach barykady, idea konfederacji i pan-nordatyzmu jest niemożliwa. Jednakże ideę Wielkiej Nordaty powinniśmy realizować przynajmniej częściowo, poprzez dobre stosunki z Brodrią.

Nasze ambicje na polityce zagranicznej nie powinny ograniczać się do bycia lubianym przez Sarmację, czy tam Dreamland. Sarmaci nas nie cierpią, a Dreamlandczycy obecnie nie wykazują większych chęci na współpracę (o co nie można ich winić; wciąż są niepewni naszej państwowości i stabilności, a do tego z pewnością dochodzi do nich wiele negatywnych informacji z krajów nam wrogich). Dlatego też powinniśmy skupiać się na krajach nami zainteresowanych, jak Brodria (i reszta Nordaty, będąca obecnie jakby w czasie snu) oraz ZSKHiW.

Ja wierzę Jego Ekscelencji Smirnoffowi i Jego Ekscelencji Dostojewskiemu. To prawdziwi mężowie stanu, którzy są w stanie zmienić Brodrię. Powinniśmy ich wspierać, jeśli chcemy mieć na Nordacie stabilny i przyjazny nam kraj.
Już sam fakt zaproszenia mnie na rozmowy świadczy o poważaniu, jakie mamy w Brodrii, jak i o dobrej woli Federacji. Nie należy budować murów, nie należy budować wzajemnej nienawiści i niechęci. Po obu stronach barykady jest wielu ludzi dobrych, którym warto dać szansę na pokojowe współdziałanie z którego wyniknąć może wiele dobrego dla obu państw. Niestety są też osoby, które na chaosie próbują budować swoją pozycję. To nie jest dobra droga, to w żaden sposób nie służy Bialenii.

Mamy z Brodrią wiele wspólnego. Wspólną historię, zbliżoną kulturę, wiele osób działa przynajmniej częściowo w obu krajach. Teraz, gdy wreszcie pojawia się szansa na dobre stosunki i idea ta wychodzi ze strony Federacji, powinniśmy dać naszej przyjaźni kolejną szansę.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #45 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 20:30:26 »
Brodria jest krajem obiecującym, który po obecnych reformach może ponownie stać się silnym i stabilnym. Jest to kraj poważany na arenie narodowej i odnoszący na niej sukcesy nie mniejsze niż my (a może i większe!).
To może uderzymy do Republiki Palmowej? ::) Ona nawet lepiej wypada niż Brodria.

Ponadto, wciąż bliskie sercom Bialeńczyków powinny być idee przyjaźni nordackiej.
Nie wiem, czy powinny - ale raczej nie wszystkim są bliskie.

jak Brodria (i reszta Nordaty, będąca obecnie jakby w czasie snu) oraz ZSKHiW.
Żartujesz...? Czasie snu...? I to ma być coś, na czym się skupiać? ZSKHiW? Serio? Państwo tak krańcowo odmienne od wszelkich naszych "reguł gry"? To może z Leblandią się dogadamy...?

Ja wierzę Jego Ekscelencji Smirnoffowi i Jego Ekscelencji Dostojewskiemu. To prawdziwi mężowie stanu, którzy są w stanie zmienić Brodrię. Powinniśmy ich wspierać, jeśli chcemy mieć na Nordacie stabilny i przyjazny nam kraj.
Cóż, że są w stanie (w teorii) zmienić Brodrię, w to jestem w stanie uwierzyć. Tylko, czy ta chęć, o której mówisz, jest w naszym kraju tak powszechna?

Mamy z Brodrią wiele wspólnego. Wspólną historię, zbliżoną kulturę, wiele osób działa przynajmniej częściowo w obu krajach. Teraz, gdy wreszcie pojawia się szansa na dobre stosunki i idea ta wychodzi ze strony Federacji, powinniśmy dać naszej przyjaźni kolejną szansę.
Ile tych szans może być? To już trzecia z kolei.

« Odpowiedź #46 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 20:38:12 »
To może uderzymy do Republiki Palmowej?
Nie wiem jaka jest sytuacja w Republice Palmowej, ale jeśli jest to kraj aktywny- to jak najbardziej możemy do nich "uderzyć".

Żartujesz...? Czasie snu...? I to ma być coś, na czym się skupiać? ZSKHiW? Serio? Państwo tak krańcowo odmienne od wszelkich naszych "reguł gry"? To może z Leblandią się dogadamy...?
Lepiej pół roku gadać o rzekomym ustalaniu traktatu z Dreamlandem, który najwyraźniej nie ma na to ochoty? Lepiej gadać o traktach, których się nie ma (vide: wypowiedzi Brodriaka vel Michalskiego w Brodrii) i rozmowach, których się nie przeprowadziło?
Moim zdaniem nie tędy droga. ZSKHiW jest nami zainteresowane, podobnie jak Brodria. I warto z tymi państwami współpracować. Wiadomo, że np. z ZSKHiW nie stworzymy wspólnej gospodarki. Ale przecież nie musimy, współpraca może opierać się na czymś zupełnie innym.
Zamiast ironizować, przedstaw swoją wizję polityki zagranicznej. Bo jak dotąd nie zobaczyłem takiej ze strony środowiska antybrodryjskiego.
Ile tych szans może być? To już trzecia z kolei.
No i do trzech razy sztuka.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #47 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 21:11:06 »
Nie wiem jaka jest sytuacja w Republice Palmowej, ale jeśli jest to kraj aktywny- to jak najbardziej możemy do nich "uderzyć".
Nie są mocno aktywni (choć spełniają warunki do uznawania ich), ale jako nasz poprzednik na nieoficjalnym stanowisku "tygrysa mikroświata" mają spore poważanie zagraniczne. Ale emotikona nie znalazła się w moje wypowiedzi przypadkowo.

Lepiej pół roku gadać o rzekomym ustalaniu traktatu z Dreamlandem, który najwyraźniej nie ma na to ochoty? Lepiej gadać o traktach, których się nie ma (vide: wypowiedzi Brodriaka vel Michalskiego w Brodrii) i rozmowach, których się nie przeprowadziło?
Patrzmy w górę.

Moim zdaniem nie tędy droga. ZSKHiW jest nami zainteresowane, podobnie jak Brodria. I warto z tymi państwami współpracować. Wiadomo, że np. z ZSKHiW nie stworzymy wspólnej gospodarki. Ale przecież nie musimy, współpraca może opierać się na czymś zupełnie innym.
Tyle się mówi o interesie Bialenii - moim zdaniem w interes narodowy wlicza się też dobry wizerunek za granicą. Współpraca z tymi państwami w obecnej formie raczej nam go nie poprawi.

Zamiast ironizować, przedstaw swoją wizję polityki zagranicznej. Bo jak dotąd nie zobaczyłem takiej ze strony środowiska antybrodryjskiego.
Jak napisałem już wyżej - patrzmy w górę. Góra nie chce się dogadywać? Ich strata. Patrząc w dół daleko nie zajedziemy. Taka Rotria sama w końcu do nas przyszła.

« Odpowiedź #48 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 21:19:43 »
patrzmy w górę. Góra nie chce się dogadywać? Ich strata.
Czyli krótko mówiąc, Twoja wizja geopolityki streszcza się do "u nas trawa jest najzieleńsza, niech cała reszta pada na kolana". No więc tu chyba nie ma o czym dyskutować. Zobaczymy jak daleko zajedziecie.

Offline Maciej Kamiński

• Grand
  • Policja Krajowa
  • Entuzjasta
    • Odznaczenia
« Odpowiedź #49 dnia: Pon, 11 Sie 2014, 21:22:56 »
patrzmy w górę. Góra nie chce się dogadywać? Ich strata.
Czyli krótko mówiąc, Twoja wizja geopolityki streszcza się do "u nas trawa jest najzieleńsza, niech cała reszta pada na kolana". No więc tu chyba nie ma o czym dyskutować. Zobaczymy jak daleko zajedziecie.
Kto "my"?